Dodaj do ulubionych

kotlety devolay - jak zrobic?

IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 25.02.04, 16:29
czesc,
czy znacie moze przepis na kotlety devolay?
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: kotlety devolay - jak zrobic? 25.02.04, 17:42
      musisz lekko rozbic piersi kurczaka, na srodek kazdego kotleta polozyc kawalek
      masla, zlozyc na pol, zbic lekko brzegi, zeby sie skleily, panierowac w jajku i
      bulce tartej
      usmazyc
      • ireczka1 Re: kotlety devolay - jak zrobic? 25.02.04, 17:52
        dzieki za przepis!
        • Gość: Camille Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 25.02.04, 18:41
          Jeszcze podobnie robi sie z kawalkiem zoltego sera i szynki, zamiast masla.Ale
          to sie chyba inaczej nazywa......
          • Gość: ultra75 Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: 207.159.92.* 25.02.04, 18:57
            Mozna tez zamiast szynki albo masla dac zolty ser i podduszone pieczarki. Nie
            wiem, jak takie "cudo" sie nazwa, ale smakuje dobrze :-).
            • Gość: kiwi1 Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.sip.mia.bellsouth.net 25.02.04, 19:05
              To cudo nazywa sie Cordon Blue
              • Gość: pn Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:31
                oj, czy ja zawsze musze tu robic za jakiegos znawce lingwstycznego... piszemy de volaille, heheheeheh.
                Dodam tylko taka piers swietnie smakuje z serem plesniowym w srodku, lub maslem pietruszkowym czy czosnkowym... mniamka
        • masia27 Re: kotlety devolay - jak zrobic? 25.02.04, 19:02
          ireczka1 napisała:

> dzieki za przepis!

nie ma za co :)
          smacznego!
          • Gość: kluba1 Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.we.client2.attbi.com 25.02.04, 20:00
            proponuje rowniez zawinietego " kotleta " wlozyc do lodowki na jakis czas aby
            sie lepiej trzymal podczas smazenia. Ja , aby kotlet sie nie przysmazyl za
            bardzo a nie byl surowy w srodku , na wszelki wypadek " koncze go" w
            mikrofalowce
            • Gość: Asia Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.upc-g.chello.nl 25.02.04, 22:08
              Tak, te nadziewane pieczarkami pycha. Ja nieraz robie z serem zoltym i szynka.
              Kotleta rozbic polozyc plasterek szynki i sera zawinac, obtoczyc w jajku i w
              bulce i jeszcze raz w jajku. pycha.
              Mozna tez z serem plesniowym. duzo rzeczy mozna do srodka wladowac.
    • Gość: krzys Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 26.02.04, 05:49
      na koniec proponuje oproszyc Laxigenem
      • kwieta4 do Krzysia: 26.02.04, 06:55
        to mamy taka zasade, ze bierzemy pelna odpowiedzialnosc za podawane przepisy i
        nikt nikomu zle nie zyczy, nie podtruwa, nie...... podkopuje :)))prawda? nowy
        jestes, czy co?
    • Gość: kotlet Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: 212.160.118.* 26.02.04, 09:35
      Uparłam się kiedyś w restauracji, żeby mi kucharz pokazał jak to robi. Ten
      kotlet ma wynikowo charakterystyczny podłużny kształt, ale w przekroju
      poprzecznym okragły. To bardzo trudne do osiągnięcia, żeby po przebiciu na
      talerz wylało się masełko. Mięsko trzeba bardzo cienko rozbić. Po uformowaniu
      przez artystę trzeba schłodzić. Ciężka sprawa. Natomiast na pół składa się
      Cordon Bleue.
      A swoją drogą ta piekielna międzynarodowa ortografia......
      • Gość: kojka Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.polanka.kom-net.pl 26.02.04, 10:09
        a masło musi byc zamrozone,to sie nie rozpusci podczas smazenia,i kształt
        lancetowaty ma miec.
    • kasia.lomanczyk Re: kotlety devolay - jak zrobic? 26.02.04, 13:15
      Właśnie, jest taki trik żeby masło się rozlało po nakrojeniu de volaille.
      Trzeba to masło uprzednio zamrozić w zamrażarce i takie zamrożone wkładać w
      środek roladki.
    • Gość: pn Re: kotlety devolay - jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 19:06
      de volaille prawdziwy powinien byc z "kostka", czyli specjalnie wykrojony a kostka ma troche wystawac. Oczywiscie maselko pokrojone i zamorzone na kamien, wtedy jak usmazymy ono sie rozpusci ale nie zdazy wyplynac bo skorka zdazy stwardzniec i nie przepusci. Mniam, smacznego, juz wiem co jutro na obiadek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka