Dodaj do ulubionych

zrazy z kapusta

IP: 158.194.194.* 23.03.04, 14:22
Ogladalam ostatnio program, w którym dziewczyna z Polski gotowała zrazy
zawijane. A robiła to tak - smazyła kiszoną kapustę z boczkiem, a potem
nadziewała tym mieso wieprzowe i dusiła w rosołku. Jako dodatek podawała
kasze.I twierdziła, że to typowa polska potrawa. Jedliscie cos takiego?
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: zrazy z kapusta 23.03.04, 14:34
      to chyba w jakiejś bardzo zagranicznej stacji, gdzie właśnie tak wyobrażają
      sobie to, czym jest polska kuchnia.
      Sądzę, że to jakaś impresja na temat. Pewnie słyszeli o składnikach, tylko nie
      wiedzieli jak to połączyć. Różnice "w sumie" niewielkie: zamiast wołowiny -
      wieprzowina; zamiast duszenia w brytfance - obgotowanie w rosole; kapusta
      zamiast być podaną obok - jako farsz (!)
      A reszta się zgadza. Mięso zawinięte, kapusta zasmażona, boczek obecny, z kaszą
      podane.
      • Gość: monia1 Re: zrazy z kapusta IP: *.fwfin.fwc.com 23.03.04, 14:51
        moja mama robi podobne zrazy -zwane "po bawarsku". Ale: po pierwsze z
        wołowiny, po drugie obsmaża i dusi w sosiku jak tradycyjne śląskie rolady.
        Pychotka!!! Kapustka kiszona obgotowana, drobnitko posiekana i podduszona z
        boczkiem. do sosu można dodać tez troche kausty.
        • kwieta4 Re: polska kuchnia 23.03.04, 20:03
          jest tutaj programow kuchennych wszelkich nacji mase, praktycznie gotuja cala
          dobe:). mam pare stacji ulubionych (np. wloska!!), nawet zdarza sie, ze sie
          przemknie jakis polski temat. zwykle z okazji swiat - np. slowo babka
          zdecydowanie kojarzy sie wszystkim z Polska. pewnie w Stanach jest takich
          audycji wiecej, ja zreszta tez widzialam na ich kanale. pokaz w wykonaniu
          leciwej babiny, ktora - jak mysle - urodzila sie juz na obczyznie. potrawy malo
          mialy wspolnego z naszym jedzeniem, ale kogo to obchodzilo, oprocz nas
          oczywiscie... mam natomiast pare ksiazek wydanych tutaj, tutejszych autorow.
          nie polecalabym nikomu uczyc sie z nich polskiej kuchni. czy nie powinny byc
          przed wydaniem sprawdzane przez jakies autorytety? tak...tylko, ze w kuchni to
          kazdy sam sobie autorytetem:(((
          dlatego lubie chodzic do restauracji na oryginalne jedzonko (ale podrobki tez w
          domu stosuje:)).
    • tralalumpek Re: zrazy z kapusta 23.03.04, 22:27
      kiedys w poradniku domowym przed laty znalazlam przepis na polaczenie kapusty i
      miesa wieprzowego, nie wiem czy to zrazy czy klopsy ale sa wspaniale i zajadamy
      sie tym w domu
      mieso mielone mieszane (swinina+krowina) mieszam z kiszona kapusta, dodaje
      jajo, sol, pieprz,bulke tarta, cubule (kostka podsmazona na masle),czasem
      jakies inne przyprawy, po wymieszaniu robie z tego kulki i podsmazam na masle,
      po czym wrzucam do rondla i dusze w sosie pomidorowym (jeden kartonik 0,5 l
      pomidorow)
      podprawiam troche maka kart dla zageszczenia i ewntualnie smietana, podaje z
      kasza zarowno gryczana jak i biala, + buraczki cwiklowe do tego
    • Gość: tamaryszek Re: zrazy z kapusta IP: 158.194.194.* 24.03.04, 10:43
      To była czeska telewizja, a gotowała dziewczyna z Gdańska bodaj...
      Moze to lokalna potrawa znad Bałtyku?
      Wygladalo dobrze, zastanawiam sie tylko, czy nie przydałby sie do tego jakiś
      sosik, żeby ta kasza za sucha nie była.
      Dzieki za Wasze opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka