Dodaj do ulubionych

Mloda kapusta

14.06.11, 13:15
witam
podzielcie sie swoimi przepisami na mloda kapustke :)
tak patrze w necie i tyle roznych przepisow jest i probuje po kolei ale jeszcze na swoj typ nie trafilam :)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Mloda kapusta 14.06.11, 13:25
      Podsmaż sloninę najlepiej wędzoną na skwarki, dodaj poszatkowaną (grubo) kapuchę, parę łyżek wody a jeszcze lepiej bulionu, dopraw jak lubisz, podduś i gotowe.
      • vandikia Re: Mloda kapusta 15.06.11, 21:23
        słonina w módej kapuście, to barbarzyństwo
        • agniecha-hexa Re: Mloda kapusta 16.06.11, 10:24
          wczoraj tez robilam :)
          ale tylko poddusilam mloda kapuste na patelni uprzednio zblanszowana z duza iloscia masla i bulionu do smaku i oczywscie koperkiem,powiem tylko ,ze byla pyszna :)

dzieki za fajne przepisy jakie tutaj sie pojawily ,wiele mam jeszcze do wyprobowania :)
          • qubraq Re: Mloda kapusta 16.06.11, 10:56
            agniecha-hexa napisała:

> wczoraj tez robilam :)
            > ale tylko poddusilam mloda kapuste na patelni uprzednio zblanszowana z duza iloscia
            > masla i bulionu do smaku i oczywscie koperkiem,powiem tylko ,ze byla pyszna :)

No pewnie ze tak,,, :-) Zaciekawił mnie ten pomysł z cynamonem a jeśli już cynamon to i utarty goździk i pewnie ze dwa plasterki imbiru - ale bez wanilii - Nasz mistrz Jacek F. tak każe robić, że to niby "święta trójka": cynamon gożdzik i imbir... a może jeszcze czwarty muszkieter - gałka "muszkieterowa" ... :-) Jacek, co Ty na to? :-)
            • mathias_sammer Re: Mloda kapusta 16.06.11, 10:58
              moze po to tyle roznych przypraw, zeby kapucha lepiej pachniala?:)
              m.s.
    • kosmopolitesiorbut Polecam Ci taką. 14.06.11, 13:29
      gotowanie.onet.pl/29872,0,1,biala_kapusta_faszerowana_mielonym_miesem,ksiazka_przepis.html
      • aqua48 Dzisiaj robiłam 14.06.11, 13:39
        Ja dzisiaj właśnie robiłam - szatkuję cienko, zasypuję solą, odstawiam na godzinę, odciskam i gotuję w niewielkiej ilości wody - osobno robię zasmażkę na słoninie, jak kapusta jest miękka dodaję posiekany koperek, zasmażkę, wędzoną paprykę, podgotowuję przez chwilę i już.
        Dzisiejszą zamiast na wodzie gotowałam na wywarze spod wędzonej golonki. Pycha!
        • kosmopolitesiorbut Zaśliniłem się doszczętnie... 14.06.11, 13:45
          • agniecha-hexa Re: Zaśliniłem się doszczętnie... 14.06.11, 14:08
            dziekuje slicznie:)
            az mi slinka poleciala od czytania wiec wiem juz co dzisiaj do mlodych kartofelkow bedzie :)
            • kosmopolitesiorbut Smacznego!ntxt 14.06.11, 14:11
          • aqua48 Mój pies także samo... 14.06.11, 14:21
            Liczył na tę wędzoną goloneczkę podgotowaną i upieczoną, ale się przeliczył...
            • eurytka Re: czym zakwaszacie?... 14.06.11, 14:49
              A czym zakwaszacie ją, hę?
              znaczy się tę kapustę?
              Ostatnio to zakwasiłam szczawiem ze słoika,
              gdyż nie wszyscy u mnie szczawiową szamają i mi szczawiu zostało
              i moim octem winnym,
              który z niewinnie skwaszonego wina powstał był.
              Jak bym ten ocet odparowała,
              to nawet balsamiczny bym miała:)
              Oczywiście do niej jeszcze kminek, koperek i zasmażka drugiego stopnia na łyżce smalcu.
              • brykanty Re: czym zakwaszacie?... 14.06.11, 15:09
                A nawet cytryną. Jak mieszkałam z rodzicami, to rwało się zielony agrest z ogródka, kwaśny jak nieszczęście.
                Dla mnie słonina nie jest konieczna, wystarczy mi masło, ew. można dodać trochę kiełbasy, chociaż nie przepadam. Podlewam bulionem, jak nie mam zamrożonego, to dodaję kostkę (no oczywiście eko i bez glutaminianu, drożdzy i całego zua).
                Bezwzględnie konieczny jest koperek w b. dużej ilości, do gotowania wkrawam też normalnie niejadane łodygi koperkowe, a na wydaniu posypuję świeżym koperkiem, już samymi listkami.
                Kminek pasuje mi tylko do starszej kapusty.
                • kosmopolitesiorbut Nie rozumiem? 15.06.11, 07:22
                  Po kiego diabła ją zakwaszać. Chcesz kwaśną to zrób kiszoną i tyle.
              • default Re: czym zakwaszacie?... 15.06.11, 07:25
                Super kwaskowy smak uzyskuje się dodając do kapusty kilka posiekanych łodyg rabarbaru.
              • jhbsk Re: czym zakwaszacie?... 16.06.11, 14:06
                eurytka napisała:

> A czym zakwaszacie ją, hę?
                > znaczy się tę kapustę?

Może być cytryna, kwasek cytrynowy.
    • coralin Re: Mloda kapusta 14.06.11, 17:44
      Młoda u mnie tylko na jeden sposób: pokrojona cebula, odrobinę masła (można pominąć, bo i tak będzie śmietana), sól, woda. Dusić, w trakcie dodać dużo pokrojonego koperku, a pod koniec trochę śmietany.
      • Gość: dorotkah Re: Mloda kapusta IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.06.11, 17:52
        Robie tylko na masle tak jak coralin,tylko nie dodaje smietany.Musze sprobowac ze smietana.Czasem dodaje pomidora.
        • Gość: aqua48 Nie zakwaszam IP: *.aster.pl 14.06.11, 20:59
          Ani śmietany nie dodaję, u mnie albo zasmażka, albo śmietana, a ta ostatnia jakoś mi do kapusty nie podchodzi.
          • eurytka Re: Nie zakwaszam 15.06.11, 07:06
            Kapusta ze śmietaną i bez zakwaszenia,
            to dla mnie świętokradztwo i już.
            • coralin Re: Nie zakwaszam 15.06.11, 17:43
              Ale urokiem młodej kapusty jest jej słodycz i delikatność:)
              • mantra1 Zakwaszam 15.06.11, 18:10
                U mnie bez żadnych skwarków, smalców, wędzonek - to dobre do kiszonej, albo do bigosu - a wyłącznie z ...cynamonem. :) Szatkuję, gotuję do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzam, podduszam na maśle, posypując odrobiną mąki dla uzyskania odpowiedniej "zwartości", po czym doprawiam: sporą ilością pieprzu, cynamonem, sokiem z cytryny, albo kwaskiem cytrynowym w płynie (tzw. cytrynką), ewentualnie jeszcze dosładzam i dosalam.
                Ma być słodko-kwaskowo-pieprzna o wyraźnej, cynamonowej nucie. Tak robiła moja prababcia, babcia, mama i ciotki, tak robię i ja i zapewniam, że chociaż przepis może brzmieć dość szokująco młoda (tylko młoda!) kapusta z cynamonem smakuje przednio, na gorąco i na letnio w upalny dzień. No, chyba, że kogoś całkiem odrzuca od tej przyprawy.
                • gola.baba Re: Zakwaszam 21.06.11, 06:32
                  Zaciekawił mnie cynamon, koniecznie muszę spróbować.
                  • eurytka Re: Zakwaszam 28.06.11, 18:52
                    Chciałabym mieć chrupka kapustę do kiszki, bo mam, na jutro.
                    Kapusta czeka na uszatkowanie.
                    Zaraz to zrobię i zakwaszę a potem ugotuję,( jutro), dodam kminku i będzie chrupka?,
                    choć gotowana?
                    Surówki nie chcę a kiszonej do jutra nie wyprodukuję.
      • mhr2 Re: Mloda kapusta 15.06.11, 09:47
        u mnie podobnie, no i robie tez pierwsza kiszona przynajmniej jeden sloj
        bo jej smak jest delikatny w porownaniu z kiszona jesienia,
        • eurytka Re: Mloda kapusta 15.06.11, 10:36
          Niezakwaszaną również robię,
          chodzi o lekkie, delikatne zakwaszenie.
          Stara kapusta kiszona dziś gdy nowa jest po 1 zeta?
          Szkoda żołądka pewnie.
          Ukisić młodą warto warto samemu.
          Pierwszą wodę z gotowania jej, odlewam, jakoś się boję tych "minerałów".
      • Gość: ania Re: Mloda kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 12:38
        Robię identycznie jak coralin. Tylko i wyłącznie. Pozostałe "wymysły" są dla kapusty dojrzałej i kwaszonej.
    • floress Re: Mloda kapusta 15.06.11, 11:11
      Gotuję całą główkę w wodzie ze świeżymi gałązkami koperku. Gdy jest już miękka odlewam wodę, kroję na cztery i podaję z bułką tartą.
      • qubraq Re: Mloda kapusta 15.06.11, 17:42
        Mnie nauczyła Esmoni: cebulka podsmazona na masle na to pociachana mloda kapustka ciutke bulionu zeby sie nie przypaliła, fura kopru przyprawy smakowe - co kto lubi - ja daje utarty kminek rozmaryn i tymianek plus sól i pieprz... i już :-)
    • Gość: mw Re: Mloda kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:46
      ja uwielbiam łazanki z młodej kapusty; no i gołąbki - jako ciekawostkę zrobiłam ostatnio gołąbki zwykłe ( tzn z ryżem) z młodej białej ( ładne zielone wyszły) i gołąbki z kaszą z kapusty czerwonej - bardzo ładnie wyglądały na tacy ułożone w szachownice:) ( efekt niezamierzony, goście zwrócili uwagę)
    • vandikia Re: Mloda kapusta 15.06.11, 21:22
      u mnie krótko i prosto
      młoda posiekana rzucona na niewielką ilość wrzątku, dodana łyżka masła, garść kopru i sól
      na koneic troszkę śmietany 18%
      • mam_monka Re: Mloda kapusta 17.06.11, 23:43
        U mnie też krótko i prosto: siekana dosyc grubo, łyżka masła, do tego ziele angielskie, listek laurowy a na koniec gotowania pomidor bez skórki pocięty w cwiartki, koperek, sól i już:) Wody nie dodaję, bo i kapucha puszcza i pomidor wilgotny. No i pomidor troszkę zakwasza. Za to zagęszczam zasmażką. Wiem, wiem... ale mnie gotowac uczyła babcia ze Sląska-tam się zasmaża niemal wszystko:)
        Frakcjo śląska - to nie złośliwie.
    • jhbsk Re: Mloda kapusta 16.06.11, 14:05
      Posiekana ugotowana kapusta + sól + zasmażka + dużo kopru.
      • Gość: marbor1 Re: Mloda kapusta IP: *.aster.pl 17.06.11, 23:19
        U mnie tylko młoda kapusta, pęczek dymki, pęczek koperku, masło, sól i ani kropli wody.
        Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać poszatkowaną młodą kapustę i zblanszować ją na patelni ok. 5-10 min. Przełożyć do rondla, dodać poszatkowany koperek, sól do smaku, przykryć pokrywką i poddusić jeszcze ok. 10-15 min. na małym ogniu.
        Jeśli ktoś lubi kapustę lekko kwaskową, to można dodać soku z cytryny. Kapusta powinna pozostać jędrna.
        Młoda kapusta podczas cieplnej obróbki wydzieli z siebie tyle własnego soku, że nie trzeba jej podlewać żadnym płynem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka