Dodaj do ulubionych

Bluetooth, Nokia 6021

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:44
Kiedy chce sie połoączyć z nowym urządzeniem, musze wpisać kod i osoba, która
ma potwierdzic, że się zgadza na dodanie musi tez go wpisać. czy da się
zrobić coś, żeby tego kodu nie wpisywać? ja się po prostu łącze, a druga osoba
się na to zgadza, bez kodu :) mój znajomy z Sony Ericsonem nie musi nic
takiego wpisywac jak się z kims łączy
Obserwuj wątek
    • Gość: Bob Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.plusgsm.pl 17.03.06, 20:57
      To są nowsze standardy bezpieczeństwa. Połączenie poprzez Bluetooth musi być autoryzowane w nowszych systemach kodem. Kiedy urządzenia są już sparowane (wymieniły klucze ze sobą), to przesył plików jest bezpośredni.
      Przykład Twojego znajomego ilustruje zagrożenie bezwiednym przyjęciem jakiegoś paskudztwa.
      Swój sprzęt utrzymuj w trybie ukrytym za wyj. procesu parowania z nowym urządzeniem. W ten sposób działa domyślnie BT w np. WinXP SP2.
      Gratuluję b. funkcjonalnego telefonu! Polecam Operę mini.
      • Gość: fasolala Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:10
        > Swój sprzęt utrzymuj w trybie ukrytym za wyj. procesu parowania z nowym urządze
        > niem. W ten sposób działa domyślnie BT w np. WinXP SP2.

sorry, nie zrozumiałam :) jestem raczej zielona jesli o takjie rzeczy chodzi :)

kiedys matka mi opowiadała, jakto sie robi na nudnych spotkaniach :) wysyła
        przez bluetooth jakąs piosneneczke, reguła jest jedna- KAŻDY otworzy :)
        niedługo czeka mnie nudne spotkanie, i pomyślałam o pomysle mojej mamy. ale jak
        ktoś ma wprowadzić kod, który ja wymyśle i musze podać, to nie ma szans...
        czy da sie to jakos zmienic?
        • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 17.03.06, 22:26
          > kiedys matka mi opowiadała, jakto sie robi na nudnych spotkaniach :) wysyła
          > przez bluetooth jakąs piosneneczke, reguła jest jedna- KAŻDY otworzy :)
          No nie każdy... BT potrafi działać w dwóch trybach: aktywnym widocznym (czyli
          telefon jest widoczny dla innych urządzeń BT i może być wykrywany) oraz
          aktywnym niewidocznym (BT działa, ale komunikacja jest dozwolona tylko z
          urządzeniami sparowanymi, przez inne nie zostanie wykryty) - w twoim wypadku
          wszyscy musieliby mieć sparowane telefony.
      • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 18.03.06, 01:10
        > Gratuluję b. funkcjonalnego telefonu!
        To chyba miał być sarkazm (??), bo tylko on tutaj pasuje...
        • Gość: Bob Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.plusgsm.pl 18.03.06, 08:25
          Traktuj to jak chcesz Greg.
          Dla mnie telefon jest przede wszystkim narzedziem do swobodnego komunikowania
          sie i to nie tylko poprzez polaczenia glosowe. Przejrzyj dane tego modelu ze
          szczegolnym uwzglednieniem ilosci aplikacji czestotliwosci, technologii
          przesylu danych (predkosci), mozliwosci laczenia z innymi urzadzeniami. Przy
          obecnej cenie ok. 580 PLN za nowke bez simlocka w sklepie Nokii online jest to
          dla mnie oferta naprawde godna uwagi. Ze nie ma aparatu fot.? Greg, nie sadze
          abys to przecenial. Ze nie ma ogromnego wyswietlacza? Jest za to b. wyrazny.
          Przy takim wyswietlaczu i ograniczonej do niezbednego minimum pamieci bateria
          wystarcza na b. dlugo w porownaniu z np. N6680 N6270. No i jakoscia wykonania
          tez im nie ustepuje (dotykowo).
          Pozdrawiam!
          • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 18.03.06, 12:19
            Podeprę się tutaj autorytetem BLQ, ale z moich obserwacji wynika cos podobnego
            do jego poglądów - 580zł za to coś (6021)???? Za 600 zł można już mieć jakąś
            porządną motorolę z edge i bt (fakt, brak irdy - taka uroda motoroli). Aparat -
            fakt, w komórkach to jest parodia, dla mnie nieważna. Co do wyświetlacza -
            wybacz, ale mnie 128x128 nie przekonuje, choć miałem przez jakiś rok 6610 z
            takim samym "okienkiem" - porównaj to coś choćby do zwykłego Samsunga E350E, że
            już nie powiem o SEk700i czy Sagemie MYX6-2 (176x220) - duże i b.wyraźne. 6021
            powinno ze względu na możliwości kosztować jakieś 300 zł, twoje 580 to już
            straszne zdzierstwo...
            • Gość: fasolala Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 17:52
              słuchaj... jak Ci sie nie podoba to nie kupuj, nie używaj, nie oglądaj. Proste, nie?
              Mi zależało na Nokii. Motorole mi sie nie podobają, SE sa ładne ale jakos mi nie
              podchodzą. Siemensów nie będe nawet komentować...
              A Nokia mnie jakoś nie zawiodła jeszcze nigdy.
              Aparat jest mi nie potrzebny bo mam normalny. a N6021 jest dla mnie akurat.
              Wygodna, proste menu, wszystkie przydatne mi funkcje posiada. Wyswietlacz?
              wyraźny, nie potrzebuje wiekszego- jeszcze nie oslepłam i nie musze mieć
              wyświtlacza wielkosci ekranu telewizora...
              • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 12:58
                Fakt, każdy ma co chce, a że wskaźnik możliwości do ceny w przypadku tych Nokii
                jest kiepski to cóż...
            • Gość: Bob Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.plusgsm.pl 18.03.06, 18:58
              No widzisz. Nie ma żadnego innego, który ma za takie pieniądze wszystkie ww. funkcje naraz. Są ludzie, dla których duży wyświetlacz jest okolicznością obciążającą....baterię. Choć ten post piszę na mej N6680 ;-)
              Spośród marek najlepiej odpowiadają mi SE i Nokia. Dla iPLUSA wybór mógł być tylko jeden... . Poza tym te 180 zł to jedno dobre tankowanie osobówki.
              Siema!
              • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 19.03.06, 13:04
                Wszystko się zgadza, ale chodziło mi nie tyle o krytykowanie osoby, co
                fatalnego stosunku możliwości do ceny w nokiach serii 60xx, a zwłaszcza 602x -
                drogie to-to, a możliwości ma jak 6610 sprzed paru lat...
                Nie wiem, o co ci chodzi z tymi 180 zł...
                >Nie ma żadnego innego, który ma za takie pieniądze wszystkie ww. fu
                > nkcje naraz.
                Tzn. jakie? Duży ekran, BT, Irda? Wymienię dwa: Sagem MYX6-2, SEk700i. Co do
                baterii - masz rację, to już nie czasy N6210 czy 6310, które trzymały po 7
                dni...
                • Gość: fasolala Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:00
                  > Tzn. jakie? Duży ekran, BT, Irda? Wymienię dwa: Sagem MYX6-2, SEk700i.

zależało mi na Nokii. Nie jestem jakiś wymagającym użytkownikiem. Nie dzwonie
                  duzo, DLA MNIE nokie w przeciwieństwie do innych sa wygodne i maja przejżyste
                  menu. Nokia mnie nigdy nie zawiodła, i mi z nia dobrze. dziękuje :)
                • Gość: Bob Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.plusgsm.pl 19.03.06, 23:15
                  1. Relatywnie długie "trzymanie" baterii
                  2. Obsługa EDGE/GPRS/CSD/GSM trójzakresowy
                  3. Przeglądarka XHTML
                  Reszta opisu np. tu: www.infonokia.pl/?page=opis&idd=75
                  albo:www.nokia.com.pl/nokia/telefony/modele/6021/id71345.html
                  Czy wiesz, że w miastach o większym zagęszczeniu przekaźników EDGE to "coś" jak mówisz może rozpędzić łącze internetowe komputera do 177,6 kb/s ? (półtorakrotność małej neostrady)
                  Wskaż proszę SE albo Motorolę albo cokolwiek, co ,przy tej cenie za nówkę bez simlocka, ma BT,irdę, EDGE, przeglądarkę XHTML jednocześnie. Poza tym porównaj ofertę modemów bez aktywacji (nie aparatów tel.) do PC naszych wspaniałych operatorów.
                  N6021 kupiłem mojej mamie do iPlusa, żeby nie musiała patrzeć na zegarek będąc w sieci.
                  PS z tymi 180 zł się rąbnąłem. Oczywiście 280 zł + twoje 300 zł = 580 zł ;-)
                  • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 20.03.06, 16:20
                    > Czy wiesz, że w miastach o większym zagęszczeniu przekaźników EDGE to "coś"
                    jak
                    > mówisz może rozpędzić łącze internetowe komputera do 177,6 kb/s ? (półtorakrot
                    > ność małej neostrady)
                    Tak, wiem - przez pewien czas robiłem eksperymenty z Samsungiem E350E z EDGE
                    jako modemem - do twojej specyfikacji brakuje mu AFAIK tylko BT i to jest fakt.
                    Z drugiej strony, orientuję się co to za przyjemność przeglądać nawet WAP na
                    ekranie 128x128 - naprawdę mało widać...
                    Nie chciałem wywoływać wojny - takie małe porównanie: jeśli miałbyś do wyboru
                    dajmy na to Forda Fiestę i Malucha za tę samą cenę to co byś wybrał? Nokia wg
                    mnie jest bardzo przeszacowana - popatrz np. na Motorole z serii V5xx.
                    Co do modemów - one są b.drogie, zwłaszcza w Plusie, ale to ze względu na brak
                    dotacji ze strony opów...
                    • Gość: fasolala Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 21:31
                      dajmy na to Forda Fiestę i Malucha za tę samą cenę to co byś wybrał?

Nie żebym się czepiała, czy cos. Moim mazeniem jest dostać na najbliższe
                      urodziny dostac malucha za 300 złotych, którego wyremontuje mój ojciec a ja go
                      obmaluje... malucha, nic innego :)
                      ale to tak bokiem, jakoś mi sie skojarzyło :)
                    • Gość: bob Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.plusgsm.pl 20.03.06, 21:31
                      Greg, Twój upór jest godny lepszej sprawy. Uznajesz moje argumenty, po czym stwierdzasz, że to Ty masz rację.
                      Staram się wykazać, że ten telefon jest m.in. dobrym urządzeniem peryferyjnym do komputera/notebooka wyposażonego w monitor. Gdy idzie o łączność brak mu tylko UMTS i wifi. Ale to już inna liga. Jego małe rozmiary dla wielu to atut, zwłaszcza dla kobiet.
                      Nie twierdzę, że Nokia jest bez wad!
                      Bądź tak miły i wyjaśnij co oznacza skrót afaik?
                      • barracuda7110 Re: Bluetooth, Nokia 6021 20.03.06, 23:34
                        AFAIK- As Far As I Know.
                      • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 00:57
                        A mi chodzi tylko o jedno - wykazanie, że przepłaciłeś, czego sam nie chcesz
                        uznać podpierając się firmą Nokia, której nazwa przyprawia niektórych chyba o
                        ekstazę...
                        • Gość: Greg Re: Bluetooth, Nokia 6021 IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 01:07
                          Szkoda, że na tym forum nie ma możliwości edycji postów - nie pisałbym jednego
                          pod drugim.
                          Proponuję zamknąć temat, bo i tak oddaliliśmy się od sensu pytania autorki,
                          poza tym faktów nikt już nie zmieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka