Dodaj do ulubionych

Jogurt jak budyń (deser)

IP: *.proxy.aol.com 10.02.04, 03:38
Właśnie miałem jeden z moich ulubionych deserów: zagęszczony jogurt. Czy
wiecie, że nie mniej niż połowa objętości jogurtu to woda? Ale bardzo łatwo
odcedzić tę serwtkę i zmienić płynnawy jogurt w coś kremowego.
Kupiłem takie muślinowe sitko plastikowe jak to są używane w maszynkach do
kawy, możliwie duże i przekładam weń jogurt. Całość umieszczm w zasobniku
dostatecznie głębokim by między sitkiem a dnem zbiornika było sporo miejsca
na spływającą serwatkę. Zostawiam wszystko w lodówce na dzień lub nieco
dłużej odlewając serwatkę. Rezultat jest doskonały: jogurt gęsty jak budyń.
Ale to nie koniec. Biorę banana, kroję w plasterki i dodaję. Także szczyptę
cynamonu lub kilka kropli esencji vaniliowej. Łyżeczkę miodu. W sezonie 2-3
truskawki lub kilka malin albo czarnych jagód. A, i jeszcze trochę
zwiórkowanej czekolady lub tzw. Chocolate Chips w najdrobniejszej wersji.
Mieszam i delektuję się póki starcza.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.home.cgocable.net 10.02.04, 04:42
      Dobry pomysl, mysle ze ten smakolyk robisz z plain yogurt ?.
      • Gość: P. Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.proxy.aol.com 10.02.04, 05:48
        Może być i owocowy lub waniliowy.
        Jogurty w Polsce są chyba jeszcze bardziej luźne niż w Stanach. Jeśli tak to
        mogą "leżakować" w lodówce trochę dłużej.
        • Gość: gosc ( Canada ) Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.home.cgocable.net 10.02.04, 06:21
          Gość portalu: P. napisał(a):

> Może być i owocowy lub waniliowy.
          > Jogurty w Polsce są chyba jeszcze bardziej luźne niż w Stanach. Jeśli tak to
          > mogą "leżakować" w lodówce trochę dłużej.
          -------------------------------------------------------

Nie wiem jakie sa w Polsce , kiedy ostatni raz tam bylem widzialem tylko ocet
          na polkach .
          • Gość: P. Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.proxy.aol.com 10.02.04, 06:40
            Wspomniałem o polskich z myślą o kuchciarzach w kraju.
            • Gość: gosc Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.home.cgocable.net 10.02.04, 07:25
              Gość portalu: P. napisał(a):

> Wspomniałem o polskich z myślą o kuchciarzach w kraju.
              -----------------------------------------------------------------------------
              To tylko drobne nieporozumienie . Dzieki za "urozmaicenie" jogurtowej rodziny
              smakow , jako wierny jogurt-konsument w najblizszym czasie wyprobuje Twoj
              przepis.
              • Gość: Linn Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.dialup.tiscali.it 10.02.04, 09:24
                Jogurt mozna zrobic bardzo latwo w domu.
    • marghot Re: Jogurt jak budyń (deser) 10.02.04, 09:25
      mniam :) mniam :)
      świetny pomysł :)
    • Gość: babazgaga Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: *.wroclaw.mm.pl 10.02.04, 13:39
      nie mam sitka, ale mam gazę i cztery jogurty naturalne i ochote na taki
      kwaskowaty jogurto serek z rzodkiewka i cebulką
      ojj ale mi smaka narobilo
      ide robic
      szkoda ze to troche potrwa:(
    • padma Re: Jogurt jak budyń (deser) 11.02.04, 10:26
      Taki zageszczony jogurt to klasyczny deser indyjski, nazywa sie to śrikhar.
      Bardzo dobre jest z jogurtu zrobionego w domu.
      paulina
      • Gość: Pichciarz Re: Jogurt jak budyń (deser) - att. Padma IP: *.proxy.aol.com 12.02.04, 03:48
        Czy możesz coś więcej powiedzieć o tym zagęszczonym jogurcie? Szukałem po wielu
        wyszukiwarkach pod hasłem shikhar i shikar (bo pod taką pisownią najpewniej
        występuje), także pod sikhar i sikar, również pod yogurt ale jedyne co wyszło
        to jakieś nazwisko. Klasycznymi postaciami jogurtu w kuchni indyjskiej jest
        lassi i raita, ale o shikhar ani mrumru.
        Niemniej jednak znalazłem przepis w zasadzie identyczny do mojego, ale bez
        nazwy hinduskiej. Co więcej, jest tam sugestia, że to pochodzi z Grecji.
        Bardzo mnie twoja uwaga zafrapowała, proszę o więcej.
        • Gość: P. Re: Jogurt jak budyń (deser) - att. Padma IP: *.proxy.aol.com 12.02.04, 03:50
          Korekta: szukałem pod shrikhar itd. "r" w tym było.
          • padma Re: Jogurt jak budyń (deser) - att. Padma 12.02.04, 08:41
            Poszukam, ale jutro dopiero bede mogla. Mam w domu taka cegle, The Art of
            Indian Vegetarian Cooking bodajze i tam powinny byc blizsze informacje, ale do
            domu dotre dopiero jutro;) Mozliwe, ze niedokladnie pamietam nazwe, ale jadlam
            to w Indiach i pokzaywali mi, jak to robia, jogurt wieszali w woreczku z
            jakiegos plotna i sie tak sobie przez to plotno saczyl, a potem to geste ze
            srodka doprawiali jeszcze owocami. Lassi i raita to co innego, lassi to napoj z
            jogurtu zmieszanego z woda i z roznymi dodatkami, na slodko lub na slono
            rowniez, a raita to cos w rodzaju mizerii, jogurt z warzywami, ogorkami, albo
            ziemniaczkami, tez pyszne, lekko kwaskowate. Z jogurtu jest wiecej potraw
            jeszcze, napisze wiecej jutro!
            Pozdrawiam
            Paulina
            • padma Re: Jogurt jak budyń (deser) - att. Padma 12.02.04, 17:28
              Olsnilo mnie, przypomnialam sobie:) Nie śrikhar, ale śrikhand:) W wyszukiwarce
              wyskakuje sporo przepisow przy wpisaniu shrikhand... Pomylilo mi sie chyba z
              inna mleczna potrawa, czyli khirem:) Ktory tez polecam, to ryz gotowany w
              zageszczonym, odparowanym slodkim mleku, mniam!
              Paulina
              • Gość: Pichciarz Re: Jogurt jak budyń (deser) - att. Padma IP: *.proxy.aol.com 12.02.04, 23:01
                Tak, rzeczywiście, ogromne bogactwo przepisów (angielski). Padają tam dwa
                określenia na głowny składnik: yogurt i curds. To ostatnie jest bardzo bliskie
                temu co my zowiemy zsiadłym mlekiem. Jadłem właśnie "curds" z ziemniakami (sic!)
                w Bangalore, tyle, że bez omasty ze skwarkami. Ale curds to także coś jak
                rzętyca, zsiadłe mleko zdrobinkami twarożku i może nawet masła. To tylko tak
                dla dania pojęcia, a nie precyzyjne tłumaczenie.
        • Gość: Linn Re: Jogurt grecki domowy IP: *.dialup.tiscali.it 12.02.04, 09:29
          Jogurt grecki domowy/ gesty /
          Przepis autorstwa prof. Zaleskiego z SGGW
          1 litr mleka pelnotlustego - 4 lyzeczki mleka w proszku - 3 lyzki jogurtu
          naturalnego / najlepiej Danone lub Bacoma /
          Mleko podgrzac do 52 °C / wlasciwa temperatura jest bardzo wazna /.
          Wlac do termosu, dosypac mleko i energicznie potrzasac / aby nie bylo grudek /.
          Dodac jogurt, wymieszac i po 2-3 godzinach mamy jogurt grecki / ktory nalezy
          tylko schlodzic /.
    • Gość: paola Re: Jogurt jak budyń (deser) IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.02.04, 18:25
      jogurt jak budyń można zrobić lub kupić danio pianka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka