Dodaj do ulubionych

nadzienie do naleśników

IP: *.alpha.sosnowiec.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 18:59
wiem, temat wałkowany wiele razy.. ale mimo wszystko- znudziły mi się
tradycyjne naleśniki z serem czy jabłkami; macie może fajne pomysły na
oryginalne i smaczne nadzienie? będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kinamina Re: nadzienie do naleśników 17.02.04, 19:04
      najlepsze sa rowniez z czekolada, mozna zastosowac nutelle ze sloika
      raz udaly mi sie rowniez przez przypadek nalesniki z kisielem - mialy byc z
      dzemem i brzoskwiniami z puszki, a dodalam kisielu dla zageszczenia i wyszly
      superrr. a moze z kapusta i grzybami??
    • Gość: Marta Re: nadzienie do naleśników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 19:16
      podsmazone pieczarki,pokrojone salami lub szynka,starty zolty ser.Posypac
      papryka lub chili. Zapiekac lub podsmazyc na patelni.
      • jottka Re: nadzienie do naleśników 17.02.04, 20:01
        pokrojony w kostkę ser typu camembert + ser typu rokpol + kozi serek (albo
        dowolny inny) + cienkie plasterki jabłek ze skórką - wymieszać, zawinąć w
        naleśnika, podgrzać albo zapiec, żeby sie środek nieco rozpuścił

kawałki ugotowanego/ upieczonego kurczaka + szpinak, przyprawione na pikantnie
    • Gość: Mniam Re: nadzienie do naleśników IP: *.range217-42.btcentralplus.com 17.02.04, 21:47
      Pyszny sos do nalesnikow i nie tylko: 1 lyzka masla, 4 lyzki miodu, 4 lyzki cukru, 2 lyzeczki
      cynamonu. Podgrzac powoli do polaczenia skladnikow. Pasuje swietnie do nalesnikow z serem,
      albo z lodami i bita smietana. Pycha.
      • Gość: noida Re: nadzienie do naleśników IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 22:24
        Na słodko-słono: z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym (bardzo dobre, mimo
        oryginalnego zestawienia smaków).
        Na słono: ze szpinakiem i serem feta. Robisz szpinak jak normalnie, czyli
        odparowujesz, solisz, pieprzysz, dodajesz czosnek i co tam lubisz. Jak już się
        zrobi to dodajesz pokrojony w kostkę ser feta, mieszasz, wsadzasz do naleśników
        i podajesz. Ważne, żeby ser dodać na końcu, bo inaczej się rozpuści w trakcie
        mieszania i wyjdzie taka breja serowo- szpinakowa, też dobra, ale ja jednak
        lubię się "natykać" na kawałki sera.
      • hania55 Re: nadzienie do naleśników 17.02.04, 22:26
        Gość portalu: Mniam napisał(a):

> Pyszny sos do nalesnikow i nie tylko: 1 lyzka masla, 4 lyzki miodu, 4 lyzki
        cuk
        > ru, 2 lyzeczki
        > cynamonu. Podgrzac powoli do polaczenia skladnikow. Pasuje swietnie do
        nalesnik
        > ow z serem,
        > albo z lodami i bita smietana. Pycha.

No i pięknie - prawie 22:30, a ja teraz muszę biec po kawał czekolady, żeby
        choć trochę zbladło apetyczne wyobrażenie naleśników skąpanych w t a k i m
        sosie ;-)
        • Gość: Mniam Re: nadzienie do naleśników IP: *.range217-42.btcentralplus.com 17.02.04, 22:31
          :)) smacznego!
          A ja sosik posiadam w lodowce. I w razie checi (baaardzo czesto) podgrzewam w mikrofalowce i
          tosta smaruje, z braku nalesnikow. Mam takie napady okresowe, pewnie za tydzien mi sie
          odmieni, ale chwilowo jestem uzaleniona silnie...
          • kinamina Re: nadzienie do naleśników 17.02.04, 22:33
            najlepszy do nalesnikow jest syrop klonowy
            szkoda tylko, ze taki drogi
    • Gość: P. Re: nadzienie do naleśników IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 03:52
      Mniej deserowo, bardziej zasadniczo: z rybą (jak do kulibiaka) lub owocami
      morza.
      A może "zraz" naleśnikowy?
      • Gość: krystyna_jl Re: nadzienie do naleśników...na "konkretnie" IP: 81.185.241.* 18.02.04, 13:11
        na oddzielnej patelni uzmaz sadzone jajko
        na jedna polowke goracego nalesnika poloz plaster cienki szynki, na to zsun
        sadzone jajko i posyp startym zoltym serem
        nakryj druga polowka nalesnika.
        ....zamiast jajka mozesz pieczarki pdsmazone.
    • Gość: saiss Re: nadzienie do naleśników IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 18.02.04, 12:56
      W zasadzie mozna wsadzic do nalesnikow wszystko to, co do pierogow (nawet
      ruskie nadzienie).Ja robie czasami z uduszonymi warzywami i sosem pomidorowym
      na wierzchu.ALbo:
      - z miodem;
      - z dzemem;
      - ze zmiksowanymi na mus owocami;
      - z tartym zoltym serem, wymieszanym z szynka i odrobina majonezu;
      - (ekstremalnie) z musztarda :)-tak jadal moj kolega i zadne inne mu nie
      smakowaly...
      Pozdrawiam!
    • brunosch na ostro 18.02.04, 13:15
      naleśniki są tolerancyjne, więc można:
      1. Z kiszona kapustą + grzyby = jak do pierogów
      2. z pastą mięsną
      3. Z takimi wynalazkami jak:
      - drobna puszkowana fasola + cebula + pasta paprykowa + czosnek + zioła
      (tymianek, majeranek) -> zmiksowane, a jak za gęste, to trochę oleju
      - ostry, żółty ser starty + ryba wędzona + cebula (szczypiorek) + śmietana
      - biały ser + czosnek + oliwki + szczypiorek
      - usmażone pieczarki + topiony ser
      - szynka w paski + żółty ser + kukurydza + jajka na twardo w drobną kostkę +
      łyżeczka koncentratu pomidorowego
      Do wszystkiego dużo pieprzu i soli, a jak ktoś lubi bardziej ostre, to tabasco
      lub sambal oelek
    • Gość: kinamina Re: nadzienie do naleśników IP: 194.146.201.* 18.02.04, 13:24
      Mięsko podsmażyć na oleju na dużym ogniu z solą i pieprzem. Wyjąć do miseczki,
      a w jego miejsce wrzucić pokrojoną cebulę. Usmażyć na złoto, dorzucić
      pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę, a także odsączoną kukurydzę. Z
      powrotem dodać mięsko. Dusić aż papryka zmięknie i zgęstnieje sos z pomidorów
      (enchilladas nie mogą być zbyt płynne). Doprawić solą, pieprzem, kminkiem,
      chili albo ostrą papryką. Rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową.
      Nadzienie nakładać na wcześniej podgrzane naleśniki i zwijać je w rulon. (Można
      nakładac zimne nadzienie i podgrzewać gotowe ruloniki).
      Podaje się je polane odrobiną sosu chili i kleksem śmietany albo z sosem chili
      i potarkowanym drobno serem, którym posypuje się nadzienie przed zwinięciem.
      • lola211 Re: nadzienie do naleśników 18.02.04, 15:21
        Tak, to to to, uwielbiam, robie na ostro,tak ze łzy i pot leca:)Nalesniki do
        tego dania robie na piwie.I dorzucam czerwoną fasole, miodzio.
    • kosa_kat Re: nadzienie do naleśników 18.02.04, 14:53
      ZE SZPINAKIEM
      szpinak rozmrozić i poddusić dodać do niego soli i czosnku /min 1-2 ząki ale
      ogólnie wg upodobań/, na drugiej patelni zrobić lekką białą zasmaszkę do której
      dodać 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, wszystko zamieszać dodać
      startego serażółtego i na naleśniki. Można wszystko potem zapiec w piekarniku z
      sosem serowym. PYCHA
      • Gość: moniska Re: nadzienie do naleśników IP: *.tele2.pl 18.02.04, 15:01
        - Z farszem jajeczno pieczarkowym. Jaja na twardo, pietruch i duszone pieczary.
        - z boczkiem smazonym, cebula smazona i wydyzdane z bialym serem poltlustym na
        slono (duzo soli w sensie)
        - z piersia kurczacza i warzywkami duszonymi
        - z ryba po grecku
        - z budyniem waniliowym i bakaliami
        - z bananami smazonymi na maselku i skorka pomaranczowa w sosie czakoladowym
        - z ananasem z puszki w polaczeniu z bananami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka