jackk3 22.12.09, 20:42 dla tych co czesto robia. Mamy zamrozona (3kg), czy wystarczy noc na dolnej polce w lodowce czy trzeba dluzej? (bardzo dawno u nas kaczki nie bylo). Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adam Re: kaczka - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.09, 21:39 Duża skubana ;) mnie (zwykle kupuje 2 kg) noc nie wystarcza Twoja "grubsza wiec daj jej przynajmniej dobę w lodówce.Pamietaj najlepsza jak spokojnie sie rozmrozi, bo kaczka nagle po diable :) Odpowiedz Link Zgłoś
goos3001 Re: kaczka - pytanie 22.12.09, 22:45 Ja też mam taką 3-kilogramową, jak długo piec takie ptactwo? To mój kaczy debiut, chce ją nadziać szarą renetą. Można ją upiec w rękawie do pieczenia, czy lepsza będzie z brytfanki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: kaczka - pytanie IP: *.rev.stofanet.dk 23.12.09, 07:46 pieczona w rekawie czyli w specjalnej torebce do pieczenia kaczki, bedzie soczysta i aromatyczna, ja tak zawsze pieke i zawsze jest pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs zalezy jaki smak ktos lubi 23.12.09, 10:13 znam dwa sposoby tej z torebki raz zrobilam, wiec bedzie dalej z brytwanki jest soczysta i ma ta wspaniala chrupionca skorke za ktora kazdy przepada, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: zalezy jaki smak ktos lubi IP: *.ptr.terago.net 23.12.09, 16:08 Jasne ze w 'brytfance'. Polewa sie od czasu do czasu. Mysle ze 2.5 godz. wystarczy (pierwsze 0.5 na d. temp. potem mniej). Glownie z jablkami. Kaczka bedzie w Niedziele. Na B.N. mamy Prime Rib z ktorym robie troche 'eksperyment'. Ogladalem niedawno swiateczny program B. Flay'a (nie wiem czy znacie?) i facet dodatkowo dojrzewal/wietrzyl kawal pieczeni w lodowce przez 7 dni (owinieta delikatnie gaza). Potem tylko odkroil w paru miejscach wyschniete mieso (bardzo cienko) i faktycznie to mieso wygladalo troche inaczej. ciekawe bylo ze ta gaze zmienial pare razy i byla za kazdym razem rozowa czyli wychodzila wilgoc z miesa (pomimo ze mialo co najmniej 21 dni). Zobaczymy jak bedzie moje smakowac (ja bede trzymac 'tylko' 4 dni. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: kaczka - pytanie IP: *.bredband.comhem.se 23.12.09, 11:34 1 kg. kaczora = 1 godz. pieczenia.Czyli kaczor ma 3 kg to pieczemy 3 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch28 Re: kaczka - pytanie IP: *.itcomp.pl 23.12.09, 18:33 nieprawda - tak się piecze indyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kaczka z jabłkaml IP: 188.33.119.* 23.12.09, 20:47 Podczas pieczenia polewam piwem.Jest bardziej krucha. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: kaczka z jabłkaml 23.12.09, 20:58 Dobra rada, ja raczej winem. Chyba miales racje z tymi 3-ma godz. poszukalem na necie i wypada tak ze 3 godz. na 375F/190C do temp. mieasa okolo 165F/90C. Tak ze w sumie nie bede kombinowal z roznymi temperaturami. Termometr mam, tak ze bede ja sprawdzal od 2.5. Odpowiedz Link Zgłoś