qubraq 15.12.09, 17:22 Trzymałem kilka siatek wielkiego świezego "Pięknego Jasia" na dworze ale przyszedł mróz - co prawda niewielki - i mam wątpliwosci do jakiej temperatury mozna jeszcze go tam przechowywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty Witam serdecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 17:41 Jeśli onże Jaś był w strąkach to one trochę go przed mrozem zabezpieczyły. Na rozum biorąc zimno nie powinno mu zaszkodzić. Praktycznie na mrozie wysycha mieso,ryby,pościel,mokre majtki,a więc i Piekny Jaś powinien wyschnąć. Ale to muszą być długotrwałe mrozy,a nie chuśtawka zimna.Póki co,wyłuskaj go i wysusz,szkoda ryzykować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Witam serdecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 17:47 W takich warunkach pogodowych gdzie fasola najpierw przymarza,potem dostaje dodatnie temperatury szybciej może nastepować pleśnienie i przed tym winieneś ziarna zabezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Witam serdecznie 16.12.09, 13:44 Dzięki YśTy za podpowiedź; ten jasiek juz jest wyłuskany - jest w kilowych siatkach, teraz tu pod Wilanowem jest na dworze minus 4 i ziarno juz troche zmarzło ale Ty masz rację ze trzeba bedzie jak tylko mróz odpusci (pewnie na Wigilię...) zabrac fasole z dworu i dokończyć jej suszenia albo juz teraz po prostu zamrozić w zamrazarce no bo nie znam innej metody obrony w chałupie przed pleśnieniem; dobre jest miec taka piwniczkę z temperaturą okolo zera albo np. werandę, nie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
borysa Re: Witam serdecznie 16.12.09, 15:32 > dobre jest miec taka piwniczkę z temperaturą okolo zera albo np. > werandę, nie? :-) Dobrze jest też mieć kilka siatek "Pięknego Jasia"; właśnie szukam jakiegoś przepisu na kapustę z fasolą... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Witam serdecznie 16.12.09, 21:11 Boryso, było o tym na tym forum albo na GP jakis czas temu - musisz poszukac w wyszukiwarce ale wiem ze bylo bo sam korzystałem z tego; ale o ile pamiętam to to nie moze byc duzy jas tylko drobna fasolka biala lub kolorowa albo nawet "mung" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Fasola jaś ... 16.12.09, 21:20 Musisz dokładnie wysuszyć,to podstawa przechowywania fasoli czy grochu.Jeśli zapleśnieje nadaje się tylko do wyrzucenia,a szkoda by było... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Fasola jaś ... 17.12.09, 16:34 salsadura napisała: > Musisz dokładnie wysuszyć,to podstawa przechowywania fasoli czy > grochu.Jeśli zapleśnieje nadaje się tylko do wyrzucenia,a szkoda > by było... no pewnie! Na razie jedna siatke juz mam w kuchni a dwie siatki trzymam jeszcze na dworze a mróz choć niewielki - ok. -8*C - jest taki ze mi nawet zakwasy buraczane i selerowe zamarzły na dworze; cholery mozna dostać! Śniegu nawaliło ze 20 cm i tak pieknie się zrobilo od razu w ogrodzie i setki sikorek harcują na paskach boczku i sloniny wiszących na balkonie a jakies wieksze ptaki wyżeraja owoce cisów, ktore w tym roku bardzo mocno obrodziły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs tak tylko to zrobisz 17.12.09, 16:43 salsadura napisała: > Musisz dokładnie wysuszyć,to podstawa przechowywania fasoli czy grochu.Jeśli > zapleśnieje nadaje się tylko do wyrzucenia,a szkoda by było... wiem co piszesz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: tak tylko to zrobisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 18:03 zawsze trzymam jasiek w zamrazarce-tam jest bezpieczny przed czarnymi chrzaszczykami Odpowiedz Link Zgłoś