Dodaj do ulubionych

Kolacja dla dwojga?

IP: 195.92.39.* 12.01.04, 10:59
Co polecilibyście na romantyczną kolacje dla dwojga? Jakieś pomysły,
przepisy? Za wszystko z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • xkropka Re: Kolacja dla dwojga? 12.01.04, 15:07
      Właściwie wszystko, co akurat ci dwoje lubią.
      Jako że ostatnio romantyczne kolacje mam na tapecie, świetnie sprawdziło mi się
      chilli con carne (mój mężczyzna był zachwycony, zwłaszcza, że zostały mu
      jeszcze dwie porcje), była sałatka z piersiami kurczaka na ciepło (sałata
      lodowa, czerwona papryka, pomidory, czarne oliwki + drobno pokrojone grillowane
      albo podsmażone piersi kurczaka, z winegretem, ew. tarty parmezan), był łosoś z
      rusztu (płat ryby obsypać przyprawawmi - wskazany koperek, sól i biały pieprz i
      kilka plasterków cytryny, zawinąć w folię aluminiową i do piekarnika - na 1kg
      ryby jakieś 40 minut pieczenia w temp. 180), do tego sałata z winegretem. A
      teraz planuję pieczoną pierś indyczą (duży "biust" natrzeć miodem, obsypać
      przyprawą do drobiu Kamis, ew. jeszcze curry, przykryć, zostawić w lodówce na
      noc. Następnego dnia upiec w rękawie foliowym - na 1kg mięsa 1h pieczenia w
      temp. 180st). Podawać z żurawiną albo borówkami.
      Jak widać robimy (bo to nie tylko ja się kuchennie produkuję, mój luby też
      pichci, dużo frajdy sprawia wspólne gotowanie) to, co lubimy i co nie zajmuje
      dużo czasu (wyjątek - chilli, ale to było w sobotę)
      Pozdrawiam.
      • Gość: kaska Re: Kolacja dla dwojga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 16:25
        dokladnie - to co lubia.
        My lubimy np tagilatelle ze szpinakiem i sosem serowym. albo piersi z kurczaka
        zapiekane w sosie serowo-oliwkowym. To naprawde zalezy od tego co sobie na te
        kolacje wyobrazacie. Moga byc i slimaki i schabowy - zalezy..............
    • Gość: oliwka Re: Kolacja dla dwojga? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 16:50
      A może cos z kuchni chińskiej? Extra pomysł. Zobacz: nie rób zwykłej kolacji
      przy stole siedząc na krześle... Połóż dwie duże poduchy na ziemi, jeśli masz
      stoliki z IKEI kwadratowe to doskonale będą pasowały:) Są niskie... wygodnie by
      się siedziało. Obok talerzy postaw małe, okrągłe świeczki (one wyglądają jak
      wkłady:)), kadzidełko, serwetki... Zgaś światło i smacznego. Aha, nie zapomnij
      włączyć Gregorian, Staing lub...hm, Tracy Chapman?
      Na tej stronie są przepisy na chińskie jedzonka
      www.kuchniachinska.pl/main/przepisy.htm
      Pozdrawiam!
    • mojedwagrosze Re: Kolacja dla dwojga? 12.01.04, 16:54
      Myślę jednak, że na romantyczną kolację nie pasuje "wszystko co się lubi", bo a
      nuż ktoś lubi grochówkę czy bigos.

Moja propozycja na romantyczną kolację we dwoje to zimna przystawka w postaci
      krewetek z ogonkami pięknie ułożonych na lodzie i podanych wraz z sosem
      keczupowo-chrzanowym do maczania (keczup, tarty chrzan, sos sojowy, biały
      pieprz, ostra papryka, imbir).
      Na gorąco natomiast proponuję chińszczyznę przygotowaną na bazie "chińskiego"
      Knorra lub szaszłyki z polędwicy obowiązkowo z czerwoną i zieloną papryką.
      Oczywiście świece, wino i nastrojowa muzyka są obowiązkowe!
      • j_u Re: Kolacja dla dwojga? 12.01.04, 22:30
        Krewetki, zgodnie z opinia, ze owoce morza to afrodyzjaki, no prosze :)
        Ale na mnie jakos to nie dziala. Ostatnio zjadlam duzo ostryg i nic mi nie
        bylo...
        Moze dlatego, ze nie bylo w poblizu przedmiotu pozadania;)
        • Gość: kaska Re: Kolacja dla dwojga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 23:08
          no skoro lubi grochowke to moze byc na taka kolacje! W tym sek, zeby bylo
          fajnie, a nie sztywnie.
        • Gość: giezik Re: Kolacja dla dwojga? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.04, 07:26
          jak pisze Allende ostrygi są afrodzjakiem przede wszystkim gdy zjadane są z ust
          kochanka (kochanki)
          :)))
          • Gość: maras Re: Kolacja dla dwojga? IP: 195.92.39.* 13.01.04, 10:22
            Dzięki za wszelkie pomysły. Przemyślę je i wprowadzę któryś w życie. :)

ps. Przy niej nie są potrzebne mi żadne afrodyzjaki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka