mhr-cs 16.12.09, 15:42 pamietam kapuste z grochem makaron z makiem ale juz kilka lat nie robilam znam szukanie, ale cos napisane po swojsku ma wieksza wartosc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: cos zapomniane 16.12.09, 15:50 Twój post jest zatem bezcenny ze względu na absolutną swojskość zapisu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f z kapusta z grochem nie pomoge, ale kluski 16.12.09, 16:06 bo to nie makaron, ale kluski z makiem:-) sa prosze: albo masa makowa juz gotowa... albo mak parzysz i mielisz dwa razy, w rondelku pol szklanki miodu z lyzeczka masla zagrzewam i dodaje posiekane bakalie (rodzynki, migfaly i wloskie i laskowe orzechy), skorke pomaranczowa i wanile, ja troche pieprzu. Chwile pitrasze i odstawiam. Z maki wody i jaj, ciut soli robie ciasto jak na lazanki, tylko kroje po przesuszeniu i rozwalkowaniu cieniutko w dlugie prostokąty, albo rombiki. Lacze w wigilie i odstawiam zeby sie przegryzlo wszystko. Podaje na zimno, ale ostatnio (rok temu) po 2-3 dniach reszte podalem zapieczona z piekarnika z wiorkami masla w malenkich miseczkach i wyszlo super smacznie deserowo, wtedy pokropione likierem pomaranczowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs ale kluski 17.12.09, 11:25 jacek1f napisał: > bo to nie makaron, ale kluski z makiem:-) sa prosze: > albo masa makowa juz gotowa... > > albo mak parzysz i mielisz dwa razy, > w rondelku pol szklanki miodu z lyzeczka masla zagrzewam i dodaje posiekane bak > alie (rodzynki, migfaly i wloskie i laskowe orzechy), skorke pomaranczowa i wan > ile, ja troche pieprzu. Chwile pitrasze i odstawiam. > > Z maki wody i jaj, ciut soli robie ciasto jak na lazanki, tylko kroje po przesu > szeniu i rozwalkowaniu cieniutko w dlugie prostokąty, albo rombiki. > > Lacze w wigilie i odstawiam zeby sie przegryzlo wszystko. > Podaje na zimno, ale ostatnio (rok temu) po 2-3 dniach reszte podalem zapieczon > a z piekarnika z wiorkami masla w malenkich miseczkach i wyszlo super smacznie > deserowo, wtedy pokropione likierem pomaranczowym. tych nie znam to spruboje a na ta kapuste z grochem to poczekam moze ktos cos znajdzie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: cos zapomniane 17.12.09, 12:22 Jeśli chodzi o kluski z makiem, to moja mama odkłada po prostu część "farszu" przy pieczeniu makowca. Skład: sparzony mlekiem i zmielony mak, orzechy, skórka pomarańczowa, figi suszone, migdały, rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: cos zapomniane 17.12.09, 12:28 generalnie - do klusek z makiem odkładam część masy przygotowanej do makowców.. a mase makową robię jak Jacek tyle tylko, ze na koncu dodaje ubita pianę z bialek i calośc przesmażam. a i czasami zamiast cukru dodaje syrop w którym była skórka pomarańczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu kapusta z grochem: 17.12.09, 12:55 forum.gazeta.pl/forum/w,77,104463451,104463451,kapusta_z_grochem_groch_z_kapusta.html Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: cos zapomniane 19.12.09, 00:19 Zaintrygowałaś mnie tą pianą przesmażoną, co się wtedy osiąga? Jakiś bezowy posmak? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: cos zapomniane 17.12.09, 12:58 Dusisz kiszoną(poszatkowaną) kapustę, osobno gotujesz groch, aż do całkowitej miękkości - znaczy aż się rozgotuje na "paćkę". Odpowiednią (dla Ciebie) ilość cebuli szklisz na patelni. Wszystko łączysz dosmaczasz i jesz. Ja do kapusty dodaję obowiązkowo liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 13:22 Nie robię tego, bo to zbyt rozrywkowe jedzenie,ale kiedyś jadłem i było to zrobione śmiesznie, bo kapusta kiszona była zasmażana i doprawiona,mniej więcej jak to opisujesz,ale była pomieszana z grochem całym(suszonym) ,w kulkach, nawet tak lekko jakby niedogotowanych. One były miękkie,ale nie rozgotowane.W tym wszystkim były również szpyry mięsne,takie zasmażane wieksze skwarki z jakiegoś przyzwoitego mięsa(chyba karkówka).Było to wszystko bardzo smaczne.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: witaj 17.12.09, 14:02 Kapuście z grochem groch powinien być zdecydowanie ugotowany, a fragmenty moge się nawet rozgotować. I nie zapomnij o pieprzy świeżomielonym. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: cos zapomniane 17.12.09, 16:18 mhr-cs napisała: > pamietam kapuste z grochem > makaron z makiem > ale juz kilka lat nie robilam > znam szukanie, > ale cos napisane po swojsku ma wieksza wartosc Nie robię makaronu z makiem lecz kutię; Robie różnorakie bigosy i kapuste z grzybami ale kapuste z grochem robi dla mnie sąsiadka więc Ci nie podpowiem, przebacz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs a jak by sąsiadke zapytac,albo razem zrobic z nia 17.12.09, 16:30 qubraq napisał: > Nie robię makaronu z makiem lecz kutię; > Robie różnorakie bigosy i kapuste z grzybami ale kapuste z grochem > robi dla mnie sąsiadka więc Ci nie podpowiem, przebacz ;-) a za co przebaczyc, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: a jak by sąsiadke zapytac,albo razem zrobic z 19.12.09, 00:15 mhr-cs napisała: > a jak by sąsiadke zapytac,albo razem zrobic z nią... Rację masz ale gotowac lubię sam; ale to fakt ze można by ją zapytać a w kwestii formalnej to lubisz kapuste z pełnym grochem czy taką z zupełnie rozgotowanym ? >> robi dla mnie sąsiadka więc Ci nie podpowiem, przebacz ;-) > a za co przebaczyc, no wlasnie za to :-) Odpowiedz Link Zgłoś