Dodaj do ulubionych

Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi?

02.07.11, 19:29
Czy z Waszego doświadczenia lepsza będzie taka z zapasowymi pojemnikami i skalą memo (cokolwiek to jest), czy raczej taka, która ma ustawiany czas ale nie ma zapasowych pojemników?

Pokazałabym linki ale mówi mi tu system że spamuję :/
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 02.07.11, 19:38
      Nie wiem, o jakie jagyrtownice chodzi, ale...
      Suwak czasowy to tylko przypominacz: nie wylacza jogurtownicy. Ja ustawiam czas, zeby pamietac czas wlaczenia jogurtownicy / np. wstawiam o 10-ej rano, wiec wylaczam o 22-ej /. Nie mam zapasowych sloiczkow, ale kupilam kiedys jogurt w sloiczkach i okazalo sie, ze sa identyczne: zostawilam sobie 2-3 na zapas, gdyby oryginalne sie stlukly. Nie stlukly sie, wiec mam je na wszelki wypadek.
      • kosmopolitesiorbut Hmmm...Moja "Krupsa" wyłącza... 04.07.11, 14:21
    • cirrus4 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 02.07.11, 21:55
      Polecam to:
      klautel.pl/img/p/566-618-large.jpg
      Mam i stosuję bez przerwy, co 3 dni od 2 lat. Kapitalne to wiaderko (1l) :)
      Od święta zrobię też lody.
      • gladys_g Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 02.07.11, 22:02
        ja właśnie nie chcę wiaderka a małe pojemniki, takie jednoporcjowe - że wstawię do lodówki i będę wyjmować po kolei a puste wstawiać do zmywary.
        • yuka66 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 03.07.11, 09:14
          Dodatkowe pojemniki sa bardzo przydatne.
          • linn_linn Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 03.07.11, 09:54
            Sa przydatne / mozna nastawic nowy jogurt nie czekajac na zuzycie wszystkich sloiczkow /, ale niekoniecznie trzeba kupowac specjalna jogurtownice, ktora je posiada.
            1. mozna czasem kupic jogurt, dzem itp. w identycznych sloiczkach
            2. mozna wstawic kazdy podobny sloiczek / nawet nie trzeba go pzykrywac: spotkalam sie z opinia, ze jogurt robi sie lepiej nie uzywajac pokrywek, a tylko przykrywajac jogurtownice jej pokrywka /
            3. w ogole do jogurtownicy mozna wstawic pudelko 1-litrowe / o odpowiednim ksztalcie / i zrobic jogurt w wersji 1-litrowej zamiast 6-sloiczkowej
            • doral2 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 03.07.11, 18:18
              jogurt tez świetnie wychodzi w termosie.
              jeśli masz termos na stanie, nie kupuj jogurtownicy, szkoda kasy i miejsca w szafce.
              • Gość: bodzia138 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? IP: *.rzeszow.mm.pl 03.07.11, 18:40
                A po co komplikowac sobie zycie jourtownica, podgrzewam 1 l mleka, dodaje do niego ok. 4-5 lyzek jogurtu, wymieszam trzepaczka/ubijaczka. Na scierce/reczniku ustawiam sloiczki do ktorych wlewam wymieszne mleko i przykrywam/otulam scierka. Po kilku godzinach jogurt gotowy.
                • gladys_g Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 03.07.11, 20:06
                  nie pytam o celowość zakupu
                  patrząc w ten sposób - nie potrzebuję też maszyny do chleba (choć używam jej kilka razy w tygodniu) czy maszyny do makaronu (j.wyż) bo przecież można wyrobić ręcznie, upiec w piekarniku, rozwałkować wałkiem i pokroić nożem. A ja lubię sobie ułatwiać i upraszczać.
                  A że w kuchni mam temperaturę nieprzewidywalną a zwykle chłodno i wiecznie otwarte okno to nie mam ochoty pilnować czy aby mi się jogurt nie przeziębia ;)
                  • linn_linn Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 03.07.11, 22:05
                    Popieram: moja jogurtownica ma ponad 15 lat i dziala bez zarzutu. Jej koszt zwrocil sie juz wielokrotnie. Kontrola temperatury przy produkcji jogurtu jest bardzo wazna, a podgrzewac nie ma potrzeby. Wystarczy zimne mleko / uht albo pasteryzowane / wymieszac z jogurtem i przelac do sloiczkow.
                • kosmopolitesiorbut Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 09.07.11, 12:38
                  Właśnie to jest komplikowaniem sobie życia. Do mleka dodaję np. jogurt mieszam, wlewam do pojemników, włączam jogurtownicę i resztę mam w ... głębokim poważaniu.
      • amica11 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 08.07.11, 17:27
        Oglądałam tę jogurtownicę, ale zastanawiałam się czy 2 w 1 to dobry pomysł. Podziel się szerzej swoimi wrażeniami. Podejrzewam, że jogurt zrobi się bez problemu, ale lody też? Robisz je z jogurtu i owoców czy śmietany? Jak działa maszynka do lodów w takim urządzeniu? W opisie były bardzo ogólnie informacje i nie rozwiały moich wątpliwości

• amica11 pytania do Ciebie 08.07.11, 21:46
        Nie wiem dlaczego moja odpowiedź wskoczyła gdzie indziej

Oglądałam tę jogurtownicę, ale zastanawiałam się czy 2 w 1 to dobry pomysł. Podziel się szerzej swoimi wrażeniami. Podejrzewam, że jogurt zrobi się bez problemu, ale lody też? Robisz je z jogurtu i owoców czy śmietany? Jak działa maszynka do lodów w takim urządzeniu? W opisie były bardzo ogólnie informacje i nie rozwiały moich wątpliwości

• amica11 Re: Jogurtownica, kto ma, kto ma i doradzi? 08.07.11, 21:49
        Nie rozumiem, znowu jest w innym miejscu niż powinna być

Nie wiem dlaczego moja odpowiedź wskoczyła gdzie indziej

• amica11 do cirrus4 08.07.11, 21:54

Poddaję się, nie wiem co robię źle ale komputer przestał mnie słuchać i robi co chce.

• linn_linn Re: lody & jogurt 2 w 1 09.07.11, 09:33
          Zaciekawila mnie ta maszynka. Znalazlam np. prod. Ariete / porzadna firma /:
          www.ariete.net/catalogo_09/catalogo3_it.asp?prod_id=364
          Jak sie sprawuje, nie wiem.
          Ma, moim zdaniem, 2 wady:
          - zwykle lepsze lody wychodza, jesli maszynka ma dysk do zamrazania / ta ma wiaderko /
          - jesli ktos ma malo miejsca w zamrazalniku, wiaderko jest niewygodne: dysk jest mniejszy, plaski, a latem trzeba go trzymac w zamrazalniku non stop / przepisowe 24 godziny moga nie wystarczac /

• Gość: Kasia Re: lody & jogurt 2 w 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.11, 14:05
            Ja posiadam to urządzenie od Ariete 2 w 1. Jogurtownica jest świetna, ale faktycznie lodów w niej się zrobić nie da porządnie.

Najpierw miałam problem z miejscem w zamrażarce na wiaderko, bo potrzeba go sporo (musiałam półeczki zdemontować). Potem szczęśliwie wymroziłam miskę i próbowałam zrobić lody. Maszyna ma takie plastikowe mieszadło wokół którego obraca się miska. I niestety, ale jak się nie gimnastykuję, to wokół mieszadła tworzy się gruba warstwa lodu, więc siła kruszenia jest kiepska. Mieszadło nie dochodzi również do ścianek, więc zostaje na nich warstwa lodu, przez co reszta nie może się domrozić.
            Reasumując: lodów ani sorbetów nigdy nie udało mi się zrobić, chociaż próbowałam kilkukrotnie. Ale jako jogurtownica - jestem zachwycowana urządzeniem i oby działało po wiek wieków :)
            • linn_linn Re: lody & jogurt 2 w 1 09.07.11, 14:29
              Faktycznie mozna sie tego bylo spodziewac. Dobrze, ze dokladnie to opisalas. Zastanawialam sie wlasnie nad tym, jak maszyna kreci te lody: tzn. jak sie sprawuje. To, ze lod robi sie na sciankach, to cecha maszynek wiaderkowych. Czytalam sporo opinii na temat roznych maszynek do ldoow i wniosek jest jeden: warto kupic tylko z dyskiem do mrozenia. Dobre sa tez z agregatem mrozacym, ale to juz duzo wyzszy koszt / ponad 200 euro /, a i spore zuzycie energii / dysk mrozimy gratis /.
              Jak na sama funkcje jogurtownicy, to impreza jest zbyt droga. Jogurtownice sa dosc tanie / ja widzialam ostatnie w promcji za niecale 18 euro, w Polsce tez chyba sa tansze niz maszynki do lodow /.
    • gladys_g Re: od blisko roku korzystam z prostego 04.07.11, 16:33
      dokładnie taki zamówiłam :)
      • Gość: x będziesz zadowolona! IP: *.unitymediagroup.de 04.07.11, 20:58
        kupiłem od razu z 14 słoiczkami.
        Za pierwszym razem podgrzałem ok. 1,2 l pełnego mleka do 43 - 45 °C, dosypałem kultury jogurtowe, rozlałem i na sześć godzin do urządzenia. Potem trochę schłodziłem na powietrzu i do lodówki. Następnym razem biorę z jednego słoiczka po dwie łyżeczki do herbaty jogurtu do pozostałych 6 i zalewam wszystkie podgrzanym mlekiem. Teraz dodaję jeszcze 2-3 łyżki stołowe mleka w proszku. Wg instrukcji kultury można było przeszczepiać ok. 17 razy, ja korzystałem z jednej porcji kilka miesięcy. 6 godzin wystarczy, max. 8, ale wtedy jest bardziej ostry w smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka