Dodaj do ulubionych

Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie?

28.02.11, 23:02
Z poprzedniego założonego przeze mnie wątku wiem, że na pewno nie Nina Bar... Ale nadal mam ochotę na mały ekspres, na 2 kawy dziennie, nie musi mieć młynka (choć nie obraziłabym się, gdy miał). No i nie chciałabym wydać na niego średniej krajowej, hihi... Napiszcie, co tam u Was w kuchni robi kawę.
Obserwuj wątek
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 00:11
      za pieniądze przeznaczone na ekspres kup kawiarkę z blachy nierdzewnej,a za resztę grę planszową Chińczyk lub kostki domina. Przynajmniej , jak będziesz miała dość gadżetu, wcisnieszą ją w kąt w kredensie i nie będzie ci zagracała kuchni.Kawa ma byc robiona z kawy i wody,obojętnie jaką metodą podgrzewanej.Jak chcesz kawę prawdziwą,taką stawiającą na nogi kup sobie tygielek.Gdybyś mieszkała w poblizu oddałbym ci swój ekspres i swój młynek.Niewiele używane i wielce denerwujące z powodu swoich gabarytów, no i bezużyteczności.
      • aqua48 Przychylam się! 01.03.11, 08:52
        Ja dzięki poradom na forum odkurzyłam ekspres, który zajmuje mi dużo miejsca na blacie w kuchni. Ale i tak mimo kupna wreszcie odpowiadającej mi kawy, używam go nie częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu. I właściwie tylko dlatego że go mam. Chociaż kawy piję dużo. Zastanów się, czy po pierwszym miesiącu euforii będziesz miała co z nim zrobić. A jeśli chodzi o markę to nie jest bardzo istotna, ważna jest raczej ilość "barów".
        • marciasek Re: Przychylam się! 01.03.11, 12:16
          No i która kawa Ci posmakowała? :)

Ja tez mam ekspres ciśnieniowy, nieduży, kolbowy, zwyklasek - nie żaden najlepszy. Kawiarkę też mam, leży bezużytecznie. Używam tylko ekspresu - po prostu kawa z niego smakuje mi bardziej a obsługę uważam za prostszą i wygodniejszą. A zmierzam do tego, że każdy ma inaczej, jednemu ekspres przeszkadza, inny bez niego żyć nie może - i jeśli autorka wątku ekspresu pożąda to niech sobie go kupi, w końcu o radę prosiła a nie o odradę :)

A skoro o radzie mowa - z ekspresów ekonomicznych polecam Rowentę Adagio. Nowych w sklepach pewnie nie ma, bo to model który już nie jest produkowany, ale za to na allegro można kupić w bardzo dobrej cenie prawie nieużywane egzemplarze od osób, które dostały je w prezencie i nie polubiły (nie dlatego, że ekspres jest zły, ale dlatego, że kawa rozpuszczalna wymaga mniej zachodu). Więcej informacji na temat ekspresów znajdziesz na forum caffeprego - naprawdę nie ma w sieci lepszej kopalni wiedzy na temat kawy i sposobów jej parzenia.
          • biomj Re: Przychylam się! 01.03.11, 12:40
            >Więcej informacji na temat ekspresów znajdziesz na forum caffeprego - naprawdę nie ma w sieci lepszej kopalni wiedzy na temat kawy i sposobów jej parzenia.<

Też polecam to forum. Od razu dodam, że pierwsze czego się tam dowie, to tego, że podstawą dobrej kawy z "kolby" jest dobry młynek i dobra kawa.

Odnosnie zarzutow: autorka pytała " co u Was robi kawę?". Więc odpowiadamy. A że więcej się odezwało użytkowników kawiarek-cóż...statystyka. Przecież jak chce kupić ekspres to nikt jej tego nie zabrania, to jej sprawa i jej wybór. Ale moze choc chwilkę się zastanowi i przede wszystkim faktycznie spróbuje kawy z kawiarki i kawy z ekspresu (w przypadku kaw z mlekiem różnica niewielka).
          • aqua48 Kenya AB o "posmaku gorzkiej czekolady i toffi" 01.03.11, 12:48
            Marciasku, stwierdziliśmy oboje z mężem, że dla nas najlepsza jest Kenya, próbowaliśmy też Guatemali, ale jest bardziej kwaskowa. Kupiłam dwie próbki po pięć deko ale jakoś na razie nie znikają w szybkim tempie. Niemniej jednak jeszcze raz Ci dziękuję za wszystkie rady, nawet mleczko zaczęło się trochę bardziej pienić, choć pewnie i tak dokupię ręczny spieniacz, bo wydaje mi się poręczniejszy niż ten ekspresowy.
            • marciasek Re: Kenya AB o "posmaku gorzkiej czekolady i toff 01.03.11, 21:57
              A żebyś wiedziała, że bardziej poręczny, co więcej mleko lepsze - przecież para je rozrzedza. Ja używam takiego ręcznego mikserka na baterie :)
              • ania_m66 Re: Kenya AB o "posmaku gorzkiej czekolady i toff 01.03.11, 22:28
                eee marciasku, tez mam to ustrojstwo na baterie pt aerolatte, ale jednak jakosc uzyskiwanej piany jest nieporownywalnie gorsza.
                jesli juz nie para, to ubijaczka firmy bodum
                a w moim ekspresie jest funkcja automatyczna. wkladam rurke do naczynia z zimnym mlekiem i krece wajcha. do filizanki leci ubita piana. z tym, ze nie chce mi sie chrzanic z myciem wezykow plastikowych, wiec wole ubijaaczke :)
                • marciasek Re: Kenya AB o "posmaku gorzkiej czekolady i toff 02.03.11, 00:49
                  zgadzam się i nie zgadzam: piana z aerolatte jest istotnie mniej sztywna niż z panarello, ale za to smaczniejsza :) Ubijaczke mam, wprawdzie nie Bodum, tylko jakąś inna (ale z Włoch! :) - urządzenie dobre, ale do większej ilości mleka, no i więcej z tym zachodu, a tu kawy się chce, jednej, malutkiej... :)
    • linn_linn Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 09:04
      Ja mam kawiarke Bialetti i nie narzekam. Mam tez Mukke, ale uzywam jej rzadko. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/142117,3,2,84128,Kawa.html
    • lashqueen Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 10:54
      Tak jak poprzednicy - kawiarka bialetti (najlepiej dwie: małą i większa, bo nie wiadomo czasem dla ilu osób przyjdzie ci robić kawę :) ) plus dobrej jakości kawa i nic wiecej nie potrzeba. Po co zagracać kuchnię kolejnym urządzeniem.
      • biomj Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 11:39
        Dodam jeszcze, że jak się ma pecha i źle trafi (jak ja) to wspaniałe urządzenie do kawy może więcej przebywać w serwisie niż w kuchni. Po bojach, z pomocą rzecznika konsumentów , udało mi się odzyskać kasę. KUpiłam, tak jak przedmówcy wspominali, dwie kawiarki o różnej pojemności i spieniacz ręczny do mleka (młynek miałam wczesniej). I jestem super zadowolona . Dodam, jednak, że jestem amatorką kaw "mlecznych". W przypadku gdy komuś chodzi tylko i wyłącznie o espresso, to ekspres cisnieniowy jest niezbędny. Z kawiarki espresso nie wyjdzie.
        Jakby ktoś był zainteresowany to mogę poźniej napisać na czym polega wg mnie wyższość kawiarki nad różnej maści automatami za grubą kasę.
      • ania_m66 Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 11:42
        prosilabym nie uogolniac.
        dla mnie np kawa z kawiarki jest absolutnie niezdatna do picia. niezaleznie od gatunku kawy i stopnia zmielenia. testowalam dlugo i zawziecie, bo tez uwazam, ze jesli taka kawa smakuje, lepiej wydac mniej pieniedzy na urzadzenie i oszczedzic miejsce na blacie, w szczegolnosci, ze poprzednia kuchnie mialam mala.
        dlatego jednak przed zakupem radzilabym autorce watku sprobowac, czy kawa z kawiarki jest w ogole dla niej zjadliwa, znaczy pijalna, bo jesli tak, ma ona same w/w zalety.
        a po porady w sprawie ekspresu radze udac sie do specjalistow z porum www.caffeprego.pl
        • marciasek popieram przedmówczynię w każdym słowie n/t 01.03.11, 12:18
    • shilaa Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 11:41
      Jesli nie chcesz urzadzenia, ktore zajmuje duzo miejsca w kuchni kup kafetiere mokka (kawiarke).

Z ekspresow cisnieniowych polecam San Marco i La Pavoni, ale kosztuja miedzy 400 a 1900 euro (w Polsce zapewne znacznie wiecej). Z komercyjnych dobry jest nowy DeLonghi Icona Eco - www.delonghi.com/it_it/products/icona-eco-310r/ dobrze wykonany, funkcjonalny. Kosztuje ok. 120 euro we Wloszech, 500-800 zl w Polsce.

Nie kupuj zadnego modelu Saeco (fatalna jakosc wykonania, tandetny plastik) ani ekspresow na kapsulki typu Dolce Gusto, Nespresso czy Tchibo.
      • biomj Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 12:09
        Zapomniałam dopisac wcześniej: zaoszczędzone na różnicy ceny moki i ekspresu pieniądze przeznacz na kupowanie dobrej i świeżej kawy oraz młynka (świeżo zmielona, dobra kawa to podstawa). Ze starej, niedobrej kawy nawet najdroższy ekspres nie zrobi przyzwoitego napoju.
      • jhbsk Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 08.04.11, 12:07
        A ja mam Saeco i sobie chwalę.
    • mathias_sammer Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 21:47
      mam saeco, ale nie polecam. czesto sie psuje.
      m.s.
    • Gość: adacho Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 22:28
      Dla mnie kawa z kawiarki jest niewiele lepsza w smaku od kawy z ekspresu przelewowego (czyli nijaka), za to czas konieczny na mycie tego ustrojstwa za każdym razem i konieczność kontrolowania, czy przypadkiem kawa nie zalała płyty dyskwalifikuje to urządzenie.

W tej chwili kawą opijam się w pracy ze starego, ale bezawaryjnego automatu deLonghi. W domu używałem codziennie ekspresu kolbowego tej samej firmy, ale poszedł do recyklingu ze względu na przypadłość wyrobów tej firmy, jaką jest stosowanie sitek z dziwnymi, psującymi się plastikowymi zaworkami, jak i ogólne zużycie tego sprzętu. Aha, był to model budżetowy i przy używaniu dyszy do spieniania pokapywało z grupy, bo nie było zainstalowanego zaworu. Jednak moim zdaniem dobry ekspres kolbowy+młynek to świetne rozwiązanie do domu (sam poluję na coś lepszego - np. Gaggia Classic+dobry młynek) ponieważ:
      - robi najlepszą z możliwych kawę,
      - zajmuje mało miejsca,
      - mało jest pracy przy prawidłowym przygotowaniu pojedynczej lub dwóch kaw (suchy "wafel" kawowy ląduje w śmietniku, nie to, co breja w kawiarkach),
      - łatwo uzyskać pianę do napojów mlecznych i kontrolować jej ilość, co nie jest oczywiste w automatach (pół dużej szklanki do latte mleka spienić i wlać podwójne espresso - miód!)
      • shilaa Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 01.03.11, 23:44
        >(sam poluję na coś le
        > pszego - np. Gaggia Classic+dobry młynek)

Jakis czas temu Gaggia przeniosla czesc produkcji (a moze cala, nie wiem) poza Wlochy i jakosc wiekszosci modeli komercyjnych spadla do bardzo niskiego poziomu. Fatalne i nieprecyzyjne wykonanie, najgorszy i najtanszy plastik, czeste niedopasowanie drobnych elementow (nierowno osadzone wlaczniki itp.). Kilka drogich modeli jest lepszej jakosci, ale w tej cenie wole np. La Pavoni, ktore dbalo i nadal dba o jakosc i nie pozwala na utrate reputacji marki. Gaggia zaniedbala swietny wizerunek i nie rozni sie obecnie niczym od Saeco.
        • marciasek Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 00:51
          a Ascaso? Dream wygląda zupełnie jak brat Kitchen Aida, bardzo ładne urządzenie - i podobno niezłe, choć nie włoskie.
      • linn_linn Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 08:11
        Kawiarka jest prostym urzadzenime, ale trezba umiec z niego korzystac. Powina stac na jak najmniejszym gazie / ma to rowniez znaczenie dla smaku i aromatu kawy /: uzywam jej od 20 lat i nie mam zadnych problemow z zalewaniem. Poza tym istnieje tzw. coprifiamma: ksztaltem przypomina beben pralki, ale ma 3 cm srednicy. Naklada sie na ujscie kawy i po problemie. Smak kawy to tez rezultat m.in. wlasciwego przygotowania kawiarki do pierwszego uzycia.
        • linn_linn Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 08:18
          Coprifiamma sie nie nazywa na pewno. To dlatego nie moglam znalezc zdjecia w necie. :)
      • biomj Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 12:33
        Gość portalu: adacho napisał(a):
        >suchy "wafel" kawowy ląduje w śmietniku, nie to, co breja w kawiarkach),

Z sitka moki (nazywanej czesto potocznie kawiarką) zawsze wylatuje "suchy wafel". Intryguje mnie jak Ci sie udało zrobić "breję"?

>mało jest pracy przy prawidłowym przygotowaniu pojedynczej lub dwóch kaw <
        Fakt. Ale dla więcej niż dwóch? Zanim zrobisz np. szóstą to już pierwsi swoją wypiją albo będą pili zimną. Tu duża moka jest efektywniejsza.

Jeszcze nigdy kawa nie zalala mi plyty. A umycie sitka i dzbanuszka moki nie zajmuje więcej czasu niz higiena ekspresu i jego okolic.

Zeby bylo jasne. Nie jestem przeciwniczka ekspresów do kawy. Miałam przelewowy (kiedys dawno), pozniej kolbowca (jak to nazywacie budzetowego), pozniej automat Saeco za ponad 3 tys. z którym rozstałam się z wielka ulgą i radościa . A teraz uzywam moki i uważam, że do kaw mlecznych wystarcza w zupelnosci (oczywiscie nie zaliczam siebie do jakichs wybitnych smakoszy tego napoju). Jak ktos ma wysublimowany kawowy smak, to oczywiscie kawa z moki go nie zadowoli. Jesli natomiast ktos do tej pory pijal fusianke czy rozpuszczalna i tez mu smakowala, to radzę przemysleć dosc duzy wydatek.
    • linn_linn Re: instrukcja kawiarki 02.03.11, 08:21
      Niektorym sie przyda na pewno:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,104001365,104018820,Re_instrukcja_kafetierki_typu_moka.html
    • mniamek_poleca Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 09:41
      ekspres ciśnieniowy to trudna sprawa... te na prawdę dobre są zwykle bardzo drogie... ale czytałem na innych forach, że polecany był ekspres DeLonghi ECO 310- podobno sprawdzony, ładnie wykonany i robi dobrą kawę i ma dobrą cenę.
      • shilaa Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 12:04

ale czytałem na innych forach, że polecany był ekspres DeLonghi ECO 310-
        > podobno sprawdzony, ładnie wykonany i robi dobrą kawę i ma dobrą cenę.

DeLonghi Icona Eco 310 (numer sie zmienia w zaleznosci od koloru) to pod wzgledem wykonania, relacji ceny do jakosci najlepszy manualny ekspres na warunki domowe. Cena w Polsce niestety nie jest dobra, tak jak pisalam wyzej, w Polsce te ekspresy sa nieraz dwukrotnie drozsze niz we Wloszech.

Co do kawiarki, jej obsluga jest niebywale prosta, ale bardzo czesto ludzie dodaja za malo kawy.
        • ania_m66 Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 13:00
          taki?
          cgi.ebay.de/Delonghi-ICONA-ECO-310-B-Espressomaschine-15-Bar-1050W-/270708397964?pt=DE_Elektronik_Computer_Haushaltsger%C3%A4te_Kaffee_und_Espressomaschinen_MW&hash=item3f077a578c
          a moze sama go kupie? :)
          ot co wychodzi z brania udzialu w dyskusjach tutaj. dobra ta cena?
          • marciasek Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 02.03.11, 23:40
            O, fajny! Ładny, tani. Są inne kolory?
            • shilaa Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 00:39
              139 euro to dobra cena za ten ekspres, w granicach normy ;) Tak, jak pisalam, we Wloszech w najtanszej opcji kosztuje ok. 120 euro (w dwoch sklepach), w najdrozszej 169 euro (jeden sklep), w pozostalych miedzy 130 a 149 euro. Niestety w Polsce jest dwa razy drozszy, przed chwila widzialam go w duzym sklepie internetowym w cenie 999 zl, co jest gruba przesada - lepiej wykupic bilety na tanie linie do Wloch...

Co do kolorow widzialam czarny, czerwony, niebieski, bialy i chyba ciemnofioletowy. Przy czym niektore ciezko dostac.

Kupowalam go jakos w grudniu jako prezent dla kogos z rodziny, wiem, ze sprawuje sie bardzo dobrze, a odrobine halasu podczas podgrzewania wody da sie wytrzymac ;) Wazne tez, zeby uzywac dobrej i odpowiedniej kawy.
              • biomj Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 12:51
                A ja mam pytanie, skoro jestescie tak zorientowani we włoskim rynku. Rodzinka jedzie za tydzień do Włoch-mogłabym ew. dać im zadanie do zrealizowania. Chciałabym kupić malutką kuchenkę (płytkę) elektryczną do moki. Średnica płytki max. 9 cm. Jest takie coś do kupienia?
                • linn_linn Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 13:00
                  Max 9 cm to trzeba poszukac.
                  Ten ma 13 cm:
                  www.termobimar.it/en/small_appliances/cottura/ekp9
                  • biomj Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 20:42
                    Obejrzalam podany link. Wlasnie o cos takiego mi chodzi. Jestes pewna,, ze to jest 13 cm srednicy a nie 9 ? co to znaczy "piastra in gisha"? Po tych slowach jest fi 90mm. Jedno co zrozumialam to pisza, ze idealne do moki. To moze byc to.
                    Problem najwyzej w tym czy moi panowie znajda cos takiego tam dokad jada. Ale sprobujemy. W razie niepowodzenia bede szukac przez internet.
                    • linn_linn Re: moka 04.03.11, 08:02
                      To jest wlasnie do moki. Calosc ma wymiary "prodotto (mm) 130x130x65", czyli wysokosc 65 mm, a srednica 130 mm. Sama czesc grzejaca / piastra in ghisa / Ø 90mm. "Ghisa" to zeliwo.
                      Innym rozwiazaniem jest DeLonghi Alicia:
                      www.eprice.it/Moke-DE-LONGHI/s-774954
                      2 filtry / na 1 i 2 filizanki /, mozna zaprogrammowac. Nie znam opinii, cena niestety wyzsza.
                      Sa rozne modele:
                      www.nextag.it/Cucina--zz-moka+elettrica+alicia-z10807405zitazB7z5---html
                      Najlepiej sprzedaje sie ta moka:
                      www.eprice.it/Moke-BIALETTI/s-2784703

• biomj Re: moka 04.03.11, 11:19
                        To jest właśnie to o co mi chodzi. Średnica płytki 9 cm. Mam już 2 moki "zwykłe" Bialetti różnej objętości i potrzebuję do nich tylko maszynkę z płytką grzejną (i to tylko dlatego, ze najmniejsze pole grzejne mojej kuchenki ma chyba 14 cm).
                        A jak myślisz czy jest sznsa taką maszynkę kupic w miejscowości turystycznej? Czy nie zawracac głowy i próbować zamówić przez jakiś sklep internetowy (jaki? znasz może namiary)? Choc nie wiem czy wysyłają do Polski.
                        • biomj Re: moka 04.03.11, 13:06
                          Sklepy internetowe juz znalazłam. A w nich kilka modeli odpowiadającej mi kuchenki (akurat tej , którą podlinkowałaś, nie było, ale to nie problem), np. Zephir , CF Parker, Ardes Cico 35, nawet Ferrari. Na razie mam nadzieję, że uda się to-to kupić w sklepie we Włoszech. Jak nie, to będę kombinować dalej. Dzięki za pomoc.Dużo mi dała wloska nazwa tego urządzenia-napiszę ja mężowi na kartce.
                          • linn_linn Re: moka 04.03.11, 16:12
                            Przyznam, ze nie zwracalam nigdy uwagi na nie w sklepach. Moze zapytaj na forum turystycznym Wlochy: bywa tam wiele osob, ktore jezdza na camingi i znaja sklepu w ich poblizu. Tylko, ze przy campingach lubia miec wyzsze ceny. Tanie sa pewnie w hipermarketach, ale tam bywam rzadko, wiec tez nie znam sytuacji.
                            • biomj Re: moka 04.03.11, 19:58
                              dzięki za podpowiedź. Najważniejsze, że bedziemy wiedzieć jak się "to" nazywa po włosku i o to pytać. Mam nadzieję, że jakiś większy sklep się w okolicy trafi. W końcu to chyba są spore ośrodki narciarskie, gdzie oprócz turystów stali mieszkańcy też przeciez mieszkają
                              • biomj Re: moka 06.04.11, 11:31
                                Linn_linn. Dzieki za pomoc. Z włoska nazwą napisaną na kartce tż udał się do sklepu z urzadzeniami elektrycznymi i bez żadnego problemu zakupił malutka kuchenkę. jest super.
                                • linn_linn Re: moka 06.04.11, 11:48
                                  Swietnie. :) Niech Wam sluzy i pomaga w robieniu dobrej kawy.
            • ania_m66 marciasku 03.03.11, 13:04
              jest jeszcze bialy i mam kupon rabatowy tego sklepu (kazdy moze miec, wystarczy wygooglowac). wysylka za darmo, tak wiec calosc bedzie za 109 euro, wiec hyba zamawiam. tylko jeszcze chcialabym poznac pare opinii.
              sa inne kolory: czerwony i czarny i chyba srebrny, ale w innych sklepach. ten ma niebieskie i biale.
              • ania_m66 "c"mi zjadlo n/t 03.03.11, 13:05

• marciasek Re: marciasku 03.03.11, 21:15
                Musze się przyznać, że zapytałam bardziej z ciekawości niż z chęci nabycia, bo mój aeg póki co ma się dobrze i nie będę go wymieniać (choć ten tutaj jest o wieeele ładniejszy), tym niemniej serdecznie dziękuję za życzliwość :)
                Ja po prostu lubię popatrzeć na ładne przedmioty, takie skrzywienie zawodowe ;)
                • ania_m66 Re: marciasku 03.03.11, 21:42
                  moj aeg sie tez jeszcze trzyma, ale nie bedzie zyl wiecznie, bo zostal kupiony jeszcze za marki, fabryke dawno lyknal elektrolux, od 10 lat nie produkuja tego modelu i uszczelek, ktore trzeba co kilka lat wymieniac nie dostane.
                  wiec chyba jednak kupie ten zalinkowany. widze na sieci rowniez negatywne opinie jego uzytkownikow, ale z opisanych przez nich symptomow wynika jasno, ze nie maja pojecia o parzeniu espresso. mysle, ze z dobrym mlynkiem bedzie ok, tylko chcialabym obejrzec w naturze kolbe i sitko.
                  o i btw, jesli w polskich sklepach tchibo jest kawa sezonowa, to goraco polecam obecna kolumbijska kawe cauca www.tchibo.de/Privat-Kaffee-Raritaet-von-Tchibo-c400000887.html
                  z tym, ze jest to kawa, a nie espresso. miele ja drobno jak espresso i puszczam dluzej wode, wychodzi cos jak senseo, ale duuzo lepsze :)
                  • marciasek Re: marciasku 03.03.11, 22:57
                    ee, no, takiej kawy to ja u nas nie widziałam :( Powiedz jaki masz młynek, bo zakup młynka czeka mnie chyba szybciej niż ekspresu - mój aeg ma ze 3 lata dopiero i raczej jeszcze trochę popracuje.

A jeśli bym mogła cośkolwiek doradzić w sprawie De Longhi - za taka cenę można śmiało zaeksperymentować. Maszyna prawie taka ładna jak Ascaso - a o ile tańsza. Pisali coś o tym de Longhi na caffeprego?
                    • ania_m66 Re: marciasku 03.03.11, 23:35
                      mam demoke m203, ale niestety jest do naprawy. nie domknelam dobrze kuchennego okna i przeciag otworzyl je z taka sila, ze z parapetu zlecial wielki granitowy mozdziez z tluczkiem a z blatu szafki zostal zdmuchniety mlynek. pekl w drobny mak pojemnik na ziarna i cos stalo sie w motorze, bo wydaje po wlaczeniu dziwne dzwieki, wiec mozliwe, ze naprawa bedzie za droga. od grudnia rozwiazuje problem tak, ze chodze co 2-3 dni do sklepow z kawa i kupuje po 50g zmielonej :) prowizorki bowiem, jak powszechnie wiadomo trwaja najdluzej. ale przynajmniej poznalam sporo nowych gatunkow kawy.
                      na polskich forach wyrazano sie dobrze o tym nowym z tchibo. na niemieckim odpowiedniku caffeprego polecaja go jedynie na prezent dla upierdliwej tesciowej, wiec sama nie wiem.
                      chyba rozejrze sie raczej za czyms uzywanym na ebayu. moze demoka, moze i-min, albo ascaso i1.... albo wypatrze cos na tablicy ogloszen kaffee-netz.de
                      wlasnie jakiegos sensownego omowienia tego konkretnego modelu delonghi u specjalistow nie znalazlam, ale chyba zaryzykuje i kupie.
                      • marciasek Re: marciasku 04.03.11, 00:46
                        jak już będziesz go miała to koniecznie zdaj relację :0 Mi tez się marzy I-mini, ale swoje kosztuje, zatem póki co kupuje właśnie świeżo upalone i zmielone próbki. Ale kiedyś pewnie go kupie. Tchibo - niechętnie. Jakoś nie mam zaufania.
                        • ania_m66 Re: marciasku 04.03.11, 01:00
                          wlasnie znalazlam i-mini nowy za 159 euro, czyli czasami jakies promocje sa.
                          i wykrylam, ze delonghi ma to oszukane jakze ostatnimi laty popularne cholerne sitko z zaworkiem i podwojnym dnem, ktore produkuje udawana creme. musze jednak zobaczyc kolbe i sitko na zywo przed kupnem.
                          • marciasek Re: marciasku 04.03.11, 01:43
                            Ta udawana crema nie jest taka najgorsza - przynajmniej zawsze jest ;) a ekspres tani. Ale namawiać nie będę. Mnie się bardzo podobają Ascaso Dream, La Pavoni Cellini (który wygląda zupełnie jak R2D2) i ten retro, z dźwignią - wszystkie bez zaworków, niestety, wszystkie drogie. A tymczasem ja pijam 1 kawę dziennie (i to nie codziennie) a mąż w ogóle nie pije. Więcej nas w domu nie ma. No i tak jakoś nie bardzo mi się kalkuluje wydawać tysiące na ekspres do kawy... Póki co mam swojego aeg - espresso to z niego nie leci, ale kawa bardzo dobra. Crema jest zawsze, zatem podejrzewam go o zaworek - jak on właściwie wygląda i gdzie go montują?
    • anneczka78 Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 07:49
      Dzięki za porady, spróbuję się pobawić z kawiarką póki co. Ekspres chciałam kupić dopiero po remoncie kuchni, na jesień. Może do tej pory pokocham zwykłą mokkę i porzucę myśl o ekspresie? ;-)
    • mhr-cs powinien pasowac do kuchni i osoby, 03.03.11, 13:05
      anneczka78 napisała:

> Z poprzedniego założonego przeze mnie wątku wiem, że na pewno nie Nina Bar... A
      > le nadal mam ochotę na mały ekspres, na 2 kawy dziennie, nie musi mieć młynka (
      > choć nie obraziłabym się, gdy miał). No i nie chciałabym wydać na niego średnie
      > j krajowej, hihi... Napiszcie, co tam u Was w kuchni robi kawę.

• chicarica Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 03.03.11, 13:23
      U mnie Saeco xsmall (prosty automat z młynkiem) zakupiony za genialną cenę 900 zł (niecałe nawet) na jakiejś wyprzedaży typu "bez VAT". Lubię wyłącznie kawę z ekspresu ciśnieniowego i taką piję od kilku lat. Głosy typu "u mnie stoi i się kurzy" do mnie nie przemawiają - u mnie się nie kurzy...
    • black.joanna Re: Jaki ekspres ciśnieniowy polecacie? 06.04.11, 12:01
      Mogę polecić ekspresy Jura. Ja mam Jura ENA 5 od 2 lat i mogę z czystym sumieniem polecić. Poczytaj na www.caffeprego.pl/phpBB3/
    • linn_linn Re: kawiarka instrukcja 08.04.11, 09:13
      Wstawilam jeszcze kilka rad dot. kawiarki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,93698,123773581,,Kawiarka_kafetierka_moka_i_inne.html?v=2
    • linn_linn Re: Jaka kawa? 08.04.11, 11:08
      Kiedy juz kupicie ten ekspress, to tylko parzyc, parzyc, parzyc... :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,206,41748348,41756624,Re_WlOCHY_KAWA_.html?wv.x=1
      • krzysztofsf Re: Jaka kawa? 08.04.11, 11:33
        linn_linn napisała:

> Kiedy juz kupicie ten ekspress, to tylko parzyc, parzyc, parzyc... :)
        > forum.gazeta.pl/forum/w,206,41748348,41756624,Re_WlOCHY_KAWA_.html?wv.x=1

A ja kupiłem ekspres cisnieniowy z którego jestem bardzo zadowolony (z lidla), tyle, ze niedługo potem przeszedłem na herbaty (biale, czerwone, zielone) i odstawiłem do tego cukier..... i sie kurzy niestety..:(
        • linn_linn Re: Jaka kawa? 08.04.11, 15:16
          Herbata to herbata, a kawa to kawa. Mozna pic jedno i drugie.
          • krzysztofsf Re: Jaka kawa? 08.04.11, 18:04
            linn_linn napisała:

> Herbata to herbata, a kawa to kawa. Mozna pic jedno i drugie.

Pije okolo 3 litry herbat na dobe - nieslodzonych.
            autentycznie nie mam checi na kawe, a w dodatku smakuje mi tylko slodzona.
    • jackk3 Osobiscie nie polecam 09.04.11, 01:17
      Przerabialem temat. Dobry sprzet (ten automatyczny) kosztuje niezla kase. Dobra maszyna to co namnie 1000 (i to nie zlotych).
      To jest maszyna (dla tych co lubia 'starocie):
      www.espressotec.com/store/pc/viewPrd.asp?idproduct=164&idcategory=13
      • Gość: Ewa Re: Osobiscie nie polecam IP: 94.42.109.* 10.04.11, 18:31
        Ja wiem, że dla pewnych ludzi nic, co nie kosztuje pensji minimalnej, nie jest wystarczająco dobre, ale mnie nie stać na to, by wydać na ekspres do kawy tysiąca złotych i więcej. Tak ja nie stać mnie na najnowszego mercedesa i choć z pewnością jest lepszy niż mój kilkuletni fiat, to ten fiat jedzie w korkach w tym samym tempie, co mercedes. Mi mój ekspres się bardzo podoba, sprawdza się, a sklep, w którym go kupiłam ma wyjątkowo miłą i pomocną obsługę, co wspominam z przyjemnością.
        • jackk3 Re: Osobiscie nie polecam 10.04.11, 18:57
          Ja nie mam nic przeciwko Fiatowi ale nie mowmy ze jedzi tak samo jak STI. To samo mozemy odniesc do kawy. BTW czasy MB sonczyly sie dawno (no moze za wyjatkiem tych najdrozszych modeli).
    • squirk Re: Jaka kawa? 16.05.14, 00:03
      alicjanka85 napisał(a):

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=alicjanka85&title=&forum=
      Beznadziejna strona = żałosny spam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka