Dodaj do ulubionych

Dwa pytania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:13
Czytam rozne watki i jest tam napisane ze ten telefon to klasa srednia, ten
wyzsza itp. Jakos tak zaklasyfikowane i pogrupowane. Czy gdzies to mozna
przeczytac? Czy trzeba sie znac i porownujac parametry i cene wywnioskowac
samemu.

I jeszcze jedno, wiem ze juz maltretuje ten temat, czy chcac mp3, bluetooth,
wibracje i zewn. pamiec, a wybierajac miedzy motorola a samsungiem uda mi sie
znalezc cos fajnego? I znowu pytanie ktory lepszy? Czy samsungi sa gorsze?
Wiecej nie mecze, dziekuje
Obserwuj wątek
    • blq Re: Dwa pytania 30.03.06, 12:10
      Witam,

1. Tak, bardzo lubie oceniać telefony, dzielić je na "klasę wyższą, średnią,
      low-end". Jest jeszcze "underclass", czyli podtelefony typu nokia 1600 :D
      Oczywiście, że wnioskować trzeba samemu po parametrach, bo niestety wszystyko za
      szybko się zmienia, żeby miało sens wymyślanie sensownych kryteriów (kiedyś IRDA
      była tylko w telefonach drogich, podobnie kolorowy wyświetlacz).
      Oczywiście decydującym w takim momencie jest kryterium możliwości, w drugim
      rzędzie ceny oraz "nowości" telefonu (nokia 3650 niby ma Symbian, wielki
      wyświetlacz, kartę pamięci - telefon wyższej klasy? nie, bo ma pare lat i można
      to za grosze kupić).

Na chwilę obecną można przyjąć, że:
      - telefony wyższej klasy kosztują na wolnym rynku powużej 600zł, mają aparat 1,3
      mpx lub lepszy, kartę pamięci lub przynajmniej 40MB wbudowane, bluetooth, niemal
      wymagany mp3-player, mile widziany porządny OS (system operacyjny), oraz EDGE
      lub UMTS.
      - telefony klasy średniej to na wolnym rynku 400-600zł, nadal powinny mieć mp3,
      wyświetlacz nie mniejszy niż 160*128 (chyba że to nokia 6230), javę,
      przynajmniej te 5MB pamięci, IRDĘ lub Bluetooth...
      - telefony klasy niskiej mają zwykle wyświetlacz 128*128, kolorowy. Czasem
      większy. Nie posiadają żadnych zaawansowanych funkcji dodatkowych, poza co
      najwyzej aparatem VGA i dzwonkami mp3 (to tylko motorola c651/c650). mają zwykle
      0,5-4MB pamięci. Nadal powinny mieć javę i funkcje MMS GPRS
      - telefony podklasowe zwykle nie mają nawet MMS czy javy, wyswietlacz mniejszy
      niz 128*128, czesto czarno-biały.

2. Oczywiście że Ci się uda, ja też na Twoim miejscu szukałbym wsrod Motoroli i
      Samsunga. Porownując tylko marki nie da rady odpowiedziec, ktory lepszy. Musiala
      bys podac ile chcesz wydac i jakies konkretne modele. Ja ze swej strony polecam:
      - Motorola: e398, v635, v360, l7, v3x, v3i
      - Samsung: d600, e360, z300, x700
      • Gość: Aga Re: Dwa pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 13:12
        Dziekuje bardzo!!! :):)
        Wiele mi to rozjasnilo. Musze tylko podjac meska decyzje, i juz.

A te wszystkie "kobiece" samsungi? Chcialabym wydac tak do 1000 zl.
        • blq Re: Dwa pytania 30.03.06, 13:59
          > A te wszystkie "kobiece" samsungi? Chcialabym wydac tak do 1000 zl.

a, fakt. zapomniałem o samsungu e530.
          dobry telefon, dobry! tylko nie ma karty pamięci, to dość duża wada.

do 1000zł spokojnie kupisz ktorys z w/w, i jeszcze na porządną kartę microSD
          512MB starczy. chyba polecałbym Samsunga z300, lub D600. ten drugi ma
          niesamowitej jakości wyświetlacz - normalnie jak "nie z tej ziemi" - ja nie
          wiem, jaka tam jest "plamka", ale to bije na głowe wszystko, co dotychczas
          wymyślono!
          • bart181 Re: Dwa pytania 30.03.06, 15:04
            Nie stawiałbym Samsunga na równi z Motorolą... Dla mnie są to telefony ze zbyt
            uproszczonym, a jednak chaotycznym menu, animacjami z kolorowymi bąbelkami,
            balonikami i kwiatkami, małymi możliwościami personalizacji i dostępu do plików
            w pamięci. Mają, oczywiście, swoje zalety, np. bezawaryjność w początkowym
            okresie użytkowania, największa wśród marek dostępnych na polskim rynku. Przy
            zakupie Samsunga należy się jednak liczyć z niską wydajnością baterii,
            niewspółpracującym z innymi telefonami portem IR oraz podzielnikiem zasilania,
            który przeciętnie po dwóch latach psuje się, uniemożliwiając korystanie z
            telefonu (ładowanie). Często też dochodzi przy ładowaniu do przepalenia się
            bezpieczników w telefonie.

Jakość obudowy podobna, bardzo wysoka, z małym + dla Motoroli w segmencie
            średnim i wyższym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka