Dodaj do ulubionych

ser plesniowy

17.08.11, 13:24

moze to glupie pytanie ale czy inne produkty na tej samej polce co sery moga zaplesniec od tych serow. mam plesn w lodowce i szukam winnnych. w ogole ostanio wszystko mi plesnialo lacznie z czosnkiem. jeszcze jedno jak poznac, ze ser plesniowy splesnial ';nieszlachetnie' kupuje czesto lazura ale nie jem calego od razu i nie wiem jak dlugo moze lezec taki napoczety
Obserwuj wątek
    • coralin Re: ser plesniowy 17.08.11, 14:14
      Ja bym stawiała na winę lodówki i spory poziom wilgotności w niej.
    • kosmopolitesiorbut Re: ser plesniowy 17.08.11, 14:51
      Masz do wymiany uszczelkę na drzwiach lodówki lub tak zabrudzoną, że przepuszcza powietrze, plus regulacja termostatem temperatury. Jest lato więc termostat powinien być ustawiony na maxa lub prawie na maxa. Optymalne temperatury teraz to: komora lodówki +7 do +9'C, zamrażarki: -18-20'C. Od sera pleśniowego pleśń "nie przeskakuje" na inne produkty. To zupełnie różne rodzaje pleśni.
    • Gość: Kasia Re: ser plesniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 22:43
      Sprawdź dokładnie półeczki z lodówki. Kiedyś też tak miałam, że wszystko pleśniało. Okazało się, że kiedyś coś skapnęło na tyły półeczek i spleśniało. Pleśń nie była duża, a przez to niewidoczna. I przez to wszystko pleśniało w ciągu dnia-dwóch.
    • atramentowa7 Re: ser plesniowy 18.08.11, 12:03
      Trudno stwierdzić, ale na pewno na opakowaniu jest napisane jak długo możesz przechowywać po otwarciu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka