Dodaj do ulubionych

Dlaczego mój rosół ma słodki posmak?

25.02.04, 23:04
czy to za dużo marchewki? Gotuje na udkach z kurczaka i szponderze.
Obserwuj wątek
    • kags Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 25.02.04, 23:23
      czasem marchew jest b.slodka i mimo, ze wlozysz jej "tak jak zawsze", to rosol
      jest za slodki. niestety z zewnatrz nie widac jaka ta marchew bedzie ;)))
    • Gość: Pichciarz Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 23:23
      A kapustę dodałaś? Nadaje trochę pikantności. No i por oraz seler, koniecznie z
      jego zieleniną.
      • kwieta4 Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 25.02.04, 23:32
        TAK, TO MARCHEWKA! P. ma racje - korzeniowy seler idzie z nacia(i to sporo
        jej!), a ja jeszcze - dla koloru i smaku - pakuje cebule podpalona na plytce
        razem z luska :)). rosol z kury jest delikatny smakowo, dlatego dodaje pol na
        pol ilosciowo - wolowine, dla podniesienia smaku. ale z marchewka uwazam, a i
        niestety pietruszka, ta ktora u nas sprzedaja, to jedynie 'biala marchew',
        dlatego nie wkladam jej do zupy w ogole. kapuste - tylko wloska, ale
        niekoniecznie. jak stwierdzisz, ze rosol jest nieciekawy - zrob na nim tym
        razem pomidorowa, bedzie wysmienita :))
    • hania55 Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 25.02.04, 23:31
      Oprócz kompletu włoszczyzny (marchew, pietruszka, por i seler) dodaj pół
      opalonej (np. nad gazem, albo na suchej patelni) cebuli.
      • kwieta4 do Hani55 25.02.04, 23:34
        dobrze radzisz :))
        • Gość: Camille Re: do Hani55 IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 26.02.04, 00:24
          A ja cale zycie myslalam, ze ta opalona na gazie cebula to wymysl mojej mamy!
          Tez zawsze stosuje do rosolu, ale nikt ze znajomych o tym nigdy nie slyszal!
          • hania55 Re: do Hani55 26.02.04, 09:05
            Gość portalu: Camille napisał(a):

> A ja cale zycie myslalam, ze ta opalona na gazie cebula to wymysl mojej mamy!
            > Tez zawsze stosuje do rosolu, ale nikt ze znajomych o tym nigdy nie slyszal!

Moja mama i babcia tak robią i od nich się tego nauczyłam :-)
            • Gość: Ula Re: do Hani55 IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 21:07
              Moja babcia tak robiła i mama też tak robi.
          • Gość: cebula! Re: do Hani55 IP: 212.160.118.* 26.02.04, 09:27
            Koniecznie cebula do rosołu! Całą lub połówkę wraz z żółtymi łuskami trzeba
            podpiec, ale nie bezpośrednio na gazie, bo myślę, że przejdzie jego zapachem.
            Trzeba ja podpiec na suchej patelni, albo (ja tak robię) na podkładce
            metalowej, która ma niby zastępować dawną płytkę azbestową. To daje lekką
            zmianę smaku, no i piękny kolor. Cebulę podpiekamy praktycznie tak, żeby miała
            chociaż z jednej strony czarny kolor, a reszta zółta.
    • dethy Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 26.02.04, 00:24
      Jak dodajesz marchewke to nie rozkrajaj jej,lecz wrzucaj w calosci(obrana
      oczywiscie :)).Mozna dodac tez selera naciowego i z 2 zabki czosnku.
      I w ogole nie przesadzaj z iloscia tej marchewki.
      • hania55 Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 26.02.04, 09:08
        Słusznie dethy radzi - marchewkę można pokroić już po ugotowaniu (np. w
        kosteczkę, dla dekoracji na talerzu z rosołem). Ale gotować powinna się w
        całości.
    • marghot Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? 26.02.04, 09:53
      na mojego nosa to wina marchewki.
      przed dodaniem jej do rosolu, zawsze kosztuje kawałek i w zależności od stopnia
      słodkości, dodaję mniej lub więcej marchwi :)
    • Gość: Bilala Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? IP: *.uz.zgora.pl 26.02.04, 10:52
      Ojej, ktoś tu radził czosnek do rosołu - jakoś mi się wydaje, że to
      dramatycznie zmieni jego smak. Natomiast jeśli chodzi o przesłodzenie: dobrze
      jest przypalić nie tylko cebulę, ale również marchew! Ja to robię tak, że jedną
      z marchewek przeznaczonych do rosołu kładę (w całości) razem z cebulą na
      metalowej siatce nad gazem i przypiekam jedno i drugie z różnych stron prawie
      na czarno, a potem wrzucam do garnka z rosołem. Oczywiście ta przypalona to już
      sie nie nadaje do pokrojenia na talerze...
      • dethy Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak?Bulion 26.02.04, 11:17
        Gość portalu: Bilala napisał(a):

> Ojej, ktoś tu radził czosnek do rosołu - jakoś mi się wydaje, że to
        > dramatycznie zmieni jego smak

Ja radzilam i zapewniam,ze rosol,a najlepiej bulion z czosnkiem jest wysmienity!
        Ponadto czosnek w rosole gotuje sie tak samo dlugo jak inne warzywa i
        zapewniam,ze rosol nie "pachnie "czosnkiem .Oprocz czosnku dodaje
        tymianek,seler naciowy,seler korzen,por,lisc laurowy i ziarnka pieprzu.Nie
        dodaje marchewki!Gotuje to wszystko dosc dlugo,ok.2 godzin.Potem odcedzam.Na
        patelni podsmazam cebulke na oliwie,dodaje do bulionu ,doprawiam i podaje z
        czastkami mieska z rosolu oraz duza iloscia ziel.pietruszki.
        To jest wlasciwie przepis na bulion,a nie rosol:) Ale jak zwal tak zwal-dla mnie
        to jedno i to samo,bo ugotowanych warzyw z rosolu nie cierpie,dlatego rosol
        podaje bez nich.
        Bulion,na ktory podalam przepis,moze stac w lodowce do tygodnia(odcedzony z
        warzyw!) i byc swietna baza do zup.
        • wedrowiec2 Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak?Bulion 26.02.04, 12:06
          Do rosołu, z aromatycznych produktów, dodaję cebulę przypieczoną na ogniu,
          pieprz czarny, trochę czosnku i troszeczkę lubczyka. Nie dodaję natomiast ziela
          angielskiego i liścia bobkowego.

Uwolnić Szczecin od Jurczyka
          • joko5 Re: A może to "wina" pietruszki 26.02.04, 13:07
            Zawsze byłam przekonana, że słodkawy smak pochodzi od pietruszki. Cebulę także
            podpiekam w całości na gazie.
            • Gość: ap77 Re: A może to "wina" pietruszki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 19:55
              Oj dzieki bardzo za odzew.
              Sprobuje z cebula!
              Ania
          • lola211 Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak?Bulion 26.02.04, 20:23
            O tak, lubczyk jest nieodzowny, uwielbiam te roslinke(nie mam na mysli jej
            magicznych mocy, chodzi przede wszystkim o smak!).Cebule tez przypiekam, ale od
            kiedy wymodziłam prawie brunatny rosól nie przesadzam z jej opalaniem.
          • dethy Re: Dlaczego mój rosół...Bulion/cebula 28.02.04, 09:56
            wedrowiec2 napisała:

> Do rosołu, z aromatycznych produktów, dodaję cebulę przypieczoną na ogniu,
            > pieprz czarny, trochę czosnku i troszeczkę lubczyka. Nie dodaję natomiast
            ziela
            >
            > angielskiego i liścia bobkowego.

Kiedy sie daje ta cebule przypalana na ogniu:na poczatku gotowania czy kiedy
            indziej?
            Zaraz wstawiam rosol :)
    • Gość: pn rosol is ble!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 19:07
    • Gość: Pichciarz Re: Dlaczego mój rosół ma słodki posmak? IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 22:30
      Zawsze można się czegoś na forum nauczyć. O cebuli nigdy nie słyszłem, spóbuję
      następnym razem.
      Ale spróbuję też coś co mi do głowy strzeliło: dodam łyżkę białego wina albo
      madery. A może łyżeczkę koniaku lub brandy, a moze tequili.

Odważni podbiją świat i żołądki.
      • brunosch spieczona cebula 27.02.04, 11:01
        nadaje rosołowi wspaniały, złoty kolor. Smak pewnie też uszlachetnia, ale
        dodaję choćby dla samego koloru. Mam to w genach - pokolenia tak robiły.
        • hania55 co chodzi o kolor 27.02.04, 11:05
          polecam dodanie maleńkiego grzybka suszonego - prawdziwka lub podgrzybka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka