Dodaj do ulubionych

Motorola V3x czy Nokia 6280

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:58
Motorola V3x czy Nokia 6280 – który i dlaczego wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: jantar Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:44
      Czy naprawdę nikt nie może dokonać jakościowego i funkcjonalnego porównania
      tych komórek?
    • kolodziejo Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 11.07.06, 20:56
      Stawiam na Motorolę.

mgsm.pl/katalog/motorola/razrv3x
      mgsm.pl/katalog/nokia/6280
      ... i to zdecydowanie!
      • Gość: jantar Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:09
        ...wybór "przeciw Nokii", czy dyktowany bardziej konkretnymi argumentami
        (jakimi)?
        • kolodziejo Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:02
          - w praktyce ekran Motoroli jest o wiele lepszy;
          - szybszy EDGE/UMTS w Motoroli;
          - lepszy odtwarzacz audio (więcej typów plików);
          - w praktyce lepszy aparat;
          - kręci filmy WMV w czasie gdy Nokia pikselizujące 3gp;
          - jakość wykonania i cena przemawiają na korzyść Motoroli;
          • blq Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:23
            nie ma czegos takiego jak EDGE w motoroli v3x, a aparat na pewno nie jest lepszy
            niż w 6280....

• kolodziejo Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:31
              Informacja o EDGE pochodzi z anglojęzycznego tekstu, który niedawno gdzieś
              czytałem, ale rzeczywiście większość serwisów netowych podaje jego brak.
              Przyznaję się do pomyłki.

Jeśli zaś chodzi o aparat to miałem bezpośrednie porównanie. Mają równe
              parametry, ale fotki z v3x były lepsze.
              • kolodziejo Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:36
                A nie jest tak że 3G to technologia oparta o EDGE i każdy telefon UMTS używa
                transmisji EDGE do połączeń wideo? :> Bo mi się wydaje, że tak!
                • blq Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:42
                  nie da rady. jak to sobie wyobrazasz? c975 z edge? hyhy....

a co do fotek z 6280 - cóż. są one 'kontrowersyjne" i nie każdemu się muszą
                  podobać. mi sie podobaja. w miare. choc za taka cene fon powinien robic lepsze.
                • jan06 Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:49
                  kolodziejo napisał:

> A nie jest tak że 3G to technologia oparta o EDGE i każdy telefon UMTS używa
                  > transmisji EDGE do połączeń wideo? :> Bo mi się wydaje, że tak!

Rację ma BLQ: V3x nie ma EDGE, podobnie jak np. bluetooth ma tylko w wersji
                  1.2, jak nie ma IRDY, jak ma tylko 24-głosową polifonię, podczas gdy N6280 ma
                  bluetooth w wersji 2.0, IRDE, 64-głosową polifonię itp.
                  • kolodziejo DU-PA PA! 13.07.06, 14:41
                    Dam sobie uciąć najważniejszą część ciała, że te 24 tony u Motoroli a nawet 16 u
                    Philipsa 355 brzmią lepiej niż 64 u Nokii.

Czyż szef Nokii nie wypowiadał się ostatnio, że nie montują portu podczerwieni w
                    telefonach, które traktują jako wyższą półkę?
                    • jan06 Re: DU-PA PA! 13.07.06, 17:08
                      kolodziejo napisał:

> Dam sobie uciąć najważniejszą część ciała, że te 24 tony u Motoroli a nawet
                      16
                      > u
                      > Philipsa 355 brzmią lepiej niż 64 u Nokii.
                      >
                      > Czyż szef Nokii nie wypowiadał się ostatnio, że nie montują portu
                      podczerwieni
                      > w
                      > telefonach, które traktują jako wyższą półkę?

Jak uważasz, ale ja na Twoim miejscu aż tak bym nie ryzykował:-)

Gdybyś jeszcze napisał, że polifonia traci na znaczeniu bo jest w sposób
                      naturalny zastępowana przez mp3, to bym jeszcze rozumiał Twój pęd do tego
                      ryzyka, ale tak?
                      Tłumaczyć Cię mogą wyłącznie ostatnie... upały:-)

Więc póki co dla ochłody poczytaj sobie niezbyt pozytywne testowe opinie o V3x:

www.gsmarena.com/motorola_v3x-review-73.php
                      • kolodziejo Re: DU-PA PA! 13.07.06, 21:25
                        Main disadvantages

* Illogic menu structure
                        * No slot for earphones
                        * Poor legibility of the outer display
                        * Improper design of side buttons

Ta illogic menu structure to już od kilku lat dla mnie the most logic menu
                        structure, jaką spotkałem we wszystkich telefonach, jakie miałem w rękach. Rzecz
                        gustu.

Slot for earphones jest już od v3 na miniUSB. Uwaga bez sensu.

Z outer display oczywiście się zgadzam.

Design of side buttons 100% rzecz gustu.

Czyli autorzy tekstu szukali dziury w całym!
                    • jan06 Re: DU-PA PA! 13.07.06, 17:11
                      ...i nie wyrażaj się, jeśli chcesz racjonalnie dyskutować...
                      • kolodziejo ;) :) 13.07.06, 21:21
                        Serdecznie pozdrawiam i życzę miłych upalnych dni :).
                        • jan06 Re: ;) :) 13.07.06, 22:06
                          To była miła i pouczająca wymiana poglądów, choć każdy z nas - jak się wydaje -
                          pozostał przy swoim mimo, że - powiem szczerze - chciałem zostać przekonanym do
                          V3x. Cóż, może innym razem... Pozdrawiam równie serdecznie i równie miłych dni
                          życzę.:-))
                • jan06 Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 12.07.06, 16:52
                  kolodziejo napisał:

> A nie jest tak że 3G to technologia oparta o EDGE i każdy telefon UMTS używa
                  > transmisji EDGE do połączeń wideo? :> Bo mi się wydaje, że tak!

A żeby nie być gołosownym proszę sprawdzić charakterystyki z poniższych linków:

www.gsmarena.com/motorola_v3x-1120.php
                  www.gsmarena.com/nokia_6280-1199.php
    • jan06 Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 13.07.06, 23:14
      Zdaje się, że sprawa porównania V3x i N6280 ostatecznie się wyjaśniła, tyle że
      niejako na innym niż tu poruszane obszarze.

Właśnie otrzymałem wiadomość, że V3x - w odróżnieniu od N6280 - nie ma wyboru
      trybu pracy sieci, a ponieważ nie pracuje w polskich sieciach UMTS, to - jeśli
      tylko jest zasięg UMTS - telefon probuje sie zalogowac, ale mu sie nie udaje, a
      nawet nie próbuje fallbackować do sieci GSM.

Powtórzę: sam nie miałem możliwości tego sprawdzić, ale otrzymana wiadomość
      jest na tyle wiarygodna, że postanowiłem ją opublikować - może kogoś ustrzeże
      przed problemami związanymi z zakupem V3x, która następnie nie będzie działać.
      • Gość: V3x Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 23:58
        Ustawienia>Sieć>Ustawienia sieci>Zakres>Automatyczny GSM

bez pierdół proszę!
        • jan06 Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 14.07.06, 00:07
          Gość portalu: V3x napisał(a):

> bez pierdół proszę!

A czytać umie?
          Wyraźnie napisałem, że sam nie miałem możliwości sprawdzić prawdziwości
          przesłanej mi wiadomości.
          Ale dzięki za informację (którą i tak sprawdzę) - w końcu chodzi o to, aby
          wyjaśniać to, co niewyjaśnione.
          • blq Re: Motorola V3x czy Nokia 6280 14.07.06, 01:20
            w kwestii Motoroli bylbym ostrozny w pisaniu, ze czegos nie można. w tych
            telefonach praktycznie wszystko można: zrobić swój soft, spolszczyć menu
            (pół)domowym sposobem, zmienić wygląd wskaznikow zasiegu/baterii i ikonek w
            menu, zwiększyć nagrywanie filmów, zablokować UMTS (nawet w modelach ktore
            faktycznie nie maja tej opcji w menu); jesli tylko cos jest realne do zrobienia
            (jasne, nikt nie zmaterializuje bluetootha czy radia z niczego) to w tych
            telefonach MOŻNA to zrobic.

tylko trzeba wiedziec, jak.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka