sussiq 12.08.10, 14:56 Słyszeliście o lodach o smaku np. wódki, limoncello, bourbonu? Były np w serialu House : 5x22 "House Divided" Może wiecie jak je zrobić? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 14:58 limoncello wódka burbon tłumacz Odpowiedz Link Zgłoś
sussiq Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 15:02 dzieki za szybka odpowiedz Moze masz jakies inne smaczne przepisy na lody alkoholowe ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 15:17 Jakies inne, niz w googlach? Nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 20:02 Rumowo-rodzynkowe to chyba klasyka. Przepis na lody jest prosty: wykonujesz krem anglaise (6 żółtek roztarte na wstążkę z 80-100g cukru, zalane powoli 500ml doprowadzonego do zagotowania mleka - mieszane na słabym ogniu i ścięte na "czystą krechę"). Dosmaczasz sobie alkoholem jakim chcesz, choć nie polecam wódki, gdyż ta smaku nie ma. No chyba, że z ogóreczkami. Co do win, to nie wiem, ale też chyba niebardzo. Najbardziej pasują destylaty szlachetne (beczkowane) oraz likiery. Jeśli rum i rodzynki to dzień wcześniej zalej 3/4 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki ciemnego rumu. Następnie ukręć schłodzony wcześniej krem angaise w maszynce do lodów. Kiedy masa lodowa będzie miała półstałą konsystencję dodaj do niej rodzynek z rumem. Dokręć. I git. Pamiętaj, że tak jak w płynach przeciwoblodzeniowych i zimowych spryskiwaczach do szyb, obecność alkoholu w wodnym roztworze obniża jego temperaturę krzepnięcia. Tak więc lody prawdziwie alkoholowe są zdecydowanie luźniejsze w konsystencji od tych "dziewiczych". Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 20:29 Nie robilam, ale sa np. z dodatkiem szampana albo spumante. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Mojito 13.08.10, 07:58 Uwielbiam lody o smaku mojito, w toruńskiej lodziarni Lenkiewicz. Mają też pyszne o smaku likieru pomarańczowego. Zresztą wszystkie ich lody to mistrzostwo świata. Nie znam przepisu, ale lody z alkoholem takim jak mojito właśnie, czy limoncello, robiłabym lżejsze niż śmietanowe, natomiast np. advocat czy rum, to mogą być porządne, ciężkie lody na śmietanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania koncesja IP: *.hds.pl 05.12.13, 13:15 Czy na sprzedaż lodów alkoholowych trzeba mieć koncesje? Odpowiedz Link Zgłoś
fitnessima Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 06.12.13, 22:17 Ja ostatnio w lodziarni skusiłam się na lody o smaku pomarańczy z wódką. Bardzo dobre, smakowały zupełnie jak zmrożony screwdriver, alkohol był lekko wyczuwalny. W tej samej lodziarni pojawiają się czasem lody o smaku różnych gatunków czerwonego wina, ale jakoś nie miałam okazji spróbować póki co. Sama lodów z alkoholem nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś