saop1 20.11.09, 10:54 Prosze o jakies przepisy na pieczone ziemniaczki tylko w folii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkelowna Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 11:20 Dam ci przepis na nie tylko same pieczone ziemniaczki, ale i ziemniaczki z boczusiem :) Oto i on. Spróbuj, pychota! :) Składniki (dla 2-3 osób) - 5 dużych ziemniaków - 300 g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - sól, pieprz, suszony koperek - masło Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem. Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
saop1 Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 12:17 Smacznie brzmi ten przepis.Takiego jeszcze nieslyszalam,musze koniecznie go wyprobowac.dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Inka Re: pieczone ziemniaczki IP: *.icpnet.pl 20.11.09, 12:24 A dlaczego tylko w folii? Często piekę ziemniaki, na różne sposoby, na blaszce, bez przykrycia. W folii to tylko duże ziemniaki, do nadziewania. Odpowiedz Link Zgłoś
saop1 Re: pieczone ziemniaczki 20.11.09, 12:50 Takie pieczone bez folii to czesto robie.Dla odmiany chcialabym wyprobowac czegos innego.Ale jesli masz ciekawe przepisy na ziemniaczki w innej wersji to prosze o nie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Inka Re: pieczone ziemniaczki IP: *.icpnet.pl 20.11.09, 13:37 Moja ostatnio dwa ulubione sposoby: 1. dobrze myję ziemniaki, kroję w ósemki, wrzucam do foliowej siatki, dolewam 2-3 łyżki oliwy, dużo przypraw np. estragon, zioła prowansalskie, papryka w proszku (nie wszystko razem, zależnie od potrzeby), solę, merdam w tej siatce by się obkleiły i na blachę 2. bardziej pracochłonne. ziemniaki obrać chyba że młode, pokroić wzdłuż na pół i ponacinać nożem w takie wachlarzyki. pomiędzy niektóre włożyć a to plaster sera, a to boczku albo drobne kawałki mozarelli. przyprawić, posolić i do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boogie Re: pieczone ziemniaczki IP: 92.36.146.* 20.11.09, 12:57 z rozmarinem, czosnkiem, (pieprzem czarnym, papryka nieostra), oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zawsze propaguje dwa sposoby 20.11.09, 13:03 1. ziemniaki Marghe - jak z ognicka: obrane ziemniaki rownej wielkosci obtoczyc w mace i soli, wymieszanych razem. Piec na blasze.ok 60 minut. Przypominaja dzieki skorce wytworzonej, te prawdziwe z ogniska:-) 2. Zimniaki pieczone Złote Mojej Mamy, obecne u nas w rodzinie od Wigilii po rozne inne okazje: obrane ziemniaki myjemy i DOBRZE wycieramy do sucha. Smarujemy je, kazdy jeden, za pomocą rąk włąsnych, masłęm solonym. Ukladamy na papierze na blasze i pieczemy 45-50-60 minut, w polowie odwracajac. Uwaga - podawac natychmiast z piekarnika - wtedy sa wspanialymi zlotymi stukajacymi kulami, jak stygna to miekna niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs ten drugi sposob 20.11.09, 13:09 mi sie podoboba, ja kroje je tylko na polowki i mam na polowe czasu, w smaku nie ma roznicy, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f takie ziemniaki najczesciej podajemy do ryb, 20.11.09, 13:12 na Wigilie wjezdzaja do sledzi roznych... Do wedzonych ryb tez wspaniale pasuja. Raczej wszedzie tam gdzie bez sosu mozna sie obejsc, bo nie pasuja jakos i nie są pomcne przy sosach wlasnie. Mozna, nalezy wręcz, zajadac je z kawaleczkiem masla i lekko posolone. Odpowiedz Link Zgłoś