Dodaj do ulubionych

Lody o smaku różnych alkoholi....

12.08.10, 14:56
Słyszeliście o lodach o smaku np. wódki, limoncello, bourbonu?
Były np w serialu House : 5x22 "House Divided"

Może wiecie jak je zrobić? :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 14:58
      limoncello
      wódka
      burbon
      tłumacz
      • sussiq Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 15:02
        dzieki za szybka odpowiedz
        Moze masz jakies inne smaczne przepisy na lody alkoholowe ? :)
        • bene_gesserit Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 15:17
          Jakies inne, niz w googlach? Nie :)
        • krysia2000 Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 20:02
          Rumowo-rodzynkowe to chyba klasyka. Przepis na lody jest prosty: wykonujesz krem
          anglaise (6 żółtek roztarte na wstążkę z 80-100g cukru, zalane powoli 500ml
          doprowadzonego do zagotowania mleka - mieszane na słabym ogniu i ścięte na
          "czystą krechę"). Dosmaczasz sobie alkoholem jakim chcesz, choć nie polecam
          wódki, gdyż ta smaku nie ma. No chyba, że z ogóreczkami. Co do win, to nie wiem,
          ale też chyba niebardzo. Najbardziej pasują destylaty szlachetne (beczkowane)
          oraz likiery.

Jeśli rum i rodzynki to dzień wcześniej zalej 3/4 szklanki rodzynek, 1/3
          szklanki ciemnego rumu.

Następnie ukręć schłodzony wcześniej krem angaise w maszynce do lodów. Kiedy
          masa lodowa będzie miała półstałą konsystencję dodaj do niej rodzynek z rumem.
          Dokręć. I git.

Pamiętaj, że tak jak w płynach przeciwoblodzeniowych i zimowych spryskiwaczach
          do szyb, obecność alkoholu w wodnym roztworze obniża jego temperaturę
          krzepnięcia. Tak więc lody prawdziwie alkoholowe są zdecydowanie luźniejsze w
          konsystencji od tych "dziewiczych".
    • linn_linn Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 12.08.10, 20:29
      Nie robilam, ale sa np. z dodatkiem szampana albo spumante.
    • floress Mojito 13.08.10, 07:58
      Uwielbiam lody o smaku mojito, w toruńskiej lodziarni Lenkiewicz. Mają też
      pyszne o smaku likieru pomarańczowego. Zresztą wszystkie ich lody to mistrzostwo
      świata.
      Nie znam przepisu, ale lody z alkoholem takim jak mojito właśnie, czy
      limoncello, robiłabym lżejsze niż śmietanowe, natomiast np. advocat czy rum, to
      mogą być porządne, ciężkie lody na śmietanie.
    • Gość: ania koncesja IP: *.hds.pl 05.12.13, 13:15
      Czy na sprzedaż lodów alkoholowych trzeba mieć koncesje?
    • fitnessima Re: Lody o smaku różnych alkoholi.... 06.12.13, 22:17
      Ja ostatnio w lodziarni skusiłam się na lody o smaku pomarańczy z wódką. Bardzo dobre, smakowały zupełnie jak zmrożony screwdriver, alkohol był lekko wyczuwalny. W tej samej lodziarni pojawiają się czasem lody o smaku różnych gatunków czerwonego wina, ale jakoś nie miałam okazji spróbować póki co. Sama lodów z alkoholem nie robiłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka