Dodaj do ulubionych

Ile może postać galaretka z kurczaka?

IP: 31.60.245.* 18.03.11, 08:17
W lodówce oczywiście :-) Zamierzam się za to zabrać pierwszy raz w życiu. Jest to dość pracochłonne dlatego wolę zrobić od razu większą ilość. No i nie wiem ile czasu może taka galaretka stać żeby nikomu nie zaszkodziła?
I mam jeszcze jedno pytanie czym przykryć miseczki z galaretką talerzykiem czy stretch folią spożywczą? Osobiście bym wolała talerzykiem bo pod folią wszystko jakoś szybko się "poci".
Obserwuj wątek
    • Gość: poza wyborem Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 08:23
      Kiedyś robiłam w maju.
      Stwierdzam, że stać może bardzo krótko:(
      Wczoraj zrobione dzis zjedzone i to w chłodzie trzymane,
      chyba, ze bedzie słona bardzo.
      • Gość: malinowa Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: 31.60.245.* 18.03.11, 08:51
        No ale teraz jest zdecydowanie chłodniej. Liczyłam, że przynajmniej kilka dni taka galaretka wytrzyma nie wiem ok 4 dni?
        Taka kupna ma długi termin ważności ok 2 tyg. wiem, że pewnie zawiera jakieś konserwanty ale myślałam, że domowa też może te kilka dni wytrzymać?
        • Gość: poza wyborem Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 08:59
          Robiłam kikanaście lat temu na komunie,
          nie wszystko zeszło
          i w poniedziałek zaczęły mi sie "burzyć",
          nie pamietam gdzie trzymałam
          i jakie jarzynki dodałam:(
          szybko do gara, zagotowałam zeby mieso uratować,
          ale nie pamietam kto je jadł,
          pewnie pies:)
          • Gość: ola Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.multimo.pl 18.03.11, 09:18
            nie musisz sie obawiac,spokojnie moze teraz postac w lodowce 4 dni
    • mhr-cs marchweka dziala zle, 18.03.11, 09:17
      Gość portalu: malinowa napisał(a):

> W lodówce oczywiście :-) Zamierzam się za to zabrać pierwszy raz w życiu. Jest
      > to dość pracochłonne dlatego wolę zrobić od razu większą ilość. No i nie wiem
      > ile czasu może taka galaretka stać żeby nikomu nie zaszkodziła?
      > I mam jeszcze jedno pytanie czym przykryć miseczki z galaretką talerzykiem czy
      > stretch folią spożywczą? Osobiście bym wolała talerzykiem bo pod folią wszystko
      > jakoś szybko się "poci".
    • mhr-cs przykryc serwetka papierowa 18.03.11, 09:22
      Gość portalu: malinowa napisał(a):

> I mam jeszcze jedno pytanie czym przykryć miseczki z galaretką talerzykiem czy
      > stretch folią spożywczą? Osobiście bym wolała talerzykiem bo pod folią wszystko
      > jakoś szybko się "poci".
      jest najlepiej
      jak bedzie wilgotna zmienic,
      pod talerzykiem tez sie poci
    • Gość: malinowa Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: 31.60.245.* 18.03.11, 09:38
      Dziękuję wszystkim. No to spróbuję.
      Chciałam zrobić z 1 fileta i 4 udek więc przypuszczam, że sporo tego wyjdzie? Jak myślicie?
      Mam jeszcze pytanie czy zdejmujecie skórę z udek. Wyczytałam gdzieś, że skóra powoduje, że galaretke jest tłusta i nie taka już smaczna.
      • mhr-cs Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? 18.03.11, 09:47
        dlatego u mnie
        wedroje od razu
        do zoladka,
    • szopen_cn Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? 18.03.11, 10:39
      Jak to zwykle w zyciu bywa nie ma odpowiedzi jednoznacznej.

Bardzo duzo zalezy od tego jak jest owa galaretka przyrzadzana i chlodzona.

Jesli pamieta czlowiek o tym, ze:
      - galarety praktycznie nie da sie przesolic i soli doda odpowiednia ilosc,
      - po obraniu miesa z kosci i pokrojeniu warzyw w kostke skladniki owe laduja w wywarze wciaz sie gotujacym,
      - namoczona zelatyne (jesli dodajemy) dodaje sie natychmiast po wylaczeniu ognia i ostro miesza,
      - po wlaniu galarety (wciaz bardzo goracej) do naczyn dodajemy juz tylko pieprz i wyciskany czosnek,
      - po wlaniu pozwolimy galarecie w naczyniach przestygnac krotko lub wcale i jecze bardzo cieple wlozymy do lodowki by wszystko szybko schlodzic (panikowac o lodowke nie nalezy, goracych potraw nie nalezalo do lodowki wkladac 40 lat temu).

Przy spelnieni powyzszych warunkow galareta w lodowce spokojnie wytrzyma tydzien.
      • mhr-cs Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? 18.03.11, 10:58
        zamiast do lodowki(?)
        polecam garnek wstawic
        do zimnej wody
        dopiero potem do lodowki,
        • Gość: x dobra rada! wygrałaś 20 € :) IP: *.unitymediagroup.de 18.03.11, 15:29
          • nieskorzanka Re: dobra rada! wygrałaś 20 € :) 18.03.11, 16:23
            Ja robię dość dużą porcję mięsnej galarety. Część rozlewam do miseczek, a część wlewam natychmiast po zagotowaniu do wyparzonego słoika litrowego i zakręcam, odwracam do góry dnem. Wstawiam do lodówki. Można trzymać bez obawy zepsucia nawet 2 tyg. Potem zagotowuję zawartość i wlewam do miseczek.
          • mhr-cs Re: dobra rada! wygrałaś 20 € :) 20.03.11, 09:44
            dostalam plyskawicznie
            i kupilam pare przepiorek,
            dziekuje
    • Gość: km Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.net-serwis.pl 18.03.11, 18:32
      Po zrobieniu radzę gorącą galaretę przelać do odpowiedniej liczby mniejszych naczyń, tak aby nie wyjmować z lodówki za dużo na raz. Moim zdaniem "płynięcie" galarety jest spowodowane przez częste wyjmowanie pojemnika z lodówki na stół i ponowne chowanie po posiłku.
      Ja przykrywam galaretę folią - wymieniam ją co dwa dni. Galareta w lodówce wytrzyma co najmniej tydzień - choć to jest dla mnie trudne, bo udana galareta szybko "znika" :)
      Pozdrawiam
      km
    • chili_4 Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? 18.03.11, 18:41
      Czesc!Ja robie z takich skladnikow:2 dkg zelatyny / 1 litr wywaru(wywar 2 litry wystarcza na 13 drinkowek,zawsze robie,zeby bylo dla 1 osoby na raz,dlatego w malych szklaneczkach),2 uda z kurczka + 4 filety pojedyncze ,8 jajek,5 marchewek,2 pietruszki .Czasami trzymam w lodowce ponad tydzien,niczym nie przykrywam.Do tej pory wszyscy przezyli.Pozdrawiam
    • Gość: Lidka jadło ze słoika wieprzowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.14, 08:44
      Kupułam słoik i nie jstem w stanie wszystkiego zjeść więc wyjęłam i zagotowałam i teraz nie wiem czy mi nie zaszkodzi bo pisze na etykietce żeby jeść na zimno z piezywem co możę mi zaszkodzić po zagrzaniu czy konserwanty?
      • kk345 Re: jadło ze słoika wieprzowe 08.02.14, 17:13
        Gość portalu: Lidka napisał(a):

> Kupułam słoik i nie jstem w stanie wszystkiego zjeść więc wyjęłam i zagotowałam
        > i teraz nie wiem czy mi nie zaszkodzi bo pisze na etykietce żeby jeść na zimno
        > z piezywem co możę mi zaszkodzić po zagrzaniu czy konserwanty?
        No i rodzi się kolejne pytanie- czy można jeść bez pieczywa, skoro napisali "jeść z pieczywem"?
    • Gość: Kama Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.bredband.comhem.se 08.02.14, 13:17
      Kiedy ugotuje wiecej galaretki miesnej to zawsze po zsiadnieciu prcjuje wkladam do pl. torebek i do zamrazarki. Za jakis czas wyjmuje dana porcje, zgotowuje i ponownie zostawiam, aby sie zsiadla.
      • Gość: jagoda Re: Ile może postać galaretka z kurczaka? IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.14, 16:31
        ja robię inaczej, wkładam do małych słoiczków i pasteryzuję, może stać 2 miesiące
        • Gość: x z ręką na sercu: Ile galaretki jest IP: *.unitymediagroup.de 08.02.14, 16:36
          z jednego kurczaka? Problem z nadmiarem???
          • Gość: jagoda Re: z ręką na sercu: Ile galaretki jest IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.14, 17:31
            ja dodaję jeszcze trochę indyka, mam z tego około 20 słoiczków po chrzanie, nie zjadamy na raz dużo, a że nie lubimy monotonnych posiłków, to wolę galaretę zapasteryzować, zawsze można wyciągnąć wtedy kiedy ma się ochotę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka