Gość: Kachna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.10, 14:05 zupa jarzynowa? jaka jest i jak ją robicie? Nie ukrywam, że mam zamiar zrobić super jarzynówkę, a będzie to mój debiut. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annjen Re: Wasza ulubiona ;) 12.04.10, 14:38 jeśli mieszkasz w PL i nie masz dostępu do świeżych warzyw, to lepiej poczekaj za superjarzynową do lata - z mrożonki nie będzie dobra, a kupowane w marketach jarzyny to obecnie niezbyt dobry pomysł:) Odpowiedz Link Zgłoś
4-tomcio Re: Wasza ulubiona ;) 12.04.10, 14:44 JA KUPUJĘ MROŻONE WARZYWA PODSMAZAM JE W GARNKU Z CEBULKA potem zalewam ta 1l bulionu. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: Wasza ulubiona ;) 12.04.10, 14:52 Latem robię. Wywar z jakiegoś mięsa (co tam wpadnie w ręce, szponder na przykład, albo inne skrzydełka). W to młoda włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por (cały i do zjedzenia), seler (potem wyjmuję, nie przepadam), kalarepka, fasolka szparagowa, kalafior. Doprawiona pieprzem i solą. Jedzona ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wasza ulubiona ;) 12.04.10, 14:54 Mam dwie wersje. Jedna to troszkę cięższa, na skrzydełkach. Dodaję marchewkę, ziemniaki, pora i mrożonny groszek. Druga to typowa późnowiosenna, bezmięsna. Młode ziemniaczki, kalarepka, groszek, fasolka szparagowa, marchewka, pomidory (malutko i dodane na ostatnią chwilę, zeby się nie rozciapały) i duuużo koperku. Alsolutnie żadnej śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Wasza ulubiona ;) 12.04.10, 18:31 Minestrone (jak najwięcej rodzajów warzyw) z parmezanem. -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Wasza ulubiona ;) 13.04.10, 19:34 Uwielbiam minestrone, ale rzadko robię. Najlepszą zupę jarzynową gotuje moja Babcia: do bulionu na kurzych skrzydełkach i włoszczyźnie, łagodnego w smaku, dodaje kalarepę, marchewkę, różyczki kalafiora i ziemniaki. I zabiela. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasza ulubiona ;) 13.04.10, 20:02 Idę na łatwiznę :) Jakas fajna, urozmawicina mrożona zupa jarzynowa. Ugotowana na wywarze jarzynowym (masło maślane, ale smaczne) z dodatkiem czosnku Zmiksowana z niewielka ilością oliwy Podawana ze startym parmezanem Jarzynowej z pływającymi kawałkami warzyw nie lubię. Źle mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikaela3333 Re: Wasza ulubiona ;) IP: *.limes.com.pl 13.04.10, 23:11 A jak Ci się kojarzy rak jelita grubego, którego jedną z przyczyn jest jedzenie zmiksowanych potraw? Bez "kawałków jarzyn", bez pestek z pomidorów i ogórków, bez skórki, bez grudek, bez włókien. Raz w miesiącu można sobie palnąć zupę krem, ale jak widzę, że teraz "żyrafa" jest w codziennym użyciu w kuchni, to mam wątpliwości, czy młodzież wie, co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wasza ulubiona ;) 13.04.10, 23:13 Mozesz wytlumaczyc zaleznosc jedzenia zmiksowanego jedzenia i zachorowan na raka jelita grubego? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasza ulubiona ;) 13.04.10, 23:47 Gość portalu: mikaela3333 napisał(a): > A jak Ci się kojarzy rak jelita grubego, którego jedną z przyczyn > jest jedzenie zmiksowanych potraw? Bez "kawałków jarzyn", bez pestek > z pomidorów i ogórków, bez skórki, bez grudek, bez włókien. Raz w > miesiącu można sobie palnąć zupę krem, ale jak widzę, że > teraz "żyrafa" jest w codziennym użyciu w kuchni, to mam > wątpliwości, czy młodzież wie, co robi. Grunt to sobie dośpiewać :D Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasza ulubiona ;) 13.04.10, 23:49 Tak się zastanawiam czy ta młodzież to się do mnie odnosiła :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 00:05 ciezki, oj ciezki orzech do zgryzienia, by wybrac ta naj dzis np byl barszczyk, z masa jarzyn w srodku, z botwinka rowniez bardzo lubie fasolowke , szparagowa ,z ziemniakami, marchewka, selerem, masa zieleniny porowo-zoemniaczana groszkowo-brokulowa marchewkowa z pomarancza i imbirem Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 00:09 roseanne napisała: > ciezki, oj ciezki orzech do zgryzienia, by wybrac ta naj > > dzis np byl barszczyk, z masa jarzyn w srodku, z botwinka rowniez > bardzo lubie fasolowke , szparagowa ,z ziemniakami, marchewka, selerem, masa > zieleniny > porowo-zoemniaczana > groszkowo-brokulowa > marchewkowa z pomarancza i imbirem eee, nie liczy się :) Mówimy o takiej w miarę klasycznej jarzynowej :) Bo jakby tak spojrzeć to każda (no prawie) moja zupa jest jarzynowa Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 00:29 chlip chlip, nikt mnie tu nie lubi :( :P Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 08:15 Lubi, lubi. Ja podsmażam na oliwie włoszczyznę, mrożoną lub świeżą, zawsze drobno pokrojoną (czasami z cebulą), a dopiero potem dodaję to, co mam ochotę tego dnia zjeść w zupie: cukinię i pieczarki, albo pomidory, albo brokuły i kalafiora, albo ziemniaki i więcej białego pora, albo ziemniaki i grzyby leśne (teraz to tylko mrożone), albo nie dodaję nic. Solę, wsypuję przyprawy, zalewam wodą, gotuję ile trzeba. Bez bulionów, kostek rosołowych, jarzynki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
postponed Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 13:05 dość standardowa tzn bulion+ ziemniaczki, cebula, fasolka szparagowa, kalafior i pomidory/przecier pomidorowy. staram się nie dodawać śmietany do zup, zastępuję ją jogurtem naturalnym. jak chcę zagęścić zupę to 1/3 warzyw miksuję. zamiast makaronu dodaję grzanki Odpowiedz Link Zgłoś
postponed Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 13:06 trochę mi się myśl zlała ;) oczywiście nie dodaję makaronu do zup jarzynowej nigdy ;) chciałam napisać, że żadnych zup nie jem z makaronem tylko z grzankami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
postponed Re: Wasza ulubiona ;) 14.04.10, 13:27 rosołu w ogóle nie jadam ;) ale jak byłam dzieckiem to owszem, z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś