Dodaj do ulubionych

sony ericsson C902

05.11.08, 14:40
Używam go od paru dni. Z przykrością stwierdzam że:
- brak jest w instrukcji opisu symboli na wyświetlaczu w skutek czego nie wiem
co oznacza upiorne, pojawiające się z nikąd "H"
- zdarza się że ktoś do mnie dzwoni, telefon jest w gotowości, zasięg pełny a
mimo to osoba otrzymuje komunikat "abonent czasowo niedostępny"
Poradźcie coś, może znacie odpowiedź dlaczego? No i co to za H?
Obserwuj wątek
    • Gość: słaby Re: sony ericsson C902 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 20:15
      H jest to zasięg do wideorozmów, telefon c902 posiada właśnie takową funkcje. Z
      tym zasięgiem też bywa u mnie różnie, wydaje mi się, że czasami zanika...
      • Gość: bartekkoz3 Re: sony ericsson C902 IP: *.net156.okay.pl 19.01.09, 15:55
        czesc mam pytanko,jak mozna wgrac gry na telefon se c902,bo nie mam
        pojecia????????????????
    • Gość: sid Re: sony ericsson C902 IP: *.limes.com.pl 16.11.08, 21:01
      słuchaj może być taki komunikat ze abonent czasowo nie dostępny bo zależy w czym
      masz kartę sim jak miałem play lub plus to właśnie tak miałem
    • dysann Re: sony ericsson C902 17.11.08, 14:23
      Strasznie mnie to irytuje. Na prawdę, na wyświetlaczu stan gotowości, zasięg
      pełny, wszystko niby o.k a nie da się do mnie dodzwonić "abonent czasowo
      niedostępny". Dzwonię do siebie z innego aparatu i nic!!!
      Abonent czasowo niedostępny!!!!
      Czy to wina aparatu (wcześniej nigdy mi się to nie zdarzało) czy operatora (era)?
      Aha, i tak trwa dopóki nie wykonam próby zadzwonienia do kogoś. Wtedy odblokuję
      się i już można się do mnie dodzwonić. GRRRR
      poradźcie coś.
      • yavorius Re: sony ericsson C902 17.11.08, 14:37
        Spróbuj wyłączyć 3g
        • dysann Re: sony ericsson C902 17.11.08, 17:06
          co to jest 3g? I jak się wyłącza?
          • yavorius Re: sony ericsson C902 17.11.08, 17:26
            ustawienia -> łączność -> komunikacja danych -> usługa preferowana
            • dysann Re: sony ericsson C902 17.11.08, 22:01
              u mnie w zakładce "usługa preferowana" z dwóch opcji
              -transmisja PS i CS
              - tylko CS
              zaznaczony mam wariant drugi. Szukam tego o czym pisałeś ale bez efektu. Masz
              jakiś pomysł?
              • skynews Re: 18.11.08, 06:18

"H" oznacza HSDPA
                pl.wikipedia.org/wiki/High_Speed_Downlink_Packet_Access
                Nie mam pojęcia dlaczego pojawia się "H" - normalnie powinno być "3G" - widocznie stacja ery, w zasięgu której znajduje się aktualnie telefon, emituje taka informację.

Instrukcja obsługi:
                www.sonyericsson.com/cws/download/1/484/394/1212732267/C902__UG_PL_1205_6502_1_12g.pdf
                "Telefon automatycznie przełącza się miedzy sieciami GSM i 3G (UMTS)
                w zależności od ich dostępności. Niektórzy operatorzy umożliwiają
                ręczne przełączanie sieci.
                1. W trybie gotowości wybierz Menu > Ustawienia > karta Łączność
                > Sieci komórkowe > Sieci GSM/3G.
                2. Wybierz jedna z opcji."

"...na wyświetlaczu stan gotowości, zasięg
                pełny, wszystko niby o.k a nie da się do mnie dodzwonić "abonent czasowo niedostępny". Dzwonię do siebie z innego aparatu i nic!!!"

- błąd, chwilowe przeciążenie BTS, stacji bazowej, w zasięgu której telefon się aktualnie znajduje
                - karta sim uszkodzona lub niewłaściwie zaprogramowana uniemożliwia
                właściwą identyfikacje abonenta (operator wymieni kartę bezpłatnie )
                • yavorius Re: 18.11.08, 08:07
                  To jest raczej kwestia 3g. Żona w w910i miała to samo. Pomóc jeszcze może aktualizacja oprogramowania.
                  • skynews Re: 18.11.08, 22:02

U mnie w lutym tego roku, dwa nowe telefony (N95 i W880i) z nowymi kartami sim
                    od tego samego operatora, przeskakiwały między GSM i 3G
                    gdy znalazły się na granicy zasięgu obu sieci - nie mogły się jakby "zdecydować"
                    co wybrać. Funkcje obu telefonów były oczywiście ograniczone - następowało
                    przerwanie połączenia najczęściej już w momencie wybierania numerów.
                    Wyłączyłem 3G i niby wszystko było ok.
                    Ale...będąc poza granicami Polski, mimo ze telefony logowały się prawidłowo w
                    sieciach zagranicznych operatorów żadne połączenia
                    oprócz sms'ów nie mogły być zrealizowane. Pojawiały się za to informacje na
                    wyświetlaczach, sugerujące że brakuje jakiś algorytmów
                    umożliwiających ostateczną identyfikację użytkownika w sieciach.
                    Po powrocie do kraju udało mi się przekonać BOK żeby zadzwonił do mnie ktoś od
                    operatora zajmujący się programowaniem kart sim.
                    Zadzwonił, opowiedziałem jakie informacje się pojawiały...powiedział
                    "dobrze, zaprogramuje karty trochę inaczej".
                    Otrzymałem nowe karty sim i od tego momentu wszystko funkcjonuje optymalnie mimo
                    że jest ustawiony w obu telefonach automatyczny wybór
                    GSM/3G.

Enjoy it !
                • Gość: robi Reporada IP: *.tktelekom.pl 30.06.09, 23:10
                  witam chciałbym kupic ten telefon poradzcie czy jest dobry
      • Gość: Stu Re: sony ericsson C902 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.11, 08:53
        Wyłącz sieci 3G bo do rozmów i tak to jest niepotrzebne i zostaw same sieci GSM: menu, ustawienia, łączność, sieci komórkowe, sieci gsm/3g. 3G lub wspomniane H przydają się tylko do przeglądania internetu. Zasięg zwykłego gsm jest stabilniejszy a 3G (lub H) czasem się gubi i może stąd ten komunikat.
    • Gość: xxxx Re: sony ericsson C902 IP: *.ak-com.pl 20.08.09, 15:33
      kiedy pojawia ci sie to H to spróbuj wyłączyc i włączyc fona. moze zniknie ja w
      innym fonie mam podobnie i jak zresetuje fona to jest ok a jak to nie poskutkuje
      to nie wiem.
    • Gość: gość Re: sony ericsson C902 IP: *.itcomp.pl 10.10.09, 19:10
      to H oznacza ze masz zasięg GSM i #g jednocześnie;) jesli chcesz wylaczyć go to
      wejsdz do ustawien, łaczność, sieci komórkowe, sieci gsm/#g włacz tylko GSm
      jesli Ci pasuje;) pzdr
      • Gość: wyjasniacz ;)m moz Re: sony ericsson C902 IP: *.nplay.net.pl 27.11.09, 08:01
        temat zdenia nie aktualny ale co mi tam moze komus to pomoze ;) H czyli HSDPA
        innaczej 3,5G lub 3G+ predkost transmisji danych do 15,4mb/ps(max) nie mozliwe
        komercyjnie do osiagniecia na dzien dzisiejszy, technologia nowoczesniejsza od
        3G innaczej mowiac UMTS predkosc transmisji do 7,2mb/ps. co do skakania miedzy
        sieciami dobrze to wyjasnione telefo przelogowuje sie z automatu do mocniejszej
        sieci, czest gdzie duzo nadajnikow i rzeczywiscie BTS przeciazony moze to
        skakac, no ale coz takie zycie heheheh ;) pzdre
        • Gość: Gość Re: sony ericsson C902 IP: *.200.158.241.internetia.net.pl 20.11.10, 13:56
          mam pytanie jak ustawić kontrast w tym telu ?? o prócz ustawienia/wyświetlacz/jasność da się inaczej ??
          • agiczek Re: sony ericsson C902 20.11.10, 17:20
            wyłącz tryb 3g... H zniknie i problem z zasięgiem także :)
            • Gość: Gość Re: sony ericsson C902 IP: *.200.158.241.internetia.net.pl 08.04.11, 12:11
              www.tcz.pl/index.php?p=2,4,0,ogloszenia-sprzedam%)-oferuje¶m=4,103055&title=USZKODZONY-Sony-Ericsson-c902 SPRZEDAM !!! ZA 50zł!!!!
    • freqq5 Re: sony ericsson C902 02.10.11, 22:47
      " H " to zasięg wideorozmów, ten telefon ma właśnie taka funkcje, a ten zasięg to po prostu tak jest, musisz dobrze "złapać"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka