Dodaj do ulubionych

Dziwne potrawy

15.11.10, 17:30
Jadacie coś takiego co Wam baaaardzo smakuje, a Wasi przyjaciele, rodzina nie wzięliby tego do ust?
Ja bardzo lubię tatara oraz wątróbkę drobiową i za każdym razem jak zamawiam w restauracji lub chce przygotować w domu to słyszę "Jak Ty to możesz jeść..." (ostatnio okazało się, że mój sąsiad tez tatarka lubi, więc będe miała towarzysza:))
Obserwuj wątek
    • pompeja Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 17:34
      Ciaciarapcia jemy. To wymyśliła naszej znajomej cioci :D O skład nie pytaj :P
      • pendlare Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 17:36
        Ciapciarapcia??? Podaj skład... :)
    • ladyhermiona Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 17:36
      Jak przeczytałam "dziwne potrawy" nawet mi nie przyszło do głowy, że może chodzić o wątróbkę czy tatara. Obie te rzeczy bardzo lubię.
      Z dziewnych uwielbiam jagnięcinę w czekoladzie, ogórki kiszone z miodem i... Kurczę, dużo moich wymysłów wydaje się dziwna. Chociaż w sumie skmakuje ludziom.
      • figgin1 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:43
        Wiesz, jak moja mama patrzy, kiedy jem kamapkę z miodem i kiszonymi ogórcami? A chłopu z tymi kanapkami nawet nie lezę przed oczy, bo popatruje podejrzliwie i pyta, czy nie jestem w ciąży :D
        • Gość: pasqda Re: Dziwne potrawy IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 13:20
          Sos słodko-kwaśny nie dziwi, bigos słodko-kwaśny nie dziwi, a kiszeniaki z miodem dziwią, to jest dopiero dziwne, nie?:)

Nie ma dziwnych potraw - są tylko dziwne spojrzenia tych co się nie znają, o! :)
    • magnusg Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 17:39
      Balut-nie jem,nie polecam.:)
    • masher Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 17:59
      dziwne potrawy to mam jak ide do bratowej, i nigdy nie wiem czy ma to wziac do ust czy moze od razu udac sie do kibelka lol sobie robie same pysznosci i wszystkim smakuje. wiec dziwnych rzeczy nie jem, tylko same dobre :D no ok, lubie sobie czasem taka mielonke wtrzachnac, albo parowki :D ale to tylko jak mnie najdzie raz na rok
      • usunelamkonto Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 18:17
        ja sobie zrobilam kromki z pasztetem i serem zoltym i na to nalozylam dzem ananasowy. chcialam sie popisac ale w gruncie rzeczy smaczna sprawa. luby sie skrzywil i powiedzial : nie moge normalnie z toba

ogolnie to lacze smak dowolnych ci...ow i czekolady(poza gorzka). czekolada - za slodko, ci...y za slono , a naraz w sam raz :P
        • pompeja Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 18:21
          Nie pisze się c.ipsy tylko czipsy, bo ci wykropkuje :P
    • hejka11 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 18:32
      To co ja jem to chyba nikt :D
      Mielone na surowo- muszę wypróbować i zawsze zjadam tego dość sporo,
      Kluski przed gotowaniem,
      bułka tarta z jajkiem i przyprawami- takie cóś wymieszane
      Mniam palce lizać :)
      • hejka11 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 18:41
        a i jeszcze móżdżek lubię :D
        • leonardadikarpia Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:34
          ;-)Ja uwielbiam kurze łapki gotowane. Generalnie jadam prawie wszystko, co jest dostepne w polskich sklepach;-) Swego nie znacie a cudzie chwalicie;-0 Krewetki, ślimaki, żabie udka.....to też smaczne, ale najbardziej u mnie w domu schodza podroby. O gustach kulinarnych także sie raczej nie dyskutuje, powinno sie mówić moim zdaniem to jest niesmaczne, a nie bleee, fuuuj. Nie każdy przecież nawet lubi kaszankę;-)
          • dorcia-1985 Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 18:52
            też uwielbiam kurze łapki:) Jak jadę do domu to Mama zawsze gotuje bo tylko my dwie je jemy.... :) Uwielbiam też wszelakie owoce morza ale to przecież nic dziwnego...:)!
      • chomsterek Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:52
        Ja też uwielbiam mielone na surowo. Podobnie jak frytki i warzywa prosto z zamrażalnika.
      • Gość: jana76 Re: Dziwne potrawy IP: *.master.pl 19.11.10, 22:23
        Oj nie tylko ty ,od surowego makaronu nie raz bolał mnie brzuch ,surowe mięsko też pycha, ajako dziecko lubiłam surowe żółtka na chlebie z masłem, posypane wtedy to była jarzynka albo kawałki masła maczane w tej właśnie jarzynce ai jeszcze wyjadałam kaszke młodszego brata ale na sucho(teraz moge podjeść córci)
        • chomsterek Re: Dziwne potrawy 22.11.10, 21:14
          Jarzynkę też kiedyś wyjadałam prosto z paczki, podobnie jak zupy w proszku (głównie żurek) i niektóre sosy (myśliwski... mniam!). Jako dziecko jadałam sproszkowaną oranżadę i galaretkę, Visolvit i Vibovit. Zamiast chipsów kupowało się chińską zupkę, gniotło makaron nie otwierając paczki, a potem mieszało go z dodatkami z tych małych torebeczek, które znajdowały się w opakowaniu i jadło na sucho.
      • wyjadacz_parkietuf Re: Dziwne potrawy 20.11.10, 08:24
        hejka11 - to nas jest conajmniej dwóch/dwoje :-)

Mielone na surowo - jako namiastka tatara - ZAWSZE wcinam i podkradam żonie
        w trakcie przygotowywania. Kluski na surowo - takoż samo, jeszcze przy okazji
        zawsze podbierałem i wylizywałem z misy surowe ciasto na babki czy inne serniki,
        makowce, szarlotki itp. jeszcze gów..arzem będąc z kuchni mojej Mamy.
        Tarta bułka z przyprawami i surowym jajkiem - czyli resztki panierki po kotletach,
        rybie itp. notorycznie sobie smażę.
        A teraz Cię zabiję tym tekstem:-) Próbowałaś/eś surowy makaron podpiekać na ogniu i jak zmieni kolor na jasnobrązowy chrupać to jak "czipsy" :-) Nalejpiej opalać spagetti nad palnikiem kuchenki :-)

Z innych wynalazków czasu Kryzysu - chleb z masłem i cukrem, później zielony ogórek
        maczany w miodzie, paluszki, orzeszki, krakersy sypane do rosołu.

Sumując: czy się to wszystko wymiesza już na talerzu czy dopiero później, w żołądku - wsio rawno ;-))))))

> To co ja jem to chyba nikt :D
        > Mielone na surowo- muszę wypróbować i zawsze zjadam tego dość sporo,
        > Kluski przed gotowaniem,
        > bułka tarta z jajkiem i przyprawami- takie cóś wymieszane
        > Mniam palce lizać :)

• roseanne Re: Dziwne potrawy 21.11.10, 13:44
          ooo, to wiecej takich typow jest?

mialam kolezanke, ktora chrupala z uopodobaniem przypalany makaron
    • vandikia Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 18:34
      czerninę - mój mąż zjadł raz i więcej nie
      ja za to nie tknę flaków i golonki
      • virtual_woman Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:04
        Golonka w piwie - sam miód ;)

Nikt nie chce spróbować moich kanapek z serem i dżemem truskawkowym... a przecież to nic dziwnego :)
        • figgin1 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:44
          Z truskawkowym faktycznie dziwne... Ale z brzoskwiniowym, albo śliwkowym? Sam miód. A figowy to w ogóle poezja.
    • sid.leniwiec Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:44
      Bułka z serem + parówki popijane mlekiem.
      Krewetki niektórych brzydzą, a ja bardzo lubię.
      • usunelamkonto Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:51
        a jaki ser? pytanie do obu odpowiedni (do odp : ser z dzemem rowniez) :D

jak bialy to odpada :P

ja sobie u misia robilam kanapki z pasztetem i serem i do tego parowki. niby nic dziwnego ale ilosc dodatkow na talerzu moze zwalic. oczywiscie mozna dolozyc do tego surowke z pomidorow(czyli rozkrojone pomidory) albo inna miksture warzyw :P

• sid.leniwiec Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:53
          Żółty koniecznie, raczej z tych miękkich.
    • figgin1 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:47
      Dziwne? Ja takiego dobrego tatara jadłam parę dni temu... Ah, aż z tego wszystkiego pójdę po polędwicę i zrobię nowy...
      • wredn.a.malpa Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 21:45
        Coz - moj naloznik odmawia calowania mnie po tym jak jadlam tatar.

A sushi wcina az mu sie uszy trzesa.

Ale coz, ktoz zrozumie naloznika!? :P
    • devilyn Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:49
      Świńskie pieczone uszko ;-) mmmm....smak dzieciństwa....
      • hejka11 Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:52
        devilyn napisała:

> Świńskie pieczone uszko ;-) mmmm....smak dzieciństwa....
        >
        a to lubi moja tesciowa :)
        • devilyn Re: Dziwne potrawy 15.11.10, 19:57
          Fajną masz teściową ;-)
          • taki_sobie_ludzik Jakie dziwne? 15.11.10, 20:55
            wszystko o czy pisaliście jem, najchetniej podroby. Dla mnie dziwnym jest schabowy, bo taki suchy i niesmaczny
            • agaoki Re: Jakie dziwne? 15.11.10, 21:41
              jako dziecko zagryzałam słoną zupę (np.ogórkową) słodkim ciastem (najlepiej jakąś babką).

mój mąż się dziwi, jak mogę jeść awokado i kaszę gryczaną. kasza mu śmierdzi;)
              • alienka20 Re: Jakie dziwne? 15.11.10, 21:49
                Nie jest sam w tym poglądzie xD.
              • croyance Re: Jakie dziwne? 17.11.10, 22:53
                Ja bardzo lubie kasze gryczana z awokado, za to moj maz je brukselke w czekoladzie.
    • Gość: Grisza Sushi na łeb się rzuciło! IP: *.icpnet.pl 16.11.10, 14:19
      Tatar (uwielbiam) i wątróbka (nie znoszę) jako dziwne potrawy???!!!

Ludzie, to za chwilę pomidorowa, rosół a nawet schabowy będą dziwne, nie mówiąc o bigosie!
      Tak to jest jak ludziom się sushi i inna egzotyka rzuca na łeb!

Pasjonują się zagraniczną kuchnią, wiedzą o niej niemal wszystko a potem tradycyjne polskie potrawy zaczynają traktować jak dziwolągi.

Nb. też uwielbiam sushi i inną egzotykę ale stosuję je jako odmianę, dla urozmaicenia mojej kuchni a nie ZAMIAST!

Raz bigosik, raz paella a potem sushi. I tak się się kręci menu, różnorodnie, smacznie, zdrowo na ile się da.
      Pewnie dla tych durni, którzy uważają tatar za chleb powszedni, carpaccio jest czymś jak najbardziej normalnym???

Banda kuchennych ignorantów.

Przy obecnej globalizacji i kuchni fusion trudno nazwać coś dziwnym.
      • princesswhitewolf Panie sędzio to Panu się na łeb się rzuciło! 16.11.10, 19:45
        Nb. też uwielbiam sushi i inną egzotykę ale stosuję je jako odmianę, dla urozmaicenia mojej kuchni a nie ZAMIAST!

nie bardzo rozumiem coz zlego w tym jesli jakis milosnik wodorostow surowych ryb z ryzem bedzie jadl b czesto sushi. Czy to jakis obowiazek jest jesc rodzima polska kuchnie czy tez jakis obowiazek urozmaicania sobie ciaglego? Nie kazdy to lubi. Znam faceta jaki w kolko kupowal makrele i sernik na zimno. Dzien w dzien calymi miesiacami. Dziwne? Moze i tak, ale jak lubi...
        • Gość: Grisza Re: Panie sędzio to Panu się na łeb się rzuciło! IP: *.icpnet.pl 16.11.10, 19:56
          Żaden obowiązek mój drogi książę.
          Czytanie ze zrozumieniem się kłania. :)

To nie był zarzut do tego co kto je tylko zarzut, że dość powszechne w Polsce potrawy ktoś uważa za dziwne. Dlatego chyba się komuś sushi na łeb rzuciło, skoro surowa ryba i jaja ryby są ok ale wątróbka drobiowa czy surowa wołowina to już dziwne danie...
          • princesswhitewolf Re: Panie sędzio to Panu się na łeb się rzuciło! 16.11.10, 21:21
            jak juz chcesz mi niebieska krew wciskac to Ksiezniczka jak juz. Prince: Ksiaze

Poza tym tu nie chodzi o umiejetnosc czytania ale i jasnego pisania z Twojej strony
    • princesswhitewolf Re: Dziwne potrawy 16.11.10, 14:26
      bardzo lubie kanapki z
      zoltym serem-kapusta kwaszona-majonezem

albo

zolty ser- slodkokwasne pickles- avocado
      • Gość: Grisza Re: Dziwne potrawy IP: *.icpnet.pl 16.11.10, 14:35
        Majonez jest dobry na wszystko :D
        • princesswhitewolf Re: Dziwne potrawy 16.11.10, 19:46
          nie na wszystko. Ale wybacz, nadal bede nadal lubic majonez z kapusta kwaszona na kanapce i nie jest to zadna moda tylko gust indywidualny. Kazdy je na co ma ochote.
          • Gość: Grisza Re: Dziwne potrawy IP: *.icpnet.pl 16.11.10, 19:59
            Książę,
            wyraźnie masz jakiś problem. :D
            Ja też lubię majonez i kładę go na wiele rzeczy ale nie rzucam się na ludzi z tego powodu. :P
    • marciasek Re: Dziwne potrawy 16.11.10, 17:43
      Łatwiej wskazać coś, czego ja nie wzięłabym do ust, a z pewnością niejednemu smakuje. Bo ja wszystkożerna jestem i niewielu rzeczy się brzydzę. A wśród tych, których się brzydzę pierwsze miejsce dzierży dumnie casu marzu.
      • mhr-cs Re: Dziwne potrawy 17.11.10, 05:35
        tez sobie tego nie wyobrazam ,
        nie mowiac o Milbenkäse
        • Gość: ella Re: Dziwne potrawy IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 19:34
          Kanapka z wędliną i żółtym serem zagryzana chipsami (zawsze każdy się dziwi i nie chce spróbować, ale jeśli spróbuje - twierdzi, że pycha , zaskakująco udane połączenie)
          chleb moczony w ciepłym tłuszczyku ze smażonego boczku
      • figgin1 Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 20:53
        Oo, casu marzu też mi przyszło do głowy jak zobaczyłam ten tytuł. Jest to dla mnie jeden z największych hardkorów kulinarnych.
      • Gość: adacho Re: Dziwne potrawy IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.10, 01:31
        Tym casu marzu to mi przypomniałaś mój eksperyment z czasów dzieciństwa ;P Ponieważ lubiłem eksperymenty kulinarne, a nie miałem cierpliwości do tych wymagających czasu, więc odkładałem je na czas wyjazdów wakacyjnych 2tygodniowych, by mieć po przyjeździe gotowy efekt. Raz było to wino z soku z kartonika i cukru (efekt - eksplozja), raz (nie wiem - dzisiaj bym na ten pomysł nie wpadł) - ser dojrzewający. Gdzieś się czegoś naczytałem, w efekcie zawinąłem zawartość opakowania serka homogenizowanego w gazę i schowałem w suche, chłodne, ciemne miejsce w piwnicy - po przyjeździe w serze było full białych larw ;)

Co do tematu - pierogi z kaszą gryczaną i miętą - uwielbiam, danie jest chyba normalne, natomiast, często gdy o tym mówię, spotykam się z mocnym zdziwieniem.

Dzisiaj natomiast widziałem w Piotrze i Pawle dziw nad dziwy, którego sam bym nie wziął do ust: MROŻONE sushi... Kto to kupuje, gdy w promieniu 5 km co najmniej kilka sushi barów, a dla zdesperowanych gotowe, niemrożone sushi w tym samym sklepie?
    • aganbo Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:32
      kanapka king - tost, smażony boczek, masło orzechowe, dżem malinowy i banan - palce lizać ale sama skęciłam nosem zanim spróbowałm

nie ma normalnego życia - jest życie
    • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:43
      Wątróbka kurza z rodzynkami i cebulą i makiem.
      Tatar podsmażony ze szpinakiem i marynowaną papryką
      Tatar ze śledzi lub łososia w postaci kulek z pieprzem.
      Smażony twaróg z rodzynkami i jabłkami (brzoskwienie,gruszki) na oleju i cynamonem,cukrem.

Czy to jest dziwne jedzenie?
      • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:44
        i oczywiście obowiązkowe flaki.
        Zapomniałabym....
      • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:47
        mięso wieprzowe gotowane z koncentratem pomidorowym i musem jabłkowym.

Ja w ogole nie lubie miesa,wiec tylko slodkie przełknę...
        • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 19:54
          kurczak smazony (duszony) z ananasami i wiórkami kokosowymi.

mieso jest niezjadliwe dla mnie w innej formie,chyba,ze w mikroskopijnej ilosci.Nie jestem wegetarianka.
    • Gość: ktosia Re: Dziwne potrawy IP: *.botany.gu.se 19.11.10, 20:01
      Grecka zupa z baranich podrobow (serwowana na wielkanoc), mniam!
      Tylko czy to dziwne?
      • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 20:06
        Nie,ale ja nigdy nie jadłam golonki,ja nie wiem jak to wygląda.Zyje w Polce od urodzenia.Kuchni polskiej nie znosze! Egzotyki tez nie za bardzo....
    • Gość: amielka Re: Dziwne potrawy IP: unknown 19.11.10, 20:22
      zawsze jadłam twarożek z pomidorem, śmietaną i cukrem, chałkę z pasztetową i kiszonym ogórkiem. śledziki z octu z rodzynkami i cebulą. Dopiero niedawno dowiedziałam się, ze to moze być... dziwne.
      • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 20:31
        tak samo jak i rozpuszczony na patelni zolty ser z serem feta lub innym wloskim bialym serem,platami sledziowymi lub jakas ryba wedzona i kiszonym ogorkiem,cebula.....i....majonezem

u mnie dokola nikt tego nie chce jesc...ja niczego innego nie moglabym jesc
        • iamhier Re: Dziwne potrawy 19.11.10, 20:35
          dodam,ze kotlety schabowe ,mielone jadam tylko latem,bo gdybym jadla je teraz to najlepszy psychiatra by mnie z depresji nie odratowal....

nienawidze polskiego zarcia...
    • Gość: pasqda Re: Dziwne potrawy IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 22:27
      Faktycznie dziwne. Mnie też bardziej smakują żywe.
    • Gość: MichalM Re: Dziwne potrawy IP: *.rwd.prospect.pl 19.11.10, 23:34
      Salceson ale nie na kanapce tylko podgrzany na patelni. Wymyślone przypadkiem ot salceson został w akademiku na oknie wyszło słońce i się rodziabdział, a że studentom się nie przelewa wiec poszedł na patelnie i wyszło świetne danie. Kolejne przypadkowe "danie" to spirytus rozmajony ze spritem i sokiem porzeczkowym, też przypadkiem spirytus od zawsze rozcieńczaliśmy spritem na nieszczęscie szykowany na sylwestra poszedł do gara w którym był kamień, kwasek ze sprita zareagował i wyszła mleczna wódka ze szlamem żeby zamaskować mleczny kolor dolaliśmy sok porzeczkowy i wyszła taka wódka ze palce lizać.
    • Gość: inżynier jaja stuletnie IP: 95.108.69.* 20.11.10, 01:16
      czyli zbuki przechowywane w ziemi przez okres co najmniej 3-4 miesięcy (niektóre nawet kilka lat). Masakra. Smak wprowadza konsumenta w nowy wymiar. Tak straszliwie wysokiego stężenie siarkowodoru, amoniaku i cholera wie czego jeszcze nie udało mi się nawet w ułamku procenta kiedykolwiek wcześniej osiągnąć... ;)
      A potem - 3 dni okropnego bekania smrodem, który może zabić :)
    • Gość: zaq Re: Dziwne potrawy IP: *.finemedia.pl 20.11.10, 05:34
      jak mi się zostanie trochę makaronu rosołowego to go sobie zjadam na zimno z jogurtem, czosnkiem, solą, pieprzem, musztardą i odrobiną ketchupu. żona nie może się na tą breję patrzeć :-)
      • mhr-cs Re: Dziwne potrawy 20.11.10, 06:57
        Gość portalu: zaq napisał(a):

> jak mi się zostanie trochę makaronu rosołowego to go sobie zjadam na zimno z jo
        > gurtem, czosnkiem, solą, pieprzem, musztardą i odrobiną ketchupu.

to nie dziwna potrawa
        moze dziwny smak(ma kazdy w sobie)
        wiecej albo mniej,
        jedni robia to po kryjomu
        inni otwarcje,
        pochwalam odwage
    • malavida marchewka posypana kardamonem 20.11.10, 09:14
      zajadam taką w roli przekąski miedzy posiłkami, czasem maczam ją dodatkowo w miodzie
    • my_valenciana Re: Dziwne potrawy 20.11.10, 23:41
      Makaron, wcześniej ugotowany normalnie, w solonej wodzie, później usmażony na maśle z cukrem mmmmmm.
      • malavida Re: Dziwne potrawy 21.11.10, 09:51
        wcale nie brzmi tak źle. gdybyś jeszcze dodała do tego ziarna sezamu albo mak...
        • Gość: Magda Gessler Re: Dziwne potrawy IP: *.idev.pl 23.11.10, 15:14
          To właściwie nie jest potrawa, ale dziwna przekąska: makaron z zupek chińskich, na sucho, ale tylko firmy Tan-viet:)
    • Gość: łodzianin Re: Dziwne potrawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.10, 14:39
      Witam
      U mnie w domu od zawsze jadało się placki ziemniaczane ze śledziem :)
      ponadto obowiazkowo śledź z mleczem (sperma) w mleku.
      A z rzeczy juz raczej niedostępnych to oczywiscie rosołek i potrawka z gołębia, pamietam jak dziadek przed jakimś wiekszym wydarzeniem jeżdził na bałucki rynek po takie gołąbki hehe.
      jednak najgorszym daniem jakie miałem okazje spróbowac to wszelakie zabielane zupy owocowe mojej babci blee.
      Pozdrawiam
    • megi1973 Re: Dziwne potrawy 17.12.10, 14:59
      a potem wszyscy się dziwią, że polskie społeczeństwo choruje!!! jak można jeść czipsy razem z kanapką? jak można pchać na kanapkę bekon a do tego kaloryczne masło orzechowe? dlaczego używacie majonezu nawet do kanapek? straszneee. Już pomijam fakt,że od surowych jaj czy tatara można dostać salmonelli...smutne to, że ludzie tacy nierozsądni są

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka