Dodaj do ulubionych

Kapusta słodko-kwaśna POMOCY

IP: 80.50.174.* 23.01.04, 18:18
Prosze o przepis na kapustę słodko-kwaśną.
Dodatek ten jadłem będąc w wielkopolsce
Obserwuj wątek
    • Gość: figa Re: Kapusta słodko-kwaśna POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 22:16
      www20.brinkster.com/calgary/aaa.asp
      sa tu przepisy na rozne kapusty , chociaz slodko-kwasna
      to klasyczna pekinska
      moze odezwie sie ktos z wielkopolski i podpowie
      albo pokreciles nazwe albo jadles pekinska po chinsku
      tyle , ze w okolicach poznania ?????????????????
      • Gość: senin Re: Kapusta słodko-kwaśna POMOCY IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 23.01.04, 23:01
        Nie myle sie sadzac, ze nie chodzi Ci o chinska potrawe???

OK
        moja mama robila taka slodko-kwasna kapuste

Zwykle z mlodej kapusty, wczesnym latem, jest delikatniejsza.
        Dokladnego przepisu ci nie podam ale wiem, ze w niewielkiej ilosci osolonej
        wody gotuje sie posiekana kapuste, a gdy jest miekka (czy tez, gdy osiagnie
        odpowiadajaca ci miekkosc) dolac nalezy dwie,trzy lyzki octu i cukier. Na
        koniec zaprawic zasmazka z masla i maki. Jesli smak nie ma tzw. UMP! to
        zazwyczaj znaczy, ze nalezy dosolic.

Pamietam, ze czasami mama dorzucala zeszklona cebule, niekiedy nawet ze
        skwarkami ze sloniny .... (a moze ta slonina to w innej kapuscie???)

Pocieszam sie ze wkrotce pojawia sie tu ci co wiedza troche wiecej

Pozdrawiam
        • Gość: krystyna_jl Re: ..Do SENIN... IP: *.228.62.62.9nanterr1-0-ro-bas-1.9tel.net 24.01.04, 02:14
          Czy mozesz mi powiedziec, co to jest UMP?...mnie sie to kojarzy z francuska
          partia polityczna.
          • Gość: senin Re: ..Do SENIN... IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 24.01.04, 05:20
            powinno byc ump! to anglicyzm(potoczny), przeprosic wypada, choc sadzilam, ze
            to wyniknie z kontekstu. Czasami trudno jest mi znalezc odpowiednie polskie
            slowo (od wielu lat na obczyznie)

po polsku moge opisowo: ze potrawa nie ma "uderzenia", czegos jej brakuje, o
            czlowieku mozna rzec "bez ikry" a o jedzeniu...???

Pomoz
            • Gość: P. Re: ..Do SENIN... IP: *.proxy.aol.com 24.01.04, 05:56
              Ump. Jeśli potrawie brak "ump" to można chyba po polsku powiedzieć, że brak jej
              charakteru, wyrazistości. Ump to chyba onomatopeistyczne "mocne uderzenie".
              • Gość: senin Re: ..Do SENIN... IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 24.01.04, 06:11
                dzieki, Pichciarz

Ale wiesz, moje pisanie celowo zaklada inny styl niz renomowane recenzje
                przybytkow "rozkoszy podniebienia". A "brak wyrazistosci, charakteru" to juz
                okreslenie o zdecydowanej stylistyce, takiej, ktorej z roznych wzgledow
                chciALABYM UNIKAC.

Wciaz sie zastanawiam nad polskim "ump-em"...

Moze bede dodawac slowniczek pod koniec moich postow - to zapewne pomoze

Senin
    • Gość: Pichciarz Re: Kapusta słodko-kwaśna POMOCY IP: *.proxy.aol.com 23.01.04, 23:46
      Wiem, to nie to o co prosisz, ale wspomnę i tak. Ja często robię kapustę z
      pomidorami. Zazwyczaj kupuję puszkę pomidorów duszonych z ostrawą papryką i
      dodaję to do pokrojonej jak łazanki kapusty. W sezonie dodaję też świeży
      pomidor lub dwa. Pichcę to czasem w rosole lub w smaczku grzybowym i jem jako
      dodatek do mięsa. Pomidory dodają kwaskowości, a cukier lub łyżka powideł (też
      czasem dodaję) słodości i cierpkości.
      • Gość: Camille Re: Kapusta słodko-kwaśna POMOCY IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.01.04, 02:38
        Ja czesto robie tak kapuste- poszatkuje, do garnka z lyzka masla i odrobina
        wody. Jak sie poddusi, ale jest jeszcze troche chrupiaca, a nie calkiem
        ugotowana, wciskam sok z cytryny, szczypte soli, ze 2 lyzki cukru. I probuje-
        jak czegos malo, to dorzucam jeden z wyzej wymienionych skladnikow. Swietna
        szczegolnie do mlodych ziemniaczkow i wszelkiej wieprzowiny.A samo gotowanie
        nie zajmuje wiecej niz 15-20 minut.
      • brunosch Kapusta słodko-kwaśna 26.01.04, 13:23
        No, Pichciarz przypomniał kolejny zapomniany smak - na odmianę kapusta kiszona
        (zdecydowanie kwaśna!) zasmażona na skwarkach do miękkości + powidła ale
        robione bez cukru, na samych śliwkach.
        Potem trochę się podlewa i dusi.
        sól, pieprz, kminek dla umpa. Albo dla umpu. ;)
    • przes Re: Kapusta słodko-kwaśna POMOCY 25.01.04, 22:11
      to co prawda sałata lodowa ale też słodko-kwaśna
      www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/warzywa/salatalodowa.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka