Dodaj do ulubionych

ketjap manis

26.02.11, 21:37
moglibyscie polecic jakies niezbyt skomplikowane potrawy z tym skladnikiem? czy moze po prostu zastepowac nim sos sojowy?
--
[url=https://www.tickerfactory.com/]
[img]https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/4;10732;24/st/20101001/e/Our+Wedding/dt/-6/k/21a7/event.png[/img]
[/url]
[url=http://lilypie.com][img]https://lb2f.lilypie.com/6cpap2.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: ketjap manis IP: 220.253.212.* 26.02.11, 21:59
      makarony zasmazane
      smazony ryz

      mi gorenh, nasi goreng, rozne stir fry-je z miesa i warzyw

      poniewaz jest dosc slodki, trzeba go troche podrajcowac, czy to chilli (sambal oelek tez moze byc) czy to czyms kwasnawym, pieprzem, imbirem itd

      oczywiscie jesli chce sie dopasowac charakter potraw do regionu skad ten sos pochodzi

      nie nalezy stosowac go jako zamiennika sosu sojowego w wiekszosci potraw kuchn chinskiej, czy japonskiej (czyli jak sie nie ma dobrej wiedzy na temat tych kuchni, to lepiej wcale nie stosowac jako zamiennika

      co do prostych potraw:



      poznie, bo teraz wychodze
    • jo.hanna Re: ketjap manis 01.03.11, 16:38
      lubię go dodawać do odsmażanego ryżu (imbir, czosnek, dymka, jajko, wczorajszy ryż, ostra papryczka). Robię z niego marynatę do żeberek (imbir, czosnek, przecier pomidorowy, espresso, ketchup manis, ostra papryczka). Podobnym sosem, ale już bez kawy, smaruję plastry wierzpowiny przed wrzuceniem na ruszt.
      --
      wloszczyzna.blogspot.com/
      wloszczyznawobiektywie.blogspot.com/ czyli (nie)obiektywnie
    • Gość: patrzalki Re: ketjap manis IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 31.05.11, 23:44
      na rozgrzaną patelnie wlej olej sezamowy,wrzuć kurczka pokrojonego w paski lub kostke,jak się zrumieni dodaj świeży czosnek,imbir,zieloną kolędre,dorzuć warzywka(lebula,papryka,marchewka,cukinia,brokuły.dodaj ok.łyżki sosu sweet chilli i łyżka sosu sojowego(słodkiego i gęstego-ketjap majtins czy jakoś tak sie nazywa-indonezyjski)smacznego i na zdrowie:)PS.Ważne-dobrze rozgrzana patelnia i duży gaz-podstawa;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka