Dodaj do ulubionych

Menu urodzinowe?

IP: *.limes.com.pl 21.07.10, 20:22
Witam, w niedzielę robię urodziny dla kilkunastu osób.
Proszę o polecenie jakichś fajnych i sprawdzonych przepisów na to, co mógłbym
podać. Nie chodzi o jakieś tłuste mięsiwa, kaloryczne sałatki, zagęszczane
sosy itd., tylko o coś lekkiego na lato, co każdy zje z przyjemnością przy
tych 30 stopniach :)
Obserwuj wątek
    • rudyocicat Re: Menu urodzinowe? 21.07.10, 20:31
      polecam sałatkę owocową, byłam ostatnio na urodzinach o zabarwieniu grillowym i
      szklana micha z najróżniejszymi owocami cieszyła się niesłabnącym wzięciem...
      osobiście w te upały uwielbiam też sernik na zimno:)

co do nie słodkiego i lekkiego to polecam brokuła ugotować i polać sosem ala
      tzatzyki... sos robię na bazie jogurtu i daje starte ogórki wyciśnięte, do tego
      sok z cytryny, czosnek, mięte i doprawiam solą i pieprzem... wiem, że to nie
      tzatzyki ale z miętą jest bardzo ożywczy i jak się zdecydujesz na mięsko to też
      bardzo pasuje:)

moja ulubiona sałatka, którą zaraziłam wszystkich to:
      kalafior surowy (podzielić na różyczki i opłukać w wodzie z octem)
      starty ser typu rokpol
      czosnek
      troszkę majonezu
      bez doprawiania, banalne ale pyszne, smakuje jak orzechy:)

można też wrzucić na grilla warzywka, cukinia czy bakłażan są przepyszne i do
      tego lekki i zdrowy sosik tzatzykowy z miętą (wiem profanacja)
    • Gość: puma Re: Menu urodzinowe? IP: *.limes.com.pl 21.07.10, 20:48
      Dzięki za pierwsze pomysły, coś wykorzystam ;)
      Jeżeli chodzi o mięso, to może być jak najbardziej, chodzi tylko o to, by dania
      z niego były lekkie :)
      Wiem, że najłatwiej to by było zrobić grilla, ale nie chcę całego popołudnia
      stać w tym dymie i skwarze, no bo nie o to chodzi. Zwłaszcza, że dla tych 14
      osób to by się trzeba było nieźle umęczyć.
      • rudyocicat Re: Menu urodzinowe? 21.07.10, 21:11
        puma mięso peklujesz wcześniej a potem wrzucasz na grilla i wyjdzie mniej roboty
        niż przy robieniu dań:) nie wiem jak tam u Ciebie wygląda, ale jak grill jest
        pokaźny to wrzucasz większość i czasem zaglądasz:)

i tak mi się przypomniało, że na grilla można wrzucić rybkę przyprawioną i
        zawiniętą jak poleca świstak w sreberko:) osobiście uwielbiam wysmarować rybkę
        pesto i w sreberko na grilla, wykwintne i prawdziwy wypas dla podniebienia:)

jestem znad morza więc u nas też się wrzuca gotowe szaszłyki z rybki wędzonej na
        grilla, żeby się tylko zrobiły ciepłe, ale zimne też bardzo smakują... i przy
        tej temperaturze wędzone ma szanse przetrwania....
        • Gość: x o boże, tylko nie peklowane mięso na grilla! IP: *.unitymediagroup.de 21.07.10, 22:40
          może myślałaś o marynowanym?
          • rudyocicat Re: o boże, tylko nie peklowane mięso na grilla! 22.07.10, 08:23
            marynowane ale u mnie w domu babcia tak mówi:) "trza zapeklować mięso:)"
    • bene_gesserit Re: Menu urodzinowe? 21.07.10, 21:12
      Np to. albo
      to ewentualnie
      to.

Tylko wiesz, nei wszyscy lubią chłodnik ;)
    • rudyocicat Re: Menu urodzinowe? 21.07.10, 21:25
      nie wiem jaki masz budżet:) polecam krewetki tygrysie, robi się szybko i do tego
      sos whisky... w sumie on na bazie majonezu, ale naprawdę to jest wypasior:)

krewetki mrożone zalewam wrzątkiem na sitku i sypię solą i papryką i koniecznie
      natką pietruszki i wrzucam na patelkę z oliwką, na której było sporo czosnku...
      są rewelacyjne, mogłabym się tym żywić:) do tego sosik na bazie majonezu i
      whisky i ketchupu... niebo w gębie:)
      • Gość: puma Re: Menu urodzinowe? IP: *.limes.com.pl 21.07.10, 21:49
        Kurczę rudyocicat teraz to już sam nie wiem co z tym grillem, muszę to jeszcze
        przemyśleć :) Sprzęt duży jest, ale najgorsze pozostaje rozpalenie, bo nie dość,
        że znajdzie się cały sztab doradców, to jeszcze zanim się ten węgiel zajmie, to
        trochę potrwa. A jak chcę zacząć od deseru to nijak z tym rozpalaniem później.
        No, ale muszę to przespać.
        Na pewno będzie sałatka owocowa. Nie mogę się coś przełamać z tym kalafiorem,
        ale jak polecasz, to może spróbuję. Coś z brokuła natomiast było ostatnio i
        raczej nie cieszyło się wzięciem. Jeżeli chodzi o budżet, to mówiąc szczerze,
        nie odgrywa szczególnej roli :) Krewetki będą wobec tego na pewno! Muszę jutro
        tylko podjechać do marketu...
        Dzięki serdeczne za pomoc :) Najważniejsze, że już jest inspiracja ;)
        • Gość: GMK Re: Menu urodzinowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 09:48
          Imieniny w ogrodzie wprawiałam w poprzedni weekend. Zrezygnowałam z grilla bo po
          pierwsze wszyscy to robią a po drugie ten żar...
          Podałam marokański tażin z kurczaka z owocami . Przepis znajdziesz wszędzie,
          gotuje się samo. Można z bagietką, ja ambitnie zrobiłam kuskus ( ambitnie:
          zalałam kaszkę kuskus gorącą, posoloną wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu i
          wymieszałam widelcem). Bardzo sprawdziła się sałatka grecka z serem feta ( też
          łatwa) i bardzo dużo lodów, czereśni. truskawek i winogron ( na 8 osób po 2 kg
          każdego z owoców) ułożone na talerzach. Kupiłam też marynowane papryczki,
          nadziewane oliwki i inne przekąseczki w dobrych delikatesach.Powodzenia
    • nothing.at.all Re: Menu urodzinowe? 22.07.10, 07:57
      Zrób grila - kiełbaska, karkówka, szaszłyki, pieczone ziemniaki - to
      się szybko zrobi i każdy chętnie zje. Do tego ze swie sałatki - z
      sałaty, ogórek, pomidor, cebulka, szczypiorek i może ziemniaczaną -
      ziemniaki ugotowane w grubszą kostkę, plus ogórek kiszony i
      pietruszka plus majonez i przyprawy. Możesz kalafiora i brokuły
      ugotować i na półmisku ułożyć, a pomiędzy jajko gotowane i pomidory,
      plus trochę majonezu dla ozdoby i pomidory z mozzarelą też będą
      dobre.
      Ze dwa ciasta - sernik na zimno i ciasteczka jakieś. Deser - lody
      albo sałatka owocowa i jest gotowe:).
    • nothing.at.all Re: same głupie podpowiedzi dostałeś! 22.07.10, 12:46
      A może nie będzie wódki, a piwo i wino:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka