Gość: theo IP: 217.8.184.* 05.07.04, 10:37 czy był był w Novalja na wyspie PAG, jak tam jest: plaza, rozrywki, co w okolicy do zwiedzania, czy warto tam pojechac z góry dziękuje za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chorwatka Re: NOVALJA-ktos tam był?? IP: 81.210.49.* 06.07.04, 08:31 Jeżdzę tam co roku, jest całkiem sympatycznie. Plaże są w okolicy dwie - parę kilometrów od Novalji w kierunku Zadaru jest Zrće (prawie piaszczysta), a jeszcze trochę dalej plaża o nazwie (chyba) Sveti Duh. W samej Novalji jest plaża na samym połnocnym krańcu - Babe, jak równiaż przed hotelem Liburnija oraz na kempingu Strasko. Z rozrywek: na plazy Zrće są dwie dyskoteki i sporo knajpek, które ożywają w nocy, w samej Novalji też są różne knajpy i bary. Z centrum Novalji jeździ tam autobusik. Z zajęć sportowych: nurkowanie (gorąco polecam - w Starej Novalji jest kilka szkół, w tym jedna polska), na kempingu jest mini-golf, pinig-pong i różne boiska. Co warto zwiedzić w okolicy - najbliżej jest Zadar i park narodowy Paklenica, na pewno w drodze warto zwiedzić jeziora Plitvickie. Nie daj się nabrać na zwiedzanie śladów po UFO - nie warto! Różne informacje i mapki możesz znaleźć na stronie www.novalja.com. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: NOVALJA-ktos tam był?? do chorwatki IP: 217.8.184.* 06.07.04, 10:16 czy to prawda ze niektore plaze w novalja są płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mida Re: NOVALJA-ktos tam był?? IP: 193.59.95.* 06.07.04, 08:58 Zależy, co kto lubi? Ja stałem osłupiały, jak policjant na przejściu dla pieszych wstrzymał ruch ... pieszych, aby mogły przejechać samochody! Widziałem wiele ciekawszych miejsc, a to jest typowy kurort, jakich pełno na każdym wybrzeżu na południu Europie. Ale czy to prawdziwa Chorwacja? Ale, zależy, co kto lubi? mida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: NOVALJA-ktos tam był?? IP: 217.8.184.* 06.07.04, 10:13 powyzsza odpowiedz mi nic nie mówi, poszukuje fajnego miasteczka z ładną plazą, jakims nocnymi rozrywkami, ciekawymi zabytkami w okolicy na wycieczki, chyba po to sie jedzie na urlop, czy novalja nie jest typowo chorwacka, pod jakim wzgledem?, nigdy nie byłem w chorwacji wiec nie mam zielonego pojecia pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mida Re: NOVALJA-ktos tam był?? IP: 193.59.95.* 06.07.04, 11:25 Ja szukam autentycznych klimatów. Więc wybieram małe miejscowości, zatoczki, gdzie opalać się przychodzą sami tubylcy. Zwiedzam zabytki. Byłem w Chorwacji już trzy razy(w tym roku wybieram się ponownie). Objechałem całe wybrzeże od Istrii do granicy z Czarnogórą i samą Czarnogórę. Więc mam porównanie. Osobiście uważam, że Pag warto zobaczyć ze względu na krajobraz i przyrodę odmienną od reszty chorwackiego wybrzeża(piękne widoki, góry księżycowe, mało drzew). Zabytków jest w tym rejonie mniej. Novalja, to typowy kurort (palmy na promenadzie nadmorskiej wyglądają dobrze, tylko na zdjęciach w przewodnikach), coś jak nasz Kołobrzeg czy Łeba, tylko jest ok. 30 stopni Celsjusza. Jeżeli szuka się nocnych atrakcji, to ok. Ja wolę starą konobę, gdzie staruszkowie przy szklaneczce wina śpiewają ludowe piosenki (np. miejscowość Pag, konoba po lewej stronie uliczki w górę idąc od rynku za kościołem). Bodaj w tej samej uliczce, w lodziarni, Włoch ekwilibrysta, "rzuca" w dzieci lodami, złorzeczy po włosku na pomocników i kibicuje Małyszowi. Klimat chorwacki, to dla mnie przyroda, urokliwe zatoczki bez zgiełku turystów (gdzie jest 15 osób góra, a nie 150 czy 1500), starówki: Dubrownika, Trogiru, Splitu (+ Solona), Zadaru, Cavtatu, amfiteatr w Puli, wyprawa małą łódką (podkreślam najmniejszą z możliwych, a nie statkiem wycieczkowym) na Kornati, owoce morza z rodzinnej knajpy, a nie z restauracji hotelowej, wino domowej roboty, figi kupione w przydrożnym straganie, mieszkanie w wynajmowanych sobe i apartmani, a nie w hotelach itd. Pozdrawiam mida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: NOVALJA-ktos tam był?? IP: 217.8.184.* 06.07.04, 11:52 no teraz to rozumiem, wiadomo o co chodzi, czyli jezeli szukamy troche spokoju i fajnych klimatów, to raczej w novalji ich nie znajdziemy? czy tak? ja tez preferuje mniejsze i spokojniejsze miejscowosci, dlatego Twoja opinia jest dla mnie jak najbardziej cenna i zastanowie się przed dokonaniem wyboru pzdr Odpowiedz Link Zgłoś