15.01.11, 22:05
No więc właśnie nabyłem tajine w wersji kolumbijskiej chamby i dokonałem inauguracji biorąc kurczakka i warzywa.
Wyglądało to mniej więcej tak:
- do naczynia tajine dodałem trochę oliwy
- jak sie rozgrzało to wrzuciłem filety z udek kurczaka
- dodałem czosnek i cebulę pokrojone w plasaterki
- na małym ogniu się to smażyło i po ok. 20 min. dodałem ziemniaki pokrojone w plasterki i marchewkę i posypałem przyprawami i dolałem trochę bulionu
- po kolejnych 30 minutach duszenia na bardzo małym ogniu dodałem miękkie warzywa czyli trochę brokuła, cukinię pokrojoną w kostkę i pieczarki
- podusiło się to jeszcze kilkanaście minut..
i wyszło genialnie :))

macie jeszcze jakieś pomysły na tajine?????.... to dawajcie :)
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Tagine 15.01.11, 22:33
      Ja w tagine ( emily henry) w zasadzie przyrzadzam wszystko co trzeba DUSIC. Nadaje sie wspaniale. Bo ksztalt naczynia sprawa ze woda skrapla sie i znow wraca do potrawy....
      Czyli kurczaka dla meza czy warzywa.
      Nie ma w zasadzie ograniczen ani specjalnych receptur... Ale aby byc w tradycji tangine to najbardziej pasuje wszystko co marokanskie...
    • ampolion Re: tajine 15.01.11, 23:14
      Biała kiełbasa w szarym sosie?
      • Gość: sylwia Re: tajine IP: *.ds3.agh.edu.pl / 192.168.97.* 16.01.11, 00:21
        ja koniecznie dodaję jakiś słodki akcent-rodzynki albo daktyle,ponadto oliwki oraz kilka plastrów cytryny.
    • lee-aa Re: tajine 16.01.11, 09:32
      W tajine robię pilaw, duszoną jagnięcinę, kuskus z warzywami. Robiłam też zrazy zawijane i wołownię po burgundzku oraz wszelkiej maści gulasze. Myślę jeszcze nad duszonym dużym kawałkiem mięsa. Pokombinuję z udźcem jagnięcym.
    • Gość: dede Re: tajine IP: 217.11.129.* 17.01.11, 10:02
      Tak sobie podczytuję to forum i zainteresowałam się (już wcześniej) tajine. Przy okazji jakiejś wystawy czy dni arabskich oglądałam garnki. Pomijam horrendalne ceny, ale pytanie dotyczy samej ich konstrukcji, a raczej mojego niezrozumienia. Spód garnka to taki "talerzyk" i nie bardzo wiem, jak tam się zmieści to wszystko, o czym piszecie.Czy układa się piramidę, czy "płaskość" jest złudna, czy jeszcze coś innego?
      • ania_m66 Re: tajine 17.01.11, 10:40
        jesli zdecydujesz sie na kupno, zwroc uwage na atest. wiekszosc naczyn oferowanych w europejskich sklepach to artykuly dekoracyjne. podczas doplywu ciepla z glazury wydziela sie olow i te rzeczy (dobra, zwiazki olowiu i takie tam, dokladnie nie pamietam), w niemczech byla afera po tym jak przebadano kilka roznych.
        jesli juz, polecam zeliwna firmy le creuset, bo widzialam ja w akcji, ma tylko jedna wade - dosc zaporowa cene www.amazon.de/gp/product/B001IKK2FY/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_1?pf_rd_p=471061493&pf_rd_s=lpo-top-stripe&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B001IT2UG4&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_r=1332N8BNERB973VFWNKC
        natomiast absolutnie nie polecam glazurowanego chlamu do dostania w turystycznych centrach tunezji.
        • coralin Re: tajine 17.01.11, 12:05
          Tajine najlepiej kupić w sklepach dla tubylców. Tak jak piszesz wiekszość tych dekorowanych nie nadaje się do gotowania.
      • mhr-cs Re: tajine 17.01.11, 11:13
        Gość portalu: dede

tak to sie tak uklada
        orginalnej formy nie znam,
        dziala cos w rodzaju
        "garnek na parze",
        to ona w postaci wodnej
        daje tym potrawa wilgotnosc,
        czesto ogladam programy
        kulinarne z tych regionow
        podziwiam,
        ale co innego ogladac
        a co innego sie z tym spotkac,
        wiem ze orginalne sa duze
        nie jak na reklamach,
        ale to napewno na europejski
        styl(2-3 osob)
        jak bym miala na to miejsce
        to bym od razu kupila,orginalna
      • coralin Re: tajine 17.01.11, 12:02
        Naczynia tajine mają różne średnice. Ja mam tajine niby na 2 osoby, ale robię w nim porcje 4 osobowe.
    • dzioucha_z_lasu Re: tajine 17.01.11, 11:25
      A czy taki ikeowy tajine img.bazarek.pl/147453/11326/1798817/9077047954cd9a1e6dd5d1.jpg pozwala na takie samo przygotowanie potraw, jak ceramiczny? Jak się to obsługuje? Stawia na gazie na kuchence, czy tylko do piekarnika?
      • mhr-cs Re: tajine 17.01.11, 12:21
        dzioucha_z_lasu

w piekarniku
        nie ma sensu,
      • Gość: sylwia Re: tajine IP: *.ds3.agh.edu.pl / 192.168.97.* 17.01.11, 12:36
        mój tazin jest gliniany-nie stawiam go bezpośrednio na źródle ciepła .na palnik kładę starą tortownicę (a raczej dno) dopiero na to tazin.
      • simon_r Re: tajine 17.01.11, 17:08
        Chambę stawia się na ogień.... zazwyczaj po pierwszym przysmażeniu mięsa na bardzo gorącym potem dodaje się warzywa, najpierw te twarde a potem miękkie i dusi na bardzo małym ogniu.
        Wstawianie do piekarnika mija się z celem w przypadku tego naczynia.. komin jest po to zeby był chłodniejszy i pozwalał skraplać się wodzie i trafiać z powrotem do potrawki.
        • dzioucha_z_lasu Re: tajine 17.01.11, 17:54
          Dziękuję, nie używałam jak dotąd tego naczynia, ale już od dłuższego czasu chodzi za mną potrzeba zakupu, bo miałam okazję spróbować parę potraw z tajin. Chyba w końcu zaszaleję i kupię :)
    • ampolion Re:Jak przygotowac tajine 17.01.11, 17:43
      Dla znających angielski
      moroccanfood.about.com/od/tipsandtechniques/ht/Season_Tagine.htm
      • mhr-cs Re:Jak przygotowac tajine 17.01.11, 17:52
        ampolion napisał:

> Dla znających angielski
        > rel="nofollow">moroccanfood.about.com/od/tipsandtechniques/ht/Season_Tagine.htm

jako polak
        mozesz pisac
        swoimi slowami,
        zrozumiemy
        twoje tlumaczenie,

• ampolion Re:Jak przygotowac tajine 25.01.11, 02:32
          Kosztowało by cię to nie mniej niż dobry kurs angielskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka