Gość: kminiek IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.10, 11:10 Hej czesto jadacie nudle? robicie czasami z nudli wlasne potrawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_plus_z Re: nudle 02.03.10, 12:12 Wśród makaronów "nudle" są tym, czym mufinki są wśród babeczek - no po prostu taka szokująca różnica, że bez specjalnej nazwy się nie obejdzie. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: nudle 02.03.10, 12:23 Noodle to po naszemu kluski. Nie widzę powodu wprowadzania takich - nomen omen - makaronizmów do naszego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Jadam 02.03.10, 12:27 nudle, jadam nouilles, jadam lluski, nie gardze makaronem, moge sie skusic na paste (wszelako z wyjatkiem tej do obuwia konserwacji :P...), nic co ludzkie nie jest mi obce z wyjatkiem grillowanych larw owadzich. Cala przyjemnosc w roznorodnosci, ale bez specjalnego epatowania egzotyka - rowniez jezykowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: nudle 03.03.10, 10:50 szl.wikipedia.org/wiki/Nudle Toż to śląskie jak byk :) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: nudle 02.03.10, 12:30 a moze chodzi o noodles ? Azjatycki makaron jajeczny czy niejajeczny. W chinskiej kuchni go pelno Jadamy. Bardzo go lubie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: nudle 02.03.10, 12:33 dodam ze wbrew powyzszym wpisom smak makaronu i noodels jest wyraznie inny en.wikipedia.org/wiki/Noodle Odpowiedz Link Zgłoś
z_plus_z Re: nudle 02.03.10, 12:44 > dodam ze wbrew powyzszym wpisom smak makaronu i noodels jest > wyraznie inny Smak zupy pomidorowej i rosołu są wyraźnie inne. Lecz jedno i drugie nadal jest zupą, a nie jedno zupą a drugie soupą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: nudle IP: *.QLD.netspace.net.au 02.03.10, 20:58 princesswhitewolf napisała: > dodam ze wbrew powyzszym wpisom smak makaronu i noodels jest wyraznie inny nie jest niektore chinskie makarony (bo noodles to w koncu angielska nazwa) sa bardzo podobne w smaku, ba nawet takie same jak domowy makaron podawany do rosolu czy czego tam wiec nie ma co przeginac - surowiec ten sam - inny sposob przyrzadzania Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nudle 02.03.10, 13:30 Jadam nudle, makaron, kluchy i pastę ;-) . Bardzo często. Kilka razy w tygodniu Aczkolwiek zazwyczaj wrzucam je wszystkie do wora pt "makaron". Ale pytania Kminku nie rozumiem. Co to znaczy "robicie czasami z nudli wlasne potrawy?" Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: nudle 02.03.10, 13:53 Na Ślasku jadam wyłacznie nudle, a jak wrócę na północ, kupuję makaron ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: nudle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 12:53 A ja myslę ze autorowi nie chodziło o makaron, ale o "nudle knor". Czyli "chińskie" gotowce do zalewania. Bo z takich nudli można robić wlasne potrawy, kiedy np nie wsypie się do nich tej gotowej suszonej pietruszki i aromatyzowanego oleju z woreczka... no na przykład można dać tarty ser i keczup... albo majonez i parówkę. Co wy w akademikach nie mieszkaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nudle 05.03.10, 17:17 Gość portalu: jula napisał(a): > Co wy w akademikach nie mieszkaliście? Na szczęście ;-) nie. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: nudle 08.03.10, 14:29 > > Co wy w akademikach nie mieszkaliście? > Na szczęście ;-) nie. dlaczego 'na szczęście' nie? ja mówię, że na szczęście tak. a noodle to mi się głównie z zupkami chińskimi kojarzą. Kuchni azjatyckiej za bardzo nie lubię, więc w sumie nawet nie mogę sobie przypomnieć teraz z czym ja te nudle czasami jadam/łam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: nudle IP: *.QLD.netspace.net.au 05.03.10, 22:50 nie wiem wiele o nudlach knorr, ale znam wiele innych, azjatyckich makaronow sprzedawanych w malych paczuszkach z szaszetkami dosc czesto z nich korzystam w warunkach, powiedzmy, "polowych"(saszetki ida do kosza dosc czesto, a ja przyrzadzam 150 odmiane smazonego chinskiego makaronu a to z kurczakiem, a to z owocami morza, a to z samymi warzywami. nawet w normalnych domowych warunkach nie odzegnuje sie od owych 'nudli', bo nie sa one niczym gorszym niz na przyklad kupowane w supermarkecie wloskie makarony i pasty - spagetti, tagiatelle, canelloni i co tam jeszcze na tych polkach jest. Mam oczywiscie na mysli makarony suche a nie swieze z lodowki. wg mnie caly problem z akceptacja makaronow typu chinskigo wzial sie z faktu, ze sa w Pl czyms stosunkowo nowym i narosla wokol nich jakas "stygma". Jak dla mnie to ot po prostu suchy makaron! jesli zas kupuje spagetti w supermarkecie, to dlaczego nie mialabym nudli - to przeciez tez fabrycznie produkowane makarony choc innego typu Musze jednak przyznac, ze w Au mam spory wybor makaronow chinskich, wiec kupuje rozne ich odmiany i przyrzadzam rozniaste (tajskie/chinskie/indonezyjskie smazone makarony. Albo dodaje je do zup Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: nudle 08.03.10, 13:50 wreszczie sie jakas kolezanka kolegi z PR odezwala by dyskusje na wlasciwy PRowy tor skierowac hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nudle 06.03.10, 17:56 W innych częściach Polski makaron, kluski to w Małopolsce. A są miejsca w Polsce, gdzie nudle to nudle. szl.wikipedia.org/wiki/Nudle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanka Re: nudle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 18:41 Co za bzdura :D:D:D Przyjechałam na studia do Warszawy i nie miałam pojęcia o co tym warszawiakom chodzi z kluskami. Kazała mi teściowo kluski ugotować, to grzecznie się spytałam: śląskie, kładzione...? A ta zrobiła oczy w słup i mówi, że KLUSKI! To ja dalej brnę w temat, a ona mi pokazuje paczkę makaronu i mówi, że takie kluski. I kiedy uzgadniamy, która co gotuje, to przy haśle kluski upewniam się parokrotnie, że o makaron chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: nudle 06.03.10, 19:01 Sąsiadka mojej babki na śnadanie szykowała żymły dla swoich i bułki dla zięcia z Sosnowca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: nudle 06.03.10, 22:05 Slunska wiki?? Slunsk to juz panstwo w panstwie jest,wiki po polsku nie rozumieja ??? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nudle 07.03.10, 09:05 Ślązaków jest więcej niż Estończyków, a wersja estońska również istnieje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_pozytywna Siostro:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 11:50 Siostroheli, masz u mnie Złote Usta Miesiąca:) (notabene,już po raz drugi, pierwsze były za rolady, które są od Aachen do Przemszy,w odróznieniu od zrazów, które są od Przemszy do Białorusi;) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: nudle 07.03.10, 17:56 Estonia jest niezaleznym krajem juz od dawna, a Silesia jeszcze nie :-)Chyba ze cus przegapilam ... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nudle 07.03.10, 23:19 Estonia od 1991 roku. Język estoński przetrwał mimo restrykcyjnej polityki ZSRR. Mam nadzieję, że Śląski też przetrwa do lepszych czasów, tak jak polski przetrwał mimo zaborów oraz intensywnej rusyfikacji i germanizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.2009 Re: nudle 08.03.10, 13:51 a jak nie przetrwa zawsze sie moze do matki Rzeszy podlaczyc na nowo Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: nudle 08.03.10, 14:09 sonia.2009 napisała: > a jak nie przetrwa zawsze sie moze do matki Rzeszy podlaczyc na nowo to prawie slowo miedzynarodowe, produkt z maki zalezy co jaki kraj z tego zrobi wiec po co szukac tlumaczenia(nie ma) np.u nas do sasiadki a dzisiaj zrobie nudle z tym i tym i kazdy wie jakie nudle ma sie na mysli, bo sa przystosowane do potrawy przeciez to tak latwo, Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nudle 09.03.10, 10:33 Wydaje mi się, że matka Rzesza się podłączyła do Śląska, a nie Śląsk do Rzeszy. Tak jak i Warszawa, Poznań i inne okupowane miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: nudle 07.03.10, 12:02 ampolion napisał: > en.wikipedia.org/wiki/Kluski Człowieku, nie o tych kluchach mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: nudle 06.03.10, 21:31 Czasami jadamy w restauracjach dalekowschodnich. W domu raczej nie robie, ale w przyszlosci nie wykluczam. Na razie wole sie trenowac we wloskich makaronach, a tych mi nie brakuje :) -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś