Gość: kajeli IP: *.net.autocom.pl 16.02.10, 20:39 Witam, szukam pomysłu na szybki deser, taki, który można zrobić "migiem", żeby nie zostawiać gości zbyt długo samych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneczka22.1987 Re: szybki deser 16.02.10, 20:57 Rozumiem,że taki ,,na poczekanie"??a przygotowany rano na wieczór lub dzień wcześniej??2 snieżki i 2 galaretki (rozpuscic,ubic-kolejno) polączyc.spód tortownicy wyłożyc biszkopcikami,wylac masę,dodac pokrojone wybrane owoce,wstawic do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajeli Re: szybki deser IP: *.net.autocom.pl 16.02.10, 21:11 Tak, taki "na poczekaniu". Zdarza się, że ktoś wpada niespodziewanie, mam w szafce rezerwową paczkę delicji, ale chciałabym czasem coś sama przygotować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: szybki deser 16.02.10, 21:21 Banana obrać, przekroic wzdłuż i w poprzek na w sumie 4 części. Usmażyć na patelni na maśle aż będzie rumiany i miękki. Podawać na talerzyku z kulką lodów waniliowych, polać wszystką wąską strużką miodu i posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: szybki deser 17.02.10, 12:40 ja robię bogatszą wersję tego deseru - robię karmel z ok. 3 łyzek cukru, gdy zbrązowieje dolewam trochę rumu (kieliszek) - może się zapalić! potem ok. pół szklanki soku z pomarańczy, doprawiam cynamonem i redukuję. wrzucam na to banany, chwilę smażę. a ostatnio robiłam wersję z gruszkami i było nawet smaczniejsze:) do tego lody waniliowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
lee-aa Re: szybki deser 16.02.10, 21:26 jeśli masz w lodówce/zamrażarce awaryjne ciasto francuskie przygotowanie deseru to kwestia 15 minut - jakiś dżem, owoce z puszki,czekoladę - 5 minut na zrobienie rożkow i 10 minut w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: szybki deser 16.02.10, 22:56 Plasterki gruszki skropione balsamico z platkami parmezanu. Przygotowanie: 3 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: szybki deser 17.02.10, 14:00 Jeśli miałabyś dodatkowo słoik kompotu albo puszkę jakichś owoców w syropie, to możesz błyskawicznie zrobić kisiel. Na pół litra płynu potrzeba około 30-34g mąki ziemniaczanej, czyli 6-7 płaskich łyżeczek. Takie rzeczy jak syrop są zwykle bardzo słodkie i można je swobodnie rozwodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
lee-aa Re: szybki deser 17.02.10, 10:58 Crumble jest rewelacyjny z owocami leśnymi (mogą być mrożone, trzeba je przelać wrzątkiem na sitku i w misce wymieszać z łyżką cukru i mąki ziemiaczanej). Kruszonkę robię 'na oko' Odpowiedz Link Zgłoś
floress Krem z truskawkami 17.02.10, 11:33 Potrzebne są kruche ciastka, np. takie jak digestive, mascarpone, śmietana słodka, truskawki (albo inne owoce). Ciastka kruszysz, ale nie na miał, tylko na mniejsze kawałki, serek mieszasz ze śmietaną (można ją ubić, ale nie trzeba, chodzi o rozrzedzenie serka), wykładasz na ciastka, na wszystko wykładasz truskawki. Można posypać czekoladą, posiekanymi pistacjami, polać ajerkoniakiem, toffi. Możliwości jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: Krem z truskawkami IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.10, 17:40 Mascarpone wymieszany z ubitą śmietaną 30% (ok. 5 min.) do tego pojruszona beza i owoce - sezonowe, ulubione - ja robiłam z malinami, borówka amerykańską, jagodami, truskawkami, a zimą z koktajlem owocowym z puszki lub mrożonymi, zmiksowanymi z odrobiną cukru zawsze wszystkim smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
olejanka Crumble cd 20.02.10, 17:31 och, ja też robię crumble, mam trochę łatwiejszy przepis, bo wszystkiego po równo: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru dorzucam zwykle jeszcze esencję waniliową ww zagniatam w misce szybciutko - 2 minuty, nie musi być dokładnie do dużego naczynia do zapiekania wrzucam dowolne owoce mrożone (chociaż z jabłek też robiłam) - nam najbardziej smakują śliwki lub wiśnie (ale dowolne mrożone bez pestek są ok), w zależności od naczynia i apetytu 1 lub 2 torebki, posypuję ciastem i piekę ok 20 minut w 200 st C. Crumble można robić w małych indywidualnych naczynkach do zapiekania. Podaję gorące, czasem z kulką lodów waniliowych. To jeden z tych deserów, które zawsze wychodzą i budzą u gości wieeeelki entuzjazm :) Ściskam, Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs u mnie nie sa sami,jestem z nimi 20.02.10, 17:40 a napewno nie bede szybko czegos robic, ale nie mieszkam tam gdzie cos takiego musi byc, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewe Re: szybki deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 11:30 Pomysł na szybki deser nie wymaga większych inspiracji i pracy. Wystarczy że kupisz duży jogurt ,,Danone- gratka'' (ok. 1,19zł). Bierzesz truskawki i kroisz je na pół. Wsypujesz je do jogurtu i masz szybki deser. Warto też pamiętać, że jogurt ten smakuje lepiej gdy postoi około godziny w lodówce. Wtedy deser jest orzeźwiający. Natomiast truskawki smakują lepiej w całości, gdy je maczasz w zimnym jogurcie. Wtedy bardziej czujesz ich smak :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szybki deser 12.06.10, 11:49 Najprostszy, najszybszy / nie liczac czasu w lodowce /, efektowny: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67668177,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
anton.ella Re: szybki deser 01.10.10, 10:33 Jak chcesz zaskoczyc gości i zrobic wrazenie to robisz PŁONĄCY CREME BRULEE (w pięć minut hehe...). Kupujesz gotowy creme brulee rians w hipermarkecie/delikatesach (auchan, real, piotr i pawel, co tam masz). Posypujesz dołączonym brązowym cukrem, polewasz odrobinką wysokoprocentowego alkocholu (najlepsza metaxa, ale moze byc tez stary dobry spiryt;) i podpalasz! Alkochol do momentu wypalenia skarmelizuje cukier i powstanie karmelowa skorupka. Mozesz to robic na stole przy gosciach,na pewno będzie im sie podobać:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: szybki deser 01.10.10, 11:15 anton.ella CREME BRULEE kupisz gotowy,to wspaniale dla tych co nie lubia alkocholu posypac cukrem i skarmelizowac przy stole palnikiem(male,specjalne), Odpowiedz Link Zgłoś