Dodaj do ulubionych

kabel USB do sony ericsson

18.05.05, 21:55
kupilam na allegro kabel i nie moge go skonfigurowac. Kabel we wlasciwosciach
wciaz jest niepolaczony, mimo ze zainstalowalam z CD oprogramowanie. Czy ktos
moze mi powiedziec jak laikowi co mam zrobic? W kwestii telefonow jestem
ciemna bo do tej pory sluzyly mi li i jedynie do dzwonienia i smsow.
Obserwuj wątek
    • Gość: blq Re: kabel USB do sony ericsson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 00:36
      oj, to może być tyle powodów....
      1. zła wersja windows (radziłbym xp z najnowszymi service packami)
      2. zły port USB (sprawdź porty, choć windows powinien kabel wykryć samemu)
      3. źle zainstalowane oprogramowanie (być może dla innego windowsa, albo innego
      telefonu)
      4. zła kolejność wkładania telefonu do kabla (czasem trzeba przed uruchomieniem
      programu, czasem po - nie mam pojęcia jak jest w Twoim programie).
      5. brak zainstalowania dalszych składników (czasem jeden program nie wystarczy)
      6. a podłączyłaś w ogole telefon? z tego co piszesz chcesz, by wykrywany był
      KABEL. być może musisz umieścić w nim telefon?
      7. spróbuj uaktualnić oprogramowanie. jeśli masz jakiś nowy telefon (np SE
      k300i) to może być wina zbyt starego oprogramowania.
      8, 9, 10. to miejsce na inne powody, na ktore nie wpadłem. trudno coś poradzić,
      gdy się nie zna ani "oprogramowania" ani modelu telefonu.

pozdr.
      • login_niedostepny Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 09:26
        Gość portalu: blq napisał(a):

> 1. zła wersja windows (radziłbym xp z najnowszymi service packami)
        > 2. zły port USB (sprawdź porty, choć windows powinien kabel wykryć samemu)
        > 3. źle zainstalowane oprogramowanie (być może dla innego windowsa, albo innego
        > telefonu)
        > 4. zła kolejność wkładania telefonu do kabla (czasem trzeba przed
        uruchomieniem
        > programu, czasem po - nie mam pojęcia jak jest w Twoim programie).
        > 5. brak zainstalowania dalszych składników (czasem jeden program nie
        wystarczy)
        > 6. a podłączyłaś w ogole telefon? z tego co piszesz chcesz, by wykrywany był
        > KABEL. być może musisz umieścić w nim telefon?
        > 7. spróbuj uaktualnić oprogramowanie. jeśli masz jakiś nowy telefon (np SE
        > k300i) to może być wina zbyt starego oprogramowania.

ad.1. mam XP PRO z SP2

ad.2. port jest dobry, system wykrywa kabel

ad.3. mam podejrzenie co do jakosci oprogramowania (archiwa rar nie chca sie
        wypakowac, bo "sa uszkodzone"). Ale oprogramowanie ktore sciagam z neta tez nie
        bardzo chce ze mna wspolpracowac... (konkretnie chodzi mi o to jak przerzucic
        zdjecia z telefonu na PC)

ad.4. nigdzie nie widzialam informacji dotyczacej kolejnosci

ad.5. moze, ale jak nie wystarcza, to jest komunikat ze jeszcze to czy tamto
        trzeba doinstalowac (fakt - mialam)

ad.6. umiescilam telefon w kablu:))idiotka nie jestem:D

ad.7. T68i - zbyt nowy nie jest jak widac

z gory dzieki za nastepne rady:))bo nie wiem juz co z tym zrobic. Moze zwrocic
        plytke skoro cos tam sie nie chce rozpakowac? Aha instalowalam nie z plyty,
        tylko po przekopiowaniu calej zawartosci na dysk. Ale i tak cos nie dziala:(
        • Gość: blq Re: kabel USB do sony ericsson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:14
          no cóż. t68i - dziś na forum chyba jego dzień!
          Cóż ja moge poradzić, może jest przeciwnie, niż z początku sądziłem? Może XP sp2
          jest za nowy dla tego fona? Może trzeba odpalić go na win2000 albo winME?

Po tym co napisałaś podejrzewam albo TEN konkretny egzemplarz fona (uszkodzony
          jakiś układ albo wręcz port USB), albo szeroko pojęte oprogramowanie (począwszy
          od niewspółpracy z windowsem, na oprogramowaniu do telefonu skończywszy.)

pozdrawiam,
          • m.gregor Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 11:10
            A czy nikt nie bierze pod uwage tego ze oprogramowanie do SE moze wspolpracowac
            tylko z oryginalnymi kablami SE? Albo ze kabel jest uszkodzony?
            • Gość: blq Re: kabel USB do sony ericsson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:23
              nie ma czegos takiego jak "oryginalny kabel do SE". kabel to kabel. czy ktoś by
              robił kable nieoryginalne, gdyby nie działały? myslisz ze ktoś je z drzewa
              ciosa, czy jak?

kabel rzecz jasna uszkodzony może być. musiałaby to być jakieś mechaniczne
              uszkodzenie przy wejściu do telefonu, gdyż windows wykrywa kabel normalnie.

• konrad.boryczko Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 11:28
              Nie sadze. Z rok temu mordowalem sie z instalowaniem SE230 pod USB. Trwalo to
              dlugo, musialem np. sciagnac oryginalne sterowniki ze strony SE, bo dolaczone
              do kabla na plytce nie dzialaly. Generalnie metoda prob i bledow sie udalo.
              Zmudna robota:)
              pzdr.
              • login_niedostepny Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 11:54
                "Po tym co napisałaś podejrzewam albo TEN konkretny egzemplarz fona (uszkodzony
                jakiś układ albo wręcz port USB)"
                ladowarka i aparat, podlaczane w tym samym miejscu dzialaja, wiec jesli juz to
                kabel jest walniety. Port USB w kompie tez dziala na pewno.

"albo szeroko pojęte oprogramowanie (począwszy
                od niewspółpracy z windowsem, na oprogramowaniu do telefonu skończywszy"
                program sie niby odpala, ale kabel jest wciaz niepodlaczony:/

"kabel rzecz jasna uszkodzony może być. musiałaby to być jakieś mechaniczne
                uszkodzenie przy wejściu do telefonu, gdyż windows wykrywa kabel normalnie."
                no wlasnie, windows widzi kabel, a oprogramowanie widzi jako niepodlaczony. Jak
                udowodnic sprzedawcy ze cos jest nie halo?

"rok temu mordowalem sie z instalowaniem SE230 pod USB. Trwalo to
                dlugo, musialem np. sciagnac oryginalne sterowniki ze strony SE, bo dolaczone
                do kabla na plytce nie dzialaly. Generalnie metoda prob i bledow sie udalo.
                Zmudna robota:)"
                sciagnelam inne oprogramowanie, dla T68i, troche inne niz to na plytce, ale tez
                nie dziala jak powinno. Mozesz cos wiecej napisac jak sobie z tym poradzic???
                • konrad.boryczko Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 12:19
                  Jak pisalem dokladnie nie pamietam. Na stronie SE musisz wybrac model telefonu,
                  do czego ma byc sterownik i pod jaki system operacyjny. Ja sciagalem cos do
                  obrobki zdjec i do MMS plus sterowniki. Potem trzeba to zainstalowac i
                  probowac. Rozne porty, rozne ustawienia. Jesli dobrze pamietam jest tam (na
                  stronie SE) tez taki programik, ktory synchronizuje telefon z kompem. Jezeli go
                  zainstalujesz, to powinien Ci wyskoczyc komunikat, ze godzina w telefonie i w
                  kompie jest rozna i czy ma zmienic. Jezeli Ci wyskoczy, znaczy, ze wszystko
                  jest OK i oba sprzety wspolpracuja.
                  pzdr.
                  • login_niedostepny Re: kabel USB do sony ericsson 19.05.05, 22:39
                    jesli mowisz o tym:

www.clubsonyericsson.com/software/xtndconnect.jpg
                    to niestety nie wykrywa mi podlaczonego telefonu:/
                    nie wiem juz co robic. Reklamowac kabel? czy jeszcze cos poprobowac?
                    • konrad.boryczko Re: kabel USB do sony ericsson 20.05.05, 08:34
                      Cos mi sie wydaje, ze jestes nieco leniwy/a :))
                      www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=pl&lc=pl&ver=4000&template=ps1_1_3_2&zone=ps&lm=ps1_1&pid=9932

Trzeba pewnie link posklejac. Program, o ktorym pisalem, to mobile phone
                      monitor.
                      pzdr.
                      • login_niedostepny Re: kabel USB do sony ericsson 20.05.05, 09:31
                        Dzieki:))jestem raczej niecierpliwa niz leniwa i nie cierpie angielskiego a to
                        wszystko jest po angielsku wlasnie. MPM juz instalowalam ale sprobuje ze strony
                        ktora mi podales jeszcze i zobaczymy:)
                        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka