Dodaj do ulubionych

Przechowywanie pieczywa

IP: *.acn.pl 24.03.04, 14:30
Witam,

właśnie upiekłam grahamki wg przepisu Cynamoon/Krysty. Rzeczywiście są
cudowne! Wyszło mi ich 12. Tylko napiszcie mi kochani co mam teraz z nimi
robić, żeby jak najdłużej były takie świeżutkie i pachnące.
Cynamoon napisała, że trzyma je w lodówce. Możesz napisać coś więcej, pls!
Wiem też, że zamrażacie pieczywo. Napiszcie proszę, jak je później
odmrażacie, czy można w mikrofalówce?

pozdrawiam
Fiszerowa
Obserwuj wątek
    • speni Re: Przechowywanie pieczywa 24.03.04, 14:36
      Ja zamrażam pieczywo zawsze, robię zapasy i rozmrażam w mikrofalówce. Niestety
      jedyne co mogę Ci poradzić to to, żebys pogrzebała w instrukcji, z jaka mocą i
      w jakim czasie, ja niestety (dla Ciebie) mam zaprogramowane funkcje na rodzaj
      rozmrażanej potrawy i jej wagę. :-( Ale warto popróbować, bo za każdym razem u
      nas na stole gości cieplutkie i pachnące pieczywko.
    • Gość: zamrożona Re: Przechowywanie pieczywa IP: 212.160.118.* 24.03.04, 14:45
      Już tu kiedyś były takie wątki. Płynie z nich właśnie tylko taki wniosek, że
      trzeba sobie porobić parę eksperymentów. Mikrofalówki reagują różnie, a i
      pieczywo lubimy różnej maści oraz wielkości. Zamrażam pieczywo od lat i bardzo
      sobie to chwalę zwłaszcza w święta.
      W lodówce to chyba pomysł na krótki termin?
      • Gość: Marta Re: Przechowywanie pieczywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 14:55
        Nie wiem co rozumiesz przez krótki termin - ja tak (tj. w lodówce) chlebek
        przechowuje do 2 tygodni. I, żeby wszystko było jasne, nie mówię o chrupiącym,
        świeżutkim pieczywie. Ale o takim jednodniowym, które w swej jednodniowej
        kondycji pozostaje dni wiele.

Z epoki przedmikrofalówkowej pamiętam, że taki zamrożony chleb (lub zestarzały,
        zmoczony przez pod bieżącą wodą) wstawiało się do nagrzanego piekarnika. Efekt
        mikrofalówkowy był osiagany w nieco dłuższym czasie.
    • em_es Re: Przechowywanie pieczywa 24.03.04, 14:50
      Gdzies czytalam ze pieczywa absolutnie nie powinno sie trzymac w temperaturze
      takiej jak w lodowce bo ona powoduje ze pieczywo czerstwieje znaczenie szybciej
      niz gdyby bylo w temp. pokojowej. I chyba faktycznie tak jest, z moich
      doswiadczen, przede wszystkim chleb czy bulka z lodowki po prostu mi nie
      smakuje. Natomiast doskonale sie przechowuje w zamrazarce - wystaczy rozmrozic
      i jest swiezutkie. Wyciagniete z zamrazarki rozmraza sie duzo szybciej niz
      mieso na przyklad. Nie probowalam pieczywa rozmrazac w mikrofalowce, ale chyba
      nie powinno byc problemu.

Pozdrawiam
      MS
      • Gość: Cynamoon Re: Przechowywanie pieczywa IP: *.it / 62.233.189.* 24.03.04, 15:08
        A ja zawsze trzymam pieczywo w lodowce. W pojemniku na warzywa na dole :-)
        Inna sprawa, ze uzywam tylko pieczywa pelnoziarnistego, razowego, grahama i tym
        podobnego, a ono starzeje sie ciut inaczej niz biale. nawet po paru dniach jest
        rownie dobre, jak swieze.
        Ale jak am za duzo to trzymam tez w zamarazlce.
        Przypomnailo mi sie tez,ze kiedys moja mama odswiezala chleb w piekarniku.
        Skrapiala go woda i wkladala do nagrzanego piekarnika. Efekt byl smakowity ;-)
        • kwieta4 Re: Przechowywanie pieczywa 24.03.04, 19:31
          ja z koniecznosci kupuje chleb masowo w polskim sklepie(bo nie zawsze jest go
          pod dostatkiem:), zamrazam go(jak i wszelkie przeczywo), a jak potrzebny -
          wyciagam wieczorem, zeby na rano byl gotowy. to juz u nas rutyna. nie wiem czy
          ma znaczenie, ze zamrazarka jest duza (jak lodowka), z polkammi, nie ma w niej
          szronu, mrozi wszystko na kosc.

odgrzewane pieczywo, o ile pamietam, szybciej potem musi byc zjedzone, bo
          schnie na potege...
    • Gość: Fiszerowa Re: Przechowywanie pieczywa IP: *.acn.pl 24.03.04, 21:49
      Dzięki za odpowiedzi,
      bułeczki już w zamrażalniku. Czekają na swoją kolej.

pozdrawiam
      Fiszerowa
      • mrumru Re: Przechowywanie pieczywa 25.03.04, 00:47
        Zawsze mam w zamrazarce pieczywo i bulki, najlepiej jest je odmrazac w
        piekarniku, smakuje, pachnie i wyglada wtedy jak z piekarni, ale trzebaby przy
        nim postac pierwszy raz i probowac czy gotowe.

Mikrofalowke musisz sobie wyprobowac tak jak pisano wyzej, zdarza mi sie wyjac
        chleb z mikro jeszcze twardawy w srodku, wtedy kroje kromki ile da sie ukroic i
        czekam chwile, bo jak wspomnialam bardzo szybko sie rozmraza sam.

Jesli juz przechowuje swiezutki chleb bez mrozenia, to nigdy w lodowce!, ale w
        szczelnie zamknietej torebce papierowej ( np.w ktorej byl kupiony), a torebke
        wkladam do worka foliowego, ale go nie zamykam.....rano jest jeszcze chrupiacy
        i nie wyschniety.

Pozdrawiam

Chleb i bulki wyjete z zamrazalnika BARDZO szybko rozmrazaja sie same w tem.
        pokojowej, wiec nigdy nie wyciagam wieczorem, bo rano nigdy nie bede chrupiace.
        • Gość: eveb Re: Przechowywanie pieczywa IP: *.infomax.com.pl / *.infomax.com.pl 25.03.04, 19:43
        • Gość: eveb Re: Przechowywanie pieczywa IP: *.infomax.com.pl / *.infomax.com.pl 25.03.04, 19:46
          a ja zawsze korzystam z grilla w mikrofalowce na 2 min - wychodza super
          chrupiutkie buleczki. ;-)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka