Gość: kaja IP: 153.19.112.* 17.03.04, 08:54 Czy macie jakieś ciekawe propozycje? Bardzo lubię kaszę, ale nie bardzo wiem z czym ją podawać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: smaczne potrawy z kaszy jęczmiennej perłowej 17.03.04, 10:15 polecam ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10179100&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: peczak 17.03.04, 10:46 grzybowa, taka w ciagu roku, bywala w domu rodzicow (tata grzybiarz:) zawsze z peczakiem ( jedynie wigilijna - z lazankami). wtedy wlasnie, naturalna droga, nauczylam sie jesc kasze. dzis, nawet kiedy do drugiego dania serwuje cos innego, do pewnych potraw odruchowo gotuje dodatkowo kasze, bo mi "pasuje". np. do bitek wolowych albo klopsikow w sosie grzybowym. naszemu psu od kilkunastu juz lat non stop gotuje krupnik (medal za wytrwalosc dla nas obojga:), i czesto sie zdarza, ze rodzina zaglada do jego garnka i takze dopomina sie o te zupe. ostatnio, moja genialna corka, widzac garnek z cieplym jeszcze psim krupnikiem (robie go na nodze albo skrzydle indyka i wkladam wszelkie zielsko, oprocz kapusty), wziela sobie porcje do pracy...wieczorem delikatnie dala do zrozumienia, ze zupka byla pyszna, ale nie do konca przyprawiona. nie skojarzylam z poczatku, bo byla u nas tego dnia smakowita pomidorowa... potem nagle wszyscy gruchnelismy smiechem. nic psu nie mowilam, bo bylby zazdrosny:) czeka na swoja dzienna porcje zupy bardzo swiadomie i namacalnie. jak miska pusta, to wklada w nia noge i jezdzi po parkiecie:)) a maly to piesek, ale madry(i zdrowy), bo na kaszy chowany:))) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: i jeszcze: 17.03.04, 10:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10158857&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re:z kaszy jęczmiennej perłowej 18.03.04, 07:15 i jeszcze cos, troche dziwne/te jaja?/, ale pewnie smaczne:) Koszerny smak Czulent kuchnia.mckornik.com/index1.htm Koszerny smak 1 kg kaszy pęczak- 1 kg mięsa wołowego - 4 główki czosnku- 0,5 kg cebuli - 1 kg fasoli czerwonej- 4 jajka - sól, pieprz- czerwona mielona papryka - gęsi lub kaczy smalec Plan działania: - Namoczyć (oddzielnie) pęczak i fasolę. - Na tłuszczu zezłocić cebulę i przełożyć bez tłuszczu do miseczki ()dokładnie). - Dodać smalcu na patelnię i obsmażyć mięso pokrojone w durzą kostkę. - Pod koniec smażenia dodać paprykę. - Do rondla włożyć fasolę, dodać mięso razem z tłuszczem, popieprzyć. - Dodać cebulę, cały czosnek (w łupinie). Posypać pęczakiem, posolić. - Włożyć całe wyszorowane jajka. - Dodać trochę wody. - Przykryć i włożyć do pieca. - Piec bardzo długo (do 5-u godzin) w małej temperaturze (120-160). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: smaczne potrawy z kaszy jęczmiennej perłowej IP: *.chello.pl 18.03.04, 07:31 Ja robię tak: jedną ręka gotuję kaszę: 2x więcej wody niz kaszy, sól, kaszę na wrzątek i mieszam póki nie wchłonie wody; gdy wchłonie, minimalizuję gaz, przykrywam i biorę się za resztę. Czyli obieram sporą cebulę, kroję w byle jaką kostkę, wrzucam na patelnię na maleńki gaz; ma się zeszklić a nie brązowieć. Do niej dorzucam grzyby leśne - w zimie mam wielki zapas mrożonych, w lecie świeże, a gdy brak - pieczarki, chętnie mrożone. Jeśli mają to byc grzyby leśne, cebulę smażę na odrobinie masła, jeśli pieczarki - może być oliwa. Zwiększam nieco gaz, solę, pieprzę /pieprz biały/, przykrywam. Po kilku chwilach mieszam, znowu mieszam i tak z 10 min. Oprószam mąką, mieszam szybko, zalewam jogurtem (raczej nie śmietaną, bo choć tez pyszne, to zupełnie inny smak), mieszam, w razie czego odparowuję nadmiar. A teraz najważniejsze: garść świeżej natki pietruszkowej /albo mrożonej/, szybko sypnąć, natychmiast wyłaczyc gaz i przykryć. Nie mieszać. "Drugą ręką" wyłożyć gotową kaszę /ja używam drobnej, mazurskiej/, i grzyby są juz gotowe. Dodać grzyby, podać, byc przygotowanym na to, ze będą się domagać dokładek. Moi się domagają. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: smaczne potrawy z kaszy jęczmiennej perłowej IP: *.it / 62.233.189.* 19.03.04, 18:11 Kasza jeczmienna to jedna z rzeczy, bez ktorych nie moglabym sie obyc! Moge ja jesc codziennie w rozmaitych kombinacjach. Na przyklad: Warzywa dowolne : np. marchewke, cebule, seler i pietruszke kroje w grube slupki, dodaje garsc rodzynek. Posdamazam na patelni odrobine, podlewam woda, troche dusze. Potem dodaje troche smietany. Przyprawiam: pieprzem, papryka i np. majerankiem lub bazylia. Oczywiscie mozna zrobic to z innych warzyw (kalafior, brokul, cukinia, rzepa) Dobre jest tez z sama marchewka, piersia kurczacza i rodzynkami. I jem z ugotowana wczesnej kasza I uwielbiam tez kasze z kotletami sojowymi mielonymi robionymi w domu i surowka. Przewaznei posypuje dania z kaszy prazonym slonecznikem lub sezamem. Odpowiedz Link Zgłoś