Dodaj do ulubionych

pożywne i smaczne zupy-mix?

IP: 153.19.112.* 09.01.04, 13:42
Mój mąż miał niedawno zabieg usuwania brodawczaka z języka i przez jakiś czas
nie będzie mógł normalnie jeść. Od kilku dni robię mu zupki miksowane jak
małemu dziecku. Ale wyczerpały mi się pomysły:(( Proszę o przepisy na pożywne
i smaczne zupy, które nadają się do miksowania. Na jutro mam robić kapuśniak
właśnie w tej wersji:))) Mąż uwielbia kwaśne zupy.
Obserwuj wątek
    • saiss Re: pożywne i smaczne zupy-mix? 09.01.04, 13:51
      Hm..ja robie zupe o wdziecznej nazwie "wrzace bagienko".Po prostu gotujesz i
      muksujesz wszelkie dostepne warzywa, ale musi byc sporo zielonych i
      kalafiora.Chodzi o to, zeby mialo przyjemnie bury kolor.Ja wrzucam czasami
      posiekane pomidory, ale juz do zmiksowanej, robia sie takie b.miekkie.
      Polecam tez zupe jablkowa-ugotowane i zmiksowane jablka, zaprawione smietana
      wymerdana z czerwonym kisielem, dla koloru.
      Poza tym-wszelkie bulionowe-klarowne, pomidorowa, rosol itp.Mozesz do srodka
      wrzucas np.ser zoltry (rozpusci sie i bedzie w sam raz jako papaka) albo
      np.podmiksowac z paroma ziemniakami ugotowanymi, tak zeby bylo bardzej
      pozywnie...
      Pozdrawiam i zycze zdroweczka :)
      • Gość: marghe_72 Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: *.acn.waw.pl 09.01.04, 14:00
        Brokułowa
        cebulowa
        cytrynowa
        jarzynowa z parmezanem
        porowa
        itd
    • brunosch Żur? 09.01.04, 14:10
      ale bez kiełbasy ;)
      żarty na bok, bo problem poważny.
      Pozdrów męża, musi strasznie cierpieć. na marginesie - chyba wszystkie zupy da
      się zmiksować z jakim zagęszczaczem żeby syte było. Tylko czy kwas w zupie nie
      podrażni mu rany?
      • dziuunia Re: Żur? 09.01.04, 15:09
        brunosch napisał:

> Tylko czy kwas w zupie nie
        > podrażni mu rany?
        >

No właśnie to może szczypać.A już chciałam zaproponować ogórkową.Właśnie
        dzisiaj robię.Ale spróbować można mimo wszystko,chociaż jak ja będąc
        dziecięciem małym miałam zapalenie jamy ustnej to cierpiałam okrutnie i nawet
        z piciem były problemy.No i schudłam prawie 10 kilo.Ale to chyba nie to samo
        schorzenie na szczęście.
    • lee_ann Re: pożywne i smaczne zupy-mix?- Kaja !!! 09.01.04, 19:44
      Gość portalu: kaja3004 napisał(a):

Mój mąż miał niedawno zabieg usuwania brodawczaka z języka i przez jakiś czas
      nie będzie mógł normalnie jeść. Od kilku dni robię mu zupki miksowane jak
      małemu dziecku. Ale wyczerpały mi się pomysły:(( Proszę o przepisy na pożywne
      i smaczne zupy, które nadają się do miksowania. Na jutro mam robić kapuśniak
      właśnie w tej wersji:))) Mąż uwielbia kwaśne zupy.

Kaja, wiem, ze to nie to forum i na temat zup tez Ci nic nie powiem, ale jak
      zobaczylam slowo "brodawczak", to pomyslalam, ze bedziesz najlepszym zrodlem
      wiedzy na ten temat. Jakis miesiac temu laryngolog stwierdzil u mnie
      brodawczaka, niestety nie powiedzial, czy na jezyku, czy w krtani, podobno
      usuwa sie go w znieczuleniu miejscowym. Czy moglabys powiedziec mi DOKLADNIE,
      jak wyglada zabieg ? Pytalam o to na forum Zdrowie, ale tam dostalam
      odpowiedzi tylko teoretyczne, nie odezwal sie nikt, kto przez to przeszedl sam.

dzieki serdeczne,
      lee ann
    • Gość: Pichciarz Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 20:14
      To tylko taka myśl, a nie przepis.
      Jeśli ranka jest na języku to może picie takiej płynnej zupki przez słomkę
      sprawiałoby mniej bólu bo zmniejszyłoby to kontakt płynu z językiem, w pewnym
      stopniu język byłby omijany.
      • Gość: giezik Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.04, 08:52
        nie chodzi tu o zartowanie, ale taki problem jesli pozywiecnie bedzie unikalo
        kontaktu z jezykiem to chyba nie ma sensu robic wymyslnych smakow
    • aremo Re: pożywne i smaczne zupy-mix? 09.01.04, 20:33
      Jeśli ma być mix i do tego pożywna to proponuję:

grochową/fasolową
      z soczewicy

Po ugotowaniu zmiksować i już. Bardzo syte.
      • Gość: Aśka Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.04, 19:46
        Zupy,które robi mój szwagier-Austriak
        1.Ma masle podsmażyć 2 surowe ogórki,po chwili dodać wody,pogotować.Dodać
        koperek,kostkę rosołową,sól i pieprz.Zmiksować i dodać parę łyżek śmietany.
        2.Cukinię pokroić i wrzucić do wrzątku.Zagotować i jw.
        3.To samo z kalafiorem.Do tej zupy szwagier dodaje jeszcze na końcu boczek
        pokrojony w kostkę.
        KAŻDA ZUPA NAJLEPSZA NA DRUGI DZIEŃ!!
    • Gość: P. Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: *.proxy.aol.com 11.01.04, 20:38
      Zupa-mix przywodzi mi na myśl termin angielski, który oznacza zupę w proszku
      zupę, którą się robi dodając do soup mix wodę i zagotowuje się to.
      Ale rozumiem, że chodzi ci o zupę puree. Prawie każdą możesz tak spreparować.
    • Gość: kaja3004 Re: pożywne i smaczne zupy-mix? IP: 153.19.112.* 12.01.04, 15:22
      Kochani,
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pozdrowienia i porady:)) Mąż czuje się już
      trochę lepiej, mimo że na tych płynnych papkach schudł już 5 kg. Dopóki całkiem
      nie wydobrzeje na pewno skorzystam z Waszych porad.
      A tymczasem marzy mu się schaboszczak duży jak talerz:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka