Dodaj do ulubionych

Wrocławski Pan Ziółko

04.08.11, 14:54
Jest..? Można we Wrocławiu kupić takie cudowności?
Obserwuj wątek
    • ma.malina Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 15:36
      też bym chciała :)
      od kilu dni szukam kolendry i nic....
      • thiessa Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 16:02
        Ha, ha a wlasnie mialam zadawac pytanie, czy jest takowy jak zobaczylam watek. Prawde powiedziawszy szczerze w to watpie.
        Dziwi mnie rowniez to, ze nie ma u nas dobrego sklepu azjatyckiego ze swiezym zielskiem i warzywami , zwazywszy na spora obecnosc Koreanczykow.
        • dzioucha_z_lasu Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 16:27
          Ostatnio w Kuchniach świata pojawiło się trochę świerzonek w postaci zestawów zielska do potraw tajskich - może bywały wcześniej, ale nie upolowałam. Natomiast kupienie pak choi to marzenie ściętej głowy...
          Chciałabym też móc kupić zielsko w pęczkach - bazylię, miętę, rozmaryn - a nie jakieś rachityczne dwie gałązki w doniczce, co to nie wiadomo, co z tym zrobić, bo w ilości śladowej...
          • eny79 Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 16:41
            W ubiegłym roku latem kupowałam pak choi w zieleniaku na ul Ładnej, tym malutkim z tłokiem w środku ;)
            • thiessa Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 20:51
              Jakies blizsze namiary? Bo to nie moje rejony.
              Zreszta pak choy'a to zamierzam sobie na dzialce posadzic jak co roku zreszta, bo one sie tylko jesienia udaja, na wiosne ida w pedy. A w takim sklepie maja caly rok i byloby super i juz sadzic nie musialabym.
              • eny79 Re: Wrocławski Pan Ziółko 07.08.11, 20:50
                ul Ładna, jest dość krótka, ale zieleniaki sa tam chyba ze trzy. Chodzi o ten środkowy, po prawej stronie, jeśli idzie sie od ul Szczytnickiej. Warto się tam wybrac do południa.
                Wątpie czy mają pak choi przez cały rok. O ile dobrze pamietam chodują ją we wlasnym gospodarstwie i chyba ograniczają sie do cieplejszych miesięcy ;)
                • thiessa Re: Wrocławski Pan Ziółko 09.08.11, 18:12
                  Dzieki, moze sie tam kiedys wybiore.
    • houhou Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 16:02
      O wrocławskim Panu Ziółko nic mi nie wiadomo, ale cyklicznie odbywa się bazar ekologiczny "Krótka Droga": ekonsument.pl/spacerownik/m155_bazar__ekologiczny_quotkrotka_drogaquot.html

Inna rzecz, że jak słyszę hasło 'biobazar', 'ekomarket' itp. to oczami wyobraźni widzę pomidory po 12 zł/kg i najdroższą sałatę świata...
      • dzioucha_z_lasu Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 16:30
        Hmmm... sądząc po lokalizacji - nie liczyłabym tam na możliwość nabycia dobrych odmian ziemniaków, wyboru sałat, czy pomidorów.... Prędzej jakieś domowe eko - przetwory
    • kropkaa Re: Wrocławski Pan Ziółko 04.08.11, 19:13
      Napiszcie tu: poczta@slowfood.pl i spytajcie czy jest, a jak nie, czy jest szansa, by był? Może jakiś poczciwy rolnik jeździ ze swymi skarbami od targu do targu, a nikt o nim nie wie? ;-)
    • triismegistos Re: Wrocławski Pan Ziółko 08.08.11, 11:12
      Dziołcha, na Ładnej jest warzywniak, w którym można było rok temu kupić świeże zioła w pęczkach. Jak jest w tym roku nie wiem.
    • mhr2 masz racje reklama jest, 08.08.11, 11:18
      dzioucha_z_lasu napisała:

> Jest..? Można we Wrocławiu kupić takie cudowności?
      >
    • at.at Re: Wrocławski Pan Ziółko 08.08.11, 13:38
      Niestety, też szukam i nie znalazłam. Mam koło siebie poprawny warzywniak, ale bez świeżych ziół, różnych sałat, itp. Pewnie część z tych rzeczy można dostać w Hali Targowej, ale to dla mnie kompletnie nie po drodze, więc b. rzadko tam chodzę. No i ceny też spore. EPI też nie ma ziół w pęczkach, tylko te rachityczne doniczki. Za to mają dużo innych ciekawych warzyw. Ten bazar na Św. Antoniego to właśnie raczej przetwory i sery.
      • love.love Re: Wrocławski Pan Ziółko 21.09.11, 09:32
        świeże zioła w pęczkach i miliard różnych sałat można kupić na targowisku na Biskupinie, na ul. Bacciarellego, widziałam też wczoraj w warzywniaku na Karola Miarki. akurat się sezon kończy, ale może jeszcze ktoś skorzysta :)
        • dzioucha_z_lasu Re: Wrocławski Pan Ziółko 21.09.11, 10:16
          Ech... dokładnie drugi koniec miasta :/
          • yellow_door Re: Wrocławski Pan Ziółko 21.09.11, 11:30
            Widziałam w którąś sobotę zioła w pęczkach na placu przy Komandorskiej. Szałwia była, bazylia, i jeszcze parę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka