Dodaj do ulubionych

pieczone ziemniaczki

20.11.09, 10:54
Prosze o jakies przepisy na pieczone ziemniaczki tylko w folii
Obserwuj wątek
    • majkelowna Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 11:20
      Dam ci przepis na nie tylko same pieczone ziemniaczki, ale i ziemniaczki z
      boczusiem :)
      Oto i on. Spróbuj, pychota! :)
      Składniki (dla 2-3 osób)
      - 5 dużych ziemniaków
      - 300 g wędzonego boczku
      - 2 średnie cebule
      - sól, pieprz, suszony koperek
      - masło

      Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku
      folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i
      cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku
      ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem.
      Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte.
      Ułożyć na blasze.

      Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę.
      • saop1 Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 12:17
        Smacznie brzmi ten przepis.Takiego jeszcze nieslyszalam,musze
        koniecznie go wyprobowac.dzieki
      • mhr-cs slinka leci,uwielbiam 20.11.09, 13:04

        a co swiezego dodajesz do tego,
    • Gość: Inka Re: pieczone ziemniaczki IP: *.icpnet.pl 20.11.09, 12:24
      A dlaczego tylko w folii?
      Często piekę ziemniaki, na różne sposoby, na blaszce, bez przykrycia.
      W folii to tylko duże ziemniaki, do nadziewania.
      • saop1 Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 12:50
        Takie pieczone bez folii to czesto robie.Dla odmiany chcialabym
        wyprobowac czegos innego.Ale jesli masz ciekawe przepisy na
        ziemniaczki w innej wersji to prosze o nie
        • Gość: Inka Re: pieczone ziemniaczki IP: *.icpnet.pl 20.11.09, 13:37
          Moja ostatnio dwa ulubione sposoby:

          1. dobrze myję ziemniaki, kroję w ósemki, wrzucam do foliowej siatki, dolewam
          2-3 łyżki oliwy, dużo przypraw np. estragon, zioła prowansalskie, papryka w
          proszku (nie wszystko razem, zależnie od potrzeby), solę, merdam w tej siatce by
          się obkleiły i na blachę

          2. bardziej pracochłonne. ziemniaki obrać chyba że młode, pokroić wzdłuż na pół
          i ponacinać nożem w takie wachlarzyki. pomiędzy niektóre włożyć a to plaster
          sera, a to boczku albo drobne kawałki mozarelli. przyprawić, posolić i do
          piekarnika.
    • Gość: boogie Re: pieczone ziemniaczki IP: 92.36.146.* 20.11.09, 12:57
      z rozmarinem, czosnkiem, (pieprzem czarnym, papryka nieostra), oliwa
      • jacek1f zawsze propaguje dwa sposoby 20.11.09, 13:03
        1. ziemniaki Marghe - jak z ognicka:
        obrane ziemniaki rownej wielkosci obtoczyc w mace i soli, wymieszanych razem. Piec na blasze.ok 60 minut.

        Przypominaja dzieki skorce wytworzonej, te prawdziwe z ogniska:-)

        2. Zimniaki pieczone Złote Mojej Mamy,
        obecne u nas w rodzinie od Wigilii po rozne inne okazje:
        obrane ziemniaki myjemy i DOBRZE wycieramy do sucha.
        Smarujemy je, kazdy jeden, za pomocą rąk włąsnych, masłęm solonym.
        Ukladamy na papierze na blasze i pieczemy 45-50-60 minut, w polowie odwracajac.
        Uwaga - podawac natychmiast z piekarnika - wtedy sa wspanialymi zlotymi stukajacymi kulami, jak stygna to miekna niestety...
        • mhr-cs ten drugi sposob 20.11.09, 13:09

          mi sie podoboba,
          ja kroje je tylko na polowki
          i mam na polowe czasu,
          w smaku nie ma roznicy,
          polecam
          • jacek1f takie ziemniaki najczesciej podajemy do ryb, 20.11.09, 13:12
            na Wigilie wjezdzaja do sledzi roznych...
            Do wedzonych ryb tez wspaniale pasuja.
            Raczej wszedzie tam gdzie bez sosu mozna sie obejsc, bo nie pasuja jakos i nie są pomcne przy sosach wlasnie.

            Mozna, nalezy wręcz, zajadac je z kawaleczkiem masla i lekko posolone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka