Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:15
Witam wszystkich i od razu, bez specjalnego rozwlekania od razu powiem o co mi chodzi. Dzisiaj mój syn ma imieniny. Wiem, że dla osób nie znających mojego syna informacja ta ma poślednie znaczenie, ale postanowiłem, że upiekę mu dzisiaj ciasteczka. Próbowałem przejrzeć zasoby Internetu, ale jest to ponad moje siły. Postanowiłem więc spisać wszystko co mam pod ręką i poprosić o pomoc w znalezieniu odpowiedniego przepisu :)

Oto co mam w kuchni (to znaczy w tej chwili na biurku, bo wygodniej było mi to spisywać w pokoju komputerowym - tak nazywamy pokój, gdzie stoi biurko i mój sypiący się laptop). Oczywiście zaraz zaniosę to wszystko do kuchni i tam będę robić ciasteczka (to wyjaśnienie piszę dla pań, które już trafia szlag, że zaraz rozsypię mąkę na dywan, albo cukier, ale na szczęście ani cukru, ani mąki nie przynosiłem, bo to akurat byłem w stanie zapamiętać, że mam). A teraz, bo zbędnej zwłoki podaję moje zasoby kuchenne:
6 jaj
1 kostkę masła 250 g
1/2 opakowania masła klarowanego Mlekovita (na około zostało jakieś 220 g)
1/2 kg mąki
1 kg cukru
1 torebkę proszku do pieczenia Dr. Oetker
1 torebkę drożdży instant Dr. Oetker
20 g cukru waniliowego Delecta
2 szt. aromatu pomarańczowego Dr. Oetker
50 g sody oczyszczonej Dr. Oetker
1 torebkę budyniu o smaku waniliowym Winiary
1 torebkę galaretki o smaku pomarańczowym Winiary

W razie czego mogę uzupełnić opis o szczegóły z torebek.

Pozdrawiam,

Ekonomista
blogekonomisty.blogspot.com/
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 12:20
      to pytanie czy reklama?
      • Gość: ekonomista Re: Proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:21
        pytanie, jak najbardziej serio
        • linn_linn Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 12:29
          A wyglada niestety na reklame. Po co podawac firme np. sody oczyszczanej?
          • Gość: ekonomista Re: Proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:34
            hmmm... myślałem, że podając producenta doprecyzuję stan posiadania, myślałem, że ma to znaczenie. no tak, bez sensu wyszło jak zawsze, cały ja, przepraszam
      • Gość: ekonomista Re: Proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:27
        Zrobię "Duszki", ale możesz mi napisać w dwóch słowach, jak mam przygotować lukier?
        • znana.jako.ggigus Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 12:31
          o tak:
          www.gotowanie.v9.pl/przepisy/45/3.html
          czyli jednak iesz, co pieczesz? teraz wiesz?
          ciekawe, podawszy nazwe sponsora, juz wiesz?
    • Gość: ekonomista Zapomniałem dodać, że... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:20
      mam jeszcze:
      1 litr mleka 0,5%
    • happy_time Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 12:27
      Może coś takiego, bardzo ładnie wyglądają: www.mniammniam.com/Kruche_ciasteczka_z_galaretka-9754p.html
      niekoniecznie z tej strony, możesz innych poszukać.

• Gość: ekonomista Re: Proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:30
        Też mi się to podoba i wydaje się dosyć proste, a jednocześnie z fajnym efektem :)
    • Gość: Nobullshit Re: Proszę o pomoc IP: *.222.250.30.spray.net.pl 26.02.11, 12:32
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37989394,37989394.html
      Jeśli Ci się nie chce wychodzić z domu po cytrynę, użyj tego aromatu pomarańczowego.
      Mąkę ziemniaczaną możesz opuścić. (Chyba ze pójdziesz po cytrynę, to kup.)

Foremek w kształcie kwiatków pewnie nie masz, ale możesz powycinać kółka szklanką.
      Albo - skoro to dla syna - narysuj na kartonie jakieś "męskie" rzeczy, np. samochód albo, nie wiem, rakietę kosmiczną, wytnij te szablony i wykrawaj ciasteczka według nich.

• Gość: ekonomista Re: Proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:36
        Też fajny przepis, dzięki serdeczne.
    • Gość: ekonomista Dziękuję... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 12:41
      Serdecznie dziękuję za przepisy i zabieram się do pracy :) Mnie naprawdę przerosło wyszukiwanie tego przez goo... przez wyszukiwarkę :P

Zaraz poproszę admina o skasowanie mojego posta. Nie mam nic wspólnego z tymi producentami. Ludzie, co z Wami? Czy jak na forum motoryzacji ktoś napisze, że kupił sobie samochód marki Fiat to też reklama?
      Żyjemy w coraz dziwniejszym świecie, w którym niedługo nawet jak ktoś puści bąka, to będzie podejrzewany, że reklamuje producenta zapachów do WC.

• paluszki38 Re: Dziękuję... 26.02.11, 12:51
        Ludzie, co z Wami? Czy jak na forum motoryzacji ktoś napisze, że k
        > upił sobie samochód marki Fiat to też reklama?

Dziwne porównanie marki samochodu do producenta sody czy proszku do pieczenia.

Wpisując producenta sody oczyszczonej możesz prędzej porównać do reklamy salonu, gdzie nabyłeś samochód, a nie do jego marki.

I wersja bardziej prosta:
        Marka samochodu ma znaczenie, a producent proszku do pieczenia nie. Mogę Cię zapewnić, że nie wpływa to na smak wypieku.
        • Gość: ekonomista Re: Dziękuję... IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 13:02
          Przecież mówię, że to nie jest reklama, zresztą podałem tak kilku producentów w swej naiwności, więc dlaczego akurat mówimy o sodzie?

No raczej jednak do marki. Salon to byłby wtedy, gdyby podał nazwę sklepu, w którym kupiłem.

Wystarczy tej dyskusji, Może lepiej bić inną pianę, zgodną z tym forum? Zgłosiłem ten nieszczęsny post do skasowania wtedy, kiedy o nim napisałem.
      • Gość: GRAZIA Re: Dziękuję... IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 26.02.11, 20:57
        EKO--zastanawiam sie czemu facet wymysla skomplikowane pieczenie ciastek ,chlopie podam ci jeszcze jeden szybciutki przepis na ciasto i nie musisz tak wydziwiac z tymi wszystkimi produktami i sie babrac ,,,TARTA CELINY -nagrzej piec nr 6 lub 180 stopni ,1gotowy rulon ciasta francuskiego lub kruchego polozyc na cienka blaszke do pizzy ( papier obciac na okraglosc blaszki i piec na nim) ,posypac ciemnym cukrem 150g ,rozbrzechtac 2 jajka z 250 ml dobrej gestej smietany i 1 cukrem waniliowym,wylac na ciasto i piec 30 minut ---smacznego ,,,,ps ,,rozpacz mnie ogarnia jak ludzie wydziwiaja
    • mhr-cs Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 12:43
      Gość portalu: ekonomista

masz biurko= kuchnia
      zapasy i przepis z torebki,
      nie widze problemu
      dla ciebie,
      • Gość: uczennica Re: ProszÄ? o pomoc IP: *.plusgsm.pl 26.02.11, 15:13
        mozesz tez dodac kakao i zrobic ciasto murzynka.
    • Gość: uczennica Re: ProszÄ? o pomoc IP: *.plusgsm.pl 26.02.11, 15:21
      dziewczyny zauwazcie,ze ten temat zalozyl facet. ile z Was wysylajac mezow do sklepow mowi cos w stylu : "kup proszek do pieczenia firmy x", albo "kup proszek do pieczenia firmy x,bo firmy y jest zly"? a potem faceci mysla,ze producent proszku do pieczenia ma ogromne znaczenie,
      • eekonomista Re: Proszę o pomoc 26.02.11, 15:30
        Z nieba mi spadłaś :)

Acha, robię dwa rodzaje ciastek... te lukrem i te z galaretką, bo jak szaleć, to szaleć :)
    • Gość: GRAZIA Re: Proszę o pomoc IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 26.02.11, 16:57
      bez rozwlekania,,,,,piernikiem bo za 25 minut mozesz zrobic pyszne ciasto i jesc ---gotowy spod okragly i bez walkowania ,z francuskiego ciasta (sa w pl sklepach) poloz na okraglej blaszce (tej na pizze-niziutkiej na 2 cm) razem z papierem, ktory obcinasz na okraglo nozyczkami ,ciasto dobrze podziurkoj widelcem i wstaw do nagrzanego wczesniej piecyka na nr8 (temp 240 )na 10 minut niech sie troszke zetnie (nie na kolor) w tym czasie do salaterki wbij 1 jajo i rozbrzechtaj widelcem z 2 -3 lyzkami dobrej gestej smietany i 1 cukrem waniliowym ,odsaczonymi i drobno pokrojonymi owocami (z puszki -np gruszki lub morele)i wylej na podpieczone ciasto ,na 15 min do pieca ,koniec roboty ,wyjac z pieca odczekac 10 min ,kroic na blaszce postawionej na srodku stolu --taniocha i pyszne --smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka