ultramaryna7 14.04.11, 22:34 o co chodzi z tym mlekiem UHT i z tym drugim...nie UHT :) Które w końcu jest lepsze, zdrowsze itd.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shachar Re: mleko UHT 14.04.11, 23:50 nie wiem zbyt wiele, to uhate jest jakoś specjalnie podgrzewane, potem ma dłuższy termin ważności, co mnie cieszy, bo zdąże skończyć karton, zanim się zebździ. Jestem dużą fanką Parmalatu. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: mleko UHT 15.04.11, 06:43 Mleko uhate jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze (ciut ponad 140C) przez krotki czas, to zabija wszystkie w nim sie znajdujace bakterie i inne zyjatka. Nastepnie to mleko jest pakowane do sterylnych kartonow/butelek itp. Czyli w opakowaniu nie ma zadnych zyjatek i takie mleko sie nie psuje. Do momentu otwarcia opakowania oczywiscie. Normalne mleko jest pasteryzowane w nizszej temperaturze ( 86C) przez dluzszy czas (30 sekund), to zabija wiekszosc zyjatek. Mleko jest pozniej pakowane do czystych opakowan i utrzymywane w chlodzie by sie te zyjatka zbyt szybko nie rozmnazaly. Takie mleko psuje sie powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mleko UHT 16.04.11, 09:50 ...ale kubki-parmalatki mam ja :) fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bg/rh/z4br/z9xdqKLDMUInfO72BB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś