Dodaj do ulubionych

Kruszonka - prośba o pomoc

27.05.11, 08:26
Zrobiłam kruszonkę, a raczej coś jej wcale nie przypominało:(. Powiedzcie co zrobiłam nie tak.
Składniki:
185g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
cukier waniliowy.
Suche składniki połaczyłam. Rozpuściłam masło i zalałam suche składniki. Energicznie wymieszałam i wyszło coś klejącego, maziastego. Nie przypominiało kruszonki.
Znalazłam prioporcje w internecie, opnie były pozytywne. A mi zupełnie nie wyszło.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 08:30
      Masla do kruszonki nigdy nie rozpuszczam-daje zimne prosto z lodowki.Mieszam z reszta skladnikow i zawsze wychodzi ok:)
      Chyba tu tkwil blad:)
      • marghe_72 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 08:41
        fettinia napisała:

> Masla do kruszonki nigdy nie rozpuszczam-daje zimne prosto z lodowki.Mieszam z
        > reszta skladnikow i zawsze wychodzi ok:)
        > Chyba tu tkwil blad:)

Jak wyżej
        Masła nie rozpuszczamy :)
      • wadera3 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 08:41
        Stara szkoła mówi, że tyle masła ile cukru, no i nie rozpuszcza się, tylko sieka.
        Choć podobno niektórzy rozpuszczają, i podobno im to wychodzi(choć naprawdę, nie wiem jak to robią, że kruszonka się kruszy, a nie maże).
        • fettinia Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 08:49
          Jesli maslo rozpuszczone zmiesza sie z reszta a pozniej na chwile do zamrazalnika to wyjdzie.Ale to jest podwojna robota-niepotrzebna:)
          • wadera3 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 11:33
            Oczywiście, że podwójna, bo robiąc kruszonkę tradycyjnie nie musimy jej trzeć na tarce, sama się kruszy pod palcami.
            • Gość: genny Re: Kruszonka - prośba o pomoc IP: 217.11.129.* 27.05.11, 12:07
              Robiłam wczoraj. Na rabarbar. 20dag mąki wymieszanej z 10dag cukru zalane 10dag gorącego masła. Wyszła idealna, sypka
              • kk345 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 12:16
                Dokładnie taką samą robię, proporcja 2/1/1/ z rozpuszczonym masłem, zawsze wychodzi. Kruszę bezpośrednio na ciasto, nigdy nie mrożę przez pokruszeniem. Proste, szybkie, udane:)
    • wersja_robocza Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 12:25
      Masła i cukru po tyle samo, a mąki 2 razy więcej. I sie udaje.;)
      1:1:2.
      • wersja_robocza Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 12:26
        No i bez rozpuszczania masła. Wystarczy pociapać nożem czy pognieść widelcem dokładnie.
    • nothing.at.all Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 14:08
      Też już wyczytałam, że takie proprocje 2/1/1. Moja mama robiła zawsze siekane masło, bez rozpuszczania, a ja się zasugerowałam przepisem i rozpuściłam. Niestety nie wyszła. A może to jednak kwestia tych proporcji??
      Dzięki za opnie.
      • kk345 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 15:22
        Na pewno proporcje, bo rozpuszczenie/nierozpuszczenie masła niczego nie zmienia- sprawdziłam.
      • bene_gesserit Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 15:24
        Nie, nie kwestia proporcji. Kwestia rozpuszczenia, z pewnoscią.
    • Gość: x Re: Kruszonka - prośba o pomoc IP: *.barn.cable.virginmedia.com 27.05.11, 16:18
      Od wielu, wielu lat robię z proporcji: 100g masła / 100g cukru/ 200 g mąki i zawsze rozpuszczam masło i nic się nie dzieje. Ciekawa jestem, czy ci co krzyczą że nie wolno rozpuszczać kiedykolwiek próbowali tej metody. Na pewno nie jest to wina rozpuszczania, bo jak w takim razie to możliwe, że zawsze mi wychodzi?? A robię kruszonkę naprawdę często, bo zarabiam na wypieku ciast.
      Wina może leżeć po stronie składników (wilgotność mąki, słaba jakość masła) i w niewłaściwej temperaturze pieczenia.
      • fettinia Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 17:12
        Nie zauwazylam aby ktos krzyczal,ale probowalam.Wole wersje z zimnym maslem w postaci stalej.
        I jesli chodzi o jakosc skladnikow to mozesz miec racje:)
      • nothing.at.all Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 17:41
        Możliwe, ale zawsze takiej samej mąki używam i poza kruszonką wszytsko wychodzi ok. Mi wyszło coś podobnego do klejącej się masy, nie kruszyła się, trzeba było rozrywać, a i też się nie chciała, bo przyklejała się do palców.
        Kolejny raz proporcje 200gmąki, 100gmasła i 100gcukru. Zobaczmy:)
        • genova51 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 19:15
          Mnie kruszonka zawsze się udaje. Biorę tyle cukru, ile mąki /tzn. "na oko" po niepełnej szklance/, do tego ok. pół kostki masła zawsze rozpuszczonego i letniego. Wymieszam, potem zagniotę ręką trzymam w temperaturze pokojowej do czasu, aż ciasto wyrośnie.
          • wadera3 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 19:47
            A co tam w tej "kruszonce" rośnie?
            • nexstartelescope Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 20:42
              Pewnie chodzi o ciasto, które ma być posypane tą kruszonką.
              Ja też zawsze rozpuszczam masło i wlewam gorące do sypkich składników i kruszonka jest idealna. Proporcje jak wyżej: część masła na część cukru na dwie części mąki. Nic się nie maże, po zamieszaniu powstają grudki. Mogłoby się mazać, gdyby sypkich składników było za mało.
              • genova51 Re: Kruszonka - prośba o pomoc 27.05.11, 21:41
                Oczywiście, że chodzi o ciasto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka