Dodaj do ulubionych

Piersi z kurczaka

IP: *.adsl.alicedsl.de 26.03.11, 23:42
Z czym najlepiej pasuje piers z kurczaka, robilam juz na rozne sposoby, najbardziej smakuje mi nadziewane serem i szynka, ale juz sie mi znudzily.

Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Piersi z kurczaka 26.03.11, 23:51
      Jeśli lubisz szybkę (ja akurat nie lubię), to posmaruj piersi zielonym pesto, zawiń w szynkę parmeńską i piecz w piekarniku przez 40 min. Podobno pyszne, ja szynki nie lubię, ale z samym pesto też mi bardzo smakuje. :-) A może zrobisz tortille meksykańskie? Albo na ostro z ryżem?
      • marghe_72 Re: Piersi z kurczaka 26.03.11, 23:58
        radzę zajrzeć do Galerii Potraw, wpisać w wyszukiwarkę "pierś / piersi" i czytac, czytać, czytać
      • eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 12:51
        > Jeśli lubisz szybkę (ja akurat nie lubię), to posmaruj piersi zielonym pesto, z
        > awiń w szynkę parmeńską i piecz w piekarniku przez 40 min. Podobno pyszne, ja s
        > zynki nie lubię, ale z samym pesto też mi bardzo smakuje. :-)

Ja z pesto robię udka kurczęce - smaruję pesto, układam plastry mozarelli i pomidorów, i do piekarnika. Mozarella, pesto i pomidory rozgotowują się co prawda do mało atrakcyjnej wizualnie postaci, ale sos smakuje niebiańsko :-)
    • hester83 Re: Piersi z kurczaka 27.03.11, 09:18
      -szpinak,
      -mozzarella i gruba musztarda
      -grzyby
    • roseanne Re: Piersi z kurczaka 27.03.11, 14:14
      papryka, oliwki i cytryna
    • nothing.at.all Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 10:41
      Z piersiami można poszaleć;).
      Pieczone, smażone, gotowane. Z warzxywami. W galerii potraw masz mase przepisów.
    • Gość: mme Re: Piersi z kurczaka IP: *.icpnet.pl 28.03.11, 11:56
      zapiekane/duszone z jabłkami i majerankiem (a'la wieprzowina)
    • eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 12:54
      Ja robię na piersiach kurczęcych sporo jednogarnkowych wariacji z różnymi ziołami, przyprawami i warzywami. Tadżin, kurczak w pomidorach i pomarańczach, kurczak w pomidorach, papryce z krewetkami, marynowany w przyprawie 5 smaków z chińską mieszanką warzyw. Jedną z moich ulubionych potraw sa piersi kurczęce w tymianku i sosie serowym z brokułami. Piersi kurczęce są super, można je robić na pińcet sposobów :)
    • lykaena Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:10
      Podobnie jak ujmuję dłoń męża, a nie dłoń z męża tak przyrządzam pierś kurczaka , a nie z kurczaka.
      W kwestii merytorycznej jednak odsyłam do wyszukiwarki, ja np. przyrządzam dziś kurczaka tikka masala
      • aqua48 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:46
        lykaena napisała:

> Podobnie jak ujmuję dłoń męża, a nie dłoń z męża tak przyrządzam pierś kurczaka
        > , a nie z kurczaka.

No nie, jednak dłoń mam nadzieję jest do męża przyczepiona na stałe, pierś z kurczaka jest od reszty kurczaka odcięta.
        • eeela Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 13:59

> No nie, jednak dłoń mam nadzieję jest do męża przyczepiona na stałe, pierś z ku
          > rczaka jest od reszty kurczaka odcięta.

Można jedynie:
          - przyrządzać pierś (kogo, czego?) kurczaka
          - przyrządzać pierś wyjętą z kurczaka

Jeśli twierdzisz, że przyrządzasz pierś z kurczaka, znaczy to raczej, że wzięłaś kurczaka i przyrządziłaś z niego pierś - "pierś" nie jest przecież nazwą potrawy, tylko części ciała.
        • lykaena Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 14:39
          Wg mnie jest to błąd językowy i to jeden z moich nieulubionych.

Nie wnikam czy część ciała jest przytwierdzona na stałe czy tez można dokonać rozbioru owego ciała.
          Abstrahując - gdyby ręka mojego męża była odkręcana nadal by była ręką mojego męża, a nie ręką z męża.

Dla mnie pierś z kurczaka to wizualizacja cycka ulepionego z mielonego mięsa kurczaka :|D
          • aqua48 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 15:19
            lykaena napisała:

> Dla mnie pierś z kurczaka to wizualizacja cycka ulepionego z mielonego mięsa ku
            > rczaka :|D

Dla mnie pierś z kurczaka jest częścią całości,(kurczak nie ma odkręcanych cycków, tak gwoli ścisłości) więc nie razi, ale i tak najczęściej mówię kurza pierś, tak jak antrykot wołowy, czy polędwica cielęca. Twoja wizualizacja mnie zachwyciła :)
            • 83kimi Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 15:44
              Hehe, przerabialiśmy to na zajęciach an studiach. Tez bardzo nie lubię tego błędu. Piers z kurczaka to pierś zrobiona z kurczaka, a pierś kurczaka to pierś należąca do kurczaka. Innymi słowy - kotlet z kurczaka jak najbardziej, ale skrzydełko czy pierś kurczaka.
              • Gość: Anka Re: Piersi z kurczaka IP: *.adsl.alicedsl.de 28.03.11, 20:52
                Dziekuje za pomysly i przepisy, a tak poza tym forum nie macie swojego?
                • marghe_72 Re: Piersi z kurczaka 28.03.11, 21:37
                  Gość portalu: Anka napisał(a):

> Dziekuje za pomysly i przepisy, a tak poza tym forum nie macie swojego?

?
                  • eeela Re: Piersi z kurczaka 29.03.11, 14:10
                    Pewnie chodzi o to, że autorka wątku chciałaby, żebyśmy nie gadali o gramatyce kurczaka, tylko o gotowaniu jego piersi ;-)
    • trypel Re: Piersi z kurczaka 30.03.11, 14:54
      jeśli byłyby dostępne w handlu :) wszystkiego trzeba spróbować.
    • eeela Re: Piersi z kurczaka 30.03.11, 21:32

> A ludzkie piersi byś zjadła?

Wnosząc z tego, że niektórzy panowie mają fantazje o kobiecych piersiach zawiniętych w boczek, całkiem niewykluczone, że niejeden nie miałby nic przeciwko temu ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka