Dodaj do ulubionych

Potrzebny przepis na zacierkową

IP: *.tele2.pl 19.04.04, 12:30
Ludzie marzy mi sie prawdziwa zacierkowa jak u babci,
Muszę od was wydebić przepis,

Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:37
      najwazniejsze _ RĘCZNIE ROBIONE ZACIERKI - nie jakiś substytut z puszki. Reszta
      to już jak z bicza strzelił, ugotować zupę jarzynową dość mocną i wyrazistą
      (jeśli ktoś nie gustuje może być wyłącznie jarzynowa, choć dla mnie lepsza jest
      na mięsku) i pod koniec gotowania dodać zacierki

PS. Dzieciaki uwielbiaja robić zacierki, warto je zaangażować do tej roboty,
      zeby za pare lat potrafiły sobie zrobić coś więcej niż herbatę
      • Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 19.04.04, 14:07
        A wlasnie mi sie taka marzy, a dzieciaki jeszcze nie posiadam ale też uważam że
        tresura za młodu każdemu się przydaje , dochodze coraz częsciej do takiego
        wniosku widząc dzieciaki z podstawówki jak nie umieja sobie odgrzać obiadu,
        tragedia!

Dzięki Wielkie!

Marta
        • Gość: Maria Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: 213.199.253.* 19.04.04, 15:15
          A ja pamiętam taką ze swojej bardzo wczesnej młodości, zupę zacierkową
          pokraszoną cebulką zesmażoną na słonince. To było zaraz po wojnie. Też pychota.
          Maria
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 19:37
      Moja mama robiła pyszną zupę zacierkową. Wzięłam przepis.

Zacierki zrobić z mąki i wody można dodać jajko. Ugotować ziemniaki wrzucić
      zacierki i podsmażoną cebulkę – dużo. Przyprawy to sól troszkę pieprzu.

• tralalumpek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 19.04.04, 21:30
        Gość portalu: gość: wir napisał(a):

> Moja mama robiła pyszną zupę zacierkową. Wzięłam przepis.
        >
        > Zacierki zrobić z mąki i wody można dodać jajko. Ugotować ziemniaki wrzucić
        > zacierki i podsmażoną cebulkę – dużo. Przyprawy to sól troszkę pieprzu.
        >

a jak z tego zupe zrobic?
    • Gość: mmm Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 21:23
      Wywar z czegoś wędzonego,ziemniaczki w kostkę,ręcznie robione zacierki
      (mąka,trochę oleju i ciepłej wody) wrzucone jak ziemniaki są miękkie,usmażona
      cebulka,a na samym końcu drobno pokrojony koperek wedle uznania.Pyszka-tak
      twierdzi mój synek.
    • tralalumpek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 19.04.04, 21:36
      ciekaw ajestem co to jest "prawdziwa zacierkowa" i bede dalej podczytywac z
      ciekawoscia wpisy

w austrii zacierki czyli tu nazywane spätzle jada sie najczesciej zapiekane z
      serem, z cebula, z szynka itp itd a przgotowuje sie je zawsze z maki, jajek!,
      wody i soli (jako podstawa) i tak samo czyli z tych samych produktow
      przygotowuje sie je w polsce
      • kwieta4 Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 19.04.04, 22:13
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11004981&a=11004981
        • tralalumpek Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 19.04.04, 22:31
          Nie, nie całkiem mi się to wszystko zgadza
          Zacierki robiło się z rzadkiego ciasta, które przecierało sie na takim
          urządzeniu jak tarka ale z jednym rodzajem dziurek
          Zacierki były z mlekiem najczęściej albo czasem do zupy grzybowej lub
          pomidorowej albo i tez jarzynowej
          Można było też zrobić ciasto gęściejsze i utrzeć na tarce
          Zacierki w postaci samych klusków z np boczkiem czy ziemniakami nigdy w Polsce
          nie spotkałam natomiast teraz uwielbiam np w górskim schronisku, po paru
          godzinach marszu ....
          • giezik Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 20.04.04, 07:26
            " Zacierki robiło się z rzadkiego ciasta, które przecierało sie na takim
            urządzeniu jak tarka ale z jednym rodzajem dziurek"

średniotwarde ciasto, lepione ręcznie. urywane małe kawałeczki formowane w no właśnie zacierki, czyli kluseczki kształtu owalnego lekko spłaszczonego
    • Gość: P. Re:Przepisy na zacierki IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 22:30
      www.google.pl/search?q=zacierki&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru
      • tralalumpek Te twoje to Spätzle/nt 19.04.04, 22:33
        To co wyszukales to typowe zacierki " na twaro" , z polskimi zacierkami nic a
        nic wspolnego albo niewiele
        • Gość: P. Re: Te twoje to Spätzle/nt IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 03:57
          Ależ o to właśnie chodziło!!! Nie tylko polskie (ze skwarkami lub bez), ale i
          inne opcje z innych nacji. A gdy chodzi o te "polskie" to też niektórzy
          mówią "tylko tak", a inni "tylko siak". I dobrze, tak być powinno.
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 17:10
      Zupę zacierkową robi się w ten sposób: do garnka wlewa się zimną wodę,zapala
      gaz pod garnkiem wrzuca się obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę
      soli. W międzyczasie albo wcześniej robi się zacierki- mąkę (zwykłą nie
      krupczatkę)około szklanki miesza się z jednym jajkiem wygniata, aby powstało b
      gęste ciasto, zrobić wałeczek tak jak przy robieniu kopytek. Ciasto skubać i
      trochę w palcach poobracać aby utworzyły się podłużne około 5 mm długości
      kluski. Kluski kładziemy na stolnicę lub blat posypany mąką jak kluski trochę
      obeschną wrzucamy je (same bez mąki) do garnka z podgotowanymi ziemniakami.
      Cebulę dużą obieramy kroimy na pół, póżniej w kostkę i smażymy na tłuszczu-
      smalcu na patelni. Jak cebula będzie rumiana, ciemno żółta- nie czarna wrzucamy
      do gotującego się wywaru. Trochę wsypujemy pieprzu, jeszcze gotujemy z 10 minut
      i jemy. I to jest zupa. Jeśli zrobimy więcej klusek- zacierek -zacierki bo
      zaciera się w rękach, to możemy je wysuszyć wsypać do papierowej torebki i
      ugotować póżniej. Ja bardzo lubiłam na śniadanie zupę - zacierki z gorącym
      mlekiem.
      • Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 21.04.04, 07:52
        a czy do tej wody w zupie gotującej się wrzucic kostkę np knorra jakąs?
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 19:36
      Do zupy zacierkowej nie dodaje się kostek rosołowych. Dawniej nie było. Zresztą
      była to zupa dla biedoty i często zacierki robiło się tylko z wody i mąki bez
      jajek. Miała niepowtarzalny smak i była rzeczywiście smaczna. W większości
      książek kucharskich tego typu zup się nie podawało, podejrzewam że nie wypadało-
      zbyt prostackie.Wydaje mi się ze można było by wpisać post o starych i
      zapomnianych potrawach.
      • kwieta4 Re: zacierkowa 21.04.04, 20:19
        a co ze sloninka????? dlaczego ja wyraznie pamietam w tej zupie smak sloniny?
        moze dlatego, ze tak pieknie o niej piszecie, a ja nie mam jej zrodla i
        wyobraznia mi 'choruje':))
        chociaz dawniej raczej sloniny nie uzywalam, teraz - jak zupelnie nie moge - to
        do wszystkiego bym dodala:( co za przekorna natura!!! ostatnio przyczepil sie
        do mnie we snie.......przepis na ciastka na skwarkach. w zyciu ich nie
        pieklam!:)
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.04.04, 21:04
      U mnie w domu cebulkę smażyło się tylko na smalcu. Skwarek nigdy się do zupy
      nie dodawało ze względu na to że mam wybredną mamę i rozmiękła skwarka w zupie
      to było coś niezjadliwego dla niej a póżniej dla mnie. W niektórych rodzinach
      dodawało się skwarek. Mój ojciec smażył nam na kolację boczek surowy pokrojony
      na plasterki i do tego dodawał dużo cebuli pokrojonej w talarki. Podsmażał i
      lekko solił.Jadłyśmy z siostrami z patelni z pajdą smacznego chleba. Nigdy nie
      zapomnę tego smaku. Mnie nigdy nie udało się czegoś tak pysznego zrobić.
      Ciastka ze skwarek też pomagałam robić. Ponieważ mam córkę wegetariankę więc
      nie robię. Ale ciastka były pyszne. Robiło się skwarki ze słoniny, dobrze się
      wytapiało, odcedzało i skręcało przez maszynkę do mięsa. Do tego dodawało się
      mąkę i sodę,cukier i chyba jajka.Do maszynki do mięsa dodawało się przystawkę
      do ciastek i robiło się długie ciastka. Piekło się. Najsmaczniejsze były mocno
      przyrumienione. Może znajdę przepis i zrobię.
      • kwieta4 Re: przepis na zacierkową 21.04.04, 21:48
        wiesz, wir, ja tez wlasciwie nie pamietam skwarek w zupie, mysle nawet, ze jako
        dziecko tez bym ich nie ruszyla, bleee.
        ale moze wlasnie to ziemniaki gotowaly sie na kawalku sloniny, ktora - trzeba
        przyznac - jest wyczuwalna, gdy sie ja wklada do czegokolwiek. w moim teraz
        zasiegu tylko Chinczycy jej uzywaja, ale w sklepach sprzedaja jedynie skore z
        cieniutenka warstewka tluszczu. pieknie rozgotowuje sie w kapuscie, ale mnie
        sie chce normalnej sloninki, niewiele, tak chociaz zeby tylko powachac!!!!!!!!

ps.nikomu w zyciu nie powiem, ze emigracja jest latwa!!! mowie Wam, zawsze
        znajdzie sie jakies natrectwo, ktore popsuje szyki.
      • default Re: Potrzebny przepis na zacierkową 22.04.04, 10:30
        Gość portalu: gość: wir napisał(a):

. Skwarek nigdy się do zupy
        > nie dodawało ze względu na to że mam wybredną mamę i rozmiękła skwarka w
        zupie to było coś niezjadliwego dla niej a póżniej dla mnie.

Moja Mama dawała skwarki, ale dopiero na talerzu, gorące i chrupiące - nie
        zdążyły rozmięknąć. A własnie cebuli podsmażanej nie. Ja pamiętam zacierkową w
        sumie podobną, ale tak: ziemniaki w kosteczkę gotowały się z całą cebulą i
        listkiem laurowym, potem do tego zacierki, sól, pieprz, a dopiero po nalaniu na
        talerz okraszało się w/w skwareczkami. Smak prosty, a genialny. Dodanie do tego
        kostki rosołowej to byłaby zbrodnia, właśnie ta prostota smaku w zacierkowej
        jest najlepsza.
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 22:32
      Do Kwiety.
      Zauważyłam ,że niezależnie co by się zrobiło to jest pewien niedosyt. My
      zostaliśmy w Warszawie mimo,że była możliwość wyjazdu do Australii. Jak patrzę
      co się dzieje w kraju to żałuję. Ja lubię zmiany, mąż stagnację. Nie wyobrażał
      sobie zmiany ojczyzny i zostaliśmy. Wiem, Ze zmiana miejsca zamieszkania jest
      kłopotliwa, ale żyje się inaczej.Na pewno nie masz problemów takich jak my.
      Dzieci-niby po studiach ale brak pracy lub praca na czarno lub zlecenie .Brak
      perspektyw.Ciągłe zmiany, brak stabilizacji we wszystkim. Niepewność jutra.
      Wydaje mi się, ze dobrze dla Ciebie,że zostałaś tam gdzie jesteś. Można
      kontaktować się z rodakami przez internet. Cieszę się,że można rozmawiać z
      całym światem. Ja prawdopodobnie będę miała książkę z 1820roku. Siostra ma mi
      pożyczyć. Zobaczę co jest ciekawego. Lubię smaczną kuchnię i wydaje mi się,że
      powinno się promować polską starą kuchnię w miarę możliwości. Nie wszystko się
      nadaje. Ale to co jest smaczne i na miarę naszych czasów i możliwości, to tak.
      Pozdrowienia.
      • aniutek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 22.04.04, 02:53
        mniam, zacierkowa ale wir - to jest to :) u mnie byla ze skwarkami, czasem na wloszczyznie i z
        koperkiem. uwielbiam i moje dzieci tez :)
        • Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 22.04.04, 08:39
          Zrobilam wczoraj a dziś będziemy jesć hmmm trochę wczoraj spróbowałam ale chyba
          jeszcze nie ma takiego esencjonalnego smaku jak u babci, czego dodać? ale już
          jakieś pzebłyski są smakowe i cieszę sie na samą myśl, hmmm ślinka mi leci!

Marta
      • kwieta4 Re: do wir 22.04.04, 19:53
        dzieki za refleksje. do swoich dodam, ze emigracyjna nostalgia to nic innego
        jak tesknota za przeszloscia, za wspomnieniami. tego sie nie odnajdzie juz
        nigdzie, tylko we wlasnej wyobrazni. dlatego wracajac do rodzinnych stron kazdy
        z nas szuka co przetrwalo i troche uwiera, ze juz tak niewiele tego jest. z
        tego punktu widzenia emigrant nigdy nie dojrzewa, wciaz tkwi w
        Kraju 'szczesliwym dzieckiem', niezaleznie czy ma 40 czy 70 lat, czy teskni do
        Polski czy do Salwadoru. zapach zacierkowej jest tak silny jak zapach
        wspomnnien. dzieki Wam za te zapachy:)!!
    • Gość: pixi Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: 195.94.222.* 22.04.04, 09:20
      A ja uwielbiam zacierki na mleku. Najlepiej z razowej mąki i tak na gęsto...
    • Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 23:01
      Nie wim czy jedliście zupę mleczną z zacierkami z ziemniaków. U nas robiło się
      zupę z kluskami kładzionymi z podobnego przepisu. Przepis na kluski z kuchni
      góralskiej.
      Kluski scykane
      Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dokładnie odcisnąć do miseczki. Masę posolić Z
      miski zlać płyn a osiadły na dole krochmal dodać do ziemniaków wyrobić na gęstą
      masę (dodać trochę mąki ziemniaczanej). I scykać, to znaczy wyciskać z dłoni
      kluski na wrzącą wodę. Ugotować do miękkości i odcedzić. Można podawać z
      cebulką i skwarkami lub z mlekiem.
      Z bardzo smacznych zup jadłam u teściowej zupę kartoflankę z zasmażaną śmietaną.
      Ziemniaki almy,dobra woda ze studni i włoszczyzna z własnego ogródka. Smietanę
      wiejską wlewało się na dużą patelnię i mieszało na małym ogniu. Trzeba było
      przy niej stać ( tak jak przy kajmaku) i przez cały czas mieszać. Musiała się
      śmietana gotować aby odparować wodę. Po pewnym czsie zaczęła przywierać do
      patelni i wytapiał się z niej tłuszcz. Wtedy należało bardzo dokładnie mieszać
      aby się nie spaliło. Jak zacznie się złocić i powstaną "skwareczki" należy
      patelnię zdjąć z ognia. Wlać zupę i dołożyć stopioną śmietanę. Ma kwaskowy
      smak. Jest pyszna. Taką śmietaną można było polewać kopytka, pierogi i kluski
      coś w rodzaju kopytek ale zmieszane z serem. Niezapomniany smak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka