Dodaj do ulubionych

Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 13:58
NIe mam pojecia , siedze w pracy a w domu pusta lodowka i wracamy wszyscy kolo 16 i wszyscy strasznie glodni , niestety wczoraj nie mialam mozliwosci cos przygotowac !!! Co im zrobic na szybko ale zeby bylo SMACZNE !!!!
Licze na wasze pomysły
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.fbx.proxad.net 10.01.11, 14:45
      Bylo BARDZO duzo watkow na ten temat. Przejrzyj archiwum, znajdziesz tam stetki dobrych pomyslow i rad.
      • olejanka Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:03
        Gość portalu: miu napisał(a):

> Bylo BARDZO duzo watkow na ten temat. Przejrzyj archiwum, znajdziesz tam stetki
        > dobrych pomyslow i rad.

Jak napisała miu, jest mnóstwo wątków, ukrytych pod różnymi tematami ("Szybkie kolacje" itp pamiętam też kilka "tanich" wątków o dobrej kuchni za grosze).
        Ale łatwiej jest odpowiedzieć, jak napiszesz, co lubicie jeść, prawda?
        Dla mnie najlepsza opcja na szybkie obiady/kolacje to dobre planowanie :) część potraw w moim domu mrozimy (w zamrażalniku jest zawsze rosół i inne zupy), czasem zdarza się, że jest jak w dobrej knajpie: każdy zamawia coś innego i w 10 minut mamy kolację. Zdecydowanie polecam :)
        Pozdrawiam!
    • Gość: Kacha Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 14:56
      1. Szybka fasolka po bretońsku.
      -Biała i czerwona fasolka z puszki
      -Przecier pomidorowy w kartoniku
      -kiełbasa, podsmażamy
      -cebula, podsmażamy
      Wszystko do garnka + przyprawy. Gotowe!;)
      2. Pierś z kurczaka z przyprawami + warzywa z patelni.
      3. Grzanki z serem, szynką, pieczarkami
      4. Szpinak, jajko, ziemniaki
      • Gość: marta Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 19:18
        Rrrrrany, Kacha, mam nadzieję, że nie Ty gotujesz dla swojej rodziny, bo mocno powiało prl-owskim standardem!
        Dziewczyna pyta co na szybko a na szybko nie musi znaczyć byle co. Zrazi się do gotowania tylko.
        • Gość: toja Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.11, 01:27
          No i co z tego? Musi byc mieso z ananasem i salatka z kukurydza albo - pardon - sushi, zeby bylo nie-prlowsko? Nie przejmuj sie Kacha, calkiem to dobre jedzonko
          • Gość: Kacha Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 09:33
            Nawet nie skomentuję ;)
            Jadam różnie - raz kombinuję, innym razem robię coś na szybko. Te potrawy przyszły mi do głowy jako fast, mogłabym wymyślić jeszcze dużo, ale po to jest forum aby każdy dał jakiś pomysł, dziwne, że pani "rrrrrany" nie napisała nic poza krytyką... No cóż, są osoby, które muszą się przypieprzyć.
            • coralin Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 14:04
              Propozycje na szybko są w porządku choć niekoniecznie w moim guście i np. gdybym miała szpinak i mało czasu to jednak wybrałabym jakiś sos do makaronu z niego, bo ziemniaki trzeba i obrać i ugotować, co przy 2 lub więcej osobach wiąże się z czasem. Ten szpinak, jajko i ziemniaki brzmi pozornie prosto i szybko, ale kiedy człowiek głodny niekoniecznie chce panować nad 3 garnkami:)
              Nie jestem też fanką piersi z kurczaka,ale przecież Polacy są i kiedy chcemy szybko i konkretnie zjeść to się sprawdza. Jem czasem latem, obtaczam w ziołach prowansalskich, smażę, do tego fura sałatki. Max 15 minut. Twoja "wersja zimowa" z warzywami na patelnię jest super.
              Myślę, że każdy z nas niezależnie od trybu życia jeśli posiada lodówkę powinien jednak trzymać coś awaryjnie do szybkiego przygotowania zgodnie ze swoim i swojej rodziny gustem.
        • bene_gesserit Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 12:03
          Gość portalu: marta napisał(a):

> Rrrrrany, Kacha, mam nadzieję, że nie Ty gotujesz dla swojej rodziny, bo mocno
          > powiało prl-owskim standardem!
          > Dziewczyna pyta co na szybko a na szybko nie musi znaczyć byle co. Zrazi się do
          > gotowania tylko.

Tak tak - ja to nawet, jak na szybko, to tylko langustynki albo krewetki krolewskie swojemu misiowi daję, ew befsztyczek z Wagyu, bo jakbym mu fasolke po bretonsku albo szpinak z jajkiem dala, to by talerzem o scianę prasnął i poszeld, i by mi zastawę Rosenthala zdekompletowal.
    • dzioucha_z_lasu Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 10.01.11, 15:04
      Jeśli masz Lidl po drodze, to polecam zakup 2 puszek gulaszu wieprzowego. Do tego trochę boczniaków, sok pomidorowy, a jeszcze lepiej butelka przetartych pomidorów, puszka lub dwie ciecierzycy, czerwona papryka i ze dwie cebule. Bierzesz garnek, wlewasz trochę oliwy i podduszasz cebulę pokrojoną szybko i niekoniecznie drobno. Następnie równie niedbale kroisz paprykę i dodajesz do cebuli. Po chwili pokrojon boczniaki. Zamieszaj, po jakiś 5 minutach wrzucasz gulasz, wlewasz sok pomidorowy i ciecierzycę. częśc ciecierzycy możesz zmiksować albo rozciapać widelcem - zupa będzie gęstsza. Potem pieprz, só, szczypta cukru - i smacznego. Całe gotowanie zajmuje z zegarkiem w ręku 15 minut, a zupa jest pyszna i solidna
      • ladyann77 Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 10.01.11, 15:46
        Szpinak+ser pleśniowy+czosnek+makaron. W sumie: 15 minut.
    • pani.serwusowa Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 10.01.11, 15:46
      U mnie dzis bardzo szybkie danie: spaghetti wymieszane z podsmazona na oliwie bulka tarta, anszujami, chilli i pietruszka. Wykonanie zajmuje tyle, ile gotowanie makaronu, 6 skadnikow, obiad jak sie patrzy.
    • marghe_72 Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 10.01.11, 15:49
      makarony na tysiące sposobów
      feta z piekarnika
      kurza pierść pod serem pleśniowym - też z piekarnika
      sałaty treściwe

pełno tego
    • cucinissima Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 10.01.11, 23:56
      Jak juz ktos napisal makaron z sosem
      Kilka moich propozycji - bardziej 'zimowe' sosy
      łosoś + śmietana
      gorgonzola + orzechy
      gorgonzola + speck
      speck+pieczarki+smietana
    • default Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 10:09
      Co to znaczy "szybko" ? Czy pół godziny to jest szybko ?
      Moim zdaniem tak, a w pół godziny można zrobić - poza oczywistymi makaronami - przeciętny tradycyjny obiad. Kwestia organizacji pracy :) Np. :
      1. Obrać i wstawić ziemniaki.
      2. Obrać, pokroić i rzucić na patelnię 1-2 cebule.
      3. Opłukać i ewentualnie oczyścić z "przerostów" :) drobiową wątróbkę, obtoczyć w mące.
      4. Zrumienioną tymczasem cebulę zdjąć z patelni, wrzucić wątróbkę, smażyć z obu stron na rumiano. Wrzucić cebulę, posolić, popieprzyć, zamieszać, przykryć i odstawić.
      5. Zrobić surówkę - jeśli się ma z czego, albo podać kupną, albo wyciągnąć kiszone ogórasy (notabene - najlepsze do wątróbki :))
      6. Odcedzić ziemniaki, które tymczasem się już ugotowały, nakładać i podawać.
      To oczywiście przykład, zamiast wątróbki może być pierś kurza, schabowy kotlet, ryba, biała kiełbasa, pieczarki smażone albo duszone w śmietanie, leczo. Zamiast ziemniaków - kasza, ryż, makaron, bagietka z pieca.
      Tak naprawdę masa rzeczy nie wymaga więcej niż 20-30 minut na przygotowanie, grunt, to dobrze się zorganizować, a nie miotać po kuchni bez sensu :)
      • linn_linn Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 10:21
        W pol godziny mozna zrobic risotto: dokladnie 18 minut plus przygotowanie skladnikow. Majac np. krem z karczochowy lub szparagowy, nawet mniej niz 20 minut.
    • Gość: Karolina Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 10:17
      Myślę że najlepszym sposobem na szybki obiad będzie barszcz czerwony gotowy w kartonie który wystarczy tylko zagotować i doprawić według własnego uznania.Najlepszym dodatkiem będą uszka z mięsem lub grzybami.

Życzę smacznego!!!!
    • Gość: doradca Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 11:10
      szybko to nie znaczy pół godziny!!! szybko to dla mnie max.10 minut. A wy jej polecacie jakieś piersi z piekarnika:( Najszybszy obiad to gotowy produkt typu pierogi, frytki, zapiekanki, pizza,danie ze słoika. Ewentualnie można sie pokusić o ugotowanie makaronu+sos ze słoika. Ryż czy kasza za długo się gotują. Można też coś kupić po drodze np.naleśniki na wagę czy kluski i odgrzać.Są nawet ziemniaki-już obrane i obgotowane (do tego sos z paczki) i surówka ze słoika. Oczywiście-nie należy tak jadać codziennie ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na wygodnictwo. W końcu te produkty gotowe i półprodukty wymyślono po to aby kobietom ułatwić życie;)
      • linn_linn Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:17
        Nie takich rad chyba oczekiwano: kup gotowe pierogi i odgrzej.
        • pani.serwusowa Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:56
          Tez pomyslalam o tym. Po co w ogole cos kupowac odgrzewac, szybciej bedzie w fakdonaldzie i naczyn nie trzeba brudzic, zmywac itd.
      • 83kimi Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 12:19
        Przeciez nie trzeba stac przy ryzu w czasie, gdy sie gotuje. Wracasz do domu, nastawiasz ryz, czekasz az sie zagotuje, zmniejszasz gaz do minimum i w tym czasie odswiezasz sie po calym dniu spedzonym w pracy, przebierasz w stroj domowy itp. Potem szybko wrzucasz na patelnie kurczaka, podsmazasz 2-3 minuty, dodajesz warzywa, smazysz jeszcze kilka minut, ryz w tym czasie dochodzi i obiad gotowy.
      • marghe_72 Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 12:49
        Gość portalu: doradca napisał(a):

> szybko to nie znaczy pół godziny!!! szybko to dla mnie max.10 minut. A wy jej p
        > olecacie jakieś piersi z piekarnika:( Najszybszy obiad to gotowy produkt typu p
        > ierogi, frytki, zapiekanki, pizza,danie ze słoika.

Przekrojone na cieńsze kawałki piersi upieką się spokojnie w 15 minut. Ino piekarnik trzeba wcześniej rozgrzać
        Rybie potrzeba jeszcze mniej
    • mhr-cs Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:28
      Gość portalu: Eliza napisał(a):

> NIe mam pojecia , siedze w pracy a w domu pusta lodowka

troche dziwne,
      pusta dlaczego?
      co zrobic,
      jak sie nic nie ma?
      • reniam_123 Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:50
        A może na "pierwszy" głód po kanapce, a już na spokojnie na kolację to szczyptasmaku.blogspot.com/2009/05/84-frykas-z-kurczaka-z-groszkiem-i.html, jest pyszne, polecam.
        • reniam_123 Poprawka 11.01.11, 11:54
          szczyptasmaku.blogspot.com/2009/05/84-frykas-z-kurczaka-z-groszkiem-i.html :))
        • olejanka Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 11:56
          To chyba najlepsza rada, jak dotąd: najpierw kanapka, potem cos bardziej pracochlonnego :-)

Ale, ale... po co my w ogóle cokolwiek proponujemy, skoro sama zainteresowana nie ma nic wiecej do powiedzenia? Zaczynam podejrzewać, ze to kolejny wątek rozpoczęty albo z nudy, albo w celach reklamowych. Tak czy inaczej pytajaca zniknęła...
          • marghe_72 Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 12:51
            olejanka napisała:
            Tak czy inaczej pytajaca zniknęł
            > a...
            za to pojawiły się 2 wpisy reklamujące barszczyk ;-)
            • brykanty Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 14:04
              Ale nie jakiś tam barszczyk, tylko Barszcz. Właściwie nieśmiałe polecaczki miały na myśli BARSZCZ, ale nie chciały się za bardzo rzucać w oczy, żeby nam nie wiadomo skąd nie przyszło do głowy, że chodzi o reklamę.

Swoją drogą - jakie artystyczne podejście do interpunkcji i ortografii.
              I proszę zwrócić uwagę, że w drugim poście oferta się rozszerza, bo uszka są nie tylko z mięsem, lecz także z grzybami...
    • coralin Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 11.01.11, 13:39
      Jak czytam takie wątki to mam wrażenie, że ludzie jedzą same czasochłonne rzeczy typu wołowina, rosół czy pierogi i faktycznie w lodówce mają tylko światło, co przy osobach mających rodziny wydaje mi się niewiarygodne. Ja kiedy robię obiad w 30 minut to uważam, że to długo.
      Poprzednicy wpisali makarony z sosami. W większości przypadków sos robi się o wiele krócej niż gotowanie makaronu zatem często przy wielkim głodzie, kiedy nie można doczekać się, aby jeść rezygnuję z kształtu najbardziej pasującego, sugerując się czasem gotowania. Polecanie czerwonego barszczu solo na wielki głód chyba nie bardzo.
    • nople Re: Co zrobic szybko na obiad ? Pogotowie obiadow 14.01.11, 17:46
      Szybkie jest zawsze kuskus. Najszybsze np.:
      Kuskus (zalać gorącą wodą, posolić, zaczekac chwilkę do napęcznienia) wymieszać z kukurydzą z puszki i tuńczykiem w sosie własnym lub oleju, posolić do smaku - gotowe.
      Baaardzo szybkie, bardzo smaczne, tylko czy zdrowe to już inna sprawa (ale lepsze niż fast food ;) ).
      Całość przygotowania trwa 5 min (wraz z czasem przygotowania samej kaszki kuskus i otwieraniem puszek).
      Zdrowsze są naleśniki, tylko zajmują trochę więcej czasu jednak.
    • Gość: anka Re: gotowe dania IP: *.2.20.195.pp.com.pl 20.01.11, 13:04
      ja idę dzisiaj do Biedronki i mam do wyboru pierogi z miesem za 3,8, gotowe smazone zestawy z kurczaka 8,9 Moge kupic spagetti do do tego też gotowy sos.
      I to nie jest reklama jak by sie kto pytał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka