wedrowiec2 Re: co przyrzadzacie na woku? 03.02.04, 16:20 W woku smażę wszystko oprócz naleśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co przyrzadzacie na woku? IP: *.proxy.aol.com 03.02.04, 16:25 Wok jest przyborem kuchennym do smażenia i do duszenia. Jest też poręczny do gotowania na parze w chińskim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: co przyrzadzacie na woku? IP: *.swidnica.mm.pl 05.02.04, 19:42 dzieki, ale chodzilo mi o konkretne przepisy.piersi z kurczaka z warzywami i ryzem juz mi sie przejadly. chyba ze znacie jakies wymyslne przepisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: co przyrzadzacie na woku? 05.02.04, 19:45 Konkretne przepisy? Przesadzasz Maju. Wok nie jest naczyniem, do ktorego trzeba mieć specjalne przepisy. Juz wyżej napisałam - w woku robię wszystkie potrawy, oprócz naleśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska do wedrowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 20:44 jakis rok temu, wiecej nawet uwzielam sie na wok. Kupilam, ale taki duzy, ciezki, zeliwny i....ani razu nic w nim nie zrobilam. Jak pomysle o tym, ze potem trzeba go umyc (zdaje sie woda z mydlem?) to mi sie slabo robi i od razu wyciagam patelnie. A powiedz mi, czym rozni sie dajmy na to kotlet z woka od kotleta na patelni? Moze w koncu go uzyje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: do wedrowca 05.02.04, 20:53 Niczym:) W woku możesz jednorazowo usmażyć mniejsza ilość kotletów, ale w woku możesz smażyć na ostrym ogniu warzywa, usmazone przesuwac w inne jego miejsce a smażyć następne. W woku robię bardzo dobre duszone zrazy wołowe. Wszystkie warzywa dusze w woku - krótkie osmażenie na tłuszczy, podlanie małą ilością wody i krótkie duszenie bez przykrycia. Ja mam zwykły wok - lekki, pokryty teflonem. Dzieki temu potrawy nie przypalają się. Dla mnie jest to ważne - czasami tracę poczucie czasu, gdy zajmę się pracą przy komputerze. Własnie wietrzę mieszkanie po bardzo dobrze podgrzanej oliwie:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: do wedrowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 20:56 tak, ja mam to samo z tym traceniem poczucia czasu. Jakbym przypalila tego woka, to wietrzylabym z ydzien. Jednak ten zeliwny to chyba pozostanie ozdoba kuchni (ladnie wyglada;-) A kupie tez taki lekki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jak z wokiem IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 00:47 Njlepszy i najautentyczniejszy jest wok "blaszany" ze stali węglowej. W Chinach wyklepują je nadając odpowiedni kształt. Taki wok należy odpowiednio przygotować zanim zacznie się nim normalnie posługiwać. Przytaczam instrukcje w tłumaczeniu. NOWY WOK 1. Spłukać wok w gorącej wodzie z dodatkiem małej ilości płynu do mycia naczyń. 2. Wyszorować wok na zewnątrz. 3. Umyć ponownie wnętrze posługując się gąbką. 4. Wypłukać i gruntownie wysuszyć ręczniczkiem papierowym. 5. Umieścić wok na małym ogniu. 6. Wlać ok. 2 łyżek stołowych oleju. 7. Posługując się świeżym ręczniczkiem rozprowadzić olej po całej wewnętrznej powierzchni woka. 8. Nagrzać wok przez 10 - 20 min. 9. Wytrzeć wok ręczniczkiem dla usunięcia tłuszczu. Czarny osad na ręczniczku jest normalnym zjawiskiem. 10. Odstawić wok do pełnego ostygnięcia. 11. Powtórzyć stopnie 6 - 9 dopóki osad nie przestanie się pojawiać. Wok jest gotowy. ZALECENIA Pamiętaj nie zostawiać jedzenia w woku lecz zaraz po wydaniu potrawy usuń resztę. Woka nie myje się płynami jak zwykłe garnki i patelnie - wystarczy go spłukać i obmyć gąbką w gorącej wodzie, a następnie wytrzeć do sucha lub ogrzac do wyschnięcia. Tylko wok z płaskim dnem jest właściwy do kuchni elektrycznych. Wok z okrągłym dnem jest bardziej typowy i pasuje do kuchni z płomieniem przy użyciu obręczy. Jest rzeczą bardzo ważną by usunąć w pełni powłokę ochronną z powierzchni woka ("czarny osad"). Lepiej nie kupować woka powleczonego nieprzylegającą substancją typu teflon. Wysokie temperatury typowe przy przyrządzanu potraw chińskich mogą tę powłokę zniszczyć. Jeśli jednak zdecydujesz się na taki wok, postępuj z nim ściśle według załączonych instrukcji. Kilka linków (angielski): chinesefood.about.com/library/weekly/aabyb111501.htm www.chinesefooddiy.com/tips16_buywok_htm www.kuro5hin.org/story/2003/6/8/1537/037/38 www.idealliving.com/help/whatwok.asp www.factoryclearancenter.com/woksets.html Odpowiedz Link Zgłoś
frunze Re: co przyrzadzacie na woku? 06.02.04, 09:24 W woku robię chińszczyzny wszelkiej maści. Polecam przepisy ze strony www.mniammniam.pl i www.kuchniachinska.pl A tu przykładowy przepis na pysznego kurczaka z migdałami, jest rewelacyjny: Piersi kurczaka z migdałami Składniki: - Pierś kurczaka, - Papryka (żółta lub czerwona), - Kiełki sojowe,Czosnek, Migdały,Imbir, Cebula, - Chili w proszku, - Sos sojowy, - Sos chili, - Sambal oelek, - Olej oliwny lub sezamowy. Jak przyrządzić? Migdały ugotować i obrać (leniuch bierze migdały w słupkach lub w płatkach). Czosnek pokroić w drobniutkie kosteczki.Migały i czosnek usmażyć na oleju oliwnym albo sezamowym na brązowo; na brązowo, nie na czarno! ;-) Wyjąć z patelni. Pierś kurczaka (pokrojoną w paseczki) usmażyć - także na oleju - z czosnkiem, imbirem, chili i drobno posiekaną cebulą.Dodać pokrojonę w paseczki paprykę (żółtą albo czerwoną), umyte kiełki sojowe i migdały. Przez parę minut smażyć. Kreację doprawić sosem sojowym, sosem chili i Sambal olek. Ja mam woka żeliwnego, jest ciężki, ale fantastycznie trzyma ciepło. Woka nie myje się żadnymi płynami, mydłami i tym podobnymi. Po prostu wodą. A potem jeszcze natłuszcza. Jest główną atrakcja na wszelkich imprezach. Efektownie wygląda na stole, każdy nakłada sobie ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś