Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 26.03.11, 23:42 Z czym najlepiej pasuje piers z kurczaka, robilam juz na rozne sposoby, najbardziej smakuje mi nadziewane serem i szynka, ale juz sie mi znudzily. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
83kimi Re: Piersi z kurczaka 26.03.11, 23:51 Jeśli lubisz szybkę (ja akurat nie lubię), to posmaruj piersi zielonym pesto, zawiń w szynkę parmeńską i piecz w piekarniku przez 40 min. Podobno pyszne, ja szynki nie lubię, ale z samym pesto też mi bardzo smakuje. :-) A może zrobisz tortille meksykańskie? Albo na ostro z ryżem? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Piersi z kurczaka 26.03.11, 23:58 radzę zajrzeć do Galerii Potraw, wpisać w wyszukiwarkę "pierś / piersi" i czytac, czytać, czytać Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 12:51 > Jeśli lubisz szybkę (ja akurat nie lubię), to posmaruj piersi zielonym pesto, z > awiń w szynkę parmeńską i piecz w piekarniku przez 40 min. Podobno pyszne, ja s > zynki nie lubię, ale z samym pesto też mi bardzo smakuje. :-) Ja z pesto robię udka kurczęce - smaruję pesto, układam plastry mozarelli i pomidorów, i do piekarnika. Mozarella, pesto i pomidory rozgotowują się co prawda do mało atrakcyjnej wizualnie postaci, ale sos smakuje niebiańsko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: Piersi z kurczaka 27.03.11, 09:18 -szpinak, -mozzarella i gruba musztarda -grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 10:41 Z piersiami można poszaleć;). Pieczone, smażone, gotowane. Z warzxywami. W galerii potraw masz mase przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mme Re: Piersi z kurczaka IP: *.icpnet.pl 28.03.11, 11:56 zapiekane/duszone z jabłkami i majerankiem (a'la wieprzowina) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 12:54 Ja robię na piersiach kurczęcych sporo jednogarnkowych wariacji z różnymi ziołami, przyprawami i warzywami. Tadżin, kurczak w pomidorach i pomarańczach, kurczak w pomidorach, papryce z krewetkami, marynowany w przyprawie 5 smaków z chińską mieszanką warzyw. Jedną z moich ulubionych potraw sa piersi kurczęce w tymianku i sosie serowym z brokułami. Piersi kurczęce są super, można je robić na pińcet sposobów :) Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:10 Podobnie jak ujmuję dłoń męża, a nie dłoń z męża tak przyrządzam pierś kurczaka , a nie z kurczaka. W kwestii merytorycznej jednak odsyłam do wyszukiwarki, ja np. przyrządzam dziś kurczaka tikka masala Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:46 lykaena napisała: > Podobnie jak ujmuję dłoń męża, a nie dłoń z męża tak przyrządzam pierś kurczaka > , a nie z kurczaka. No nie, jednak dłoń mam nadzieję jest do męża przyczepiona na stałe, pierś z kurczaka jest od reszty kurczaka odcięta. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:59 > No nie, jednak dłoń mam nadzieję jest do męża przyczepiona na stałe, pierś z ku > rczaka jest od reszty kurczaka odcięta. Można jedynie: - przyrządzać pierś (kogo, czego?) kurczaka - przyrządzać pierś wyjętą z kurczaka Jeśli twierdzisz, że przyrządzasz pierś z kurczaka, znaczy to raczej, że wzięłaś kurczaka i przyrządziłaś z niego pierś - "pierś" nie jest przecież nazwą potrawy, tylko części ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 14:39 Wg mnie jest to błąd językowy i to jeden z moich nieulubionych. Nie wnikam czy część ciała jest przytwierdzona na stałe czy tez można dokonać rozbioru owego ciała. Abstrahując - gdyby ręka mojego męża była odkręcana nadal by była ręką mojego męża, a nie ręką z męża. Dla mnie pierś z kurczaka to wizualizacja cycka ulepionego z mielonego mięsa kurczaka :|D Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 15:19 lykaena napisała: > Dla mnie pierś z kurczaka to wizualizacja cycka ulepionego z mielonego mięsa ku > rczaka :|D Dla mnie pierś z kurczaka jest częścią całości,(kurczak nie ma odkręcanych cycków, tak gwoli ścisłości) więc nie razi, ale i tak najczęściej mówię kurza pierś, tak jak antrykot wołowy, czy polędwica cielęca. Twoja wizualizacja mnie zachwyciła :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 15:44 Hehe, przerabialiśmy to na zajęciach an studiach. Tez bardzo nie lubię tego błędu. Piers z kurczaka to pierś zrobiona z kurczaka, a pierś kurczaka to pierś należąca do kurczaka. Innymi słowy - kotlet z kurczaka jak najbardziej, ale skrzydełko czy pierś kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Piersi z kurczaka IP: *.adsl.alicedsl.de 28.03.11, 20:52 Dziekuje za pomysly i przepisy, a tak poza tym forum nie macie swojego? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 21:37 Gość portalu: Anka napisał(a): > Dziekuje za pomysly i przepisy, a tak poza tym forum nie macie swojego? ? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Piersi z kurczaka 29.03.11, 14:10 Pewnie chodzi o to, że autorka wątku chciałaby, żebyśmy nie gadali o gramatyce kurczaka, tylko o gotowaniu jego piersi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Piersi z kurczaka 30.03.11, 14:54 jeśli byłyby dostępne w handlu :) wszystkiego trzeba spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Piersi z kurczaka 30.03.11, 21:32 > A ludzkie piersi byś zjadła? Wnosząc z tego, że niektórzy panowie mają fantazje o kobiecych piersiach zawiniętych w boczek, całkiem niewykluczone, że niejeden nie miałby nic przeciwko temu ;-P Odpowiedz Link Zgłoś