Dodaj do ulubionych

Czytaj umowy z operatorami

IP: *.toya.net.pl 01.12.08, 08:37
Czytać należy zawsze, moja mama została omotana przez konsultanta
telefonicznego z orange, który obiecał jej pełno dodatkowych usług, niestety
nawet się nie zająknął, że nie będą obowiązywały przez cały okres umowy, a w
samej umowie dopisane to było drobnym druczkiem.

Skutek, mama jakoś przeżyje tą umowę, ale o orange już nie chce słyszeć, idzie
po skończeniu umowy do innego operatora, może do playa

postępując w ten sposób operatorzy sami strzelają sobie w stopę
Obserwuj wątek
    • Gość: marcel Czytaj umowy z operatorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 09:25
      fajnie że napisali o tym bezprzewodowym internecie. ważna sprawa wziać sobie
      na ten tygodniowy okres próbny i sprawdzić jak działa w domu u siebie a nie w
      salonie:) ja brałem tak 3 oferty operatorów i wybrałem plusa z laptopem
      samsunga o przekątnej 10' jeah:)

koszt takiego wzięcia na tydzień to koło 50 zł ale warto żeby później nie
      pomstować do nieba na swoją głupote.
      • Gość: donsu Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 09:43
        Moim zdecydowanym faworytem jest automatyczne przedłużanie umów. Podpisujesz
        umowę na dwa lata, i po dwóch latach musisz ją wypowiedzieć na miesiąc przed
        upływem terminu. Inaczej jest automatycznie przedłużona. Dotyczy tel.
        komórkowych, internetu, telewizji.
        • Gość: Kkk Re: Czytaj umowy z operatorami IP: 10.201.59.* 01.12.08, 09:50
          <lol> .... jedyny komentarz w tej sytuacji to PRZECZYTAJ UMOWĘ a
          wtedy dowiesz się, że automatycznie nie jest przedłużana tylko
          przechodzi w umowę na czas nieokreślony, którą zawsze możesz z 1
          miesięcznym wypowiedzeniem rozwiązać !!! lol, żeby pisać takie bzdury
          pod tekstem o czytaniu umów i nawet nie przeczytać własnej umowy...
          masakra
          • Gość: donsu Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 11:30
            Przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Zgoda. A to nie jest przedłużenie? Jak
            podpisuję umowę/kontrakt czy cokolwiek na czas określony to rozumiem że tyle
            czasu ta umowa obowiązuje. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest to na rok,
            miesiąc, tydzień czy czas nieokreślony. Uważam, że to nie jest w porządku i tyle.
            • kriss.s Re: Czytaj umowy z operatorami 01.12.08, 11:44
              Gość portalu: donsu napisał(a):

> Przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Zgoda. A to nie jest
              przedłużenie? Jak
              > podpisuję umowę/kontrakt czy cokolwiek na czas określony to
              rozumiem że tyle
              > czasu ta umowa obowiązuje. Nie ma dla mnie znaczenia czy jest to
              na rok,
              > miesiąc, tydzień czy czas nieokreślony. Uważam, że to nie jest w
              porządku i tyl
              > e.

Dlaczego nie jest w porządku? to wolisz obudzić się któregoś dnia
              z "głuchym" telefonem, bo zapomniałeś podpisać umowę?
              • Gość: donsu Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 12:07
                Akurat jest bardzo ciężko zapomnieć, bo już dwa miesiące przed końcem obsługa
                operatora bardzo skrupulatnie dba o przypomnienie. Natomiast idiotyczne dla mnie
                jest wypowiadanie kończącej się umowy. Koniec to koniec. Nie przedłużyłem, minął
                okres umowy więc powinna ona przestać obowiązywać.
          • yez.hodowca Re: Czytaj umowy z operatorami 01.12.08, 11:41
            Czy nazwiemy to "przedłużeniem" czy "przejściem w umowę na czas nieokreślony", to akurat w tym przypadku nie ma większego znaczenia. Ważniejsze jest co innego: po takim zabiegu ceny paskudnie wzrastają. Bo okazuje się, że dwuletni abonament był liczony po "promocyjnej" cenie, a po upływie tych dwóch lat cena wraca do "normalnej", która potrafi być dwa-trzy razy większa.
            • przemek.komorowski Re: Czytaj umowy z operatorami 01.12.08, 17:18
              To zależy od promocji. Jeżeli w ramach promocji nie dostajesz zniżek na
              abonament, to po upływie czasu określonego w umowie jest on taki sam.

Wniosek: czytaj umowę
              • ereta Re: Czytaj umowy z operatorami 01.12.08, 20:00
                przemek.komorowski napisał:

> To zależy od promocji. Jeżeli w ramach promocji nie dostajesz
                zniżek na
                > abonament, to po upływie czasu określonego w umowie jest on taki
                sam.
                >
                > Co to za promocja, jeśli nie ma zniżek? To prawidłowe, że umowę na
                czas określony trzeba wypowiadać miesiąc wcześniej? Wypowiadać
                powinno się wcześniej umowę na czas nieokreślony, bo to jest
                zaskoczenie dla operatora, ale na czas określony żadnej
                niespodzianki nie ma ,operator o tym dobrze wie!
                • przemek.komorowski Re: Czytaj umowy z operatorami 02.12.08, 09:09
                  ereta napisał:

> > Co to za promocja, jeśli nie ma zniżek?

Promocje są różne. Owszem są promocyjne zniżki na abonament, ale przeważnie
                  tylko przez jakiś okres czasu - rzadko się zdarza, aby zniżka na abonament była
                  przez cały czas umowy. Promocje związane z rabatem na abonament najczęściej
                  stosuje Play, np. teraz oferuje 50% rabatu na abonament przez 3 miesiące:
                  skrzydelko.pl/szukaj/index.php?m=s&a=461&o=4
                  Inne promocje to np. oferowanie pakietów dodatkowych minut za darmo, albo za
                  zmniejszoną opłatę itp. Przeważnie tylko przez określony okres czasu. Pakiety te
                  można wyłączyć po upływie okresu promocyjnego.

> To prawidłowe, że umowę na
                  > czas określony trzeba wypowiadać miesiąc wcześniej? Wypowiadać
                  > powinno się wcześniej umowę na czas nieokreślony, bo to jest
                  > zaskoczenie dla operatora, ale na czas określony żadnej
                  > niespodzianki nie ma ,operator o tym dobrze wie!

Takie są umowy. Jeżeli nie odpowiadają Ci warunki umowy to jej nie podpisujesz.
                  Nie ma obowiązku posiadania telefonu komórkowego, a tym bardziej wraz z
                  abonamentem. Ludzie głosują portfelami. Skoro idą i kupują, tzn., że godzą się
                  na takie warunki umowy, a to że umowy nie przeczytają - ich problem. Jeżeli mało
                  osób brałoby telefony wraz z abonamentem to operatorzy prawdopodobnie
                  zrewidowaliby swoją politykę dot. umów, a tak ludzie łapią się na telefony za
                  złotówkę, super promocje itp.

Pisząc "godzą się na takie warunki" nie mam na myśli, że uważają, że te warunki
                  są rewelacyjne i najwspanialsze na świecie.
    • Gość: Wojtek Czytaj umowy z operatorami IP: *.gprs.plus.pl 01.12.08, 10:35
      Czasem te umowy są niejasno sformułowane a reklamy wprowadzają w błąd nie mówiąc
      o wszystkich "szczegółach".
      Ktoś napisał tu już o ofercie z Orange ale podobnie jest w Erze z ich różnymi
      promocjami. Nie jedna osoba dała się wrobić, a jak widać z tego linka ludzi to
      coraz bardziej wkurza: przykropatrzec.pl/blog/2008/11/29/darmowe-minuty/
      • Gość: plejowiec ERA ? to sluchajcie tego !!! IP: *.impaq.com.pl 01.12.08, 12:07
        mialem abonament, i umowa poszla po 2 latach na czas nieokreslony, oczywiscie
        nikt nie mial zamiaru zaproponowac mi nowych warunkow. chcialem przejsc na
        taryfe "zero" aby po prostu zachowac numer bo mam poza tym tel firmowy. jednak
        rozmyslilem sie gdy paczka z umowa byla juz w drodze i zrezygnowalem z tego i
        przenioslem numer do play. to byl lipiec :) do dzis dostaje faktury co miesiac
        za kazdym razem wieksze o 2 zl, w ktorym widnieje jakis numer - nie wiem jaki -
        na ktorym powlaczane sa jakies uslugi ! ktos w BOK wrzucil moja umowe do systemu
        jako zaakaceptowana bez mojego podpisu !!! poszedlem do biura i zlozylem tzw
        oswiadczenie o naduzyciu, chyba jest to wlasnie naduzycie ? po okolo miesiacy
        zadzwonil do mnie bok i pan z biura obslugi zapytal: czy dostal pan ta paczke z
        telefonem cy bez ? na co odpowiedzialem, ze nie dostalem zadnej bo sie
        rozmyslilem i wycofalem z dalszej wspolpracy zreszta powinien miec to w
        systemie. Na co pan powiedzial, ze jesli zlozylem oswiadczenie o naduzyciu to
        byc moze bedzie musial skierowac to do prokuratury jak to sie stalo. na co ja ze
        jesli to konieczne to coz. Na koniec walnal , ze nie jest w tej chwili w stanie
        tak po prostu usunac moja "umowe" bo nie pozwala na to system. jakies komentarze
        ??? nie mam slow!
        • Gość: qq Re: ERA ? to sluchajcie tego !!! IP: 89.174.255.* 01.12.08, 12:20
          Ha! Na takie dictum można powiedzieć, że łaskawy pan od operatora nie musi się
          fatygować, bo sam pójdziesz do prokuratury złożyć zawiadomienie o przestępstwie,
          jeszcze tylko poproś ładnie o podanie imienia i nazwiska swojego rozmówcy oraz
          adresu do wysłania wezwania :))
          Też zaraz zacznie być miły :) A system dozna "olśnienia", tudzież nagłej poprawy
          wydajności.
        • ereta Re: ERA ? to sluchajcie tego !!! ***Oszustwa!**** 01.12.08, 20:30
          Gość portalu: plejowiec napisał(a):

>) do dzis dostaje faktury co miesiac
          > za kazdym razem wieksze o 2 zl, w ktorym widnieje jakis numer -
          nie wiem jaki -
          > na ktorym powlaczane sa jakies uslugi ! ktos w BOK wrzucil moja
          umowe do system
          > u
          > jako zaakaceptowana bez mojego podpisu !!! Jest na takie coś
          sposób. Ja zarządałem przedstawienia mi umów z moim podpisem, jeśli
          nie to zgłoszę do prokuratury podejrzenie popełnienia fałszerstwa na
          moją niekorzyść! W ciągu 2 tygodni otrzymałem 2 jednakowe pisma i 2
          telefony! Poinformowano w nich,że w elektronicznej bazie danych były
          nieścisłości i przywracają dotychczasowy abonament! Nieścisłości zaś
          polegają na wydzwanianiu do klientów z nowymi propozycjami i
          rejestrowaniu ich jako przyjęte! Bez podpisu, a klienci płacą "jak
          za zboże" za coś, na co nigdy się nie zgodzili!!!
        • Gość: adam Re: Play - jeszcze wieksza jazda IP: *.de.ibm.com 06.04.09, 12:30
          20 marca 2009 konczy mi sie umowa z play... 3 miesiace wczesniej ide
          do salonu play (galeria mokotow) podpisuje pismo o nie przedluzaniu
          umowy. Pani ktora tam pracuje nie potrafi:
          - udzielic mi rzeczowych odpowiedzi - w rezulatacie z salonu play
          dzwonie do biura obslugi klienta!!!
          - pisac na klawiaturze komputera (ma 3cm pazury:) !!!
          Pelen obaw wracam do domu... ale dokument o rezygnacji po uplywie
          umowy mam podpisany :)
          W kwietniu numer tel z play dalej jest aktywny!!! Dzwonie do biura
          obslugi klienta i dostaje odpowiedz ze rezygnacji mozna dokonac i tu
          UWAGA: "tylko 30 dni przed koncem umowy" !!!!!!!!!
          Pytam sie to a nie mniej ani wiecej dni?! odp: "TAK" !!!!!
          Oczywiscie okazuje sie ze maja info w systemie ze chce zrezygnowac
          ale dalej to rozpatruja !!!!!!!!!!!!!!
      • ereta Re: Czytaj umowy z ... Niejasne z przemilczeniami! 01.12.08, 20:14
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Czasem te umowy są niejasno sformułowane a reklamy wprowadzają w
        błąd nie mówią
        >
        Tele2 np nie informuje, że u nich tanio, ale dodatkowo trzeba
        opłacać rachunki w TP SA za dzierżawę łącza! Tele2 nie informuje
        też, że po wyczerpaniu limitu rozmów za następne płaci się 44gr za
        impuls a nie 35 jak w TP SA! itp przemilczenia, zresztą u innych
        podobne (np TP SA rozliczanie sekundowe, cisza o płaceniu już za
        samo połączenie 24gr, na dodatek mówią, że nie 24 a 20gr, 4gr to
        WAT, ale przecież też z kieszeni abonenta! Jak go zwał tak go zwał,
        ale trzeba placić!
    • Gość: leonpl Czytaj umowy z operatorami IP: 150.254.212.* 01.12.08, 13:37
      pamietam jak swego czasu pracujac w callcenter podwykonawcy netii musielismy
      swiecic oczami, bo firma wymyslila promocje, w ramach ktorej po bodajze pol roku
      internet 2mb za grosze stawal sie 512ka.wszystko gdzies bylo napisane w umowie,
      ale ludzi oszukanych przez cwanych marketingowcow zal.
      podobnie kilka dni temu wyladowala mi w skrzynce ulotka z nowa superoferta
      netii-bardzo dobry internet za ladne pieniadze(place obecnie jakies 40zl wiecej
      za podobne predkosci), do tego skoki spadochronowe i inne cuda. i na ostatniej
      stronie okladki malym druczkiem-podana przepustowosc jest maksymalna. a co to
      oznacza mozna sie domyslic
      • starydziat Re: Czytaj umowy z operatorami 01.12.08, 14:00
        Oznacza to samo co na wszystkich umowach wszystkich providerow,
        czyli maksymalną prędkość łącza. Jak chcesz mieć gwarantowaną
        prędkość to też ją możesz wykupić, ale to już są duuuuże pieniądze.
        pozdro.
    • Gość: Jonek Obszerne umowy IP: *.e-wro.net.pl 01.12.08, 14:12
      Zauważyliście, że banki i operatorzy komórkowi dają nam do podpisania
      wielostronicowe umowy? W tym nawale słów i zdań starają się ukryć niekorzystne
      dla nas klauzule. Konsumenci widząc ten ogrom papieru przestana czytać tuz po
      zweryfikowaniu swoich danych osobowych. Dwa lata temu kiedy w salonie Orange
      kupowałem telefon i aktywację zacząłem powolutku czytać sowo po słowie.
      Kolejka za mną rosła a ja to miałem gdzieś. Przy trzeciej stronie pani z
      Orange zaczęła mnie poganiać no bo przecież inni czekają. Odparłem, że gdyby
      wydrukowała krótsza umowę to już bym skończył czytać a ja nie mam zwyczaju
      podpisywać w ciemno. A tak w ogóle to mi przeszkodziła i się zgubiłem i
      zacząłem czytać od nowa. Wyobraźcie sobie że klienci czekając za mną w
      większości przyznali mi rację. Nie obwiniali mnie ale zaczęli psioczyć na
      olbrzymie i niezrozumiałe umowy operatorów. Zająłem ponad dwie godziny. W tym
      czasie panienka mogła sprzedać kilka-kilkanaście telefonów zgarniając prowizje
      za każdą sprzedaż. Ciekawi mnie czy olała to stwierdzając, że to ja jestem
      cham czy może jednak przekazała moje uwagi swoim przełożonym. A gdyby tak
      wszyscy zaczęli skrupulatnie czytać wszystko co nam podsuwają sprzedawcy?
      Podejrzewam, że nareszcie objętość umów by się zmniejszyła i trudniej by było
      przemycić krzywdzące klientów postanowienia.
      • yavorius Re: Obszerne umowy 01.12.08, 14:31
        wystarczy przeczytać umowę i regulamin, które są dostępne na stronie
        internetowej - w wolnym czasie przy kawie.
        • Gość: qwerty Re: Obszerne umowy IP: *.toya.net.pl 01.12.08, 16:13
          yavorius napisał:

> wystarczy przeczytać umowę i regulamin, które są dostępne na stronie
          > internetowej - w wolnym czasie przy kawie.

a jaką masz pewność, że do podpisania dostałeś to samo???
          jest duża szansa, ze znajdzie się jakiś mały punkcik, o którym "zapomniano"
          wspomnieć
          • przemek.komorowski Re: Obszerne umowy 01.12.08, 17:26
            Nie przesadzaj z tą spiskową teorią dziejów. W ten sposób możemy dojść do
            wniosku, że każda osoba podpisuje inną umowę (pomijając dane osobowe) - no bo
            przecież jeden przeczyta i może znajomym powiedzieć, że umowa jest OK. itp. itd.
        • ereta Re: Obszerne umowy*** Znikające regulaminy?!?!?!? 01.12.08, 20:39
          yavorius napisał:

> wystarczy przeczytać umowę i regulamin, które są dostępne na
          stronie
          > internetowej - w wolnym czasie przy kawie.
          TAK? Kilka dni temu szukałem regulaminu na stronie Tele2. ale nie
          znalazłem. Już usunęli?!
        • Gość: Jonek Re: Obszerne umowy IP: *.e-wro.net.pl 01.12.08, 20:39
          Zauważ, że to co można przeczytać na stronach internetowych jest podejrzanie
          króciutkie w porównaniu z tym co dostajemy do podpisania. Najlepszy przykład:
          zobacz co o swoich taryfach piszą operatorzy komórkowi na www i porównaj to z
          umowa którą dadzą ci do podpisania w salonie. Rożnica w objętość kolosalna.
          Zatem co jest w umowie czego nie było na www? I czy nie należy być ostrożnym?
          • przemek.komorowski Re: Obszerne umowy 02.12.08, 09:14
            Nie zgodzę się z Tobą. Na stronach operatorów mamy dwa rodzaje informacji:
            - marketingowy bełkot (to te krótkie super oferty)
            - regulaminy promocji, usług etc. (zazwyczaj w plikach PDF) - kompletne i pełne
            regulaminy, umowy itp.

Wystarczy, że zamiast "marketingowego bełkotu" sięgniesz po regulaminy -
            zazwyczaj są poniżej "marketingowe bełkotu"
      • Gość: FENDER Re: Obszerne umowy IP: *.belchatow.msk.pl 01.12.08, 14:48
        A Ty chłopie pewnie jesteś urzędnikiem państwowym, który podejmując jakieś
        decyzje nie ponosisz za nie odpowiedzialności. BO TAKIE JEST PRAWO CO?
        • Gość: Jonek Re: Obszerne umowy IP: *.e-wro.net.pl 01.12.08, 20:36
          Fajny jesteś. Napisałem, że nie pozwalam się oszukiwać a ty wysnułeś wniosek że
          jestem urzędnikiem państwowym. Przybliż mi swój tok rozumowania.
    • Gość: fender Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.belchatow.msk.pl 01.12.08, 14:41
      Stary -liczy sie tu i teraz.A co będzie za trzy lata, kogo to
      obchodzi?!!!!!!!!!Jedna mama ( z całym szacunkiem)więcej lub mniej nie ma tu
      żadnego znaczenia przy tej liczbie użytkowników.JEST ZłAPANA I JEST DOBRZE.
    • Gość: BIMOTA Czytaj umowy z operatorami IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.08, 15:19
      Mi cos swita, ze gdzies w przepisach czytalem, ze mozna odstapic od umowy w
      ciagu 24h. Ale nie jestem pewien...
      • Gość: Jonek Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.e-wro.net.pl 01.12.08, 20:41
        Sam jestem tego ciekaw. Skoro mamy 10 dni na rezygnacje zakupu towaru to
        logiczne by było aby był czas na odstąpienie od zakupu usługi.
        • Gość: teri Re: Czytaj umowy z operatorami IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 02.12.08, 05:06
          1o dni ale gdy zakupi sie towar lub usluge poza siedziba firmy.Pisze
          to jak byk w artykule.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka