Gość: marta IP: *.tele2.pl 19.04.04, 12:30 Ludzie marzy mi sie prawdziwa zacierkowa jak u babci, Muszę od was wydebić przepis, Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:37 najwazniejsze _ RĘCZNIE ROBIONE ZACIERKI - nie jakiś substytut z puszki. Reszta to już jak z bicza strzelił, ugotować zupę jarzynową dość mocną i wyrazistą (jeśli ktoś nie gustuje może być wyłącznie jarzynowa, choć dla mnie lepsza jest na mięsku) i pod koniec gotowania dodać zacierki PS. Dzieciaki uwielbiaja robić zacierki, warto je zaangażować do tej roboty, zeby za pare lat potrafiły sobie zrobić coś więcej niż herbatę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 19.04.04, 14:07 A wlasnie mi sie taka marzy, a dzieciaki jeszcze nie posiadam ale też uważam że tresura za młodu każdemu się przydaje , dochodze coraz częsciej do takiego wniosku widząc dzieciaki z podstawówki jak nie umieja sobie odgrzać obiadu, tragedia! Dzięki Wielkie! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: 213.199.253.* 19.04.04, 15:15 A ja pamiętam taką ze swojej bardzo wczesnej młodości, zupę zacierkową pokraszoną cebulką zesmażoną na słonince. To było zaraz po wojnie. Też pychota. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 19:37 Moja mama robiła pyszną zupę zacierkową. Wzięłam przepis. Zacierki zrobić z mąki i wody można dodać jajko. Ugotować ziemniaki wrzucić zacierki i podsmażoną cebulkę – dużo. Przyprawy to sól troszkę pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 19.04.04, 21:30 Gość portalu: gość: wir napisał(a): > Moja mama robiła pyszną zupę zacierkową. Wzięłam przepis. > > Zacierki zrobić z mąki i wody można dodać jajko. Ugotować ziemniaki wrzucić > zacierki i podsmażoną cebulkę – dużo. Przyprawy to sól troszkę pieprzu. > a jak z tego zupe zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 21:23 Wywar z czegoś wędzonego,ziemniaczki w kostkę,ręcznie robione zacierki (mąka,trochę oleju i ciepłej wody) wrzucone jak ziemniaki są miękkie,usmażona cebulka,a na samym końcu drobno pokrojony koperek wedle uznania.Pyszka-tak twierdzi mój synek. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 19.04.04, 21:36 ciekaw ajestem co to jest "prawdziwa zacierkowa" i bede dalej podczytywac z ciekawoscia wpisy w austrii zacierki czyli tu nazywane spätzle jada sie najczesciej zapiekane z serem, z cebula, z szynka itp itd a przgotowuje sie je zawsze z maki, jajek!, wody i soli (jako podstawa) i tak samo czyli z tych samych produktow przygotowuje sie je w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 19.04.04, 22:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11004981&a=11004981 Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 19.04.04, 22:31 Nie, nie całkiem mi się to wszystko zgadza Zacierki robiło się z rzadkiego ciasta, które przecierało sie na takim urządzeniu jak tarka ale z jednym rodzajem dziurek Zacierki były z mlekiem najczęściej albo czasem do zupy grzybowej lub pomidorowej albo i tez jarzynowej Można było też zrobić ciasto gęściejsze i utrzeć na tarce Zacierki w postaci samych klusków z np boczkiem czy ziemniakami nigdy w Polsce nie spotkałam natomiast teraz uwielbiam np w górskim schronisku, po paru godzinach marszu .... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: zacierkowa - z dziecinstwa:) 20.04.04, 07:26 " Zacierki robiło się z rzadkiego ciasta, które przecierało sie na takim urządzeniu jak tarka ale z jednym rodzajem dziurek" średniotwarde ciasto, lepione ręcznie. urywane małe kawałeczki formowane w no właśnie zacierki, czyli kluseczki kształtu owalnego lekko spłaszczonego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re:Przepisy na zacierki IP: *.proxy.aol.com 19.04.04, 22:30 www.google.pl/search?q=zacierki&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Te twoje to Spätzle/nt 19.04.04, 22:33 To co wyszukales to typowe zacierki " na twaro" , z polskimi zacierkami nic a nic wspolnego albo niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Te twoje to Spätzle/nt IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 03:57 Ależ o to właśnie chodziło!!! Nie tylko polskie (ze skwarkami lub bez), ale i inne opcje z innych nacji. A gdy chodzi o te "polskie" to też niektórzy mówią "tylko tak", a inni "tylko siak". I dobrze, tak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 17:10 Zupę zacierkową robi się w ten sposób: do garnka wlewa się zimną wodę,zapala gaz pod garnkiem wrzuca się obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. W międzyczasie albo wcześniej robi się zacierki- mąkę (zwykłą nie krupczatkę)około szklanki miesza się z jednym jajkiem wygniata, aby powstało b gęste ciasto, zrobić wałeczek tak jak przy robieniu kopytek. Ciasto skubać i trochę w palcach poobracać aby utworzyły się podłużne około 5 mm długości kluski. Kluski kładziemy na stolnicę lub blat posypany mąką jak kluski trochę obeschną wrzucamy je (same bez mąki) do garnka z podgotowanymi ziemniakami. Cebulę dużą obieramy kroimy na pół, póżniej w kostkę i smażymy na tłuszczu- smalcu na patelni. Jak cebula będzie rumiana, ciemno żółta- nie czarna wrzucamy do gotującego się wywaru. Trochę wsypujemy pieprzu, jeszcze gotujemy z 10 minut i jemy. I to jest zupa. Jeśli zrobimy więcej klusek- zacierek -zacierki bo zaciera się w rękach, to możemy je wysuszyć wsypać do papierowej torebki i ugotować póżniej. Ja bardzo lubiłam na śniadanie zupę - zacierki z gorącym mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 21.04.04, 07:52 a czy do tej wody w zupie gotującej się wrzucic kostkę np knorra jakąs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 19:36 Do zupy zacierkowej nie dodaje się kostek rosołowych. Dawniej nie było. Zresztą była to zupa dla biedoty i często zacierki robiło się tylko z wody i mąki bez jajek. Miała niepowtarzalny smak i była rzeczywiście smaczna. W większości książek kucharskich tego typu zup się nie podawało, podejrzewam że nie wypadało- zbyt prostackie.Wydaje mi się ze można było by wpisać post o starych i zapomnianych potrawach. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: zacierkowa 21.04.04, 20:19 a co ze sloninka????? dlaczego ja wyraznie pamietam w tej zupie smak sloniny? moze dlatego, ze tak pieknie o niej piszecie, a ja nie mam jej zrodla i wyobraznia mi 'choruje':)) chociaz dawniej raczej sloniny nie uzywalam, teraz - jak zupelnie nie moge - to do wszystkiego bym dodala:( co za przekorna natura!!! ostatnio przyczepil sie do mnie we snie.......przepis na ciastka na skwarkach. w zyciu ich nie pieklam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.acn.pl 21.04.04, 21:04 U mnie w domu cebulkę smażyło się tylko na smalcu. Skwarek nigdy się do zupy nie dodawało ze względu na to że mam wybredną mamę i rozmiękła skwarka w zupie to było coś niezjadliwego dla niej a póżniej dla mnie. W niektórych rodzinach dodawało się skwarek. Mój ojciec smażył nam na kolację boczek surowy pokrojony na plasterki i do tego dodawał dużo cebuli pokrojonej w talarki. Podsmażał i lekko solił.Jadłyśmy z siostrami z patelni z pajdą smacznego chleba. Nigdy nie zapomnę tego smaku. Mnie nigdy nie udało się czegoś tak pysznego zrobić. Ciastka ze skwarek też pomagałam robić. Ponieważ mam córkę wegetariankę więc nie robię. Ale ciastka były pyszne. Robiło się skwarki ze słoniny, dobrze się wytapiało, odcedzało i skręcało przez maszynkę do mięsa. Do tego dodawało się mąkę i sodę,cukier i chyba jajka.Do maszynki do mięsa dodawało się przystawkę do ciastek i robiło się długie ciastka. Piekło się. Najsmaczniejsze były mocno przyrumienione. Może znajdę przepis i zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: przepis na zacierkową 21.04.04, 21:48 wiesz, wir, ja tez wlasciwie nie pamietam skwarek w zupie, mysle nawet, ze jako dziecko tez bym ich nie ruszyla, bleee. ale moze wlasnie to ziemniaki gotowaly sie na kawalku sloniny, ktora - trzeba przyznac - jest wyczuwalna, gdy sie ja wklada do czegokolwiek. w moim teraz zasiegu tylko Chinczycy jej uzywaja, ale w sklepach sprzedaja jedynie skore z cieniutenka warstewka tluszczu. pieknie rozgotowuje sie w kapuscie, ale mnie sie chce normalnej sloninki, niewiele, tak chociaz zeby tylko powachac!!!!!!!! ps.nikomu w zyciu nie powiem, ze emigracja jest latwa!!! mowie Wam, zawsze znajdzie sie jakies natrectwo, ktore popsuje szyki. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Potrzebny przepis na zacierkową 22.04.04, 10:30 Gość portalu: gość: wir napisał(a): . Skwarek nigdy się do zupy > nie dodawało ze względu na to że mam wybredną mamę i rozmiękła skwarka w zupie to było coś niezjadliwego dla niej a póżniej dla mnie. Moja Mama dawała skwarki, ale dopiero na talerzu, gorące i chrupiące - nie zdążyły rozmięknąć. A własnie cebuli podsmażanej nie. Ja pamiętam zacierkową w sumie podobną, ale tak: ziemniaki w kosteczkę gotowały się z całą cebulą i listkiem laurowym, potem do tego zacierki, sól, pieprz, a dopiero po nalaniu na talerz okraszało się w/w skwareczkami. Smak prosty, a genialny. Dodanie do tego kostki rosołowej to byłaby zbrodnia, właśnie ta prostota smaku w zacierkowej jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 22:32 Do Kwiety. Zauważyłam ,że niezależnie co by się zrobiło to jest pewien niedosyt. My zostaliśmy w Warszawie mimo,że była możliwość wyjazdu do Australii. Jak patrzę co się dzieje w kraju to żałuję. Ja lubię zmiany, mąż stagnację. Nie wyobrażał sobie zmiany ojczyzny i zostaliśmy. Wiem, Ze zmiana miejsca zamieszkania jest kłopotliwa, ale żyje się inaczej.Na pewno nie masz problemów takich jak my. Dzieci-niby po studiach ale brak pracy lub praca na czarno lub zlecenie .Brak perspektyw.Ciągłe zmiany, brak stabilizacji we wszystkim. Niepewność jutra. Wydaje mi się, ze dobrze dla Ciebie,że zostałaś tam gdzie jesteś. Można kontaktować się z rodakami przez internet. Cieszę się,że można rozmawiać z całym światem. Ja prawdopodobnie będę miała książkę z 1820roku. Siostra ma mi pożyczyć. Zobaczę co jest ciekawego. Lubię smaczną kuchnię i wydaje mi się,że powinno się promować polską starą kuchnię w miarę możliwości. Nie wszystko się nadaje. Ale to co jest smaczne i na miarę naszych czasów i możliwości, to tak. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Potrzebny przepis na zacierkową 22.04.04, 02:53 mniam, zacierkowa ale wir - to jest to :) u mnie byla ze skwarkami, czasem na wloszczyznie i z koperkiem. uwielbiam i moje dzieci tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.tele2.pl 22.04.04, 08:39 Zrobilam wczoraj a dziś będziemy jesć hmmm trochę wczoraj spróbowałam ale chyba jeszcze nie ma takiego esencjonalnego smaku jak u babci, czego dodać? ale już jakieś pzebłyski są smakowe i cieszę sie na samą myśl, hmmm ślinka mi leci! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: do wir 22.04.04, 19:53 dzieki za refleksje. do swoich dodam, ze emigracyjna nostalgia to nic innego jak tesknota za przeszloscia, za wspomnieniami. tego sie nie odnajdzie juz nigdzie, tylko we wlasnej wyobrazni. dlatego wracajac do rodzinnych stron kazdy z nas szuka co przetrwalo i troche uwiera, ze juz tak niewiele tego jest. z tego punktu widzenia emigrant nigdy nie dojrzewa, wciaz tkwi w Kraju 'szczesliwym dzieckiem', niezaleznie czy ma 40 czy 70 lat, czy teskni do Polski czy do Salwadoru. zapach zacierkowej jest tak silny jak zapach wspomnnien. dzieki Wam za te zapachy:)!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: 195.94.222.* 22.04.04, 09:20 A ja uwielbiam zacierki na mleku. Najlepiej z razowej mąki i tak na gęsto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość: wir Re: Potrzebny przepis na zacierkową IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.04, 23:01 Nie wim czy jedliście zupę mleczną z zacierkami z ziemniaków. U nas robiło się zupę z kluskami kładzionymi z podobnego przepisu. Przepis na kluski z kuchni góralskiej. Kluski scykane Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dokładnie odcisnąć do miseczki. Masę posolić Z miski zlać płyn a osiadły na dole krochmal dodać do ziemniaków wyrobić na gęstą masę (dodać trochę mąki ziemniaczanej). I scykać, to znaczy wyciskać z dłoni kluski na wrzącą wodę. Ugotować do miękkości i odcedzić. Można podawać z cebulką i skwarkami lub z mlekiem. Z bardzo smacznych zup jadłam u teściowej zupę kartoflankę z zasmażaną śmietaną. Ziemniaki almy,dobra woda ze studni i włoszczyzna z własnego ogródka. Smietanę wiejską wlewało się na dużą patelnię i mieszało na małym ogniu. Trzeba było przy niej stać ( tak jak przy kajmaku) i przez cały czas mieszać. Musiała się śmietana gotować aby odparować wodę. Po pewnym czsie zaczęła przywierać do patelni i wytapiał się z niej tłuszcz. Wtedy należało bardzo dokładnie mieszać aby się nie spaliło. Jak zacznie się złocić i powstaną "skwareczki" należy patelnię zdjąć z ognia. Wlać zupę i dołożyć stopioną śmietanę. Ma kwaskowy smak. Jest pyszna. Taką śmietaną można było polewać kopytka, pierogi i kluski coś w rodzaju kopytek ale zmieszane z serem. Niezapomniany smak. Odpowiedz Link Zgłoś