petea1 18.12.09, 18:37 mam gorącą prośbę -po raz pierwszy urządzam Wigilię (dla 3 osób), błagam pomóżcie, co mam podać? proszę o jakieś nieskomplikowane a tradycyjne przepisy. Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 19:04 Kiedys,gdy było biednie,a dobre wędliny i mięsa były rarytasem problem był żaden. Trzeba było swoje wystać,kupić i potem robiło się święta.Teraz , te rarytasy mamy na zawołanie na każdym rogu więc rarytasem staja się potrawy dawne,tradycyjne,których smaki pamiętamy z dzieciństwa.Z tego dobrego,ciepłego i radosnego dzieciństwa.Takim rarytasem będą u mnie pierogi ruskie i z mięsem,grzybowa,a w zasadzie bulion grzybowy i smażony na maśle pstrąg z cytryną. I wystarczy,bo ile człowiek może zjeść. Do tego ciasto,kawa,owoce. Przepisy na te potrawy znajdziesz wszędzie ,ale jestem gotów je podać,tylko czy kogokolwiek na TAKI uroczysty wieczór na pierogi namówisz Odpowiedz Link Zgłoś
petea1 Re: Witaj 18.12.09, 19:07 no właśnie chodzi mi o coś takiego -w stylu staropolskie pierogi itp ( na Wigilię zapraszamy starszą Panią która przywiązuje wagę do tradycji)wiec jeśli mogę prosić o jakiś przepis to będę wdzięczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 19:18 Przepisy będą na oko.Nie bawię się w mierzenie i ważenie. Stąd możesz być zawiedziona,ale zaręczam,że większość tak postępuje. Tylko zapaleńcy i nowicjusze w kuchni kupują książki,wagi i miarki. Ale czekaj,tu na forum kiedyś ktoś " namolnie" propagował taką książkę:www.kucharz1935.republika.pl/. Jak ją zobaczyłem od razu poszła do ulubionych i w zasadzie ona mi wystarcza.Reszta nie umywa sie do niej. Zróbmy tak- pogrzeb w niej,poszukaj,a jak czegoś nie będziesz wiedziała to sobie pomożemy. Do tematu powrócimy. Zaręczam Ci,że to co robiłem z tej ksiązki wychodzi i jest smaczne.Bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
petea1 Re: Witaj 18.12.09, 19:24 dzięki! wiesz -książek kucharskich mam sporo, ale niestety zdarzało się ze przepis nie wypalił, dlatego mam ograniczone zaufanie do w/w, a chcę wypaść jak najlepiej, to ja zaczynam poszukiwania, a jakby co to się odezwę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 19:32 pogrzebałem w niej teraz-klasycznych ruskich w niej nie ma,ale co to znaczy klasyczne?.Sa za to inne,niezmiernie ciekawe. Miesne robię tak samo jak w tej książce,grzybową czystą identycznie. Na ryby nie patrzyłem,ale to żadna fantazja. Odpowiedz Link Zgłoś
petea1 Re: Witaj 18.12.09, 19:35 właśnie skorzystałam z linka, i faktycznie, chyba coś wybiorę,o coś takiego mi chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: wigilia 18.12.09, 21:24 W tym poscie sa dwa linki z propozycjami dan. Wiecej znajdziesz, wrzucajac haslo 'wigilia' w przegladarke. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Peteal, zrób tak: 19.12.09, 12:20 1. wykosztuj sie na suszone grzyby, podgrzybki starczą - z nich zrobisz 3 rzeczy: - namoczysz je na noc, potem odcedzisz żeby na dnie zostal piasek i inne takie, nie wylejesz tej wody, ale w niej ugotujesz te grzyby do miekkosci -ok 30 minut. Mozesz dodac ziele angielskie i listek lauroy i ziarna pieprzu. Wywar z grzybow polaczysz z intensywnym wywarem z wloszczyzny calej plus cebula z nia gotowana - na malym ogniu z 40 minut. Jak polaczysz wywary - masz juz pyszna zupe, tylko sol i pieprz do smaku. J an koniec dolewm oliwy lyzke, albo masla. Podajesz zupe w filizankach albo malych miseczkach, bo jest do picia. Do zupy robisz smazoen kapelusze grzybow (tych z zupy) w ciescie nalesnikowym gęstym, najleoiej na piwie. Jezeli nie masz kapeluszy duzo, to siekasz grzyby ugotowane i z nich razem z przesmazona cebula robisz te placki - lacząc je z ciastem - tyo takie placki wyjda wtedy. Lubia duzo pieprzu czarnego. Te same placuszki moga obsluzyc tez barszcz wigilijny. Jeszcze zdazysz - jak dzis kupisz buraki, pokroisz brane w plastry, dodasz czosnek i zalejesz letnia wodą przegotowana z lyzeczka soli i czosnkiem - zrobic zakwas:-) wlasny. Potem wywar z wloszczyzmy plus 2 buraki w nim gotowane, polaczysz w 1 do 1 z zakwasem, dodasz majeranku i masz barszcz. Z grzybow, czesci, ugotowanych i posiekanych zrobisz tez nadzienie do pierogow - jesli zrobisz tez kapuste wigilijna:-) Przepis na wiele sposobow znajdziesz latwo tu na forum. Ja robie tzw czarna, bardzo mocna i aromatyuczna - tylko z kiszonej z dodatkiem wody z gotowania grzybow i ze sliwkami suszonymi pocietymi w paseczki. Robie ja ze 3 dni, powloi gotujac, mieszajac i schladzajac i znow. Czesc kapusty polaczaona z czescia grzybow - i masz pierogi. Na sledzie masz setki prostych milych przepisow szybkich, jak kołderka, czyli sledzie pod pierzyną:-) ze śmeitany polaczonej z jablkami i cebulą. No i... juz prawie masz cala wieczerzę:-) Kompot s uszu - jak sama nazwa wskazuje - prostota. SLodkie tradycyjne - albo kutia albo kluski z makiem - jesli chcesz, to tu tez są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś