Gość: Gosia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 14:26 Witam, może ktoś z Was może mi pomóc. Chciałabym zrobić uproszczoną wersję karpatki czyli z gotowych krakersów i budyniu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jashmin Re: bardzo prosta karpatka - prośba IP: *.bbn.gov.pl 29.04.04, 14:47 bardzo uproszczona: gotujesz budyn waniliowy z cukrem ale z mniejsza iloscia mleka niz w przepisie - jesli jest poł lita proponuje 1,5 szklanki . Miksujesz maslo i dodajesz ugotowany i ostudzony budyn - partiami - ew. cukier i cukier waniliowy czy wanilie. W brytfance czy innym rostokatnym naczyniu - oby z bokami- ukladasz karkersy, zalewasz rowno masa, ukladasz gore krakersow, wkladasz do lodowki. Przed podaniem kroisz wzdluz krakersow i posypujesz np. cukrem pudrem. Proste tanie i szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: bardzo prosta karpatka - prośba IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 14:57 Dziękuję. Ale ponieważ jestem jeszcze zupełnie początkująca w gotowaniu czy możesz podac mi proporcje? Ile masła? Odpowiedz Link Zgłoś
jashmin Re: bardzo prosta karpatka - prośba 29.04.04, 15:01 nie mam pojecia - zawsze robie to na oko. moi znajomiza to nawzali to dykta - ser- dykta, ale obawiam sie ze pod takim haslem go nigdzie nie znajdziesz. mysle ze na duza blache to trzy budynie i kostka masla powinno byc ok - najlepiej roslinnego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: bardzo prosta karpatka - prośba IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 15:09 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Gosi IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 15:31 W sklepie dostępny jest już błyskawiczny krem karpatka, miksujesz z zchłodzonym mlekiem i już gotowe. od kiedy wyczaiłam ten krem nie bawie się w gotowanie jego. Sprubuj Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: bardzo prosta karpatka - prośba 29.04.04, 17:07 Gość portalu: Gosia napisał(a): > uproszczoną wersję karpatki > czyli z gotowych krakersów i budyniu. Z tego, co wiem, to z krakersów i budyniu robi się napoleonkę. A karpatka to chyba coś troszkę innego...aczkolwiek mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: bardzo prosta karpatka - prośba IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.04.04, 09:33 napoleonka ma krem z piany zaparzanej. kremowka z budyniowej.pierwsz raz slysze o karpatce .czy ma cos wspolnego z Karpatami? przepis wyglada na uproszczona kremowke.czy moga byc herbatniki zamiast krakersow? Odpowiedz Link Zgłoś
churros Re: bardzo prosta karpatka - prośba 30.04.04, 20:25 To chyba faktycznie jest napoleonka, ale jak zwał, tak zwał, przepis podać można ;))) Ten pochodzi od niedoszłej teściowej koleżanki ze szkoły podstawowej :D Napoleonka 4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3 żółtka, opakowanie masła roślinnego, cukier waniliowy albo zapach śmietankowy. 1 szklanka mleka + 3 żółtka + 1 szklanka mąki + cukier waniliowy (ja wolę zapach śmietankowy)-zmiksować; 3 szklanki mleka + paczka masła roślinnego + 1 szklanka cukru-zagotować, po zagotowaniu dodać to, co zmiksowaliśmy, gotować razem 3 minuty; Dużą prostokątną blachę wyłożyc 2 warstwami prostokątnych krakersów, wylać goracy krem, przykryć jedną warstwą ciastek. Pozostawić do zastygnięcia. Można posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
churros Re: bardzo prosta karpatka - prośba 30.04.04, 20:30 No i oczywiscie zapomniałam napisać o krakersach-potrzebne jest 2,5 paczki Lajkonika Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: karpatka 30.04.04, 21:37 z dawnych lat pamietam smak pysznej napoleonki, cienkiego ciasta francuskiego przelozonego lekkim kremem /na zoltkach/ i warstwa bitej smietany pod wierzchnia warstwa ciasta, posypana grubo pudrem. kremowka byla podobna, ale krem byl bardziej maslany, ciezszy. a karpatka to dla mnie:) nic innego jak ciasto a'la 'ptysiowe'(w czasie pieczenia robia sie babelki, jak Karpaty:) przelozone/do przesady grubo/ przeslodkim kremem na bazie piany ubitej z bialek. wargi sie od tego lepily i robily sie biale wasy pod nosem od tego kremu:)) tak bylo kiedys, ale ja jestem juz stara:), do tego pamiecia zaparlam sie w mojej smakowitej przeszlosci, a przeciez swiat sie dawno juz z dziesiec razy zmienil od tamtego czasu. acha, moje wspomnienia sa z Polski centralnej, bo wiem, ze Krakowiacy nazywaja te ciasta na opak /zalezy ktora wersje przyjac za baze:)) znalazlam dosc prosty przepis na karpatke w wersji 'wspolczesnej', czyli z kremem do kremowki. pieczenie tego rodzaju ciasta jest b.proste, warto samemu sprobowac, a wrecz zaczac sie uczyc na nim piec. sorry, nie zapisalam autora watku, ale byl na pewno z netu. KARPATKA Ciasto: - 1 szklanka wody, - 1/2 kostki margaryny, - 1 szklanka mąki pszennej, - 5 jaj. Krem: - 25 dag masła roślinnego, - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - dwie łyżk cukru. Ciasto:Rozpuścić margarynę w garnku,następnie dodać wodę idoprowadzic do wrzenia. Dodać mąke i dokladnie wmieszać aż powstanie jednolita masa. Ugotowane ciasto ostudzić,nastepnie dodać jaja i ubijać na puszystą masę. Ciasto podzielić na dwie części i rozlożyc na dwóch blachach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotowanie kremu: Budyn ugotować wg przepisu na opakowaniu + 2 łyżki cukru i ostudzić. Masło rozetrzec i po wpli dodawać budyń. Krem jest juz gotowy. a tu ktos skomentowal ten przepis < Wspaniały przepis:) ciasto jest pyszne. Na poczatku sie wystraszyłam bo wydawało mi sie, ze jest go za malo zeby wypelnic nim 2 blachy, ale ciasto ladnie wyrosło. I mam duuuuza karpatke. Krem tez jest bardzo dobry> Odpowiedz Link Zgłoś