Dodaj do ulubionych

Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle?

06.06.11, 17:03
0,5 kg mąki (tortowej, bo innej nie miałam), ok 1 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki oleju. Ciasto jest już wyrobione, wiać to jak się je przekroi, ale jest jakby porozwarstwiane - nie chce się z niego zrobić jedna, zwarta kula. Poza tym łatwo rwie sie i nie jest elastyczne. Co z nim teraz zrobić? Dalej ugniatać? Czy próbować już lepijć pierogi? Tylko jak jeśli się lepić do siebie nie chce?:/ Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 06.06.11, 17:08
      Uzylas zlej mąki - tortowa, obok krupczatki, jest najgorsza z mozliwych mąk do ciasta na pierogi, bo jest slaba (ma malo wiążącego ciasto ściśle białka). Przykryj ciasto sciereczką i daj mu odpocząć, a potem wyrob ponownie - bedzie lepiej, choc nie idealnie. Mozesz tez dodac wiecej wody, pare lyzek wrzątku.
      • Gość: anthonyb Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? IP: 94.166.96.* 06.06.11, 17:19
        moze dodatek jajka cos pomoze?
        i troche wiecej wody
        • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 06.06.11, 17:21
          jajko powoduje, ze ciasto jest twarde.
          na pol kilo maki szklanka wody to duzo, za duzo
    • znana.jako.ggigus Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 06.06.11, 17:20
      zarob jeszcze raz, dodaj wody - jesli jest zbyt twarde (albo maki - kiedy jest zbyt miekkie).
      generalnie zlemu ciastu pomoze chwila oddechu, a warstwy swiadcza o tym, ze niedokladnie zarobilas.
      za duzo wody wzielas, najwyzej 2/3 szklanki i ewentualnie dolac, jak trzeba
    • kosmopolitesiorbut Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 06.06.11, 17:21
      Dodaj dwa, trzy jajka, wyrób. Jeśli nadal będzie rozwarstwione dodaj trochę wrzątku - "wyzwoli" gluten. Swego czasu Rosiak mówił w Polskich Smakach, że nasza mąka potrzebuje wzmacniacza w postaci jajek. Ja prawdę powiedziawszy nigdy nie dodaję ale Rosiakowi można wierzyć.
    • Gość: anthonyb Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? IP: 94.166.116.* 06.06.11, 17:37
      Ja polskie pierogi robie z polskich przepisow
      350 g maki na 125 ml cieplej wody, szczypta soli i 1 jajko.
      Make mieszam z sola dodaje jajko i wode. Ciasto jest elastyczne, nic sie nie rozkleja podczas gotowania i nie jest zbyt twarde.
      • znana.jako.ggigus .)) polskie przepisy (certyfikowane przez PiS?) 06.06.11, 18:26
        :)
        a ze mam naprawde duze doswiadczenie w gastronomii pierogowej, to podam przepis, jaki dostalam od pracujacych tam pan, Polek rzecz jasna
        2 szklanki maki, lyzka margaryny do szklanki, zalac mala iloscia goracej wody, az sie rozpusci, potem do 2/3 zimna, szczypta soli i zarabiac.
        ja dodaje 2/3 szklanki wody, 2-3 lyzki oleju/oliwy i zarabiam
        moja mama robila cela lata z jajkiem i ciasto jest twearde, szczegolnie przy walkowaniu, a to z tluszczem i sola (sposob pan ze Stanislawowa, ale od 1945 porzadne Polki:)) - zupelnie inna jakosc
        no i bar, w ktorym pracowalam, istnieje i ma sie dobrze, rozwija sie, co jest rekomendacja przepisu na pierogi
        • pinkink3 nieporzadne Polki ze Stanislawowa 06.06.11, 19:24

znana.jako.ggigus napisała:

...>> (sposob pan ze Stanislawowa, ale od 1945 porzadne Polki:)) <<<

Wiem, ze nie na temat, ale co to znaczy powyzszy cytat?!!!
          Czy znaczy to, ze przed '45, zdaniem gigus, panie ze Stanislawowa nie byly Polkami? I to porzadnymi?!

Oj, giggus, wstydz sie. I wez ksiazke do historii. ((
          Polacy z Kresow mogli stanowic wzorzec polskiego patriotyzmu, tak jak "wzorzec metra w Sevres pod Paryzem";)))
          • znana.jako.ggigus ironia, ironia, ironia 06.06.11, 21:49
            bardziej pod katem polskich przepisow
            • Gość: anthonyb przyjmuje z usmiechem na ustach :-) IP: 151.70.68.* 06.06.11, 23:14
              nie kwestionuje znajomosci sztuki pierogarskiej :-)
              Nasuwa mi sie tylko pytanie czy w 45 byla juz dostepna margaryna ?

Mi ciasto pierogowe z jajkiem wlasnie pasuje. Wole pierogi twardsze niz mieksze.
              • znana.jako.ggigus Re: przyjmuje z usmiechem na ustach :-) 06.06.11, 23:18
                przepis byl modyfikowany zapewne
                a ciasto, wiadomo rzecz gustu
                ja wole miekkie, bo sie latwiej walkuje

PS a o lslynnej odziarni pamietam, zapisalam sobie kiedys, jak zawitam w te okolice
              • szarsz Re: przyjmuje z usmiechem na ustach :-) 07.06.11, 08:32
                na wrocławskich murach wciąż są ślady po napisach. I tam, gdzie przed wojną był sklep spożywczy, tam można dojrzeć i "Margarine" między innymi...
              • kosmopolitesiorbut Margaryna została wynaleziona w 1869 roku przez 07.06.11, 08:38
                francuskiego chemika Hippolyte'a Mege Mouriés'a.
                • Gość: anthonyb Re: Margaryna została wynaleziona w 1869 roku prz IP: 151.70.68.* 07.06.11, 09:24
                  przeczytalam sobie historie powstania margaryny :-) Choc ta produkowana z tluszczow roslinnych powstala ciutke pozniej i zostala wymyslona przez kogos innego.
                  Co nie zmienia faktu ,ze w przedwojennym Wroclawiu nie mieszkali Polacy i w zabuzanskich wsiach nie uzywano margaryny.
                  Spobuje zrobic ciasto z maki i tluszczu i powiem jak wyszly bene.
    • mii.krogulska Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 06.06.11, 18:41
      Dodaj samo żółtko, bez białka i wyrób ponownie. Ja nie dodaję białka, tylko samo żółtko do ciasta.
      Powodzenia z tymi pierogami, a jakie nadzienie?
      • Gość: awa Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 19:38
        A ja używam tylko i wyłącznie mąki tortowej i jest ok.
        • smakosz147 Re: Ciasto na pierogi - co zrobiłam źle? 07.06.11, 11:27
          wszystko zależy od mąki, ja dodaje jeszcze jedno jajko na 1 kg maki - więc znikoma ilość a po za tym robię tzw. pierogi parzone - mąkę zalewam wrzątkiem. Mi wychodzą pyszne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka