Dodaj do ulubionych

bardzo prosta karpatka - prośba

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.04, 14:26
Witam,

może ktoś z Was może mi pomóc. Chciałabym zrobić uproszczoną wersję karpatki
czyli z gotowych krakersów i budyniu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją
zrobić?

Obserwuj wątek
    • Gość: jashmin Re: bardzo prosta karpatka - prośba IP: *.bbn.gov.pl 29.04.04, 14:47
      bardzo uproszczona:
      gotujesz budyn waniliowy z cukrem ale z mniejsza iloscia mleka niz w przepisie -
      jesli jest poł lita proponuje 1,5 szklanki . Miksujesz maslo i dodajesz
      ugotowany i ostudzony budyn - partiami - ew. cukier i cukier waniliowy czy
      wanilie. W brytfance czy innym rostokatnym naczyniu - oby z bokami- ukladasz
      karkersy, zalewasz rowno masa, ukladasz gore krakersow, wkladasz do lodowki.
      Przed podaniem kroisz wzdluz krakersow i posypujesz np. cukrem pudrem. Proste
      tanie i szybkie.
    • saiss Re: bardzo prosta karpatka - prośba 29.04.04, 17:07
      Gość portalu: Gosia napisał(a):

      > uproszczoną wersję karpatki
      > czyli z gotowych krakersów i budyniu.

      Z tego, co wiem, to z krakersów i budyniu robi się napoleonkę. A karpatka to
      chyba coś troszkę innego...aczkolwiek mogę się mylić.
    • churros Re: bardzo prosta karpatka - prośba 30.04.04, 20:25
      To chyba faktycznie jest napoleonka, ale jak zwał, tak zwał, przepis podać
      można ;))) Ten pochodzi od niedoszłej teściowej koleżanki ze szkoły
      podstawowej :D

      Napoleonka
      4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 3 żółtka,
      opakowanie masła roślinnego, cukier waniliowy albo zapach śmietankowy.

      1 szklanka mleka + 3 żółtka + 1 szklanka mąki + cukier waniliowy (ja wolę
      zapach śmietankowy)-zmiksować;

      3 szklanki mleka + paczka masła roślinnego + 1 szklanka cukru-zagotować, po
      zagotowaniu dodać to, co zmiksowaliśmy, gotować razem 3 minuty;

      Dużą prostokątną blachę wyłożyc 2 warstwami prostokątnych krakersów, wylać
      goracy krem, przykryć jedną warstwą ciastek. Pozostawić do zastygnięcia. Można
      posypać cukrem pudrem.
        • kwieta4 Re: karpatka 30.04.04, 21:37
          z dawnych lat pamietam smak pysznej napoleonki, cienkiego ciasta francuskiego
          przelozonego lekkim kremem /na zoltkach/ i warstwa bitej smietany pod
          wierzchnia warstwa ciasta, posypana grubo pudrem.
          kremowka byla podobna, ale krem byl bardziej maslany, ciezszy.
          a karpatka to dla mnie:) nic innego jak ciasto a'la 'ptysiowe'(w czasie
          pieczenia robia sie babelki, jak Karpaty:) przelozone/do przesady grubo/
          przeslodkim kremem na bazie piany ubitej z bialek. wargi sie od tego lepily i
          robily sie biale wasy pod nosem od tego kremu:))
          tak bylo kiedys, ale ja jestem juz stara:), do tego pamiecia zaparlam sie w
          mojej smakowitej przeszlosci, a przeciez swiat sie dawno juz z dziesiec razy
          zmienil od tamtego czasu. acha, moje wspomnienia sa z Polski centralnej, bo
          wiem, ze Krakowiacy nazywaja te ciasta na opak /zalezy ktora wersje przyjac za
          baze:))

          znalazlam dosc prosty przepis na karpatke w wersji 'wspolczesnej', czyli z
          kremem do kremowki. pieczenie tego rodzaju ciasta jest b.proste, warto samemu
          sprobowac, a wrecz zaczac sie uczyc na nim piec.
          sorry, nie zapisalam autora watku, ale byl na pewno z netu.

          KARPATKA
          Ciasto:
          - 1 szklanka wody,
          - 1/2 kostki margaryny,
          - 1 szklanka mąki pszennej,
          - 5 jaj.
          Krem:
          - 25 dag masła roślinnego,
          - 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
          - dwie łyżk cukru.

          Ciasto:Rozpuścić margarynę w garnku,następnie dodać wodę idoprowadzic do
          wrzenia. Dodać mąke i dokladnie wmieszać aż powstanie jednolita masa. Ugotowane
          ciasto ostudzić,nastepnie dodać jaja i ubijać na puszystą masę. Ciasto
          podzielić na dwie części i rozlożyc na dwóch blachach. Piec około 50 minut w
          temperaturze 180 stopni Celsjusza.
          Przygotowanie kremu: Budyn ugotować wg przepisu na opakowaniu + 2 łyżki cukru i
          ostudzić. Masło rozetrzec i po wpli dodawać budyń. Krem jest juz gotowy.


          a tu ktos skomentowal ten przepis < Wspaniały przepis:) ciasto jest pyszne. Na
          poczatku sie wystraszyłam bo wydawało mi sie, ze jest go za malo zeby wypelnic
          nim 2 blachy, ale ciasto ladnie wyrosło. I mam duuuuza karpatke. Krem tez jest
          bardzo dobry>

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka