Dodaj do ulubionych

Surowe ptysie

IP: *.limes.com.pl 16.04.11, 21:46
Zrobiłam ptysie dokładnie wg przepisu. Pięknie wyrosły, pięknie się zezłociły, tyle że w środku są surowe. Piekłam 20 min. dłużej niż to nakazano, zaczęły się przypalać, więc takie surowawe wyciągnęłam i właśnie na nie patrzę. Do niczego się nie nadają, chyba do zdjęć, bo pięknie wyglądają. I co ja mam zrobić?
Obserwuj wątek
    • agma Re: Surowe ptysie 16.04.11, 22:02
      A jesteś pewna, że one są surowe?
      Przy wydłużonym czasie pieczenia i mocno upieczonym wierzchu wydaje się to mało prawdopodobne, przecież ptysie są małe.
      Ciasto w środku takiego świeżutkiego ptysia może sprawiać wrażenie surowego, jest bardzo wilgotne, może to to chodzi?
      • Gość: miki202 Re: Surowe ptysie IP: *.limes.com.pl 16.04.11, 22:59
        Niestety, nie jest wilgotne, jest, jasny gwint, surowe. Zastanawiam sieę, czy ciasto nie było ciut za gęste. To może mieć znaczenie?
        • nexstartelescope Re: Surowe ptysie 16.04.11, 23:05
          Dwukrotnie próbowałam upiec ptysie - za pierwszym razem tak jak u Ciebie pięknie wyrosły, wyjęłam, bo zaczęły się przypalać - w srodku surowe. Za drugim razem zmniejszyłam temperaturę (nieznacznie), upiekły się w całości, ale prawie wcale nie wyrosły, takie smętne placki. Na razie dałam sobie z ptysiami spokój.
          • Gość: miki202 Re: Surowe ptysie IP: *.limes.com.pl 16.04.11, 23:36
            A ja jeszcze raz spróbuję, zrobię troszkę rzadsze ciasto i troszkę mniejsze te ptysie. Lipa z tymi przepisami z gugla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka