Dodaj do ulubionych

Dlaczego jajko trudno się obiera

IP: 10.3.21.* 25.10.10, 15:47
Witam,
Lubię jajka gotowane na twardo. Niestety, jak je obieram, zazwyczaj skorupka jest tak mocno przyklejona do białka, że polowa jajka przy obieraniu wędruje do kosza. Jajka wiejskie, jajka kupowane, świeże - to samo. Dlaczego tak jest? Z góry dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwia Re: Dlaczego jajko trudno się obiera IP: *.ds3.agh.edu.pl 25.10.10, 15:56
      właśnie dlatego że świeże :)
      • czarnykreator Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 25.10.10, 17:16
        witaj,
        Jak gotujesz jajka dodaj 2 duże łyżki soli i po problemie.Sprawdzona metoda.Pozdrawiam

p.s i nie bój się jajka nie przesolisz.
        • a74-7 Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 25.10.10, 17:30
          To, czy skorupka schodzi bez problemu, czy też nie zależy od pH białka. Jeśli jego wartość jest niska, skorupka mocno trzyma się cienkiej błonki między białkiem a skorupką.
    • kingaolsz Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 25.10.10, 19:26
      Jajko ugotowane na twardo "obtluc" naokolo i wlozyc na pare minut do zimnej wody. Po wyjeciu mozna jeszcze pokulac jajko, lekko przyciskajac do blatu/deski i zejdzie prawie samo.
      • 83kimi Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 25.10.10, 23:34
        Gorzej jak ktoś lubi jeść ciepłe jajka...
    • Gość: iga Re: Dlaczego jajko trudno się obiera IP: *.251.255.11.threembb.ie 26.10.10, 18:56
      ja niestety kupuję jajka w supermarkecie i nie sądzę,że tam są aż takie świeże a też mi się zawsze źle obierają, nawet włożenie do zimnej wody nic nie pomaga
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 21:14
      Racje mają Ci, którzy Twój jajeczny problem tłumaczą świeżością jajek. Jajko nie ma tylko jednej skorupki, a ściślej warstwy. Sama wapienna skorupka jest pokryta tzw kutikulą czyli warstwą ochronną. Jej rolą jest osłaniać skorupkę przed nadmiernym parowaniem jajka oraz chronić wnętrze jajka przed inwazją mikrobów. W bardzo dużym uproszczeniu można powiedzieć, że jajko pociągnięte jest substancją fizycznie podobną do wosku. Tejże kutikuli nie należy zmywać, bo ona pełni bardzo ważną rolę w utrzymaniu świeżości jajka. Oczywiście jajka nalezy myć, ale tuż przed ich użyciem. Składować należy jajka ob.rane .
      Skorupka wapienna jest rodzajem bardzo sztywnego rusztowania trzymającego jajo w kupie. Jest ona przepuszczalna dla gazów, mikrobów. Pod skorupką są dwie błony podskorupowe (zwane czasami pergaminowymi), potem jest białko, osłona witelinowa żółtka, w środku zarodek i samo żółtko jako wyżerka dla zarodka. Błony podskorupowe wzmacniają skorupę wapienną, zabezpieczają zarodek przed mikrobami(ale nie do końca). Białko stanowi rodzaj zderzaka czy poduszek powietrznych dla zarodka(by nie obijał się o skorupę jak kura biega po podwórku). Ma przy tym silne właściwości bakteriobójcze i to jest jego główne zadanie. Osłona witelinowa stanowi ostatnie ogniwo zatrzymujące bakterie, a jednocześnie trzyma w kupie wyżerkę dla zarodka czyli żółtko. Oczywiście budowa tych skorup i błon jest bardziej złożona, ale nie o szczegóły tu chodzi. Z jednej strony jaja , , między błonami, a skorupką, jest komora powietrzna, która w miarę starzenia się jajka rośnie. Jej rolą jest regulowanie gospodarki gazowej. Działa podobnie jak przeponowe naczynie wzbiorcze w układzie centralnego ogrzewania.
      Całe jajo składa się z masy pierwiastków, mikroelementów, związków chemicznych. Woda stanowi jego główny składnik. W świeżym jaju , w białku , jest do 88 % wody, w żółtku do 50%. Starzejące się jajo traci wodę głównie z białka. Codziennie z jaja wyparowuje część wody oraz uchodzą gazy z przemiany materii. Woda z białka paruje na zewnątrz przez błony podskorupkowe i skorupkę z jej kutikulą , a także do wewnątrz, do żółtka , przez jego błonę osłonową(starsze jajka maja powiekszone żółtka). W starszym jajku w białku może być do 83% wody w żółtku do 54 %. Różnica między stanem z okresu świeżości, a stanem po okresie składowania wyparowuje poprzez skorupkę jaja na zewnątrz. To parowanie wody i utrata gazów jest procesem ciągłym. Ten proces doprowadza do tego, że w jajku starszym białko traci swoja objętość. Powiększa sie komora powietrzna, ale do pewnego stopnia. Część gazów i pary wodnej dostaje się między błony podskorupkowe, a skorupę. Białko tracące swoja objętość(w jajku starszym) w procesie gotowania kuli sie bardziej niż bialko jaja świeżego. Ścina się, kurczy się i odkleja od
      błon podskorupkowych. Pomaga w tym procesie para wodna pochodząca z podgrzanego białka, która nie nadąża tak szybko przedostawać się przez cztery warstwy osłonowe w tym jedną sztywną I to jest wytłumaczenie całego procesu i problemu trudno obierających się jajek.
      • Gość: viesnia Re: witaj IP: 194.181.183.* 27.10.10, 11:35
        Dziękuję za naukowe opracowanie :)) Czy dobrze zrozumiałam - czym jajko świeższe, tym gorzej się obiera? Pytanie praktyczne - co z tym? Wodę solę, ugotowane jajka studzę - nie pomaga.
        • jacek1f nikt nie wspomnial, ze za dlugo gotowane jajo tak 27.10.10, 13:02
          ma wlasnie.
          Wbrew pozorom na twardo powinno gotowac sie nie dluzej niz 6 minut od zawrzenia wody,
          lub inny sposob sprawdzony - kiedy zagotuje sie woda z jajami, to zestawiamy z ofnia na 10-11 minut.

Oczywiscie swiezosc tez, ale
        • Gość: yśty Re: witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 13:28
          To wszystko co opisałem to teoria. Są jeszcze uwarunkowania osobnicze i czasami jajo świeże ładnie daje się obierać. Gdy byłem pacholęciem wszystkie jajka były bardzo świeże i radziliśmy sobie z nimi w ten sposób, że ostrym nożem kroiło się jajo ze skorupką na pół i to wzdłuż, a potem zawartość wyciągało się łyżeczką. Tak robilismy z jajami na twardo. Jaja na miękko też traktowaliśmy nożem, ale ścinało się tylko czubek , by nie uszkodzić płynnego żółtka. Ostry nóż i odrobina wprawy były potrzebne.
          Z doświadczenia wiem, że ani solenie, ani gwałtowne studzenie nie likwidują problemu(Chociaż studzenie czasami pomaga, co też da się wytłumaczyć prawami fizycznymi )
      • Gość: apap Re: witaj IP: *.18-1.cable.virginm.net 17.12.14, 10:50
        mam własne kury i świeże jajka i nie mam problemu z obieraniem, więc ta teoria nie wydaje mi się trafiona. A bywa, że starsze, supermarketowe jaja także ciężko się obierają, wiec tym bardziej - trzeba szukać innej przyczyny. Ja sprawdzam świeżość jaj naświetlając je - im mniejsza komora powietrzna tym jajo bardziej świeże, a jeśli je rozbijam świeże jajo ma jędrne białko, które wyraźnie można podzielić na frakcję gęstą i rzadką, żółtko jest jędrne i niepomarszczone.
        • Gość: x Re: witaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.14, 14:25
          dodaj ocet do gotowania!
    • paulus2303 Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 27.10.10, 15:32
      żeby trudno się nie obierało najlepiej dodać trochę octu do wody w której się gotuje jajko.
    • Gość: wiejska kurka Re: Dlaczego jajko trudno się obiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 15:35
      jak możecie jeść jajka z supermarketu? a fuuj
      • anikssa Re: Dlaczego jajko trudno się obiera 17.12.14, 21:45
        bez przesady ;) jajko jak jajko ;) nie każdy ma dostęp do wiejskich i nie każdego stać na takie jaja
    • Gość: Roman Trudne obieranie jajek. IP: *.static.ip.netia.com.pl 14.10.15, 20:34
      Z tymi jajkami to jakiś przekręt. Marketowe zawsze ciężko mi się obiera, ale z wiejskimi jajkami tego problemu nie ma. Kupuję więc jajeczka od Pani Zosi, której kurki biegają po podwórku swawolnie skubiąc trawkę i wyłapując dżdżownice i nie są karmione jakimiś paszami i innymi cudami. Jajeczka mają piękne żółtko, są bajecznie sprężyste i obierają się bez żadnych oporów i dodam, że oczywiście piszę o świeżutkich jajkach. Mam dziwne przeczucie, że jakaś fest chemia utrudnia obieranie ówczesnych jajek. Jak pamiętam, pod koniec lat 80, problem z trudnym obieraniem jajek był bardzo sporadyczny.
      • mhr2 Re: Trudne obieranie jajek. 15.10.15, 12:11
        Gość portalu: Roman napisał(a):

> Marketowe zawsze ciężko mi się obiera, ale z
        > wiejskimi jajkami tego problemu nie ma.

problem wiekowy!
      • Gość: klik I aż 5 lat Ci zajęły te przemyślenia? IP: *.gdynia.mm.pl 15.10.15, 14:39
        • qubraq Re: I aż 5 lat Ci zajęły te przemyślenia? 15.10.15, 18:44
          Kapitanie, podpowiedz łaskawie, ktore jajka lepiej jest jeść staremu: na mięko czy na twardo?
          A.
          • Gość: x na twardo są lżej strawne IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 15.10.15, 19:00
      • kardiolog Re: Trudne obieranie jajek. 16.10.15, 08:55
        Roman, nigdy nie zdarzyło się Tobie w czasach Polski Ludowej robić jajecznicę i zapomnieć powachac ostatnie wbijane jajko okazujące się zbukiem?
        Jest taki dynks do robienia dziurki w surowym jeszcze jajku od strony powietrznej, który zapobiega pekaniu jajek podczas gotowania i ułatwia obieranie ze skorupy, dla tych co jaja na twardo lubią. Bardzo dobry wynalazek, wygląda tak:
        www.google.de/search?q=eierstecher&client=ms-android-om-lge&hl=de-DE&source=android-browser-suggest&prmd=imsvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI_MWAprTGyAIVjFksCh1HlwIC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka