Gość: sewa IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.09, 15:36 Proszę o radę w jaki sposób obsypać / np.orzechami /boki tortu posmarowanego kremem , aby się nie rozleciał ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs dobry biszkopt 10.12.09, 15:50 jest najwazniejszy, dobry krem tez, wtedy sie nic nie rozleci Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: technika ozdabiania tortu 10.12.09, 16:03 A dlaczego miałby się rozlecieć? To można robić bez przechylania tortu, przy pomocy np. noża o szerokim ostrzu. Trzeba powierzchnię takiego ostrza maznąć odrobiną kremu i nie za mocno przetrzeć ją palcem. Potem nabiera się warstwę posypki na to ostrze i przykleja do powierzchni bocznej tortu, lekko przyciskając ją ostrzem, żeby się dobrze przykleiła. Cieniutka warstewka kremu utrzymuje przez chwilę posypkę na ostrzu podczas jego przechylania, ale trzeba to robić dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs dobry krem 10.12.09, 16:24 horpyna4 napisała: Cieniutka warstewka kremu > utrzymuje przez chwilę posypkę na ostrzu podczas jego przechylania, > ale trzeba to robić dość szybko. jest najwazniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: technika ozdabiania tortu 10.12.09, 16:19 najłatwiej, kiedy tort stoi na paterze z nóżką, wtedy talerzyk z posypką podstawiam pod paterę i po prostu ręką obsypuję boki tortu, a nadmiar posypki spada na talerzyk ale patent z nozem chyba jednak lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22.1987 Re: technika ozdabiania tortu 10.12.09, 17:43 Nie rozleciał się tort?? Przecież nie trzeba bo wywracac go góry nogami.:D Ja często obsypuje boki tortu,czasem tylko przejeżdzam nożem z ząbkami boki posmarowanego tortu,które zostawiają fajny wzór:) Ale jeśli chodzi o obsypanie to trzymam tort na podstawce w jednej ręce a drugą ręką obsypuje tort powoli i stopniowo go obkręcając,ale jeśli boisz się że może Ci zsunąc lub coś to mam na to sposób.Tort zostaw na desce,pod nią połóż miskę na której będzie miał wsparcie pod talerz z posypką i obsypuj kolejno obkręcając sobie stopniowo deskę z tortem.Potem wytarczy zgarnąc pozostałości posypki z powrotem na talerz i gotowe:) a i najważniejsze-WYSTARCZY ZMROZIC DOBRZE TORT nie przechyli się ani nie rozleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewa Re: technika ozdabiania tortu IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.09, 19:40 Dziękuję bardzo za praktyczne rady , nigdy nie ozdabiałam tortu i myślałam , że tort trzeba przechylać .Już mam jasność i na pewno skorzystam z Waszych rad. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: technika ozdabiania tortu 11.12.09, 09:36 Do "patentu z nożem" tort nie może być zmrożony, ani mocno schłodzony. Krem musi być miękki, żeby posypka się w niego trochę wciskała. Do lodówki wstawia się już gotowy tort. Metodę tę stosuję od bardzo dawna, zresztą sama na nią wpadłam. Robiłam tak przy różnych kremach: dawniej był to krem ukręcany z bardzo gęstego budyniu i masła, później robiłam kremy ze śmietanki tortowej 36%. Nawiasem mówiąc, najwygodniejsze są podstawy obrotowe. Nie tylko do obsypywania boków, ale i do dekorowania wierzchu przy pomocy przyrządu zwanego kiedyś szprycą, a oficjalna nazwa to "dekorator tłokowy" (zwis męski się przypomina...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina ż Re: technika ozdabiania tortu IP: *.chello.pl 17.12.09, 12:50 Weź kawałek pergaminu lub innego cienkiego papieru. Odmierz wysokość i obwód tortu. Wyjdzie Ci prostąkąt.Posmaruj ten odmierzony kawałek papieru masłem. Posyp go np.rozdrobnionymi lub zmielonymi orzechami. Następnie przyklep to lekko, żeby trzymały się lepiej papieru. Następnie ten obsypany orzechami papier z pomocą drugiej osoby przyklejcie do obwodu tortu (posmarowanego już oczywićie kremem). Przyklepcie ten papier do boków tortu. Zostawcie to na chwilę. Pomału należy zrywać ten papier zaczynając od rożka papieru. Powodzenia, Ja zawsze tak robię i jest super. Odpowiedz Link Zgłoś