Dodaj do ulubionych

Muffin jak w Dunkin' Donuts

20.11.09, 16:30
Pomóżcie najdrożsi. Uwielbiam muffiny, a najbardziej te z Dunkin' Donuts. Nie
wiem, coś jest z tym ciastem, ze po prostu mogłabym je jeść naokragło, nigdzie
nie udało mi sie kupić takich muffinow... moze da się je w takim razie zrobic?
Jezeli macie jakiś przepis, pomysł, jak uzyskać takie ciasto to prosze o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 20.11.09, 19:28
      Przeciez DD w Polsce nie ma od dobrych paru lat?
      I z cala pewnoscia robili te 'niezapomniane' muffiny z proszku
      (plus woda plus olej). Poniewaz ciasto w proszku na muffiny
      pojawilo sie w detalu, sprobuj z nim - moze odnajdziesz ten
      niesamowity smak.
      • moniakociara Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 20.11.09, 22:19
        To nawet nie wiedziałam, ze kiedykolwiek w Polsce byli :)
        Tutaj gdzie mieszkam nie widziałam niestety w żadnym sklepie muffinów, sa tylko
        czekoladowe babeczki... cos jak murzynek.
        • bene_gesserit Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 21.11.09, 00:37
          W proszku na muffiny nie ma zadnych czarodziejskich skladnikow,
          naprawde. Nie sadze, zeby uwiodl cie smak suszonych jaj w proszku :)

Moze sprobuj zrobic muffiny z jakiejs rekomendowanej na GP
          receptury i polub takie prawdziwe, a nie plastikowe? Sprobuj - to
          nie bedzie to samo - na pewno, ale moze bardziej ci zasmakuje?
          • moniakociara Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 21.11.09, 01:13
            Jak mówiłam tutaj widzialam tylko opakowania z proszkiem na babeczki/muffinki
            ale murzynkowe, takie same też sa w sklepie, bo kupuje.

Mi muffiny z DD BARDZO smakuja i mam na nie straszna ochote. A ze sprawdzonym
            przepisem... przegladałam różne portale, sa muffiny takie i śmakie, moge
            strzelać, ale nie wiem czy ustrzele akurat takie jakie chce.
            • Gość: ania_m Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts IP: *.pools.arcor-ip.net 21.11.09, 01:20
              pogugluj a moze cos znajdziesz.
              nawet nie napisalas o jakie konkretnie muffiny chodzi. widze, ze ludzie
              podrabiaja niektore smaki w warunkach domowych.
              www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ade%3Aofficial&hs=W9d&q=dunkin%27+donuts+muffin+recipes&aq=f&oq=&aqi=
              • moniakociara Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 21.11.09, 22:44
                Bo mi nie chodzi o jakiś konkretny smak (chociaz najbardziej lubie jagodowe) ale
                o ciasto... ono jest jakies takie wilgotne. Jakies 15 lat temu w Polsce były
                sprzedawane babeczki o prawie identycznym smaku, za nic nie pamietam nazwy.
                Reklama była taka, ze chyba jakis facet chciał poderwać babkę na taką babeczke :D
                • Gość: ania_m Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts IP: *.pools.arcor-ip.net 21.11.09, 22:56
                  no to sprobuj wg tego moze?
                  www.alwaysorderdessert.com/2009/07/blueberry-muffins.html
                  ogolnie w tym konkretnym przypadku naprawde duzo wiecej znajdziesz w guglach niz tu.
                  • moniakociara Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 22.11.09, 00:18
                    Wielkie dzięki za ten przepis, ciasto na zdjęciu wygląda prawie identycznie :)
                    Mam wszystkie składniki oprócz jagód, ale kupie mrozone, mysle, że nie powinno
                    byc różnicy :)

"Preheat oven to 375 degrees" domyślam się, że to jest podane w F, bo u mnie
                    limit to 220, ale C :)
                    • bene_gesserit Re: Muffin jak w Dunkin' Donuts 22.11.09, 11:49
                      Monia, ta rzekoma 'wilgoc' ciasta bierze sie stad, ze dodaja do
                      niego oleju zamiast tluszczu stalego. Oleju albo stopionego masla -
                      ciasta i ciastka tak robione sa tansze, ale i dluzej sprawiaja
                      wrazenie swiezych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka