Gość: krychola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:48 to szkoda że ostatnio nie brałem telefonu w Erze i to takiego z bardzo dużym abonamentem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: T-Bag UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci mog.. IP: *.aster.pl 27.03.07, 22:29 Tylko ze przy rozwiazywaniu umowy wpisza Ciebie na czarna liste i bedziesz mial problem pozniej z wzieciem abonamentu i to nie koniecznie w Erze, Plusie, Orange czy nawet w Play-u, wiec to sie mija z celem, ja tam juz wytrzymam bo mi to w sumie bez roznicy co oni sobie tam robia, mam dobrze narazie nie place wiecej, jedynie co mam to przesuniety okres rozliczeniowy, wiec to nie jest az taki duzy problem. Wybiegajac w przyszlosc i tak zostane w Erze. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 27.03.07, 22:51 czarna lista to przy zaległościach raczej... ale zawarcie nowej umowy w erze, fakt, może być utrudnione. no ale po co miałoby się rozwiązywać z operatorem umowę za brak akceptacji na nowy regulamin, po czym zawierać następną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 27.03.07, 23:09 PTC podaje za argument, że jakby zmienili adres to też wszyscy mogliby wypowiedzieć umowy, a w regulaminie przecież nie ma ich adresu. Inna rzecz, że powinien być. Niech się wytłumaczą gdzie jest usunięty tekst - "uzupełniać" to dodawać tekst a nie podmieniać. Kpiny sobie robią z ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxw Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 16:20 którzy rozwiazywali w Plusie abonenci którzy rozwiazywali umowy z tego powodu dostawali propozycje na nowa umowe na korzystniejszych warunkach a Era straszy swoich abonentów ze jak zrezygnuja to beda płacic kary umowne i gdzie tu logika w pismie które dostałem pisze ze mam prawo odstapicf od umowy a przez telefon pracownik ery mowi ze jak to zrobie to zapłace kare umowna Odpowiedz Link Zgłoś
krychola od biedy można przecież dostać telefon na kartę 28.03.07, 14:07 więc tak źle by nie było, albo przez znajomego. > Tylko ze przy rozwiazywaniu umowy wpisza Ciebie na czarna liste i bedziesz mial > > problem pozniej z wzieciem abonamentu i to nie koniecznie w Erze, Plusie, > Orange czy nawet w Play-u, wiec to sie mija z celem, ja tam juz wytrzymam bo mi > > to w sumie bez roznicy co oni sobie tam robia, mam dobrze narazie nie place > wiecej, jedynie co mam to przesuniety okres rozliczeniowy, wiec to nie jest az > taki duzy problem. Wybiegajac w przyszlosc i tak zostane w Erze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 02:41 Jak wszyscy rowni to rowni. Tepsa pozegnala 30 tys. klientow po zmianie regulaminu wiec rowniez mozna zrezygnowac z ERY. Tlumaczenie sie "adresem" przez panow prawnikow jest zenujace - mowimy o regulaminie i zmianie, dodaniu, zmazaniu, dopisaniu czy czymkolwiek a nie o miejscu zamieszkania abonenta. ZENADA. Ja rezygnuje bo potrzebowalem aparat a "raty" trza placic ;) skoro jest opcja zeby nie placic rat to ja wybieram "tanie panstwo" heh. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 07:48 Gość portalu: klient napisał(a): > Ja rezygnuje bo potrzebowalem aparat a "raty" trza placic ;) skoro jest > opcja zeby nie placic rat to ja wybieram "tanie panstwo" heh. Pozdrawiam! Wybierasz złodziejstwo i oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 28.03.07, 07:52 yavorius napisał: > Wybierasz złodziejstwo i oszustwo. A co wybrało PTC zmieniając "po cichu" regulamin ? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 08:14 Nie zmienili po cichu. Dostałeś list informujący o zmianie regulaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
annasen Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 08:18 A od kiedy to regulamin może zmieniać jedna strona bez zgody drugiej? Frajerzy pracują w Erze. sami się podłozyli tworząc takie "uzupełnienie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 28.03.07, 08:22 No właśnie dostałem pismo, że nie ma żadnych zmian, a jedynie uzupełnienie. Ja jednak widzę, że to zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 23:34 Człowieku, o jakiej informacji piszesz? Rozmawiałem ze znajomymi i pytałem czy dostali nowy Regulamin. Oczy postawili ze zdziwienia o co mi chodzi. No i okazało się, że potraktowali to jako Regulamin, ale Ery domowej, Blueconnecta i innego badziewia, którego ofertę akurat przysłali!!! Bo to właśnie tak wyglądało i większości znajomych otworzyłem oczy, a połowa z nich napisała kwit do Ery. Sam mam 3 telefony w Erze, a w sumie od 9 lat przetoczyło się 6 numerów przez moje nazwisko. Żadnych zaległości nie było w tym czasie, od 2 lat polecenie zapłaty, ale po tych "darmowych minutach" za które chcieli abym zapłacił, nastąpił punkt przegięcia i rezygnuję z dwóch numerów. Zostawię jeden i w najniższym abonamencie. I nie pisz, że jestem nieuczciwy, bo się po prostu ośmieszysz. Mam 27 lat, ale życie już mnie nauczyło, i skoro dają wędkę to ją biorę... Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 24.04.07, 19:04 No, za to, w jaki sposób twoi znajomi traktują korespondencję od swojego usługodawcy, PTC winić nie możesz. Rozsądku trochę. (o Twoich darmowych minutach nic nie wiem, widocznie przegapiłam Twoją popularność na forum i dlatego nie jest mi ta sprawa znana) PS Czemu mam wrażenie, że umowy o śut rozwiązują w przeważającej mierze cwaniaki, którym nie stało rozumu rozejrzeć się za telefonem na normalne raty, kupili go sobie za złotówkę w promocji u operatora, często zresztą z horrendalną marżą, a teraz nagle się stają znawcami od regulaminu, na który się nie zgadzają, tylko po to, by nie spłacać tego telefonu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy jak tam w PTC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 17:02 pracujesz w salonie czy w centrali? dobra ta firma dla pracowników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.toya.net.pl 17.11.09, 13:01 żeby inni nie kradli powinniśmy zacząć od siebie... co to znaczy że z pełną premedytacją brać aparat i potem rezygnować z umowy?? to popierwsze ... po drugie... jeżeli ludzie godzą się dobrowolnie na złodziejstwo jak to było z Tepsą.. to już ich problem... możnaprzecież nie podpisywać takich umów wogóle nie???.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.chello.pl 28.03.07, 10:19 > Wybierasz złodziejstwo i oszustwo. Działanie zgodnie z obowiązującymi przepisami nazywasz złodziejstwem i oszustwem, panie pseudoekspercie? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 10:26 Nie wiem, czemu nazywasz mnie pseudoekspertem, nigdzie nie twierdziłem, że jestem ekspertem, po prostu wyraziłem swoje zdanie? Mogłem, mogłem? Proszę napisz, że mogłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 28.03.07, 10:33 Możesz także ponieść konsekwencje tego jak kogoś nazwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:23 hmmm.... zlodziejstwo i oszustwo? przyslano mi informacje o zmianach "ze nic sie nie zmienia tylko cos dodali" tak? Ja musialbym to podpisac i zaakceptowac a tu TYLKO 1 STRONA przysyla mi umowe i uwazasz ze to jest ok? Poczytaj sobie kolego kodeks cywilny - umowe zawieraja 2 strony i zmiana powinna zawierac podpisy i zgode dwoch stron wiec nie wybieram zlodziejstwa ani oszustwa tylko staram sie postepowac zgodnie z prawem w przeciwienstwie do mojego operatora. Jesli Ty zawarlbys umowe ze mna a ja bym Ci tylko przeslal informacje ze "cos tam zmienilem" ale w sumie "nic sie nie zmienilo" uwazalbys bys mnie za praworzadnego obywatela? przemysl to sobie na spokojnie i przede wszystkim zanim cos powiesz to poznaj podstawy prawne i poczytaj a nie rzucaj hasel z cyklu "bo gdzies slyszalem" i nie sugeruj ze jestem oszustem czy zlodziejem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 14:33 Nie sugeruję że jesteś złodziejem, tylko wyraziłem swoją opinię. Jeśli poczułeś się urażony, oczywiście przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 23:26 ciężko to nazwać oszustwem skoro UKE daje taka możliwość a czegoś co jest robione w majestacie prawa nie można nazwać oszustwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio fakt, kiedy otrzymałem ten liścik od ERY IP: *.plock.mm.pl 28.03.07, 07:51 to trochę się zdziwiłem, że nie ma w nim informacji, że mogę odstąpić od umowy - niedawno zrezygnowałem w ten sposób z Telekomunikacji; co prawda z ery nie mam zamiaru rezygnować, ale Telekomunikacja przynajmniej grała fair, i już w pierwszych zdaniach napisali, że mogę zerwać umowę; ERA jak widać liczy na to, że jej się uda Odpowiedz Link Zgłoś
annakrystyna Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 08:01 A ja dzisiaj wysylam listem poleconym wypowiedzenie umowy (wzor mozna znalexc w internecie). Mam dosyc korzystania z fatalnej uslugi blue connect. Era sama sie prosi, by zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 28.03.07, 08:11 W związku z takim podejściem do klientów, nie wróżę Erze powrotu na pozycję lidera. Jak tak dalej pójdzie to nawet Play ich prześcignie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Les Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.skawsoft.com.pl 28.03.07, 08:49 Wiesz, prześcignie ich jak zmieni nazwę na Durex Play, jeszcze dużoooo im brakuje do ery, ale i tak wypowiem erze umowe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ChubeeDops Nie ma to jak prawnik na usługach ... IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.03.07, 08:49 Jak masz prawnika na etacie to Ci udowodni ze woda jest sucha i deszcz pada z dołu ;) Czy "uzupełnienie" to nie jest zmiana ?? Jeżeli coś jest inaczej niż jak podpisywałeś to znaczy że nastąpiła "zmiana". A jakby "uzupełnili" regulamin o zapisy bardziej radykalne ?? To już byłaby zmiana czy jeszcze nie ?? Swoją drogą, cóż było takiego ważnego żeby zmieniać regulamin w trakcie trwania umów ?? Sprawy reklamacyjne ?? Albo to jakiś żart, albo podstęp. Albo wszyscy z głową odeszli z Ery ... Pozdrowienia dla baranów. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Nie ma to jak prawnik na usługach ... 28.03.07, 08:54 Gość portalu: ChubeeDops napisał(a): > Swoją drogą, cóż było takiego ważnego żeby zmieniać regulamin w trakcie > trwania umów?? A kiedy mieli zmienić, skoro zawsze trwa jakaś umowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Nie ma to jak prawnik na usługach ... IP: *.aster.pl 28.03.07, 09:09 Centertel sobie poradził to i PTC mogła. Wystarczyło wprowadzić nowy regulamin dla nowych klientów. Wiadomo, że w Erze to tylko w promocji warto coś brać, więc prędzej czy później wszyscy podpisaliby nowy regulamin nie zwracając nawet uwagi czy coś się zmieniło. PTC chciała być jednak mądrzejsza i sprytniejsza, a strzeliła sobie w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Nie ma to jak prawnik na usługach ... 29.03.07, 09:19 yavorius napisał: > A kiedy mieli zmienić, skoro zawsze trwa jakaś umowa? Po zakończeniu obecnej umowy. Regulami to tylko parametr umowy, jak abonament, darmowe minuty, czy adres zamieszkania/siedziby. Nie mają problemu z różnymi abonamentami, to i z różnymi regulaminami nie powinni mieć. Wystarczy je (regulaminy) ponumerować i przy każdym numerze tel. wprowadzić parametr, który regulamin go obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 08:55 Pie...nie! Zmiana jest ewidentna i w dodatku na niekorzyść klienta - przepisy dotychczasowego regulaminu ROZSZERZAŁY prawa abonenta wynikające z PT i rozporządzenia stosownego ministra dotyczącego postępowania reklamacyjnego. Postępowanie było dwuinstancyjne, po poprawkach jest jednoistancyjne, więc jest to OBIEKTYWNE pogorszenie warunków abonenta. Wiadomo, że firma może dać więcej niż PT, ale nie mniej - a Era dawała więcej, a teraz daje tyle samo. Co kończy dowód, jak mawiał mój matematyk :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafni UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci mog.. IP: *.lodz.mm.pl 28.03.07, 09:06 "Nie wiem o co w tym kraju chodzi prócz tego, że jeden chce wyrolowac drugiego" Taka dziwna nasza mentalnośc, Jedni widzą podstęp w Erze, inni szukają w tym dla siebie korzyści, całkiem ciekawe myśli polsko-polskie. Jak człek wróci z normalnego kraju to się wszystkiemu tutaj dziwi. Cóż ja mam tel. na karte...to sobie lepiej pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
annakrystyna Era może być ukarana 28.03.07, 09:24 www.pb.pl/News.aspx?id=1aac4e2a-92e2-484e-97b8-4df2e30a0891 Odpowiedz Link Zgłoś
asmith Re: Era może być ukarana 28.03.07, 09:53 Brawo! Brawo dla klientów, którzy zmobilizowali UKE do działania: "Jest to taki pierwszy przypadek jeśli chodzi o Erę, jednak będę surowa, ponieważ napływa do nas bardzo dużo skarg. Na razie jest za wcześnie, by mówić o wysokości kary" - powiedziała prezes UKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miriam Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 09:42 > Popiera ją [Streżyńską] zajmujący się od lat rynkiem telekomunikacyjnym prawnik > proszący o anonimowość. Dlaczego ten prawnik nie chce się przyznać do swojego nazwiska? A może nie ma żadnego prawnika, tylko "Gazeta" podpuszcza klientów Ery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keno Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.aster.pl 28.03.07, 10:12 Sprawa ucichnie i Era nadal będzie prowadzić swój biznes i nic się nie zmieni. Abonenci zostaną, bo nie wierzą w sądy i sprawiedliwość i mało kto pójdzie na wojnę z "silniejszym". Dostaną karę od której się odwołają, a ludzie zapomną i będzie git. Obawiam się, że marka na tym nie ucierpi, a nawet jeśli to i tak się zmienią na T-Mobile. Odpowiedz Link Zgłoś
ogonato Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 12:27 Mozna prosic o link do wzoru pisma z wypowiedzeniem umowy???? Odpowiedz Link Zgłoś
annakrystyna Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 12:56 media2.pl/telekomunikacja/21762-wzor-rozwiazania-umowy-z-siecia-era.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: 195.47.201.* 28.03.07, 19:46 Pytanko: czy jak wypowiedzialem już umowę z dniem 18 maja bo mi się wtedy okres promocyjny kończy to mogę jeszcze podesłać pismo z terminem natychmiastowym? Swoją drogą warunki jakie zaproponowali na przedłużenie umowy przy abonamencie za ok. 100 zł są wyjątkowo śmieszne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qronix Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 23:06 Podobno od 1 kwietnia wchodzi nowa oferta w erze. Zobaczymy jaka będdzie odpowiedź na play. Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 28.03.07, 23:30 Pewnie tutaj i jeszcze na kilku innych stronkach ludzie będą się zarykiwać ze śmiechu. Wątpię w to, że era jest w stanie przygotować nawet lekko sensowną odpowiedź zważywszy na to jakie bzdury rozsyłają pracownikom w emailach. www.telepolis.pl/news.php?id=7894 Pewnie znów będą w ofercie niskie abonamenty z dziadowskimi telefonami pokroju nokii 6070. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 23:17 Oto odpowiedz Ery na moje pytanie dotyczace rozwiazania umowy: "Odnośnie rozwiązania umowy bez ponoszenia kosztów w związku z uzupełnieniami wprowadzonymi w Regulaminie Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych wyjaśniam, że w przypadku chęci rozwiązania umowy wiążącej Abonenta z PTC, Abonent powinien wskazać na piśmie rozwiązującym umowę zapis, z którym się nie zgadza. W przypadku wskazania uaktualnień wynikających bezpośrednio z obowiązujących przepisów prawa nadrzędnych w stosunku do Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, PTC nie może zaakceptować braku zgody na jego wprowadzenie jako powodu do rozwiązania przez Abonenta umowy przed terminem jej obowiązywania bez naprawienia szkody wynikającej z warunków promocji w której umowę zawarł Abonent. " mam wiec prosbe...znajdzcie zapis w regulaminie z ktorym sie nie zgadzacie...prosze o info na dvdmovies@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 01.04.07, 10:27 Gość portalu: Przemek napisał(a): > mam wiec prosbe...znajdzcie zapis w regulaminie z ktorym sie nie > zgadzacie...prosze o info na dvdmovies@o2.pl Generalnie mamy Ci wskazać, z którym punktem regulaminu TY się nie zgadzasz, bo chcesz wypowiedzieć umowę tylko dlatego, że można, a nie umiesz znaleźć prawnej przyczyny, tak? Kpisz sobie? Miłego kopania się z Erą w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogieman Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 02.04.07, 11:26 Gość portalu: Przemek napisał(a): > mam wiec prosbe...znajdzcie zapis w regulaminie z ktorym sie nie > zgadzacie...prosze o info na dvdmovies@o2.pl Widzisz haczyk w tym że nie ma takiego zapisu, bo jedyny, na który się możesz powowłać to ten o którym Ci z ery powiedzieli że jednak nie możesz sie powołać. Prezes UKE mówi że jest zmiana i że można umowy wypowiadać. Era mówi że zmiany nie ma. Prawnie możesz wypowiedzieć umowę, ale era Ci opłatę naliczy i bedziesz musial w sądzie dochodzić swoich racji, albo gdzieś... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 02.04.07, 14:19 boogieman napisał: > Gość portalu: Przemek napisał(a): > > > mam wiec prosbe...znajdzcie zapis w regulaminie z ktorym sie nie > > zgadzacie...prosze o info na dvdmovies@o2.pl > > Widzisz haczyk w tym że nie ma takiego zapisu, bo jedyny, na który się możesz > powowłać to ten o którym Ci z ery powiedzieli że jednak nie możesz sie powołać. > > Prezes UKE mówi że jest zmiana i że można umowy wypowiadać. Era mówi że zmiany > nie ma. Prawnie możesz wypowiedzieć umowę, ale era Ci opłatę naliczy i bedziesz > > musial w sądzie dochodzić swoich racji, albo gdzieś... :) Właściwie to nie on będzie musiał dochodzić swoich racji, tylko ewentualnie będzie musiał się bronić przed Erą, bo to Era będzie musiała wnieść pozew, jeżeli nie zostanie zapłacona kara umowna. Odpowiedz Link Zgłoś
annasen Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 03.04.07, 14:15 Kontrola zmiany regulaminu PTC 2007-04-02 Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej od dnia 30 marca 2007 r. prowadzi postępowanie kontrolne w Polskiej Telefonii Cyfrowej Sp. z o.o. w związku z dokonaną przez operatora zmianą regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych. Z dotychczasowych informacji wynika, że w trakcie tej zmiany PTC dopuściła się naruszenia przepisu art. 59 ust. 2 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. – Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. nr 171, poz. 1800 z późn. zm.), zobowiązującego do poinformowania abonentów o prawie wypowiedzenia umowy w przypadku braku akceptacji zmian, a także o tym, że w razie skorzystania z tego prawa PTC nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze. W przypadku potwierdzenia, w toku kontroli, naruszenia dokonanego przez PTC, wobec operatora zostaną wystosowane zalecenia pokontrolne zobowiązujące go do usunięcia nieprawidłowości np. poprzez ponowne przedłożenie regulaminu abonentom wraz z prawidłową informacją o uprawnieniach abonentów, tak by użytkownicy otrzymali właściwą informację o przysługującym im uprawnieniu i mogli z niego skorzystać - zgodnie z Prawem telekomunikacyjnym. Jeżeli naruszenie nie zostanie usunięte we wskazanym terminie, Prezes UKE rozważy wszczęcie postępowania administracyjnego na podstawie art. 209 Prawa telekomunikacyjnego. Zgodnie z tym przepisem na spółkę, oraz na kierującego nią, może zostać nałożona kara pieniężna w związku z naruszeniem obowiązków informacyjnych w stosunku do użytkowników końcowych. Odpowiedz Link Zgłoś
boogieman Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 03.04.07, 17:38 Pocieszające, że ktoś dba o to by sprawiedliwości stało sie za dość... Ale jakoś tego nie widzę, żeby Era złożyła broń i wysłała do wszystkich prezent na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: 83.2.116.* 04.04.07, 08:24 Skorzystam z okazji i rozwiąże z nimi umowę. Jakość łączy do kitu !! Odpowiedz Link Zgłoś
annakrystyna Era kontra Media2 12.04.07, 09:47 PTC, operator sieci Era, zażądała od serwisu internetowego Media2.pl usunięcia wzoru dokumentu z wypowiedzeniem umowy. Serwis chciał zwrócić uwagę, że istnieją przesłanki do rozwiązania terminowych umów bez umownych kar. W marcu PTC wprowadziła do regulaminu świadczenia usług nowe zapisy. Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym zmiana regulaminu daje abonentom prawo do rozwiązania umowy bez ponoszenia kar. Operator utrzymuje, że "uzupełnił", a nie "zmienił" regulamin i że nie ma tytułu do zrywania umów. PTC dotuje telefony komórkowe, które kupują abonenci przy podpisywaniu terminowych umów. Jeżeli będą zrywali je przed czasem, operator może dopłacać do usług. - Czekamy na ekspertyzę Centrum Monitoringu Wolności Prasy, zanim oficjalnie odpowiemy PTC - powiedział Łukasz Roguski, redaktor naczelny Media2.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Info z telepolis.pl 12.04.07, 09:58 www.telepolis.pl/news.php?id=8081 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrrr Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.globalconnect.pl 12.04.07, 20:18 Wyslalam na początku kwietnia do PTC pismo (wg wzoru w postach w/w) , dzis dostalam odpowiedz gdzie pisza ze uzupelnienie regulaminu to nie jest zmiana, ze zgodnie z umowa grozi mi kara 900zl za zerwanie, daja szanse na ponowne rozwazenie swojej prosby w ciagu 14 dni, i musze im napisac czy jednak chce zerwac umowe - czyli zabulic im 900zl kary, czy jednak zmieniam zdanie. (coz za troska o klienta). To jak w koncu, niby urzad im nakazal wysylac zmieniony regulamin z adnotacja ze ma sie prawo wypowiedziec umowe bez konsekwencji. Czy faktycznie jak wysle im teraz ze nadal chce wypowiedziec umowe na podstawie artykulu ktorego oni nieuznaja, to poprostu dadza mi juz spokoj, czy wezwa mnie do zaplaty 900zl i pojda do sadu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 20:23 to bardzo ale to bardzo dobra wiadomość! podpisalam umowe z era 8miesiecy temu i juz mam serdecznie dosc tego operatora i jego bezczelnego traktowania klientów. szacunek do klienów powinien byc podstawą w relacjac kazdego typu tu jednak tego brakuje.. a szkoda. zawiodlam sie bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
jostel Re: UKE: Era zmieniała regulamin, więc abonenci m 24.04.07, 21:10 a co to ma wspólnego z szacunkiem dla Klientów? poprostu dostosowali regulamin do zmienionego jakiś czas temu prawa telekomunikacyjnego a Polak cóż, zawsze pokombinuje jakby tu wykręcić się z tego co podpisał, umowy są dobrowolne, nikt nikogo na siłę nie zmusza do ich podpisania, jak się nie chce mieć smyczki w postaci umowy terminowej to taktaki simplusy i takie tam inne pozostają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulito00 odpowiedż ERY na wypowiedzenie umowy IP: 85.198.213.* 29.04.07, 22:22 witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy dostałem taką odpowiedz zastanawiam się co robić proszę o rade oto treść pisma jakie otrzymałem z ERY ....w związku z brakiem zaakceptowania przez Pana treści regulaminu świadczenia usług Telekomunikacyjnych przez PTC obowiązującego od dnia 01.10.2003 wraz z uzupełnieniami w & 20 i & 27 wynikającymi z przepisów określających tryb postępowania reklamacyjnego wprowadzonego od 15.03.2007 Odpowiadając na otrzymaną korespondencje przypominamy że umowa została zawarta na czs do 08.2007 w ramach oferty promocyjnej ,zatem rozwiązanie tej uowy przed zakończeniem terminu jej obowiązywania będzie się wiązało z obowiązkiem zapłaty na rzecz PTC kary umownej w kwocie 900,00zł .Obowiązek ten wynika z &17 ust.12 Regulaminu oraz warunków oferty promocyjnej,które stanowią załącznik do umowy zawartej z PTC. Wyjaśniamy,iż uzupełnienie Regulaminu nie oznacza jego zmiany,gdyż nie pociąga za sobą zmiany praw lub obowiązków Abonenta.Uzupełnienie miało na celu polepszenie standardu informacyjnego Abonenta poprzez wprowadzenie zapisów wynikających wprost z bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa ,a dotyczących trybu postępowania reklamacyjnego .Innymi słowy uzupełnienie jest powtórzeniem przepisów ustawy z dnia 16 lipca2004r.Prawo telekomunikacyjne oraz rozporządzenia Ministra infrastruktury zdnia01.10.2004 w sprawie postępowania reklamacyjnego oraz warunków,jakim powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej PTC stosowała się do wskazanych aktów prawnych także przed uzupełnieniem Regulaminu,a z racji tego,iż są to przepisy powszechnie obowiązujące Abonentowi nie przysługuje prawo do braku zgody na ich wprowadzenie do Regulaminu,gdyż sytuacja Abonenta nie ulega zmianie . Uzupełnienie regulaminu ma charakter informacyjny i powoduje,że abonent może poznać swoje uprawnienia bez konieczności zapoznawania sie z treścią wskazanych powyżej aktów prawnych. Informujemy iż fakt uzupełnienia regulaminu przez PTC nie stanowi podstawy do rozwiązania Umowy przed zakończeniem okresu jej obowiązywania w trybie&30 regulaminu,bez obowiązku zapłaty zastrzeżonej w Umowie kary umownej.Mając na względzie negatywne negatywne konsekwencje finansowe jakie pociągnie dla Pana za sobą rozwiązanie Umowy ,proponujemy aby Pan rozważył czy podtrzymuje w chwili obecnej świadczenie o rozwiązaniu Umowy.W przypadku,jeśli znając stanowisko PTC zdecyduje się Pan podtrzymać swoje oświadczenie w sprawie rozwiązania umowy, prosimy o potwierdzenie swojej decyzji pisemnie w terminie 14 dni od daty niniejszej korespondencji oraz wskazanie zapisów Regulaminu , których Pan nie akceptuje lub w razie zmiany stanowiska o poinformowaniu PTC o cofnięciu oświadczenia o rozwiązaniu umowy W razie podtrzymania stanowiska lub nieudzielenia odpowiedzi we wskazanym powyżej terminie,umowa zostanie rozwiązana w trybie &17ust 4 Regulaminu,a pan zostanie obciążony obowiązkiem zapłaty na rzecz PTC.Za dzień złożenia oświadczenia o rozwiązaniu Umowy będzie uznany dzień otrzymania od Pana pierwszego pisma w tej sprawie. Dyrektor Departamentu Strukturalnego Klienta. Co wy na to, proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: odpowiedż ERY na wypowiedzenie umowy 29.04.07, 23:17 Gość portalu: paulito00 napisał(a): > witam. > Złożyłem wypowiedzenie umowy .... > Co wy na to, proszę o opinie ________ ..jedno jest pewne.Dołożenie czegokolwiek do jakiejkolwiek umowy jest...nową umową i to jest bezsporne.Jeśli masz słabe nerwy to idż do adwokata i za sumę stówki góra dwoch,a może nawet bezpłatnie / taka sprawa nawet dla świeżo upieczonego absolwenta to 'mały pikuś'/ uzyskasz pomoc przy 'zlaniu' tego towarzycha.pozdr....8) Odpowiedz Link Zgłoś
annasen wkrótce Era musi odpowiedzieć na zarzuty UKE 30.04.07, 13:55 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4098923.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oscypek czy ktos zaplacil juz kare? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 19:31 dostlem pismo jak wszyscy z informacja ze to "uzupelnienie"i jesli odstapie od umowy to "pogrozono" i podkreslono kilkakrotnie ze zaplace kare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nomak Re: czy ktos zaplacil juz kare? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 07:38 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69805,4116174.html Jak słusznie zauważono w treści artykułu, nałożenie kary na PTC nic nam nie da. Ciekawe jak to się dalej potoczy. Ja swoje pierwsze pismo do PTC wysłałem bodaj 14 kwietnia, co oznacza, że za kilka dni moja umowa zostanie rozwiązana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brylant wady blue connet IP: *.eranet.pl 19.09.08, 21:28 erra mnie zeskoczyła swoim podejściem do klienta.Przedstawiciel handlowy sprzedał mi blue connet nie informując mni o jeego bardzo słabym działaniu w mojej miejscowości.Najlepsze jest to że straszą mnie karą 1200zł.Czyli mam go trzymać bez względu na to czy będzie mi służył czy nie.To absurd. Odpowiedz Link Zgłoś